Lezersvraag: Rondreizen in Thailand, mijn vriend heeft katheters

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
6 juli 2016

Beste lezers,

Wij gaan 12 maanden rondreizen in Thailand. Mijn vriend heeft echter katheters nodig om zijn blaas te legen. Om voor een jaar meteen alle katheters mee te nemen, is vrijwel onmogelijk, dit zijn er veel te veel. Ik heb gebeld met de leverancier om te vragen of zij wellicht wisten hoe wij dit het best konden doen, maar zij hadden hier geen oplossing voor. Ook Googelen geeft geen duidelijk antwoord en ik weet niet goed waar ik de vraag dan moet stellen.

Weet iemand hoe wij dit het best aan kunnen pakken? Is de enige mogelijk om dit van te voren mee te nemen? Of wellicht door familie op te laten sturen, maar dat is lastig als je aan het rondreizen bent. En hoe zit het dan precies met die invoerrechten? Of zijn er andere mogelijkheden? Kan je ze bijvoorbeeld in Thailand verkrijgen. En wordt dit dan wel vergoed door de zorgverzekeraar?

Ik zag de lezersvraag van Ben, gesteld op 23 juni 2013, heel erg aan sluit bij mijn vraag en eigenlijk hoop ik dan ook dat hij, mocht mijn vraag geplaatst worden, dit leest en mij van informatie kan voorzien.

Met vriendelijke groet,

Tanja


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Rondreizen in Thailand, mijn vriend heeft katheters”

 1. erik zegt op

  opsturen per post dat doe ik ook,gaat wel moet alleen een verklaring van nederlandse uroloog bijvoegen,want in thailand hebben ze niet

 2. erik zegt op

  een grote doos met 20 kg. opsturen dan kan je wel 6 maanden mee voort

  • Tanja zegt op

   Hallo Erik,
   ja, dat is inderdaad ook een optie die wij hebben overwogen. Je schrijft dat er een verklaring van de uroloog bij moet zitten, moet dat bij het pakket? Krijg je geen problemen bij de douane met invoerrechten enzo?
   Groeten Tanja

 3. Gerrit van den Hurk zegt op

  Beste Tanja,

  Ik denk in jullie geval, allereerst te over;leggen met een uroloog.
  Ik weet niet wat de reden is, dat uw vriend een blaaskatheter heeft.
  Wanneer je vaak een katheter inbrengt, kan dit infectie van de blaas sterk vergroten. Zeker in gebieden waar hygiëne niet al te serieus genomen wordt.
  Het zou mijns inziens beter zijn een suprapubis verblijfskatheter te laten aanleggen.
  Dit is een katheter die via de huid direct in de blaas ingebracht wordt. Deze geeft veel minder kans op infectie, en behoeft mogelijk maar een keer maand vernieuwd te worden.
  Kijk ook maar eens op internet “Suprapubiskatheter”
  Ik hoop dat je dit via een uruloog kunt regelen. Het is een kleine ingreep met grote voordelen.
  Ik ben zelf gepensioneerd verpleegkundige. En heb veel ervaring opgedaan bij patiënten met incontinentie.

  • Tanja zegt op

   Beste Gerrit,
   een verblijfskatheter is geen optie. De katheters die mijn vriend nu gebruikt zijn de enige geschikte.
   Bedankt voor het meedenken.
   Groeten Tanja

 4. Jan Ruitenberg zegt op

  Beste Tanja,

  In Hua Hin zit een hulpmiddelen winkel met de naam Apmediplus (www.apmediplus.com). In deze hulpmiddelen winkel zijn naast hulpmiddelen ook wel diverse medische artikelen te koop of kunnen worden besteld. Voor mijn zorgvilla’ s (CareResorts) heb ik en besteld ik hier ook artikelen of hulpmiddelen die nodig zijn. De eigenaresse spreekt Engels, is heel vriendelijk en hulpvaardig en kan je wellicht ook helpen aan gegevens van andere hulpmiddelen winkels die er in Thailand (in ieder geval in de wat grotere steden) zullen zijn. Ook kun je misschien met haar afspraken maken over het naleveren per Thaise post naar de adressen waar jullie gedurende het jaar zullen verblijven (via de e-mail kun je tussentijds aangeven wanneer je denkt weer katheters nodig te hebben en waar je op dat moment dan verblijft.
  Het E-mail adres: apmediplus2u@hotmail.com

  succes en een fijne rondreis gewenst…….Jan

  • Tanja zegt op

   Beste Jan,
   Bedankt, ik ga zeker contact met hen opnemen!
   Groeten Tanja

 5. eduard zegt op

  Met dit soort medische spullen is er geen gewichtsbeperking om te vliegen…….brief van je arts en je kunt alles tegelijk meenemen zonder bijbetaling.

  • Dick zegt op

   Echt niet.
   Alleen KLM gaat daar soepel mee om.
   Vorig jaar gevraagd bij EVA Air en China Air.
   Mocht wel tegen betaling van overbagage ad $ 45 per kilo boven de vrije 30 kg.
   Ga jaarlijks 3 maanden naar Thailand en moet 450 catheters meenemen.

 6. Chander zegt op

  Hallo Tanja,

  Hoe vaak per maand dient de katheter vervangen te woren?
  Misschien heb ik een oplossing voor je.

  • Tanja zegt op

   Hallo Chander,
   Hij heeft zo’n 215 katheters per maand nodig..
   Ik ben erg benieuwd naar de mogelijke oplossing.
   Groeten Tanja

   • Chander zegt op

    Hallo Tanja,

    De leverancier van Coloplast Speedicath voor Thailand is Pacific Healthcare Thailnand.
    Deze zit in Bangkok.
    email adres: contactus@phc.co.th

    Even dit probleem aan hun voorleggen.

    Succes,
    Chander

 7. Rens zegt op

  Ik hoop dat jullie ook aan de zorgverzekering hebben gedacht, en hoe je daar mee om gaat springen. Het is niet voor niets dat de 8 maanden Thailand en 4 maanden terug naar Nederland regeling door velen wordt gehanteerd om maar ingeschreven en dus ook verzekerd te blijven. Een jaar lang Nederland verlaten, en ik begrijp dat dat de bedoeling is, heeft gevolgen. Mogelijk hebben jullie daar al een mouw aangepast, zo ja dan denk ik dat velen geïnteresseerd zouden zijn welke soort mouw.

  • Tanja zegt op

   We hebben dit nog niet nagevraagd bij de zorgverzekering, eerst maar eens zien wat de mogelijkheden zijn voor ons. Alhoewel ik wel moet zeggen dat ik had begrepen dat je niet perse ingeschreven hoeft te zijn om ook verzekerd te kunnen blijven. Maar uit jouw opmerking begrijp ik dat dat in werkelijkheid misschien wel anders verloopt. Mocht 8 maanden het hoogst haalbare zijn iv de zorgverzekering, dan zij het zo en blijft de vraag toch staan hoe we het best de katheters kunnen regelen voor die 8 maanden.

 8. Wilma zegt op

  Ik, vrouw van 60, gebruik de speedicath compact katheter. Op jaarbasis gebruik ik 2500 katheter wat best veel is. Hetgeen inhoud dat je 55 doosjes mee moet nemen. Lijkt me geen onoverkomelijk probleem qua gewicht. De katheter blijven heel lang goed mits redelijk koel bewaard. Lijkt me ook geen probleem.

  • BenH zegt op

   Beste Wilma,

   Je maakt een denkfoutje. Het gaat hier over mannenkatheters, die zijn langer en zwaarder. Uitgaande van 2500 vrouwenkatheters speedicath compact zonder doos, kom ik op een gewicht van ongeveer 17kg. Voor mannenkatheters van hetzelfde merk en dezelfde hoeveelheid kom ik op een gewicht van ongeveer 45kg zonder doos.
   Dus toch een aanmerkelijk verschil van 28kg.
   Ik gebruik zelf ook katheters van dit merk, zowel speedicath compact als speedicath control.
   Met speedicath control man op basis van 2500 stuks kom je uit op ongeveer 37,5 kg zonder doos.
   Mogelijk heeft Tanja hier ook iets aan. Is best een probleem in Thailand, ik spreek uit eigen ervaring.
   Groetjes, BenH.

   • Tanja zegt op

    Hallo Wilma en Ben,

    Het gaat inderdaad over mannenkatheters. Ook mijn vriend heeft er ongeveer 2500 nodig op jaarbasis. 17 kg is inderdaad te overzien. Als ik zie wat voor dozen er ieder kwartaal geleverd worden, dan lijkt mij dit bij mannenkatheters inderdaad veel zwaarder en vooral ook heel veel. Maar ik moet eerlijk bekennen dat wij ze nog niet gewogen hebben. Het lijkt mij dat je ook best wat koffers/tassen nodig hebt om ze allemaal in een keer mee te nemen. Met rondreizen is dat wel een dingetje om bij stil te staan. Toch willen we niet door dit onze droomreis niet door laten gaan, dus hoe dan ook zullen we een oplossing vinden.

    Ben, ik weet het verschil niet tussen speedicath compact en speedicath control. Mijn vriend gebruikt speedicath standard. Hij heeft de compact een keer als proefpakket geleverd gekregen, maar deze zijn te kort. Hij heeft echt lange katheters nodig. Kan jij misschien vertellen wat de control precies is? Mag ik ook vragen hoe jij dit oplost in Thailand?

    Groeten Tanja

    • BenH zegt op

     Hoi Tanja,
     Hoe je het met die katheters ook gaat doen, je moet je goed realiseren dat je niet zonder kunt, zelfs geen halve dag. Kom je in Thailand zonder te zitten, dan heb je vrijwel zeker een groot probleem. Het is geen Nederland: Vandaag bestellen, morgen in huis.
     Ben zelf opgenomen geweest in een groot prive ziekenhuis in Surin (Isaan) met een forse blaas en longontsteking. Katheters zoals wij die gebruiken had men daar nog nooit gezien. Verblijfskatheters had men wel, maar de bevestigingsbandjes voor een urinezak weer niet, moest het maar doen met een stuk verbandgaas. Volgens de uroloog aldaar, waren er in de hele Isaan geen katheters te krijgen. Dus als je van Russisch Roulette houdt, ga je gang.

     Ik heb een keer als proef een aangetekende zending naar Thailand gestuurd. Doe het dus nooit meer. Zending was zoekgeraakt en nergens te vinden. Na veel eigen speurwerk van een hele week toch gevonden bij een Douanepost in Chom Chong. Met mijn medische verklaring in het Engels daar naartoe ter voorkoming van het betalen van invoerrechten. Helaas, raar maar waar, de douaneambtenaar kon geen woord Engels spreken of lezen. Dus dan maar invoerrechten betalen, want ik kan niet zonder katheters. Invoerrechten waren 13%, en die verdwenen in zijn portemonnee.

     Je kunt ook proberen als luchtvracht mee te nemen met hetzelfde toestel waar je met vliegt., dus niet als extra ruimbagage. Is goedkoper, maar moet wel door de douane. Hoe dat precies gaat en hoelang dat duurt weet ik niet.

     Coloplast heeft geen eigen vestiging in Thailand. De info over Pacific Healthcare klopt. Heb daar e-mail contact met gehad. Hebben alleen de meest eenvoudige katheters. Dus geen gebruiksklare, maar die je eerst moet vullen met schoon water. Thailand, en overal schoon water??
     Dat is bijv. de Easicath man CH 12 nr. 5352. Kost ongeveer Bath 82 per stuk.

     Speedicath compact is een gebruiksklare uitschuifbare katheter in een kunststof koker. Die werken ook prima en zijn echt lang genoeg. Je moet die wel helemaal inbrengen, dus ook het dikkere gedeelte.
     Speedicath control is ook een gebruiksklare katheter in aluminiumfolie verpakking van 47,5 cm lang. De katheter zelf is 40 cm. Die gebruik ik thuis altijd. Werkt ook prima.
     Speedicath Standard is ook een gebruiksklare katheter van Coloplast. Heb ik geen ervaring mee.
     ,
     Mijn oplossing voor Thailand is: Om alle risicos om zonder katheters te komen zitten, en alle andere ellende die je mogelijk kunt verwachten in Thailand te voorkomen, neem ik ze zelf mee in mijn bagage.

     Ik hoop dat je wat aan deze info hebt. Ben erg benieuwd hoe je dit gaat oplossen. Veel sukses met de voorbereidingen.

     Groeten,
     BenH

     • Tanja zegt op

      Hallo Ben,

      Dat is zeker waar, zonder katheters zitten is geen optie. Het veiligst is dan ook om ze meteen voor het hele jaar mee te nemen. Misschien gaan we dat dan uiteindelijk ook wel doen. Er is vandaag een nieuwe doos geleverd voor drie maanden, misschien moeten we ze maar even allemaal in de koffer stoppen om te kijken hoeveel plek dat inneemt en hoe zwaar dat is.
      Als ik het zo hoor, denk ik dat de control en de standaard wel vergelijkbaar zijn met elkaar.

      Jammer dat het zo’n gedoe moet zijn om de juiste zorg te krijgen die je zo nodig hebt. Helaas is het niet anders en willen we dit niet onze droomreis in de weg laten staan.
      Ik heb zeker wat aan de info gehad, dankjewel.

      Groeten Tanja

   • wilma zegt op

    Beste Tanja

    Ik had inderdaad niet verwacht dat de heren uitvoering zoveel zwaarder zou zijn….sorry.
    Verder weet ik dat de leverancier van Coloplast Speedicath voor Thailand is Pacific Healthcare Thailand. Deze zit in Bangkok.
    email adres: contactus@phc.co.th

    Hoe het verzekeringstechnisch dan allemaal geregeld wordt weet ik echt niet. Navraag zal je beslist iets opleveren.
    Ik heb trouwens überhaupt altijd een verklaring van het Radboud ziekenhuis bij me en van de behandelend uroloog in het engels. Op reizen binnen de EU heb ik namelijk recht op 15 kg medische bagage extra waarvoor ik dus niet hoef te betalen. Helaas geldt dat niet als ik met EVA Air naar Thailand vlieg. Weet trouwens niet wat de KLM hiermee doet, zou ook nog een optie zijn om dat te informeren.

    • Tanja zegt op

     Hallo Wilma,
     Dat had ik ook niet verwacht hoor, gek he!
     Zo’n verklaring moeten we inderdaad maar snel gaan regelen.
     Groeten Tanja

 9. khao noi zegt op

  Er zijn al veel verstandige dingen gezegd. De nieuwste generatie catheders zijn eenvoudigweg te duur voor een markt als Thailand. Daardoor moeilijk of niet verkrijgbaar. Als er al een leverancier is die iets dergelijks kan leveren dan is dat http://www.fascino.co.th . De grootste en best gesorteerde leverancier van medische hulpmiddelen met vestigingen over heel Thailand. Je zou daar eens een mailtje heen kunnen sturen. Maar als ze al kunnen leveren dan zal de prijs in vergelijking met NL fors hoger zijn.

  In vergelijkbare gevallen zie ik de meeste Nederlanders de spullen per post laten verzenden. Met die grote getallen wek je wel de verdenking handel te willen drijven. Dus is een Engelse verklaring van je uroloog beslist noodzakelijk om het pakket door de douane te loodsen. Kleinere verzendingen, mede met het oog op houdbaarheid (koeling), zijn misschien een beter alternatief.

  Voor wat betreft de verzekering het volgende. In toenemende mate vragen de verzekeringsmaatschappijen bij opname inzage in uw paspoort. Aan de stempels kunnen ze dan eenvoudig zien dat u al acht maanden niet meer in Nederland bent geweest en kan de verzekering dekking weigeren. Dat voor wat betreft uw zorgverzekering. Daarnaast de reisverzekering. Daarvoor moet u goed zoeken want er zijn maar weinig reisverzekeringen die 12 maanden aangesloten dekking verlenen. De meeste verzekeringen dekken een reisduur van een maand, drie maanden, enkelen 6 maanden. Veel voorkomend misverstand: een doorlopende reisverzekering van een jaar, wil niet zeggen dat deze ook een 12 maanden aaneengesloten reis dekt.

 10. Tanja zegt op

  Maar meteen met de zorgverzekering gebeld;

  Als je maximaal een jaar naar het buitenland gaat, dan ben je verzekeringsplichtig in Nederland en zal je je basisverzekering aan moeten houden. Ookal ben je niet meer ingeschreven in Nederland. Het kan wel zo zijn dat de verzekering een WLZ verklaring nodig heeft, die je aan kan vragen bij de Sociale VerzekeringsBank. Als je niet ingeschreven bent in Nederland, dan kan je alleen geen aanvullende verzekering afsluiten. De katheters worden door de zorgverzekering vanuit het basispakket vergoedt, maar dan moeten we ze wel vanuit Nederland meenemen of op laten sturen. Als we ze laten opsturen, worden de eventuele invoerkosten niet vergoed.

  Als we de katheters in Thailand ergens willen halen, dan moeten we in Thailand naar een huisarts die een recept uitschrijft en met dat recept moeten we dan de katheters bij een apotheek halen. De Thaise huisarts moet dus telkens vaststellen dat mijn vriend de katheters nodig heeft, ondanks dat dat in Nederland al lang en breed is vastgesteld en geaccepteerd door de zorgverzekering. De zorgverzekering heeft het Thaise recept en de factuur nodig om de kosten op basis van Nederlandse tarieven te vergoeden. Alle kosten boven de Nederlandse tarieven zouden dan wel weer met een reisverzekering te dekken kunnen zijn. Hierbij moet je alles steeds voorschieten en declareren bij twee verschillende verzekeringen.

  Dit betekent voor ons dat we dan de katheters vanuit Nederland mee nemen of op laten sturen. Het lijkt ons geen doen om telkens op zoek te moeten naar een huisarts in Thailand en dit via deze manier te moeten regelen.

  • Rens zegt op

   Tanja,
   Op het moment dat je niet meer ingeschreven bent in Nederland vervalt je zorgverzekering. Bij uitschrijven uit de Basis Registratie Personen ga je ook het belastingsysteem uit en betaal je dus ook geen inkomensafhankelijke bijdrage meer en dat is een pijler van de basisverzekering, naast het betalen van de eigen premie.

   Indien men zich zou kunnen uitschrijven en toch verzekerd zou kunnen blijven dan waren er een hoop expats dolblij. Kijk even naar https://www.thailandblog.nl/dossier/ziektekostenverzekering-thailand/ Geloof je het nog steeds niet stel dan een aparte vraag op dit blog en dan zal je zien dat het niet zo simpel in elkaar zit als dat men je nu heeft wijsgemaakt.

   Je hebt namelijk niet alleen met je verzekeringsmaatschappij te maken maar met het hele systeem er achter, (dus ook de belasting kant) wat samen dus het totaal van het volksverzekering in Nederland vormt. Een jaar weggaan uit Nederland, je uitschrijven, en denken dat je door alleen de nominale premie te blijven betalen verzekerd blijft is een sprookje. Was het maar waar dat dit kon, het zou een hoop mensen verschrikkelijk blij maken.

   • Tanja zegt op

    Hallo Rens,
    Dan moet ik binnenkort ook maar even contact zoeken met de gemeente en de belastingdienst. Wellicht dat het een verschil maakt dat wij een jaar echt op vakantie gaan. We gaan niet werken, wonen of studeren in Thailand.
    Groeten Tanja

    • Rens zegt op

     Tanja,
     Het gaat er niet om of je met vakantie gaat of gaat werken of wat dan maar ook. Het gaat er om dat je langer dan 8 maanden Nederland uit bent en je dus uitschrijft.
     Ik voeg even een google link hierbij waarbij ik heb gezocht op: Langer dan 8 maanden buiten Nederland ; https://www.google.com/search?q=langer+dan+8+maanden+in+het+buitenland&oq=langer+dan+8+maanden&aqs=chrome.1.69i59j0j69i57j0l3.11878j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Hier vindt je diverse artikelen die daar over gaan en over het hoe en waarom. Hoop dat jullie er wat aan hebben en probeer er je voordeel mee te doen. Succes met de voorbereidingen en neem geen verzekeringstechnische risico`s. Het kan hard oplopen als er wat mis gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website