Rijden in Nederland met een Thais rijbewijs?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 mei 2024

Beste lezers,

Weet iemand hoe Nederland omgaat met bestuurders ouder dan 75 jaar (in Nederland medische controle en rijbewijs 5 jaar geldig) als je voor vakantie met een Thais rijbewijs naar Nederland komt? Als je bent uitgeschreven uit Nederland, kun je dan nog een auto huren als je ouder dan 75 bent? Vaak is dat wel mogelijk.

In Thailand is er geen leeftijdsbeperking voor het rijden. De categorieën zoals BE komen niet voor op mijn Thaise rijbewijs, dus een Thais internationaal rijbewijs lijkt me verplicht.

Alvast bedankt.

Groet,

Pjotter

Wat ik hierover lees op de RDW-site:

Toerist in Nederland:
Bent u in Nederland als toerist en gaat u hier niet wonen? Dan mag u met uw buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden. Heeft u een rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU/EVA-lidstaat? Dan moeten de categorieën op uw rijbewijs wel overeenkomen met de categorieën A, B, C, D, E. Hebben de categorieën op uw rijbewijs andere benamingen? Dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlandse rijbewijs te hebben. Dit internationale rijbewijs regelt u in het land waar uw rijbewijs is afgegeven.

Wat ik lees op de site van de Rijksoverheid:

Rijbewijs afgegeven buiten EU, EER of Zwitserland:
Is het rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU- of EER-land of Zwitserland? Dan mag u ermee rijden als u hier komt voor uw werk of voor vakantie.


Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

19 reacties op “Rijden in Nederland met een Thais rijbewijs?”

 1. Cornelis zegt op

  De geldende overheidsregels lijken me duidelijk. Het enige probleem zou kunnen zijn dat verhuurmaatschappijen vaak een leeftijdsgrens – 75 – hanteren.

 2. Henkwag zegt op

  Hier een reactie van een “ervaringsdeskundige”. Ik woon nu 20 jaar permanent in
  Thailand (uitgeschreven in NL) maar ga elk jaar samen met vrouwlief 3 weken op vakantie
  naar Nederland (in juni). De laatste 10 jaar heb ik nog uitsluitend een Thais rijbewijs (NL-rijbewijs
  heb ik laten verlopen). Elk jaar huren wij voor die 3 weken een auto bij 1 van de grotere
  verhuurmaatschappijen op Schiphol. We rijden tijdens die 3 weken ook vaak in Duitsland.
  Er is nog nooit een probleem geweest met mijn Thaise rijbewijs, niet bij de verhuur en ook
  niet bij (spaarzame) controles onderweg. Voor de goede orde: ik ben nu 79 jaar oud.

  • Luit van der Linde zegt op

   @Henkwag
   Hoe kan je na het verkrijgen van een Thais rijbewijs nog een Nederlands rijbewijs laten verlopen?
   Je moet toch een Nederlands rijbewijs inleveren om een Thais rijbewijs te krijgen?

   Wettelijk is de hogere leeftijd geen probleem, het feit dat je een geldig rijbewijs hebt is voldoende.
   Maar veel verhuurbedrijven hanteren wel grenzen, soms 70 of 75 en heel vaak 80.

   • Chris zegt op

    Nee, mij is bij het halen van het Thaise rijbewijs en ook bij de verlenging niet gevraagd naar mijn Nederlandse rijbewijs.
    Waarom zou men dat ook doen als mijn Nederlandse rijbewijs hier niet geldig is?
    Als je in Nederland je rijbewijs verlengt, vraagt men je dan ook naar alle buitenlandse rijbewijzen die je mogelijk hebt ??

   • Raymond zegt op

    Beste Luit, ik ben in het bezit van een geldig Ned rijbewijs, met B-E , C-E + chauffeursdiploma en heb tevens een Thais rijbewijs B. Over inleveren is mij nooit naar gevraagd en lijkt mij ook totaal irrelevant om dat te doen.

   • Herman zegt op

    Beste Luit
    Je hoeft je Nederlands of Belgisch rijbewijs niet in te leveren ,bij her verkrijgen van een Thais rijbewijs. Ik heb momenteel 2 Thaise rijbewijzen (1 voor de motor en een voor de auto) en ik heb nog altijd mijn Begisch rijbewijs en dit al voor vele jaren.

   • Luit van der Linde zegt op

    @Chris, @Raymond, @Herman
    Hebben jullie in Thailand opnieuw rijexamen gedaan of uitsluitend je rijbewijs omgewisseld en een “gezondheidstest” gedaan.
    Bij omwisselen hoort het Nederlandse rijbewijs ingenomen te worden, en teruggestuurd te worden naar Nederland, zo zijn de internationale afspraken, maar dat zegt natuurlijk niet dat het ook zo gebeurd.
    Ik ben wel nieuwsgierig, want over een paar jaar zou het voor mij ook wel nuttig kunnen zijn om een Thais rijbewijs te hebben.

    • Roy zegt op

     Hoi Cris,
     Ik heb afgelopen januari rijexamen gedaan in Thailand, dit omdat ik geen internationaal rijbewijs had, alleen mijn Nedererlandse. Indien ik dat wel had gehad had ik alleen een reactietest en kleurentest hoeven doen. Van inname is nooit sprake geweest.

 3. Arje zegt op

  Je mag in NL gewoon autorijden met je Thais autorijbewijs.
  Een auto huren kan ook probleemloos. Leeftijdseis is doorgaans alleen voor heel jonge bestuurders. Maar is verhuurder afhankelijk.

  Arjen.

  • Pjotter zegt op

   Klopt Maar met een NL rijbewijs in NL, moet je voor een ‘verlenging’ (ook maar 5 jaar geldig), vanaf je 75e een medische keuring ondergaan. In Thailand niet. Dus stel dat ik 78 ben en met een Thais rijbewijs rijd, mag dat dan.

   • william-Korat zegt op

    In Thailand moet volgens mij eenieder ongeacht je leeftijd wat handelingen doen Pjotter.
    Kleurentest, remtest, uurtje video, kijken zonder te slapen.
    Plus je heel ‘officieel’ medische test.
    En naar ik pas begrepen heb na je 70 ieder jaar @#$%^& verlengen.
    Vlak voor je 70 verlengen in Thailand voor vijf jaar zou mooi zijn?

    • Chris zegt op

     Bij de verlening: geen kleurentest, geen remtest, video thuis online bekeken en de examenvragen beantwoord (uitslag en examennummer fotograferen en tonen). Doktersverklaring om de hoek gehaald voor 100 baht.

     • william-Korat zegt op

      Kan zijn dat het veranderd is in de loop van de laatste jaren of je spreekt over een ander kantoor als Korat regio, Chris.
      Heb nog nooit een examenvragen lijst ingevuld in 15 jaar ook met overzetten van het Nederlandse rijbewijs niet.
      Wel altijd de door mij gegeven testen met extern de doktersverklaring en een bewijs van de IMM dat je een visum heb en bewoner bent van dit land.
      Het eerder laten verlengen mag, heb ik inmiddels begrepen. [1584]
      Na je 70 zoveelste verjaardag ieder jaar verlengen, dus probeer dat pal voor mijn 70 zoveelste verjaardag te verlengen met 5 jaar.

      • Chris zegt op

       Heb mijn rijbewijs een paar maanden geleden met 5 jaar verlengd in Kumpawaphi, Udonthani. Ik was toen 70.
       Je moet nu een theoretisch examen (met video instructies) doen maar dat kan online.
       Er wordt niks overgezet. Je krijgt een Thais rijbewijs.

   • Luit van der Linde zegt op

    Wettelijk is dit volledig toegestaan, uitgangspunt is dat eventuele extra eisen voor hogere leeftijd worden gedaan bij afgifte van het geldige rijbewijs.
    Dat dit bij een Thais rijbewijs niet wordt gedaan, wordt geaccepteerd voor vakantiegangers, net zoals de veel mindere kwaliteit van het Thaise rijbewijs hier voor vakantiedoeleinden ook wordt geaccepteerd.
    Elke verhuurder van auto’s bepaald zelf wat voor eisen gesteld worden, je hebt geen wettelijk recht om een auto te huren, dus de verhuurder mag zijn eigen grenzen bepalen.

   • Henkwag zegt op

    Pjotter, aan het einde van mijn bericht: ik ben 79 jaar. Dus ook de laatste 3 jaar
    zonder probleem op Schiphol gehuurd !

 4. william-Korat zegt op

  Dieptetest vergeten.

 5. Rene zegt op

  Ik neeem aan dat eea alleen voor het 5 jarige rijbewijs geldt, en niet voor de tijdelijke 2-jarige?

  • Pjotter zegt op

   Dat ZOU een addertje onder het gras kunnen zijn Rene, maar aan de andere kant, het IS een geldig rijbewijs.

   NL rijbewijs inleveren is nooit ter sprake geweest. NL weet volgens mij zelfs niet dat je een rijbewijs van een ander land hebt. Als ik de antwoorden hier lees, denk ik dat ook hier verschillende criteria worden gesteld bij verschillende DLT’s (Department Land Transport office). Voor mijn tijdelijk rijbewijs van 2 jaar (soms lees ik maar 1 jaar) heb ik naast video kijken, gezondheidsverklaring, kopie visum (Non O, nog geen verlenging) en ‘certificate of Residence’ van imm., wel een kopie van mijn NL rijbewijs en Internationaal rijbewijs (ANWB) erbij gegeven. Ook de 4 testen hier genoemd gedaan. Nooit een rijtest of theoretische test moeten doen. Voor het definitieve rijbewijs van 5 jaar heb ik geen video hoeven te kijken maar wel de 4 testen moeten doen. Toen ook kopie van mijn gele huisboekje zonder ‘certificate of Residence’ was oké. Inmiddels zonder ‘certificate of Residence’ maar met gele boekje krijg je maar 2 jaar met je definitieve rijbewijs hier.
   Een kennis van me hier, heeft een maand of wat geleden, gewoon een 5 jarig rijbewijs gekregen op zijn 70e.

   Mede door het antwoord van Henkwag ben gerustgesteld en laat ik mijn NL rijbewijs (nog geldig tot okt. 2026), gewoon verlopen. Je “rijvaardigheids bewijs” blijft ten slotte geldig en bij eventuele calamiteiten dat ik weer in NL zou moeten wonen, kan ik weer een geldig rijbewijs krijgen zonder ‘af te moeten rijden’.

   Bedankt allemaal !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website