Beste lezers,

Ik heb een vraag over het retirement visum voor Thailand (nog maar eens).

Ik ken de procedures en benodigde papieren en inkomens/vermogenseisen. Dat is niet het probleem. Ik heb ook al een huis gekocht in Thailand waar mijn echtgenote woont.

De vraag gaat over het moment van aanvragen van dit visum. Ik heb mijn huis op dit moment te koop staan en als het verkocht is zal ik voldoende geld op mijn Thaise bankrekening storten om aan de vermogenstoets te voldoen.

Ik heb dat bedrag echter pas ter beschikking als het huis verkocht is terwijl er een termijn van drie maanden staat dat het geld op mijn Thaise bankrekening moet staan.

Als het huis verkocht is heb ik dus in Nederland geen woonruimte meer en wil dan direct naar Thailand verhuizen maar dan staat dat geld dus korter dan drie maanden op die Thaise rekening.

Ik werk nu nog en heb voldoende inkomen om aan de inkomenseis te voldoen. Is mijn redenering juist dat als ik nu een retirement visum – O – multiple entries aanvraag dit op basis van mijn huidige salaris kan?

Het idee is dat ik dan op het retirement visum twee maal per jaar naar Thailand op vakantie ga om bij mijn echtgenote te zijn. Ik weet dat ik voor een vakantie korter dan 30 dagen niet speciaal een retirement visum nodig heb maar ik wil het retirement visum alvast geregeld hebben op basis van mijn huidige inkomen om na verkoop van mijn huis in Nederland het visum te verlengen op basis van vermogen.

Zolang mijn huis in Nederland niet verkocht is blijf ik werken en zal eventueel een verlenging moeten aanvragen op basis van inkomen.

Is mijn redenering juist of maak ik hier een denkfout door te weinig inzicht in de mogelijkheden?

Ik ben er van overtuigd dat er lezers op het Thailandblog zijn die mij helderheid kunnen verschaffen.

Alvast dank voor uw adviezen.

Groet,

Willem

65 reacties op “Lezersvraag: Kan ik een retirement visum aanvragen op basis van mijn huidige salaris?”

 1. Gringo zegt op

  Als je nog in Nederland woont, vraag je een gewoon visum aan voor 3 of 6 maanden (multiple entry dus). Zodra je in Thailand bent kun je dat laten omzetten in retirement visa, als je aan leeftijd- en inkomenseis voldoet.

  Het aanvragen van een retirement visa kan dus alleen in Thailand en geldt steeds voor 1 jaar. Voor het inkomen is het makkelijkst om je laatste jaaropgave van werkgever te gebruiken. Daarmee vraag je of bij de NL Ambassade een Inkomensverklaring aan (zie hun website) of – zoals ik het hier in Pattaya doe – bij de Oostenrijkse consul. Alleen zo’n inkomensverklaring wordt geaccepteerd.
  Naast de inkomensverklaring heb je een Thais bankboekje nodig met een verklaring van de bank over het saldo. Hoeft niet veel op te staan, ik heb er meestal 30 a 40.000 Baht op staan.

  Let er wel op, dat je met een retirement visa een “re-entry permit” nodig hebt als je naar Nederland reist. In jouw geval is een mulitple re-entry permit waarschijnlijk het beste.

  Succes ermee!

  • peter zegt op

   Waarde Gringo, u schrijft
   ‘Als je nog in Nederland woont, vraag je een gewoon visum aan voor 3 of 6 maanden (multiple entry dus). Zodra je in Thailand bent kun je dat laten omzetten in retirement visa, als je aan leeftijd- en inkomenseis voldoet.’

   Ik heb ook al jaren een “retirement” visa maar mij is bij immigration verteld toen ik mijn R visa aanvroeg, dat ik eerst mijn Non O jaarvisum moest uitzingen (om de drie maanden visa run) en als dat jaar visum voorbij zou zijn, dan kreeg ik mijn verlenging voor 1 jaar van mijn Non O (dit was volgens de officer de juiste benaming voor dat wat wij retirement noemen! Dus na mijn jaar visa runnen verlenging aangevraagd, en verder was het no problem.

 2. Gringo zegt op

  Ten aanzien van de eerste alinea voeg ik er voor de zekerheid nog aan toe, dat je dus een visum moet aanvragen bij de Thaise Ambassade of Consulaat in Nederland.
  De 30 dagen “entry permit” (is geen visum), die je als toerist bij aankomst in Thailand krijgt, kan dus niet omgezet worden in een retirement visum.

 3. J.Jordaan. zegt op

  Misschien ben ik de weg kwijt. We hebben het over een retirement visum.
  Dat is voor 50 plussers die met riterement zijn. Dus met pensioen.
  Je kan zo’n visum dus nooit krijgen op basis van je huidige salaris.
  Werken betekend nog onzekerheid over iemands inkomen. Morgen verlies je,je baan.
  En dan? De Thaien zijn natuurlijk niet zo dom om dat te weten, dat iemand met pensioen
  een vast bedrag per maand ontvangt tot hij het heden verruilt voor de eeuwigheid.
  Daarom heet het ook een retirement visum.
  J.Jordaan.

  • Khun Peter zegt op

   Willem bedoelt denk ik een Non – Immigrant Visum Categorie “O”

   Kan bij het Thais Consulaat aan gevraagd worden, wanneer je 50 jaar of ouder bent:
   – Een kopie van een laatste/recente bankafschrift waar inkomen op wordt gestort en tevens inkomen op staat van minimaal €1.250,= per maand, indien inkomsten niet toereikend: aanvulling spaarrekening.
   Pensioen: bewijs van recente pensioeninkomsten op uw (of een van uw) laatste bankafschrift(en) en kopie paspoort.
   Huis huren/kopen : Kopie officieel huur/koopcontract (naam huurder, naam verhuurder, adres woning, ondertekend+officiële stempel) en kopie paspoort.

  • Hans Bos zegt op

   Je bent inderdaad de weg kwijt. Er bestaat geen retirement visum. Het heet een ‘extension of stay’. Dus binnenkomen op een non-immigrant O (Other) en dat in Thailand omzetten in een extension of stay. Eisen zijn bekend. Inkomensverklaring van NL-ambassade in BKK invullen en laten legaliseren en bij Immigration tevens de jaaropgaven laten zien. je hoeft niet gepensioneerd te zijn en Immigration let alleen op het bruto bedrag. Bij de controle gaat het dus altijd om het afgelopen jaar.
   @ Sjaak: de NL-ambassade controleert niet de juistheid van jouw opgave van inkomen en legaliseert alleen je handtekening. Immigration controleert je Nederlandse en Duitse jaaropgaves.

   @ A, Zoetewey. Deze illegale weg moet je vooral bewandelen. De kruik gaat net zo lang te water…

   • Hans Bos zegt op

    Dan heb je mazzel, want in Hua Hin wil Immigration altijd de jaaropgaven zien. Het papier van de ambassade stelt namelijk niets voor, omdat deze de juistheid van de opgave niet meer controleert, maar alleen de handtekening van de aanvrager controleert.
    De opmerking dat ik geen Thai ben, neem ik voor kennisgeving aan. Van genoemde illegale praktijken maken louter buitenlanders gebruik die onvoldoende inkomen/vermogen hebben. Dat is niet bepaald een categorie die de Thaise overheid graag binnen de landsgrenzen wil hebben. En dus gaat daar vroeg of laat de beuk in….

   • Hans Bos zegt op

    Het heeft er alle schijn van dat Hans G. met zijn antwoord nog wat oude rekeningen wil vereffenen. Daar ga ik niet op in. Ik hou me aan de bewoordingen van Immigration, die toch echt vindt dat een non-immigrant-O iets anders is dan een extension of stay. Ik laat het hier maar bij en heb geen behoefte om de modder te retourneren. Hans weet alles (beter), toch?

   • HansNL zegt op

    Het is erg makkelijk, dacht ik.

    Een visum voor Thailand wordt afgegeven BUITEN THAILAND.
    Gelijk een visum voor Nederland afgegeven kan worden door een Ambassade van Nederland.
    In Nederland zijnde kun je geen visum aanvragen, wel een verblijfsvergunning, bij de IND. (uitzonderingen daargelaten)

    Een extension of stay wordt afgegeven door de Immigration police her en der verspreid IN THAILAND.

    De website van het consulaat in Mokum geeft luid en duidelijk aan welk visum je kunt bekomen.

    De website van de Immigration Police in Thailand geeft aan hoe je verder kunt handelen.

 4. cor verhoef zegt op

  Ik kan me vergissen, maar volgens mij is een non-immigrant-O een “spouse” visum, een visum gebaseerd op het feit dat je getrouwd bent met een Thai, en geen retirement visum.

  • Khun Peter zegt op

   @ Ik heb voor de komende drie maanden een non-immigrant-O visum en ben naar mijn weten niet getrouwd met een een Thai. Of mijn vriendin moet over duistere krachten beschikken….?

 5. J.Jordaan. zegt op

  Geachte redactie,
  Voordat er allerlei mitsen en maren komen.
  Wil ik hier toch nog wat aan toevoegen. De Nederlandse ambassade weet dat als iemand om een inkomens verklaring komt, dat altijd is om een jaar visa verlenging voor een gepensioneerde Nederlander. Hij leeft in Thailand en heeft veelal een vaste verblijfplaats. Zij geven die verklaring af als je met de gegevens komt van AOW en pensioen. Zij weten ook dat als zij inkomsten opgeven die niks met pensioen te maken hebben, dus met inkomsten uit arbeid zij de Thaise overheid misleiden.
  Mag natuurlijk wel inkomsten uit vermogen zijn en rente daarvan.
  Ik weet dat het Oostenrijke consulaat in Pattaya daar wat minder moeilijk over doet.
  Maar dat zijn de regels.
  J.Jordaan.

  • teun zegt op

   Ik heb vorig jaar een inkomensverklaring van de Ambassade gekregen (of beter: via Consul hier in Chiangmai). Ik hoefde geen enkel bewijsstuk te overleggen over mijn inkomen. Bovendien verklaart de Ambassade alleen, dat je nederlander bent met paspoortnummer en dat jij (!!) verklaart EUR x aan jaarinkomen te hebben. Dus dat de Ambassade iets controleert of daarvoor instaat is expliciet onjuist. Zie daarvoor de expliciete verklaring onderaan het betreffende document nl.”The Embassy/Consulate of the Kingdom of the Netherlands accepts no responsibility for the contents of this document”. Dus strikt genomen is de verklaring dat je nederlander bent met paspoortnummer xxxx juridisch gezien niks waard. Je zou dus elk gewenst inkomen kunnen opgeven………..

   Tot slot. De Immigration Officer wilde alleen mijn bankboekjes zien + een briefje van de bank en deze (inhoudsloze)verklaring van de Ambassade.

  • teun zegt op

   Nog even ter ondersteuning van mijn eerdere bericht, dat Ambassade niks verklaart en/of onderzoekt bij afgeven inkomensverklaring.

   Inkomensverklaring voor de Thaise Immigratie (kan schriftelijk worden aangevraagd)
   Thaise Immigratie autoriteiten verlangen een zogenaamde ‘Income statement’ van buitenlanders die een (jaar) visum voor Thailand willen krijgen.
   Te overleggen documenten: ingevuld aanvraagformulier (zie rechterkolom), kopie van uw paspoort.
   U hoeft dus geen inkomensgegevens mee te sturen, die vult u zelf in.

   Dit stukje tussen aanhalingstekens komt dus rechtstreeks van de website van de Ambassade in Bangkok. Laat volgens mij niks aan duidelijkheid te wensen over.

 6. J.Jordaan. zegt op

  Khun,
  Eerst even antwoord op het minimale bedrag. Dat is zoals de koers nu is 1650 Euro of
  65000 Bht. Het gaat trouwens over het jaarinkomen, eventueel samen met wat je op de een Thaise bank hebt staan. Dat moet minimaal 800.000 Bht zijn.
  Even voor Cor. Non-immigrant-O moet je elk jaar op de nieuwe aanvraag vermelden dat je getrouwd bent met een Thaise vrouw en natuurlijk daar bewijzen van overleggen.
  Dan is het gedrag 400.000 Bht. Als je boven die 800.000 zit hoef je natuurlijk die moeite niet te doen. Als je in Thailand werkt zijn er weer andere regels. Dat weet je beter dan ik,
  maar dat was de vraagstelling niet.
  J.Jordaan.

 7. BramSiam zegt op

  Waarom leest de inzender niet gewoon wat er op de site van bijv. het Thaise consulaat in Amsterdam staat. Daar staan alle visa typen en vereisten op. Met een multiple-entry jaarvisum zijn alle problemen uit de wereld lijkt me. In elk geval tot hij z’n huis verkocht heeft, hoewel dat wel even kan duren tegenwoordig.

 8. Willem zegt op

  Ik ben de schrijver van de lezersvraag
  Nog even ter aanvulling
  Ik ben 59 jaar en zoals gezegd nog werkzaam in Nederland en in BKK wettig gehuwd met een Thaise vrouw welk huwelijk ook in Nederland is geregistreerd (GBA en Den Haag)
  Ik ken de website van het Thais consulaat Amsterdam maar de vraag was dus of ik eerst een bepaald type visum kan / moet nemen om dat later om te zetten naar een retirement visum.

  Na verkoop van mijn huis in Nederland ga ik dus de tijd tussen vestiging in Thailand en het verkrijgen van mijn AOW en overig pensioen “uitzitten” op basis van vermogen waarbij altijd genoeg op mijn Thaise bankrekening zal staan om aan de vermogentoets te voldoen voor verlenging. Ik heb immers 7 jaar geen inkomen uit nederland en het zal dus op vermogen moeten. Daarna kan verlenging op basis van inkomen evt gecombineerd met vermogen gebeuren.
  Ik vroeg me dus ook af of het Thaise consulaat afgifte van een eerste visum op basis van inkomen accepteert omdat ze misschien gaan vermoeden dat ik bij gebruik geen inkomsten meer heb.

  Ik zie overigens al een paar reacties die me al het een ander duidelijker maken.
  Zijn er nog meer aanvullingen ?

  • A.zoetewey zegt op

   beste Heer:

   Via Jackgolf visa run kun je een 3 maanden visa aanvragen th.bath 2100.

   Daarna een jaar visa voor een jaar (retirement) vragen Tb 26000 geen inkomsten of vermogen toets nodig, wel een Thai Thaland boekmet 500bath verder geen problemen.

   Vriendelijke groet

   Apipanjo.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Als je in de problemen wil komen moet je het vooral op deze manier doen. Het zijn dan nog woekerprijzen ook maar blijkbaar blijven mensen er in geloven….

   • Pim. zegt op

    Geachte A .Zoetewey.
    Met uw tip zal de Thaise overheid waarschijnlijk zeer tevreden zijn .
    Vergeet niet dat Thailandblog.nl ook door hen gevolgd wordt.
    Haast iedereen die hier langer woont weet dat je ook veel goedkoper uit kan zijn .

  • conimex zegt op

   off topic: Wanneer jij op je 59ste stopt met werken en je in Thailand gaat vestigen, verlies je 6 x 2 % aan opbouw van je aow, houd daar wel rekening mee ! Op je lezersvraag: het maakt niet uit of je nou wel of niet gepensioneerd bent, wanneer je met een jaaropgave aan kunt tonen dat je 800.000 bht of meer verdient, zal de Nederlandse ambassade jou inkomensbrief legaliseren, met deze brief en een bewijs van wonen, een paar pasfoto’s en copies van je paspoort, ga je naar de immigratie in jouw omgeving (wanneer je visum nog ongeveer een maand geldig is) en binnen 15 minuten heb je een extension of stay, een Thaise bankrekening is niet nodig, deze manier van verlengen of de 800.000 bht op een Thaise bankrekening (3 maanden vast voor je verlengt) zijn de eenvoudigste. De non immigration visa “O” krijg je wanneer je getrouwd bent met een Thaise of wanneer je 50 jaar of ouder bent met een maandelijks minimum van 1250 euro op je Nederlandse bankrekening.

 9. sjaak zegt op

  Ik kan niks toevoegen aan dit verhaal, behalve de volgende vraag…als ik mijn inkomsten als Nederlander uit Duitsland krijg, bij welke ambassade moet ik dan gaan? De Nederlandse of de Duitse? Ik heb nu een visum voor drie maanden non-entry. Ben 55….

  • teun zegt op

   Sjaak,

   Zoals ik al eerder zei: de inkomensverklaring wordt zonder enig nader onderzoek (!!!) door Nederlandse Ambassade afgegeven. Ze verklaren alleen, dat jij (paspoort nummer etc) verklaart EUR xxxxx aan jaarlijks inkomen te hebben. Je kunt verklaring schriftelijk aanvragen (zie website ambassade Bangkok)

   Inkomensverklaring voor de Thaise Immigratie (kan schriftelijk worden aangevraagd)
   Thaise Immigratie autoriteiten verlangen een zogenaamde ‘Income statement’ van buitenlanders die een (jaar) visum voor Thailand willen krijgen.
   Te overleggen documenten: ingevuld aanvraagformulier (zie rechterkolom), kopie van uw paspoort.
   U hoeft dus geen inkomensgegevens mee te sturen, die vult u zelf in.

   En tot slot wijzen ze elke verantwoordelijkheid voor de inhoud van de Inkomensverklaring expliciet af. Overigens rekenen ze wel voor deze juridisch gezien inhoudsloze verklaring TBH 1.300. Mooi verdient toch?

   Thaise Immigration vraagt alleen naar deze verklaring (en eventuele bankboekjes) en verder niks.

 10. andre zegt op

  Hallo Wim,
  Ik heb 3 jaar geleden, September 2009, mijn visa aan gevraagd in Den-Haag op basis van 50 jaar oud.
  Met mijn bankboek uit thailand en 800.000bath daarop heb ik een visa gekregen, dit bedrag had ik meer dan 3 maanden voor mijn verjaardag erop gezet.
  Zoals in mijn paspoort staat vermeld, type of visa non immigrant, category O, no of entry S fee 50 euro.
  Toen ik in Thailand aankwam werdt er door de douane mede gedeeld dat ik mijn retirement visa, extension of stay 1 week voordat mijn maand visa verloopt kon aanvragen bij de immigratie.
  Dit alles met wat copy’s en pasfoto’s en een copy van huisvesting.
  Als je toch regelmatig naar Thailand komt is het misschien het makkelijkste om even bij immigratie langs te gaan om te vragen wat je moet hebben.
  Veel succes en een goed leven in Thailand, mij bevalt het ook al 16 jaar.
  P.s. elke 3 maanden even een verlenging aanvragen.

 11. Henk Hauer zegt op

  Beste Willem,
  Een retirement visum aanvragen is mogelijk met je huidige salaris. (leeftijd 55+)
  Omdat je een paarmaal het land uit wil is een multy entry visum nodig ( non immgrant)
  Zie ool de webside van de Pattaya City Expect club
  www. pattayacityexpatclub.com.
  Hierop staat veel informatie.
  succes Henk

 12. Khun Martin zegt op

  Dat mag geen probleem zijn Willem. Haal in Nederland gewoon een non-O multiple entry visum, en voor afloop hiervan zet je dat om in een “retirement” visum multiple entry. De brief van de bank met de vereiste 800.000 baht moet van dezelfde dag zijn, dus eerst even naar de bank.
  De opmerking hiervoor dat als je op je non-o visum vermeld dat je getrouwd bent met een Thaise en dit ook aan kunt tonen, dat dan 400.000 Baht genoeg is klopt niet. Dit inkomen geldt alleen voor een Marriage visa.
  Verder zou ik me aan de regels houden, want de controles gaan langzaam maar zeker steeds verder!
  Als het mag een vraag buiten dit topic om: op Thaivisa.com las ik dat de grenspost naar Myanmar ca. 100 Km ten zuiden van Hua Hin, in mei open gaat voor visa-runs. Weet iemand hier meer van?

 13. Bacchus zegt op

  Een non immigrant “O” kan alleen aangevraagd worden op basis van een eerder afgegeven non immigrant visum. Een non immigrant “O” kun je krijgen wanneer je of gehuwd bent met een Thai; inkomenseis is dan 400.000 Baht, of – wanneer je dus niet bent getrouwd – een inkomen hebt uit pensioen, vermogen, whatever; inkomenseis is dan 800.000 Baht. Als je nog niet weet wanneer je definitief naar Thailand gaat, als volgt handelen

  Vraag eerst een non immigrant multiple entry aan. Dit geeft recht op 4 x 90 dagen. Wanneer je definitief naar Thailand vertrekt op basis van dit visum, dus eigenlijk visum omzetten, een non immigrant “O” aanvragen. Dit dient overigens te gebeuren in een Thais Consulaat, dus buiten Thailand. Men krijgt eerst een permit for stay van 90 dagen en die kan bij een immigration office in Thailand verlengd worden tot maximaal 1 jaar.

 14. Jan zegt op

  Misschien begrijp ik het niet maar ben net geweest om mijn retirement visa te verlengen.
  1) Touristenvisa in NL op Thaise ambassade of Thaise consulaat aanvragen 90 dagen
  2) Naar Thailand vliegen pensioen gegevens van NL meenemen naar Thailand
  3) NL ambassade een inkomstenverklaring laten ondertekenen( bewijs pensioen gegevens uit NL)
  4 Naar Thai immigration een retiremet visa O aanvragen dit kan voor een jaar niet langer
  5) Moet voldoen aan de eisen dat je gepensioneerd bent en dat je elke maand een X bedrag laat overmaken naar Thailand
  Thats itt niet meer en niet minder als je vaker naar NL gaat moet je dit aangeven op je visa aanvraag of je moet iedere keer formulier 8 ( immigratie dienst ) invullen. Multi entry

 15. eddo zegt op

  Willem ALLE correcte info kun je op de volgende sites krijgen daar staat ook de voorwaardes vermeld en welke paperassen je nodig hebt.:

  Thaise consulaat Amsterdam: http://www.thaiconsulate-amsterdam.org/
  Immigratie departement Thailand: http://www.immigration.go.th/

  Om alle (kop) zorgen te voorkomen doe alles mbv. een goede notaris in Thailand, zij weten precies hoe alle administratieve rompslomp in elkaar zit. Ikzelf ( ben op een twee maanden toerisenvisa binnengekomen en hebt dat via hem binnen 1 dag om laten zetten, via een non.Imm-o visa in een retirement visa (50 up voorwaarde) voor 1 jaar, totale kosten 2000+2000 bht.

  Je kan ook op een NON-Imm.-0 visa (3 maanden) binnenkomen dat kan je om laten zetten in retirement visa voor 1 jaar, kosten 2000 bht.

  Succes, Eddo

 16. eddo zegt op

  Nog een opmerking, ikzelf neem nooit een multple entry op mijn visa, elke keer als ik een entry nodig heb koop ik dat gewoon bij de Thaise immigration,, kosten 1000 bht.
  groet, Eddo

 17. Peter Hagen zegt op

  Ik hoor hier helemaal geen verhalen dat een aanvraag is afgewezen, ondanks het in orde zijn van al de gevraagde documenten.
  Ik ben 68 jaar, ben zonder visum Thailand binnen gekomen en heb bij Immigration Khon Kaen een extension of stay (in mijn paspoort staat non o) van 90 dagen gekregen.
  Ik heb tegelijk gevraagd wat ik voor een jaarvisum nodig had en dat was:

  een inkomensverklaring (jaarinkomen 800.000 THB
  een gezondheidsverklaring van een arts (had ik ook al voor non-o visum moeten inleveren)
  en ingevuld formulier extension of stay met pasfoto, waarop ingevuld voor een jaar voor een retirementvisum
  het bewijs van het eigen huis van mijn vriendin

  Toen ik voor het verlopen van de extension terugkwam met alle documenten, ik had bovendien nog een spaarbankboekje met 800.000 THB bij me kreeg ik (of liever gezegd mijn vriendin, als ze Thais kunnen spreken wordt je als farang totaal genegeerd) tot mijn verbazing te horen dat ik geen retirement visa kreeg maar weer een extension of stay voor 90 dagen. Protesteren, werd naar de baas verwezen, bleef zonder resultaat. Nee bleef nee.

  Iets dergelijks heb ik bij Immigration Mukdahan meegemaakt. Wie heeft er wel meer verhalen gehoord van willekeur, waar kun je met je bezwaar terecht en heeft het in Thailand enige zin bezwaar te maken?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Peter Hagen De eenvoudigste oplossing lijkt me de aanvraag in een andere provincie te doen. Aan de hand van de reacties onder de lezersvraag kunt u nagaan waar ze het soepelst zijn.

   • Peter Hagen zegt op

    Dick, bedankt voor jouw advies.
    Ik woon min of meer een half jaar nu op het platteland in de buurt van Khon Kaen en ga, misschien wel voor de laatste keer, voor een half jaartje terug naar Nederland.
    Ik was het visarunnen na vier jaar zat. Vorig jaar ook een extension voor 90 dagen in Khon Kaen gehaald met dezelfde vraag over een jaar retiremnent visum en toen kreeg ik van diezelfde baas de suggestie dat ze een ”kadootje” wilde. Niet op in gegaan. Was dit haar antwoord? Bij datzelfde bezoek zag ik een ambtenaar achter het buro ernaast een biljet van1000 bat uit een paspoort snel in zijn broekzak wegmoffelen.
    Dit keer ben ik van plan het non o visum, one entry, maar weer uit Nederland mee te nemen en probeer ik het weer in Khon Kaen. Kadootjes worden er niet gegeven.
    Ik voel me belazerd en vind het is te gek voor woorden jouw advies te op te volgen.
    Willekeur en corruptie druisen in tegen mijn (Nederlandse) rechtsgevoel.

   • Peter Hagen zegt op

    Hans,
    Bedankt voor je uitleg. Op Immigration Khon Kaen vertellen/beloven ze je ook van alles en houden zich daar vervolgens niet aan.Vorig jaar ben ik ook zonder visum Thailand binnen gekomen en heb ik 2 keer probleemloos onder dezelfde voorwaarden een extension van stay voor 90 dagen gekregen. En hebt waarschijnlijk wat de regels betreft gelijk. De baas zei ook tegen mijn vriendin dat ik volgende keer maar een non immigrant o uit Nederland moest meenemen. Maar soepel in de interpretatie van de regels? De voorlaatste ons te woord staande ambtenaar, die ons echt een retirement jaarvisum had toegezegd, zei dat ik niet weer een doktersverklaring hoefde in te leveren. Kom ik vol verwachting terug voor nu eindelijk die verblijfsvergunning van een jaar, word ik toch door een nogal bitchy ambtenares naar het ziekenhuis gestuurd en kon ik de volgende dag terugkomen. Je zal daarvoor toch uren moeten rijden of een overnachting moeten boeken. Op ons protesteren bij de baas met van hem hoefde het niet kwam alleen een sorry, het moet van mij wel. Verder ga er vanuit dat als er geld in mijn paspoort gezeten had dat ze hun toezeggingen wel nagekomen waren.
    Met vriendelijke groet, Peter Hagen

    • Bacchus zegt op

     Misschien liggen al die problemen wel aan je eigen instelling. Ik kom al jaren bij het immigration office in Khon Kaen en ondervind nooit problemen. Mij is ook nog nooit om een kadootje gevraagd. Ik heb wel altijd al mijn papieren op orde, de juiste visa/stempels in mijn pasoort en gedraag mij beleefd. Wellicht scheelt dat allemaal een heel stuk.

     Zie wel eens mensen zeuren en zanikken over de gang van zaken, maar als ik dan vraag en kijk wat er aan de hand is, blijkt meestal dat men de eigen zaken niet op orde heeft.

     Laatst nog een Duitser gezien die onbeschoft te keer ging over een boete voor overstay op een visum. Volgens hem deden ze bij immigration weer moeilijk om extra geld te verdienen. Volgens deze zanikker was zijn visum 3 maanden geldig en dat was in zijn geval dus nu net 92 dagen. Ik heb getracht uit te leggen dat het perioden betreft van 90 dagen en niet 3 kalendermaanden. Uiteraard had ik ook ongelijk en waren de ambtenaren allemaal corrupt. Dat laatste mag dan kloppen, maar zij hadden in dit geval wel gelijk. Uiteraard ging het hem om het geld en niet de ambtenaren. Kan mij goed voorstellen dat men het deze heer bij een volgend bezoek goed moeilijk maakt; zou ik ook doen.

     Kortom, zorg dat je spullen op orde zijn, dan heb je geen problemen. Heb je in Nederland je spullen niet op orde, word je ook weggestuurd bij het ambtenarenloket.

     • Bacchus zegt op

      Beste Peter Hagen, Hoezo kletskoek conclusie?! Je schrijft iedere keer dat je ZONDER visum Thailand binnen komt; ik neem aan dat je dan een toeristenvisum hebt (stempeltje luchthaven). Een toeristenvisum heeft een geldigheidsduur van maximaal 60 dagen. Een toeristenvisum kan niet worden omgezet in een non immigrant O visum, daarvoor moet je het land uit en een aanvraag indienen bij een ambassade/consulaat. Je kunt op basis van een toeristenvisum ook geen extension of stay aanvragen;alleen met een non immigrant O kun je een extention of stay op basis van marriage of retirement aanvragen.

      In een andere provincie aanvragen heeft ook geen zin, want je moet een woonadres in Thailand opgeven. Ligt deze in een andere provincie, verwijst men je meteen door naar betreffende immigration office in die provincie.

      Ik vind het maar frapant dat alleen jij telkens weer tegen problemen aanloopt. Het lijkt mij toch dat wanneer je overal nul op rekest er iets mis is met je aanvraag c.q. documenten. Het kan natuurlijk ook liggen aan de manier waarop je reageert. Lichaamstaal kan al een hoop zeggen. Meteen dreigen met tourist police of ambassade maakt je ook niet echt populair. Het zou kunnen helpen als je gewoon eens vraagt wat er aan schort!

      Overigens weet ik ook dat men op bijna alle immigration offices “hulp” aanbiedt. Hulp wil zoveel zeggen dat wanneer je aanvraag niet aan de eisen voldoet, bijvoorbeeld de inkomenseis, men tegen betaling zorgt dat je visumaanvraag toch wordt behandeld. Dit is niet anders dan al die zo genaamde adviesbureau’s doen waar men op dit blog aan refereert!

      Om een kadootje vragen zullen zij echter nooit doen, zeker niet met een Thai aan hun bureau, daar men nooit weet wie zij tegenover zich hebben; kan maar zo iemand zijn van de “anti-corruptie brigade” en dan hangt men aan de pan. Wellicht verwar je het kadootje met eerder genoemde ” hulp”.

      Kortom, informeer jezelf eens goed over de regels en zorg dat je spullen op orde zijn, dan kan er niets mis gaan. En neem een ding van mij aan: zij lijden nooit gezichtverlies, dat kan alleen jij! Ook weer een kwestie van instelling!

      Succes met je toekomstige visumaanvraag!

      • Peter Hagen zegt op

       Moderator: uw verhaal is off-topic.

 18. Peter Hagen zegt op

  Beste tjamuk,

  Ik bedoelde een non immigrant visum, single of multiple entries, iedereen krijgt dat visum, zelfs per post als je dat wil, op vertoon van een ticket en loonstrookjes.
  Misschien heeft Hans Gelijnse gelijk met een gespecialiseerd bedrijf in de hand nemen om van het gezeur af te zijn?
  Dat is een keuze die ik niet wil maken dan maar halstarrig. Na 4 halve jaren Thailand ben behoorlijk aangepast, maar Thais denken en handelen zal ik nooit.
  Je kunt ook de Ambassade inschakelen wegens problemen in het buitenland of een advocaat in de hand nemen en een rechtzaak starten, als je dat geklooi met regels en gezichtsverlies leiden zat bent. Verliezen kan niet. In Thailand zijn er regels, ook al lappen ze die aan hun laars omdat niemand ze op de vingers tikt.
  Mukdahan Immigration heeft mer iets ongelovelijks proberen te flikken tot ik tegen mijn vriendin zei: ”call Tourist Police and Dutch Ambassy”, uiteindelijk leden zij gezichtsverlies en niet ik.

 19. Khun Martin zegt op

  Beste Peter, in alle voorgaande posts ben je toch uitgebreid geinformeerd. Ik begrijp je reactie op bacchus niet zo goed terwijl deze alleen maar probeert om jou te helpen (zoals iedereen die op jouw vraag reageert)! Ik zou zijn advies maar ter harte nemen als ik jou was, want hij heeft volkomen gelijk.

  Bacchus: Als het retirement visum verlopen is na 1 jaar, hoe gaat het verlengen dan in zijn werk? Helemaal opnieuw aanvragen?

  • teun zegt op

   Martin,

   Na 1 jaar met dezelfde docs/kopieen (maar dan van recente datum!) verlengen. je hoeft dus niet “aan te vragen”, maar je verlengt. Dus kopie paspoort, inkomensverklaring en/of deposito bij thaise bank (bankboekje niet vergeten en ook verklaring van bank, dat je > 3 maanden deposito hebt). En niet te vergeten: pasfoto’s.

   Is relatief simpel. En je mag e.e.a. regelen vanaf 1 maand voordat jaarvisum afloopt.

   • Khun Martin zegt op

    Dank je Teun! Nog een vraag als dat mag: stel ik heb een non o visum multiple entry, of een retirement visum multiple entry, en ik ga gedurende de geldigheidsduur van een jaar voor 4 maanden naar Nederland. Dan kan ik mij uiteraard niet na 90 dagen weer melden omdat ik dan in Nederland zit. Hoe gaat dat dan werken?

    Ik stel deze vragen overigens omdat ik bezig ben om een stappenplan voor alle soorten visa op te stellen, om dit vervolgens op internet te zetten. Op de diverse websites staat wel goed beschreven wat je nodig hebt voor een aanvraag, maar niet hoe het verder gaat bij bijv. verlenging, tussentijds naar Nederland (of ander land) gaan, etc..
    mvrgr. Martin.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Indien je Thailand verlaat, vervalt de 90 dagen meldingsplicht. Lijkt me evident.
     De dag dat je terug binnenkomt begint de teller opnieuw van 1.
     Met een Non-immigrant O – multiple entry hoef je je niet elke 90 dagen te melden vermist je Thailand na 89 dagen moet verlaten dus visum run en je begint terug op 1.
     (Afwijkingen die wel eens gebeuren ga ik hier niet op ingaan, want dat zou ons te ver lijden en die procedures zijn normaal niet toegestaan)
     Ik denk dat je met retirement visum, wat een extention of stay is, je multiple re-entre bedoelt.

     • Khun Martin zegt op

      Ok, dit gaat over een non o multiple entry en dat begrijp ik. Maar stel ik heb een retirement visum multiple entry, en ik hoef mij alleen maar iedere 90 dagen te melden bij de immigration voor de volgende 90 dagen. Geldt dan hetzelfde? Het lijkt mij toch dat als ik tussendoor 4 maanden in een ander land ben geweest, Thailand weer binnenkom met een andere TM departure card, ik dat toch na aankomst moet melden bij de immigration. Overigens verwarrende benamingen: non o visum, retirement visum.

      • RonnyLadPhrao zegt op

       Wat in uw extention of stay staat is een re-entry stempel(single of in uw geval multiple) en geen multiple entry.
       Indien je dat niet zou hebben kan je gans de procedure opnieuw beginnen want dan vervalt u extention of stay.
       De dag dat je Thailand verlaat krijg je een Departure stempel en wordt je Departure kaart eruitgehaald. Bij binnenkomst vul je een nieuwe in en krijg je een nieuwe departurekaart en krijg je ook een nieuwe Arrival stempel.
       Op die dag beginnen je nieuwe 90 dagen te tellen.
       Je moet dus met de resterende dagen van voor je vertrek geen rekening houden.
       Telkens je Thailand binnenkomt beginnen je 90 dagen opnieuw van 1.
       Als je dus telkens, voor het einde van je 90 dagen, Thailand zou verlaten hoef je nooit naar de Immigratie voor de 90 dagen melding.

      • Bacchus zegt op

       Beste Martin, de benamingen zijn verwarrend omdat iedereen praat over een retirement- of marriage visum, maar die bestaan niet. Om toestemming te krijgen in Thailand te blijven voor een periode van een jaar heb je in eerste instantie een “non immigrant O” visum nodig. “O” staat hier voor Other. Zo heb je ook “ED” voor een education visum; “B” voor business; “F” voor officials die de overheid ondersteunen; etcetera.

       Op basis van een non immigrant O kun je een aanvraag indienen om voor niet meer dan 1 jaar in Thailand te verblijven (extension of stay/permit to stay in thailand) en dat doe je dan op basis van A retirement of B marriage. Voor retirement gelden andere eisen dan voor een marriage. Belangrijkste verschillen zijn de inkomenseis en leeftijd. Voor een retirement geldt een inkomenseis van 800.000 baht per jaar, voor marriage 400.000 baht per jaar. Voor retirement moet je 50 jaar of ouder zijn, voor een marriage geldt geen leeftijdsgrens. Voor een marriage moet je uiteraard een trouwcertificaat overleggen. Je moet dus voor de wet getrouwd zijn en niet alleen voor Buddha!

       Op basis van een non immigrant O krijg je dus bij een immigration office een extension of stay/permit to stay op basis van genoemde criteria en dat kan dus zijn voor retirement of marriage.

       Wanneer je extension of stay/permit to stay na een jaar is verlopen ga je na het immigration office voor een nieuwe aanvraag. Je hoeft dus niet eerst Thailand uit. Voldoe je weer aan de vereiste criteria wordt de periode weer verlengd met een jaar.

       Dan nog je vraag over het verlaten van Thailand met een non immigrant O met een extension of stay/permit to stay op basis van retirement of marriage. Indien je Thailand voor verlaat moet je eerst een “re-entry permit” aanvragen bij het immigration office. Verlaat je Thailand in genoemde gevallen zonder een “re-entry permit” dan vervalt je visum en kan je dus op nieuw beginnen met een aanvraag van een non immigrant O, etcetera. Met een re-entry permit stopt het dagen tellen. Indien je dus bijvoorbeeld Thailand verlaat voor 2 maanden, wordt bij terugkeer je extension of stay/permit to stay met die 2 maanden verlengd.

       Ik hoop je voldoende geinformeerd te hebben. Mocht je meer willen weten: reageren!

      • Bacchus zegt op

       Voor de zekerheid nog even dit. Een retirement visum multiple entry bestaat dus niet, maar dat had je al begrepen uit mijn vorige reactie. Je kunt wel een non immigrant multiple entry aanvragen. Een non immigrant multiple entry heeft een geldigheidsduur van maximaal 1 jaar, maar je moet iedere 90 dagen Thailand verlaten. Dit zijn de bekende visa runs. Je gaat even Thailand uit en meteen weer binnen, waarmee je verblijf weer gelegaliseerd is voor 90 dagen. De geldigheidsduur is 1 jaar, maar je kunt er 5 periodes van 90 dagen mee in Thailand verblijven. Als je 1 dag voor het verlopen van dit visum nog een visum run maakt, krijg je weer 90 dagen. Je kunt met dit visum dus maximaal 450 dagen in Thailand verblijven. Hierna moet je weer naar een consulaat of ambassade in het buitenland voor een nieuwe non immigrant.

       • Bacchus zegt op

        Beste heer Geleijnse, of moet ik zeggen meester? U mag het muggenziften noemen, maar als iemand schrijft dat bepaalde uitdrukkingen verwarrend zijn, dan probeer ik dit te verduidelijken met juiste informatie.

        En dan over verwarring gesproken. Als u mijn reacties goed leest, bedoelt u waarschijnlijk hetzelfde, maar verwoord het anders. Ik probeer zoveel mogelijk de juiste benamingen te gebruiken, dat maakt het voor iedereen begrijpelijk. Ik stel dan ook dat je geen retirement visum multiple entry hebt, en dat is ook gewoon zo. Misschien in uw praktijk taal wel, maar dit vind je op officiele sites dan niet terug en dat maakt het dus niet echt duidelijk. Wanneer je een extension of stay hebt, uw retirtement visum, dan moet je bij het verlaten van het land vooral niet vergeten een al dan niet multiple re-entry permit aan te vragen, anders heb je een probleem. Die krijg je niet zomaar bij je aanvraag van je extension of stay, zoals u doet voorkomen, maar moet je expliciet aanvragen.

        Ik probeer slechts zo duidelijk mogelijk informatie te geven om problemen voor derden te voorkomen. Uiteraard staat het u vrij om te reageren, maar geef dan een reactie die ook meerwaarde heeft. Aan muggenziften hebben we niets, zoals u al zegt!

 20. Peter Hagen zegt op

  Beste medebloggers,
  In geen van jullie reacties lees ik ook maar iets over een gezondheidsverklarinr (health declaration) van een ziekenhuis. Ik zie er voor mijn leeftijd nog zeer jong uitten straal van gezondheid. Aan mijn instelling, lichaamstaal, non-verbale expressie mankeert niets.
  Is er ooit wel eens bij jullie naar een gezondheidsverklaring gevraagd?
  Gaarne jullie reacties?
  Peter Hagen

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Alleen bij het aanvragen van een Non-Immigrant visum OA – multiple-entry is mij om een gezondheidsverklaring gevraagd.
   Dit visum laat je toe een jaar in Thailand te verblijven, tellende vanaf de dag dat je binnenkom, met elke 90 dagen meldingsplicht.
   Verlaat je Thailand, en kom je terug, krijg je opnieuw een stempel voor een jaar.
   Als je het dus goed uitrekent, en je komt nog binnen de dag voor het einde van de geldigheidsperioden, van je visum, kan je eigenlijk twee jaar met dit visum in Thailand verblijven
   Ik heb dit type visum gehad tot januari dit jaar.
   Ik ging opnieuw naar het Consulaat van Antwerpen, met een nieuwe aanvraag voor een visum OA multiple entry, maar men zei dat men deze niet meer uitreikten
   Ik heb dus telefonisch met de Consul gesproken, en die zei me dat hij dit type van visum niet meer uitreikte, gezien het misbruik dat ermee gebeurden en dat de aanvraagprocedure te omslachtig was geworden en dan meer bepaalt de gezondheidsverklaring Deze moet nu door een erkende arts van de ambassade ingevuld worden en dit dan door Thailand diende goedgekeurd te worden.
   Daarvoor was een verklaring van de huisarts voldoende.
   Ik heb nu dus een Non-Immigrant O Multiple-Entry gekregen in de plaats. Zelfde prijs 130 Euro maar ik zit nu wel met Visum runs opgezadeld.
   Voor dat Visum OA had ik dus een gezondheidsverklaring nodig, voor een Visum O werd met dat niet gevraagd.

   • Bacchus zegt op

    Beste mijnheer Hagen, ik begrijp dat u een nieuwe stelling wilt deponeren, namelijk of Thailand corrupt is. Welnu, ik kan u mededelen dat mijn mening is dat thailand redelijk corrupt is, maar daar ging het hier niet over. Wellicht is dit een mooi onderwerp voor een volgend artikel op dit blog.

    Ik begrijp verder uit al uw reacties dat u met de nodige frustraties zit omdat uw aanvragen voor een extension of stay niet worden gehonoreerd. Ik kan u alleen maar mededelen dat een imigration office iedere aanvraag “in concideration” neemt, dat staat ook vermeld op de officiele websites van de Thai goverment inzake visa aanvragen. Te uwer verduidelijking: dit wil zoveel zeggen dat iedere immigration officer uw aanvraag op zijn merites kan en mag beoordelen en geen verklaring hoeft af te leggen bij een afwijzing. Dit is niet anders dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld eens aan de omgekeerde bewijsplicht in de Nederlandse belastingwetgeving. Een afwijzing heeft niets te maken met “regels aan hun laars lappen”, maar is simpel gebaseerd op een algemene indruk. Dit kan betrekking hebben op de betrouwbaarheid van documenten, maar ook op de algehele indruk over de persoon in kwestie. Niets nieuws onder de zon, want zo werkt men in Nederland ook. U probeert echter de indruk te wekken, of liever gezegd uw gelijk te halen, door te suggereren dat men als gevolg van de algemene indruk inzake corruptie iedere regelgeving aan de laars lapt. Een ietwat simpele stelling, wellicht geboren uit frustratie. Uit uw reacties kan ik alleen maar concluderen dat u zich, wellicht gemakshalve, maar wat graag laat leiden door “toezeggingen” van ambtenaren. Als dit al gebeurd, staat het u vrij om daar een conclusie aan te verbinden, maar als die toezeggingen niet aan de geldende regels voldoen, staat dit iedere andere ambtenaar ook toe hiervan af te wijken. Ook dit is niet nieuw en gebeurd ook in Nederland. Uw probleem is gewoon dat u de regels, al dan niet als gevolg van loze toezeggingen, naar eigen inzicht en op eigen wijze wilt interpreteren en vervolgens bij mislukkingen de schuld op een simpele manier bij een ander wil leggen. Ik heb u al eerder gezegd: zorg gewoon dat uw zaken op orde zijn, dan kan er weinig mis gaan.

    Toevalliger wijs heb ik vandaag een zoveelste kennis geholpen bij de aanvraag van een extension of stay inzake retirement bij het immigration office in Khon Kaen. Uiteraard geen probleem omdat de zaken goed waren voorbereid. Ook geen vragen over kadootjes of anderzins naar corruptie riekende zaken en zo heb ik er al tientallen eerder meegemaakt! Ik blijf het dan ook frapant vinden dat bij u alles mis blijft gaan; het lijkt wel of ze “Petertje aan het pesten zijn”. Gelukkig weet ik na tientallen aanvragen beter. Overigens hangen naast het immigration kantoor grote borden waarop alles inzake de aanvraag van verschillende visa verduidelijkt wordt. Ik zou dus gewwon eens goed gaan rond kijken, kan verhelderend werken.

    Ware het niet dat u al zeer vakkundige medebloggers heeft die u bijstaan, had ik u graag mijn hulp aangeboden. Ik ga er echter vanuit dat met de vakkundige kennis en adviezen van deze heren uw aanvraag ooit tot resultaat zullen leiden. Succes!

    • Peter Hagen zegt op

     Moderator: De chatsessie tussen Bachus en Peter, svp stoppen. Is vervelend voor andere lezers.

    • cor verhoef zegt op

     Bachus, Thailand is niet “redelijk corrupt”. Thailand is tot op het bot corrupt. In alle lagen van de samenleving. Zelfs aankomende leraren schuiven 50.000 baht om voor hun eindexamen de antwoorden toegestuurd te krijgen. Vier maanden geleden hetzelfde geval op de politie academie (notabene).
     Slaap lekker door Bachus. Ik had je hoger ingeschat, maar je hebt er geen ene fuck van begrepen. Je leeft op een wolk. Naar mijn mening ben je, ondanks je taalgebruik, vrij dom en onoprecht. Je vindt het allemaal al best zo. Zolang de honden maar niet tegen jouw boompje pissen.

     • Bacchus zegt op

      Dank je Cor, echter teveel eer in een keer, vind ik! Overigens dacht ik dat jij de (zelfbenoemde) koning van het cynisme was!? Het cynisme van een ander begrijp je echter niet zo goed. Zal in dit geval wel aan het taalgebruik hebben gelegen; wellicht net iets te moeilijk.

      Overigens vind ik dat je als leraar vrij impulsief reageert; vooral naar iemand die je in het geheel niet kent. Het is geen reactie die ik van een leraar zou verwachten. Maar ja, cynisch gesteld weten we natuurlijk allemaal dat je hier voor 200.000 baht iedere positie kunt “kopen”! Jammer voor de kwaliteit van het onderwijs.

     • Jan Greep zegt op

      Moderator: geen uitstapjes meer. Reageer op het artikel niet op elkaar.

  • Bacchus zegt op

   Beste Peter, mij is nog nooit om een gezondheidsverklaring gevraagd, evenals een bewijs van goed gedrag. Op de officiele site van Thai Immigrations wordt de eerste echter wel expliciet vermeld. Men kan er dus om vragen. Mocht er niet om gevraagd worden, weet je in ieder geval dat je gezond bent. Blijkt daar en tegen dat je ernstig ziek bent, ben ik bang dat je visum wordt geweigerd.

  • teun zegt op

   Beste Peter,

   Bij de Immigration is nog nooit om gezondheidsverklaring gevraagd. En ik woon hier nu ruim 4 jaar. Wel bij mijn thaise rijbewijs. Alleen de eerste keer trouwens. Toen ik het na 1 jaar moest verlengen werd het direct voor 5 jaar verlengd. Zonder verdere vereisten zoals gezondheidsverklaring.

 21. Peter Hagen zegt op

  Beste moderator, verbeter a.u.b. mijn aanslagfouten ff : verklaring, uit en. Ik ben nogal (taal)gevoelig. Komt omdat mijn rechter hersenhelft overontwikkeld is. Lol.Alvast bedankt,
  Peter Hagen

 22. Khun Martin zegt op

  Behalve voor mijn Thaise rijbewijs, is mij nog nooit naar een gezondheidsverklaring gevraagd.

 23. Bacchus zegt op

  Daar het gedoe rondom het verstrekken van visa bij velen onduidelijk is of vragen oproept, is het goed dat er blogs zijn als deze. Zeker bij belangrijke onderwerpen als deze is het van belang dat er correcte informatie wordt verstrekt en men elkaar eventueel goed aanvult. Alleen hiermee helpen wij elkaar de goede weg te vinden in de wirwar van regels en benamingen. Ik heb de reacties nog eens nagelezen en moet helaas constateren dat er medebloggers zijn die anderen alleen bekritiseren. Ik zal geen namen noemen, want anders wordt dit stuk niet geplaatst en dat zou jammer zijn, want mijn doel is niet een ander de les te lezen, maar om de kwaliteit van de informatie bij dit soort belangrijke onderwerpen te verbeteren.

  Bekritiseren is op zich niet zo erg als het om luchtige onderwerpen gaat, dat maakt een blog als deze ook leuk en levendig. De visum regelgeving in Thailand is echter voor diegenen die hier verblijven een serieuze aangelegenheid en als je dan met kritiek komt is het zaak dat je zelf met 100% correcte informatie komt. Helaas moet ik concluderen dat men wel de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt. Jammer, want hiermee maakt men het juist voor diegenen die goede informatie willen/zoeken het alleen maar nog onduidelijker en onbegrijpelijker. Men wordt hiermee met het bekende kluitje in het riet gestuurd.

  Juist bij dit soort onderwerpen is het zaak dat men de juiste, op officiele sites gepubliceerde benamingen hanteert en ook weet wat die inhouden. Gebruik van praktijktaal is leuk, tenminste, als we dan allemaal hetzelfde bedoelen en dat is bij onderwerpen als deze vaak niet het geval. Om maar een voorbeeld te geven. Iemand geeft aan dat hij een non immigrant O visum heeft met een geldigheid van 90 dagen en die wordt door een ander direct weer een retirement visum genoemd. Dit is pertinent een onjuist benaming, tenminste, als je het serieus bedoelt en het voor iedereen duidelijk en begrijpelijk wilt maken. Retirement roept bij velen het (terechte) idee op dat men (maximaal) een jaar in Thailand kan verblijven en 90 dagen meldingsplicht heeft en dat is dus niet zo met alleen een non immigrant O. Voor dat stempeltje retirement moet men wat extra’s doen.

  Kortom, praktijktaal is leuk maar niet bij dit soort, voor velen al onbegrijpelijke onderwerpen. Kritiek is ook leuk, maar kom vervolgens wel met eenduidige en correcte informatie. Anders gewoon niet reageren. Lijkt mij overigens evident bij dit soort belangrijke onderwerpen

 24. Khun Martin zegt op

  Heer Geleijnse, er zijn zeker voldoende sites te vinden met informatie, maar deze gaan alleen maar over wat nodig is om een visum te verkrijgen. Over hoe te handelen als je eenmaal een visum hebt, en wat dan de mogelijkheden zijn is niet veel te vinden.

  Moderator: niet relevante tekst verwijderd.

 25. Bacchus zegt op

  Sommige mensen blijven volharden in het uitkramen van onzin om vooral hun gelijk te halen! Jammer want daar is juist dit onderwerp te serieus voor! Helaas blijven hierdoor veel mensen in het ongewisse als gevolg van deze non informatie. Ik stop in ieder geval met reageren over dit onderwerp. Ik heb namelijk geen zin om volkomen onzinnige discussies aan te gaan met mensen die discuteren over auto’s die motorrijtuig moeten heten of omgekeerd. Het wordt zo langzamerhand te zielig voor woorden en dus onthoud ik mij daaraan maar ook. Jammer voor de mensen die nog met vragen of twijfels zitten, maar gelukkig kunnen die de fiets nog achterop de auto zetten om bij professor praktijktaalnonentryimmigrationmultipleretirementO de juiste informatie verkrijgen om een succesvolle aanvraag in te dienen. Ik wens een ieder succes!
  Als ik in de redactie zat zou ik hiermee het onderwerp afsluiten om verdere misverstanden te voorkomen!

 26. Khun Martin zegt op

  Tjonge tjonge Cor, wat een reactie! Thailandblog begint nu op een ander forum te lijken waar men elkaar voor rotte vis uitmaakt!
  Mvrgr. Martin.

 27. Bacchus zegt op

  Ik begrijp dat mijn cynische reactie op mijnheer Cor Verhoef niet door de moderator is gekomen. Vreemd, want daar stond toch weinig vervelends in; zeker niet als ik deze vergelijk met de kortzichtige, zo niet onbeschofte reactie van de heer Verhoef. Kennelijk hebben sommige mensen op dit blog een streepje voor en mogen alles zeggen, ongeacht de inhoud. Redactie statuten gelden kennelijk niet voor de “elite” op dit blog. Het zou de redactie sieren, zeker bij dit soort reacties, een “gelijke monnikken, gelijke kappen” beleid te voeren. Helaas laat men zich hier kennelijk meer leiden door de aanvoer van content. Jammer, want daarmee bereikt men uiteindelijk slechts het niveau van van dit soort personen.

  Ook dit zal het blog wel niet halen, wat voor mij bovenstaande alleen nog maar meer zal bevestigen.

 28. Pim zegt op

  Ik heb er niet zoveel woorden voor nodig om uit te leggen waarom ik de laatste tijd minder belangstelling ga krijgen om mijn tijd te verknoeien aan het Bacchus blog .

 29. Moderator zegt op

  Gezien de vele reacties op de persoon gericht, sluiten wij dit onderwerp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website