Lezersvraag: Regels voor bouwen van tussenmuur met buren?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
29 december 2017

Beste lezers,

Tussen mijn buren is aan 1 zijde de grond aan elkaar gelegen. Zijn er regels waarmee rekening te houden is indien 1 van de buren daar een muur wil bouwen? Mag cq. moet de muur precies op de erfgrens of precies tegen de erfgrens?

Als er precies tegen de erfgrens of op de erfgrens gebouwd moet/mag worden, moet het fundament dat onder de muur en onder de tussenpalen komt geheel gelegen zijn in de grond van de bouwer of mag de bouwer het in de grond gelegen fundament onder de de muur en de te plaatsen tussenpalen ook deels in de grond van de buren plaatsen?

Ik hoor wel dat er geplaatst mag worden op de erfgrens en dat er dan voor fundament onder de muur en de palen in de grond van de buren geplaatst mag worden. Ik hoor en zie wel dat als de grond tegen een weg aan ligt die van de gemeente is, dat er op de erfgrens gebouwd mag worden en wordt en het fundament onder de tussenpalen in de grond van de gemeente geplaatst mag worden. Daar gaat het om de gemeente en niet om een muur tussen particuliere buren.

Wie weet de regels zijn, wat juist is of heeft hier ervaringen mee?

Alvast mijn dank voor het delen van uw kennis.

Groet,

NicoB

20 reacties op “Lezersvraag: Regels voor bouwen van tussenmuur met buren?”

 1. Nicolaas zegt op

  Ik heb gehoord dat iemand van rechter de betonnen fundering vaneen muur onder de grond moest weghalen omdat deze een stukje op de grond van de buren was. Lijkt mij ook wettelijk juist, je mag niet op de grond van een ander iets doen. Meestal zal een buur niet moeilijk doen, maar wettelijk mag deze op zijn grond doen wat deze wil en alles.verwijderen. Valt je halve muurtje mooi om.

  • NicoB zegt op

   Nicolaas, ook wij hebben de gedachte als de rechter, nl. dat je niet iets in de grond van je buurman mag aanbrengen, ook niet onder het aardoppervlak. Dus fundament en muur bouwen in en op de eigen grond en niet op de erfafscheding. Blijft de muur geheel eigendom, valt er niets weg te halen door de buurman en valt niet het halve muurtje om.
   NicoB

 2. tooske zegt op

  Gewoon in goed overleg met de buurman tot een voor beide partijen acceptabele oplossing komen.
  Betaal je samen voor de muur?

  Als de buurman binnen de erfafscheiding blijft, komt hij dan in jou tuin het onkruid op zijn stukje grond wieden of wordt dat een geannecceerd stukje tuin van jou?

  Het is in Thailand gelukkig niet zo een probleem zoals in Nederland waar de rijdende rechter er elke week aan te pas moet komen.

  Leven en laten leven, “mai pen rai”

  • koos zegt op

   Ik heb zelf maar ook bij andere genoeg problemen gezien in Thailand.
   Ze laten je eerst een muur neer zetten en dan komen ze klagen.
   Of beter gezegd geld eisen en hebben we de politie er moeten halen om het op te lossen.
   Eind resultaat was dat het met een klein geldbedrag opgelost is.
   Maar de ruzie is voor eeuwig

   • NicoB zegt op

    Koos, dat willen we juist voorkomen, vandaar dat we informatie aan het verzamelen zijn, 1e was rondom ons heen vragen, deze lezersvraag is de 2e actie.
    NicoB

  • NicoB zegt op

   Tooske, de buren willen liever geen muur laten bouwen, wij betalen alle kosten, wij willen tbv. onze privacy, en die van de buren, een muur in en op onze eigen grond bouwen. Aldus annexeren we geen stukje grond van de buurman en komt deze niet bij ons onkruid wieden.
   NicoB

 3. Fransamsterdam zegt op

  Dit is nou echt zo’n vraag waar je een Thaise juridisch adviseur voor nodig hebt. De kans is groot dat er naast wettelijke bepalingen ook gemeentelijke voorschriften zijn, zodat de vraag in zijn algemeenheid niet te beantwoorden is. Bovendien is het voor de lezer al lastig om zich de situatie goed voor te stellen:”Tussen mijn buren is aan 1 zijde de grond aan elkaar gelegen.”
  Overigens levert het niet in overleg met de buren optrekken van een erfafscheiding doorgaans niet tot een betere verstandhouding.

  • NicoB zegt op

   Frans, wij vroegen als voorinformatie om ervaringen of kennis van Thailandbloggers. We gaan uiteraard bij de gemeente nog na wat mag en niet mag, dat zou per gemeente kunnen verschillen. We willen goed beslagen ten ijs komen als we met de buren gaan overleggen en consulteren, zonodig, ook een juridisch adviseur.
   NicoB

   • Fransamsterdam zegt op

    Heel goed, succes!

 4. Wim van Beveren zegt op

  Wij hebben onlangs een muur rondom ons huis laten bouwen en we zijn 1.5 meter van de grens afgebleven.
  Ook al omdat onze grond een metertje hoger ligt dan dat van de buren, anders zou de fundering lekker weg kunnen spoelen.

  • NicoB zegt op

   Wim, dat probleem hebben we gelukkig niet beide grondstukken hebben dezelfde hoogte.
   NicoB

 5. rolly zegt op

  in elke buurt is er een tessabaan (stedenbouwkundig advies-geschillen commissie)
  je kan daar ook de wettig advies vragen .

  • NicoB zegt op

   Rolly, dat is goede informatie, waren we nog niet van op de hoogte, dat gaan we benutten.
   NicoB

 6. Jan zegt op

  Je moet naar de Tesseban gaan en die vertellen je precies hoe en wat. Ik heb net een muur geplaatst mijn grondstuk is “uitgezet” door het landoffice. Chanot ( grondstuk) wordt uitgezet en gemarkeerd met ronde betonnen paaltjes die vervolgens in de grond geslagen worden. Blijf aan de binnenkant van deze paaltjes heb je geen probleem. Bouw je een schuur of garage moet je waar ik woon 50cm van de scheidslijn blijven bouw je een huis moet 1 meter van de scheidslijn afblijven. Nogmaals praat met de mensen van de Tessebaan die zijn bij mij thuis komen kijken en geven je advies

  • stevenl zegt op

   Uit mijn hoofd, maar dit is eenvoudiog na te zoeken:

   50 cm als het een blinde muur is, 1 meter als het een muur met ramen is.

   • NicoB zegt op

    Stevenl, we gaan het navragen.
    NicoB

  • NicoB zegt op

   Jan, dank voor de info, bij ons is de landmeter al langs geweest en die heeft de paaltjes op de juiste plaats gezet.
   NicoB

 7. Kevin zegt op

  Beste Nico de grond kan nooit van u zijn of uw vriendin/vrouw is de eigenaar maar u mag dan wel een muur bouwen op de grond van de eigenaar met toestemming op grond van uw buren moet u ook toestemming vragen maar daar zit dus een risico aan vast dat zij dit ten alle tijden kunnen verwijderen dit hoeven ze niet een aan u te vragen dus bezin eer u begin.

  • NicoB zegt op

   Kevin, klopt, mijn vrouw is eigenaar, we gaan zeker niet bouwen in of op de grond van de buren en respecteren hun grondeigendom uiteraard.
   NicoB

 8. NicoB zegt op

  Wil alvast een ieder dankzeggen voor de reacties, we zijn een stap verder en gaan nu het officiële circuit in en bij de gemeente navraag doen.
  Wens ik allen een knallend Uiteinde en de Beste wensen voor het Nieuwe Jaar 2018, Proost!
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website