Problemen met huurkoop auto, bank wil geld zien

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
8 augustus 2022

Beste lezers,

Mijn vriendin in Thailand (woonachtig omgeving Sisaket) heeft in huurkoop in 2013 een auto gekocht. Door echtscheiding kon zij de auto niet meer betalen en binnen een jaar heeft zij de auto dan ook ingeleverd. Tot op de dag van vandaag is er geen communicatie geweest.

Nu wordt ze al enkele weken telefonisch lastig gevallen door een advocatenkantoor uit Bangkok die handelt uit naam van de bank en die stelt dat de auto “zojuist” pas is ingeleverd en dat er nog een verschuldigd bedrag openstaat van ongeveer Baht 160.000. Zij beschikken over vrij nauwkeurige gegevens. Ik heb die telefoongesprekken afgekapt en gesteld dat ze eerst maar een met een duidelijke opdracht en bewijsvoering en calculatie moet komen en vanaf nu werken we alleen nog maar schriftelijk.

Drie dagen geleden ontving mijn vriendin een brief waarin stond dat ze per direct dit bedrag moest overmaken, zo niet dan zullen  ze deze zaak aan de rechtbank aanbieden. Mijn vragen zijn:

 1. wel/niet reageren? De een zegt: niet doen, maar zolang wij niets doen blijven ze verder gaan en ik weet niet hoe de rechtbank daarover denkt in Thailand?
 2. wie kent er een goede advocaat, Engels/Thai sprekend in Sisaket omgeving (of BKK) die dit soort civiele gevallen behandelt?
 3.  kent Thailand een verjaring voor dit soort gevallen? 2022-2013 = 9 jaren geleden. Elk antwoord gaat mij helpen in deze zaak, vanwege mijn onbekendheid met Thaise wetgeving/regelgeving. Ikzelf vlieg eind augustus naar Bangkok maar ik heb het gevoel dat ik nu al moet reageren.

Ik hoor graag van u.

Groet,

Frans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Problemen met huurkoop auto, bank wil geld zien”

 1. Petervz zegt op

  Als ze een auto heeft gekocht op afbetaling, dan is niet zij maar de bank of financiële instelling eigenaar van de auto totdat deze volledig is afbetaald.
  Je schrijft dat ze de auto heeft teruggeven, maar ik vraag me dan af aan wie? En aangezien zij niet de eigenaar was, was ze niet in een positie deze terug te geven.

  Er staat blijkbaar nog een niet afbetaalde schuld open van 160k. De beste oplossing is dat zij zelf gaat overleggen met de bank met als doel gezamenlijk overeen te komen hoe deze schuld af te lossen.
  Het bedrag is te laag om daar een advocaat voor in te schakelen, en in een rechtszaak verwikkeld te geraken is niet aan te raden.
  Bedenk ook dat als zij geen overeenstemming kan verkrijgen met de bank, zij op een “zgn zwarte kredietlijst” komt te staan, en dan bijv geen andere zaken op afbetaling kan aanschaffen.
  Suc6

  • frans zegt op

   Hi Petervz, dank voor je info. Ik denk zelf dat de bank deze case heeft doorverkocht, maar dat doet niets af van het feit dat er waarschijnlijk nog “iets” af te handelen is na 2013. De bank weet nl. van niets. Daar begint het bij mij al te broeien in de zin van: klopt dit allemaal wel? Formeel is nl de auto wel “ingeleverd” nadat het contract stopgezet is en verder kom ik nu nog even niet, want er zijn nergens documenten van te vinden. Conclusie: on speaking terms blijven is beter dan het tot een climax te laten komen. Dank voor de info.

 2. Erik zegt op

  Frans, huurkoop kent (in NL) eigendomsvoorbehoud dus wat petervz zegt klopt denk ik helemaal.

  Mijn advies:

  1. Blijf in overleg. Vertel dat je eind augustus in TH bent en dat je hun claim rustig wenst na te rekenen. Vertel jouw partner dat zij alle betaalbewijzen verzamelt en controleer hoeveel termijnen ze heeft gemist. Wie negen jaar kan wachten wacht ook wel een paar maanden hoor!

  2. Advocaat of jurist? In Pattaya zit een NL-sprekende juriste en haar naam is hier een aantal keren langsgekomen. Ik men iets van Banning dus raadpleeg google. Raadpleeg anders Isanlawyers in Khorat en andere plaatsen. Maar wie je ook neemt, het kost geld.

  3. Verjaring na 9 jaar? Lijkt me sterk dat die termijn zo kort is. Ik denk dat ze gewoon moet dokken als het klopt.

  Ik wens je succes!

  • frans zegt op

   Hi Erik, dank voor het meedenken. Ten aanzien van
   huurkoop: ja dat is de meest gebruikte leenvorm in TH heb ik gelezen. Eens.
   1) Ja, in overleg blijven is het beste. Dat ga ik ook doen.
   2) een advocaat voor dit bedrag inschakelen? Nee, te duur voor 160k, maar een paar uur met zo’n persoon praten kan geen kwaad en dan gaat het m.n. over a) verjaringstermijnen b) doorverkoop van schulden (wat ik hier vermoed) c) wat voor stappen er in dit soort zaken genomen worden? (ik ben zeker niet de eerste bedenk ik zomaar).
   3) verjaring is mysterieus. In NL komt de schuldeiser al snel in de problemen wanneer zij niet de moeite doen om te incasseren (d.m.v. facturen) binnen één jaar. Is de standaard 20 jaar, maar zijn veel zaken teruggebracht naar 5 jaar. Eigenlijk is verjaring niet belangrijk: het gaat er meer om tot hoever betaling redelijk is.

   Kortom: in NL zou ik van dit soort zaken geen seconde wakker liggen, maar in TH ligt dat anders omdat ik er moeilijk achter kom hoe de hazen lopen in zo’n proces waarbij a) de bank van niets weet b) een legal office dit vervolgens oppakt en c) zij mij richting een betaling duwen wat ik niet kan controleren en ook niet weet of zij wel de rechtsgeldige zijn.
   Conclusie: eens! gesprek met ze aangaan eind augustus.
   Dank voor de info. Ik ben met alle info weer wijzer geworden maar het blijft een spring-processie: twee stappen vooruit en één stap terug.
   gr Frans

   • Erik zegt op

    Tina Banning in Pattaya; https://www.cblawfirm.net/

    • frans zegt op

     Hi Erik, ik hou het in gedachte. Dank hiervoor. Er is nog een andere oplossing: elke provincie kent een bureau voor bescherming burgerrechten en rechtsbijstand. In Sisaket heb ik daar het adres van. Ik ga die niet gebruiken om te procederen want ik wil in gesprek blijven, maar meer om erachter te komen wat voor mogelijkheden wij en die andere partij hebben naar de toekomst toe. Ik hou nl niet van verrassingen. gr frans

   • Erik zegt op

    Frans, mijn ex heeft dat ook meegemaakt met een creditcardopname waar ze lang geleden eens 5.000 baht had opgenomen. Daarna verhuisd wegens werk, en weer, en weer, en toen ze bij mij woonde registreerde ze zich in die plaats. En toen kwam pas de brief. Ze konden haar 5 jaar gewoon niet vinden. Daarna hebben we dat netjes afgelost.

 3. frans zegt op

  Hi Erik, ja dat is een vergelijkbare case. Er blijft ergens iets open staan en uiteindelijk wanneer ze de juiste persoon vinden en de link is gelegd, volgt de brief. De ontvanger denkt dat het inmiddels voorbij is en komt van een koude kermis thuis. Ik denk vervolgens: we doen dit of we doen dat, maar als – in dit geval de bank – uiteindelijk in hun recht staan, dan moeten we dat gewoon netjes oplossen. Tot nu toe gaat het allemaal wel erg klungelig, zonder onderbouwing of bewijsvoering, maar met een goede uitleg of gesprek gaan we zeker tot elkaar komen……..dank voor het meedenken. Frans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website