Lezersvraag: Probleem met belastingaangifte 2014

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 maart 2015

Beste lezers,

Ik heb een probleem met mijn Nederlandse belastingadviseur die aangifte voor mij doet. Hij deed dit in het verleden al lange tijd, maar nu ik in Thailand woon blijkt hij daar geen verstand van te hebben.

Mijn inkomen 2014 bestaat uit pensioenfonds ABN-AMRO en AOW.

Voor het inkomen uit het Pensioenfonds heb ik van de Belastingdienst Heerlen voor 2014 vrijstelling gekregen van Loonheffing en Sociale Premies. En ook vrijstelling voor de sociale premies van de AOW.

Nu heeft mijn belastingadviseur in zijn concept-aangifte gezet: Keuze voor Binnenlandse Belastingplicht (????). Voor BOX 1 heeft hij eerst alle inkomsten bij elkaar opgeteld (Pensioenfonds en AOW), daarover volgens de schijven de inkomstenbelasting en premies berekend en na afloop een correctie van een paar honderd euro uitgevoerd.

Het gevolg van deze optelling is dat de AOW in schijf 3 terecht komt, voor 42% belast wordt en ik daarop geen vermindering van Sociale premies heb, want die zitten niet meer in schijf 3.

Ik ben het daar mee oneens en ik heb niét aangegeven dat er gekozen is voor binnenlandse belastingplicht.

Ik wil dat het ABN-AMRO pensioen helemaal uit het verzamelinkomen verdwijnt en alleen de AOW opgenomen wordt. De AOW blijft dan binnen de eerste twee schijven en betaal ik dan geen sociale premies over de AOW.

Wat te doen?

Met vriendelijke groet,

Joop


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Probleem met belastingaangifte 2014”

 1. Bucky57 zegt op

  Joop, waarom download je niet de aangifte voor buitenland wonende op de belastingsite. Kan je zelfs alles makkelijk invullen met de gegevens die je hebt en kunt meteen zien of je iets terug krijgt cq betalen moet. Op zich is dit een simpel programma. Je moet alleen even opletten welke je downloaden moet. Er zijn 2 versies 1 met digid en een zonder dgid. Als het niet lukt, laat maar wat van je horen dan nemen we even onderling contact op om je erdoor te helpen.

  • LOUISE zegt op

   Hallo
   bucky57,

   Ook willen dit graag weten.
   Uitgescreven, aow en lijfrente, welke, met of zonder digid?

   alvast onze hartelijke dank.

   LOUISE
   louise.loves2cook@gmail.com

 2. ruud zegt op

  Uw belasting adviseur vervangen lijkt me een goed idee.
  Of een adviseur nodig is, is de vraag.
  Als u alleen een pensioen en AOW hebt, wordt de aangifte een fluitje van 1 Baht.
  Vanaf 2015 kunt u trouwens niet meer kiezen voor binnenlands belastingplichtig, als u in Thailand woont.

  Overigens is het nog een concept aangifte en moet u kiezen of u binnenlands- of buitenlands belastingplichtig wilt zijn.
  Vandaar de vraagtekens waarschijnlijk bij binnenlands, omdat u eerst zelf moet kiezen wat u wilt.
  Dat kan uw adviseur niet voor u doen.

  • Joop zegt op

   Dank voor de reacties. Ik kan zelf niet beoordelen waarom ik voor binnenlandse of buitenlandse belastingplicht zou moeten kiezen. Kan iemand me daarover informatie geven?

 3. teun zegt op

  het is mij onduidelijk. Je zegt vrijstelling te hebben van de fiscus op je ABN-pensioen (en een deel op je AOW?).Dus ik neem aan, dat je ook bent uitgeschreven en permanent in Thailand woont.
  Conclusie is dan toch: geen belastingplicht in Nederland meer? Mogelijk wel in Thailand, maar dat is een ander onderwerp.

 4. Rembrand van Duijvenbode zegt op

  Geachte Joop,

  U moet zich voorstellen dat het meestal voordelig is om inkomsten te spreiden over twee landen. De reden daarvoor is dat zowel Nederland als Thailand een progressief belastingtarief kennen. De eerste vraag die u moet beantwoorden is of u in Thaland aangifteplichtig bent. Dat is zo als u in een jaar meer dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijft. De volgende vraag die u moet beantwoorden is of u aftrekposten heeft die het voor u interessant maken om in Nederland als binnenlands belastingplichtige aangemerkt te worden. Aftrekposten zouden bv alimentatie of hypotheekrente kunnen zijn. Als u geen aftrekposten èn u kwalificeert voor een Thais belastingplichtige dan is het voor u aantrekkelijk om als buitenlands belastingplichtige te worden aangemerkt.

  De heer Bucky57 gaf al aan dat u dan het beste het aangifteprogramma voor buitenlands belastingplichtige kunt downloaden. U vindt deze op de pagina met Programma’s en formulieren onder Doelgroep “Particulier” en Onderwerp “Internationaal”. Er zijn twee versies enwel één voor een Digid en één waarbij u een electronische handtekening moet plaatsen. Indien u geen van beide ondertekeningsmogelijkheden heeft, dan moet u één van beide z.s.m. aanvragen bij de Nederlandse Belastingdienst en om helemaal op zeker te gaan kunt u ook direct schriftelijk uitstel aanvragen voor het doen van de aangifte over 2014.

  Het verdrag ter vermijding van dubbele belasting NL-TH kwalificeert uw pensioen als aangifteplichtig in Thailand en uw AOW als aangifteplichtig in Nederland. Als u het bovengenoemde aangifte programma gebruikt kunt u bij uw pensioen aangeven dat deel niet in Nederland belast is. Het invullen van dit programma is betrekkelijk eenvoudig. Als u alleen over de AOW belast wordt dan betaalt u circa 5,1% belasting over dit inkomen.

  Als u in Thailand aangifteplichtig bent dan moet u vóór 1 april aangifte doen. U heeft hiervoor een Thais belastingnummer nodig. Als u dan 65 jaar of ouder bent dan kent de Thaise belastingdienst nog een extra aftrekpost van 190.000 Baht. Zie hiervoor mijn lezersbijdrage die ik plaatste op 11 maart jl. Voor de goede orde meld ik u dat als u zich als binnenlands belastingplichtige in Nederland aanmeldt en in Nederland over uw pensioen belasting betaalt, u toch in Thailand aangifteplichtig en potentieel belastbaar blijft.

  Rembrand

 5. Sander zegt op

  Zowel het pensioen als de AOW (staatspensioen populair gezegd) vallen in box 1 als Inkomen uit werk&woning. Box 3 is alles wat met vermogen te maken heeft (2e (vakantie)woning, spaargeld, beleggingen en schulden). Vanaf dit jaar is keuze niet meer mogelijk, maar direct herleidbaar uit de feitelijke situatie. Gezien het woonland Thailand voldoet u op grond daarvan niet aan alle criteria om als binnenlandsbelastingplichtige behandeld te worden. Dit heeft gevolgen voor diverse aftrekposten cq. belastingkortingen, die dan niet meer van toepassing zijn.

  Let op, dat keuze voor buitenlands belastingplichtige voor het aangiftejaar 2014 wellicht voor u onverwachte consequenties heeft (kan hebben), omdat dan een herrekening van het voorgaande jaar (dus 2013) plaatsvindt! In de nieuwe situatie vanaf 2015 is van een dergelijke herrekening geen sprake meer.

  Zorg er in ieder geval voor, dat u beide scenario’s voor 2014 goed doorrekent met inbegrip van de voornoemde consequenties. (Leuker kunnen ze het niet maken, maar steeds nóg ingewikkelder wel.)

 6. nico zegt op

  Beste Joop,

  Via Dgid of Digid kan je zelf heel makkelijk je aangifte doen, hier heb je geen enkele hulp voor nodig.
  Bijna alles staat al voorgeprogrammeerd. Zelf je bankstand.
  Volg de instructie’s en je weet precies hoeveel je terug krijgt of bij moet betalen.

  Groetjes Nico

 7. Piet zegt op

  Als je bent uitgeschreven uit Nederland , dat neem ik aan want je zegt vrijstelling te hebben , moet je het eerste jaar een zogenaamd M formulier invullen …dat is niet digitaal op te vragen en moet nog ouderwets met de hand worden ingevuld ..is heel boekwerk en moet/ kan je ook zelf de belasting berekenen
  Het jaar daarna kan je een zogenaamd C formulier in vullen en dat is wel digitaal via de belasting te verkrijgen..het is leuk om dit toch eerste jaar in te vullen , uiteraard niet inzenden, maar dan kan je digitaal uitrekenen wat je eventueel moet betalen of terugkrijgt…kies je eerst voor binnenlands belastingplichtige en daarna voor buitenlands belastingplichtige, kan je gelijk het verschil zien qua teruggaaf of betalen
  Deze keuze heb je nu alleen nog voor 2014… Vanuit 2015 mag je die keuze niet meer maken als je in Thailand woont
  Succes
  Piet

 8. Cornelis zegt op

  Er klopt iets niet in het verhaal.
  Als u vrijstelling heeft voor uw pensioen dan komt u met enkel de AOW niet in schijf 3 uit!
  Heeft hij bij het pensioen de vrijstelling wel ingevult?

  De keuze voor binnenlandse belastingplicht mag niets uitmaken,
  het geeft u enkel recht op een heffingskorting.
  De Sociale Premies vervallen als u aangeeft het gehele jaar in Thailand te wonen.

  Download het belastingprogramma 2014 vul alles in en kijk wat er verandert bij de keuze
  wel of niet kiezen voor behandeling als binnenlandse belastingplicht.

  U zal zien dat (tenzij u bijzondere aftrekposten heeft) het eigenlijk bijna niets uitmaakt.

 9. Cornelis zegt op

  Even gekeken met belastingprogramma 2014.
  Verschil tussen wel of niet keuze binnenlands belastingplichtig komt uit op ca 1000 euro inkomstenbelasting. De gehanteerde 90% methode bij keuze voor binnenlands belastingplichtig is dus nadelig, of u moet veel aftrekposten hebben.

  Check wel of die keuze is niet gedaan ivm verekenen hypoteekrente aftrek (ook uit voorgaande jaren).

 10. Henk zegt op

  Begrijp ik het goed dat het voor mij beter is om binnenlands belastingplichtig te zijn over het gehele jaar? Ben per 01-04-2014 uitgeschreven in Nederland. Ik heb pensioenen van ABP, ING en Zorg en Welzijn. Deze pensioenen krijg ik alledrie netto uitbetaald per 01-04-2014. Van de AOW heb ik alleen de eerste 3 maanden alle inhoudingen gehad. Daarna wordt alleen de loonheffing ingehouden.

  • ruud zegt op

   Hoe gunstig of ongunstig binnenlands belastingplichtig en buitenlands belastingplichtig is, kan alleen maar blijken uit het ingevulde belastingformulier.
   Bij hoge inkomens zal het waarschijnlijk gunstiger zijn om buitenlands belastingplichtig te zijn.
   Dit afhankelijk van de vraag, of u in Thailand belasting betaalt.

 11. Cornelis zegt op

  Henk, nee.

  Indien er geen eigenhuis in het spel is is Buitenlands belastingplichtig gunstiger.
  ING en Zorg en Welzijn vallen in Nederland onder de vrijstelling inkomstenbelasting.
  ABP is afhankelijk of u rijksambetenaar was of niet, navragen bij ABP.
  AOW altijd inkomstenbelasting in Nederland.
  Als u bent uitgeschreven vervallen de socialepremies en Zvw bijdrage.

  U moet echter een M-formulier invullen, laat deze aangifte doen door een ervaren persoon.
  Mogelijk krijgt u zelfs de socialepremies over het gehele jaar terug (dit was zo in 2007).

  • Henk zegt op

   ABP is voor mij ook vrijgesteld, net als ING en Zorg en Welzijn. Vanaf 01-04-2014, krijg ik alles netto, zonder inhouding uitbetaald. Uiteraard wel inhouding loonheffing op AOW.
   Inkomen >40000€. M formulier heb ik ontvangen. Dus buitenlands belastingplichtig is beter voor mij i.v.m hoog inkomen? Maar ik betaal hier (nog) geen belasting. Inderdaad dat M formulier is echt een drama! Maar waar vind ik in Thailand in godsnaam een ervaren persoon? In ieder geval tot zover hartelijk dank voor uw hulp!

   • Piet zegt op

    Henk
    Gewoon op proef C formulier opvragen via DIGID en belasting
    Voor de grap invullen, kan je niet gebruiken het eerste jaar moet dat M formulier zijn , maar je kunt wel spelen met buitenlands of binnenlands belasting plichtige en dan kan je aan de berekening zien wat je moet kiezen
    Ik zelf heb dubbel jouw inkomen maar door heffingskorting voor binnenlands belasting plichtige gekozen…een buitenlands belastingplichtige kan NL. Geen beroep doen op de heffingskorting
    En maak je geen zorgen in 2015 mag je niet meer kiezen dus 2014 je laatste kans
    Succes met formulier M
    Groet
    Piet

    • Lammert de Haan zegt op

     Piet,

     Ik lees dat jij een dubbel inkomen hebt van wat Henk heeft, dus € 80.000,–. Voor het gemak ga ik even uit van € 17.500,– AOW (alleenstaande) en € 62.500,– aan bedrijfspensioen. I.v.m. de heffingskortingen heb jij gekozen voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige. Hiermee heb jij je echter enorm in je eigen voet geschoten.

     Voor mij even een paar minuten achter de computer en ik heb het volgende resultaat:
     a. binnenlandse belastingplichtige – inkomstenbelasting € 5.251;
     b. buitenlandse belastingplichtige – inkomstenbelasting € 892.

     Tel uit je verlies.

     Voor Henk luidt de berekening:
     a. AOW- alleenstaande € 17.500,–;
     b. bedrijfspensioen € 22.500,–.

     c. binnenlandse belastingplichtige – inkomstenbelasting € 2.106;
     d. buitenlandse belastingplichtige – inkomstenbelasting € 892.

     Ik vul jaarlijks tientallen C-formulieren in voor klanten en weet uit ervaring dat het omslagpunt van kiezen voor behandeling als buitenlandse belastingplichtige ligt zo rond de € 30.000,– aan verzamelinkomen.

     Mocht je je aangifte, model C, al hebben ingestuurd dan zou ik hem maar snel opnieuw gaan insturen en dan met de keus voor behandeling als buitenlandse belastingplichtige. Sneller kun je het nooit verdienen.

     Mochten er lezers zijn die ook een C-formulier moeten invullen en met de vraag zitten: “moet ik kiezen voor binnenlandse dan wel voor buitenlandse belastingplichtige?”, stuur dan even een email met de inkomensgegevens naar:
     l.haan14@chello.nl
     en je krijgt per omgaande antwoord van mij.

     Tot slot een bericht aan Joop als steller van deze lezersvraag:
     zeker 75% van de reacties moet je naast je neer leggen; zij bevatten foutieve informatie.
     Ook jij kunt contact met me opnemen.

     Ook kun je het contactformulier van mijn website invullen en versturen. Kijk daarvoor op:
     http://www.lammertdehaan.heerenveennet.nl.

     LET OP. Dit is géén sluikreclame. Ik neem nl. geen nieuwe klanten meer aan. Maar even een in het buitenland wonende (veelal gepensioneerde) Nederlander behulpzaam te zijn kost me geen of nauwelijks enige tijd

     • Lammert de Haan zegt op

      Wellicht ten overvloede: de gegeven berekeningen gaan uit van een AOW voor alleenstaanden, zoals duidelijk is aangegeven. Dit betekent dat in de uitkomsten zijn begrepen het belastingdeel van de LAGE ouderenkorting (i.v.m. de hoogte van het inkomen) en de alleenstaande ouderenkorting.
      Omdat beide berichten (Piet en Henk) geen informatie bevat over eventuele aftrekposten kon hier uiteraard ook geen rekening mee worden gehouden.

 12. Joop zegt op

  Graag wil ik u allen zeer bedanken voor uw reacties op mijn vraag.

  Joop de Gee


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website