Beste lezers,

Ik kom al lang in Thailand, maar heb er zelf nog nooit mee te maken gehad. Mijn vraag en ook van anderen is, wat is de gemiddelde prijs per maand van gas, water en licht in een condo met airco, TV en kookmogelijkheid.

Ik heb inmiddels al uitlopende prijzen gehoord. Misschien dat er in Hua Hin en Pattaya ook verschillend gerekend wordt?  Mijn interesse is voor Hua Hin.

Met groet,

Ruud tam ruad

13 reacties op “Lezersvraag: Wat is de prijs per maand van gas, water, en elektra in een condo in Hua Hin?”

 1. David H. zegt op

  Ik betaal 5 baht de unit voor elec. , en 30 baht voor water .

  • Dirkphan zegt op

   Ik betaal hetzelfde.
   Natural Hill 2 , Hin Lek Fai, Hua Hin.

 2. Barbara zegt op

  Ik woon in een condo in BKK, de electriciteitsrekening schommelt rond de 2000 B/mnd (gebruiken maar 1 aircon) en het water kost ons 200 B/mnd. Verder internet dat kost ons 900 B/mnd

  Maar het hangt er echt vanaf hoeveel er wordt aangerekend per unit voor electr. of water – dat kan enorm verschillen. Het beste is de ‘government rate’ (wat we hier betalen). Bij serviced apartments enzo neemt de verhuurder nog eens een dikke 50% of meer soms, dus het is belangrijk dit te checken voordat er een contract getekend wordt

 3. jani careni zegt op

  ik woon in HuaHin,betaald +- 2000 bath elek en water 70 bath/maand in een huis,internet 632 bath/maand,geen moo baan of village met security,geen extra kosten dus

 4. bob zegt op

  U stelt een onzinnige vraag. Gas in Thailand? Alleen flessen gas (als dat gebruikt mag worden, zeker niet in condominium. Verder heeft u de hale dag de airo aan of alleen een fan. Hoe vaak gaat u en de uwen onder do douche of laat u het bad vollopen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Gewoon bij de huur afspreken hoeveel u per unit afname betaalt en aan wie (in verband met de opslag). Verder gewoon zuinig aan doen.

  • dirkphan zegt op

   Inderdaad.
   De enige goede info is de eenheidsprijs per energiesoort, en de rest rest moet je zelf maar uitrekenen.

   (P)Vermogen=(I) Stroom x (U) Spanning

   Met deze simpele formule kan je al redelijk accuraat je verbruik P (in Kwh) bepalen.
   Deze P kan je dikwijls gewoon aflezen op je apparaten.
   Bv Lamp 8W, Friteuse 2000 W enz…

  • ruud tam ruad. zegt op

   zo onzinnig is het ook weer niet. Ok Gas ja. ( daar heb je een punt )
   Het is een algemeen gebruik om te zeggen gas water en licht ( in Nederland althans) en daarmee bedoelen we in de volksmond mee, het gebruik van de energiekosten .
   En ik vroeg om een “” gemiddelde “” prijs.
   Ik stel een algemene vraag. Ik kom al 15 jaar in Thailand, dus ik kan dat wel vragen hoor. Alleen deze vraag werd mij ook gesteld en ik had daar geen antwoord op.
   Het is toch de bedoeling op dit Blog dat we elkaar helpen en niet om onzinnige vragen te stellen of gelijkwaardige antwoorden te krijgen. Laten we vooral vriendelijk blijven.
   Als je een vraag stelt weet je iets niet en dat is geen onzin.

   • Dirkphan zegt op

    Tja, wat kan ik hier op zeggen?
    Ik probeer met hand en tand uit te leggen hoe je enigszins met een juiste accuraatheid een deftige energieprijs te bekomen.
    Hoeveel airco’s gebruik je?
    Welk licht gebruik je, klassiek of LED?
    Maw als je je juiste verbruik niet kent (in KWh) 1000 W = 1 kWh, vergelijk je steeds appelen met citroenen.
    Dus het enige technisch juiste antwoord is:

    X thb / KWh voor electriciteitskostprijs
    X thb / kubiek meter voor waterverbruik.

    Als je het toch wil houden bij appel en citroenen zou ik afsluiten met het bij het onderwerp horende spreekwoord:

    Wat baten kaars en bril als de uil niet zien een wil.

    Doe er uw voordeel mee, en prettig verblijf in Thailand toegewenst.

    • Soi zegt op

     Het is bekend dat in TH vele vreemde vogels zijn neergestreken, maar ik moet degene nog tegenkomen die met bloknootje en potlood de wattages van lampen en apparatuur noteert en optelt. Al heb je voor 1000 Kwh aan spullen, als je deze vervolgens niet g e bruikt, heb je ook geen v e r bruik. Ga er maar gewoon vanuit dat een Kwh in TH 5 baht kost, en een m3 15 baht.

     Als je een gaat huren, heb je de kans dat de verhuurder er een opslag bijdoet. Malafiden onder hen schuwen niet om dat soms meer dan 100% te doen zijn.

     • dirkphan zegt op

      Hierbij een laatste poging:

      http://snelveelbesparen.be/faq/kwh-berekenen/

      Als je niet bereid bent een schatting te maken, zal je nooit een deftig antwoord op de vraag hebben.
      Naturlijk is, zoals hier reeds beschreven, de juiste prijs per eenheid het belangrijkste onderdeel van de berekening.
      Ik tracht enkel ontechnische mensen, en er zijn er blijkbaar nogal wat van deze soort, op de hoogte te brengen van hoe je op een simpele wijze toch een relatief juiste benadering van de kostprijs kan bekomen.

      Hoeveel je moet betalen waar je woont is in Thailand ook zeer verschillend.
      Neem je af van de producent rechtstreeks, betaal je het minst.
      Neem je af van een project dan betaal je extra fee. Dat is ook normaal daar hij de stroom moet transformeren en verdelen in het project. Net zoals er in België en waarschijnlijk ok in Nederland, apart distrubutiekosten worden aangerekend.

      De hoogte van deze fee durven nogal eens verschillend maar kunnen ter duscussie worden gesteld bij het kontrakt.
      Zo betaal ik 5thb maar ken ik mensen die recenter hebben gekocht en die 7,5 thb per kwh betalen.

      Dus bij discussies van ik betaal in totaal zoveel permaand voor dit en voor dat, zijn van nul en generlei waarde daar je dus stedds appels met citroenen vergelijkt.

      Vanwege een Thaise oei oei vogel aan alle Thaise uilen die bovenstaande niet WILLEN begrijpen.

 5. Marcus zegt op

  Ik betaal ongeveer 4500 baht voor de villa op de golfcourse. Haast alles op LED’s, maar de aircon in de study staat gedurende de dag altijd aan op 25 graden. Ook de redelijk grote slaap kamer, van 5x 7 meter aircon s’nachts. De pool pomp is ook een redelijk grote verbruiker. Water rond de 300 baht maar tuin en pool krijgen bron water wat niets kost. Internet iets van 600b en true tv ook. Voor de condo 1000b electriciteit per maand maar we zijn daar maar af en toe. Wat de villa betreft wordt door de golf en country club wat aan de kwh prijs toegevoegt voor “line losses”, maar ik denk gewoon om wat meer winst te maken. Verder nog 1500 b per maand voor de golfcourse, wegen, security, vuil ophalen, sewage system en zo.

  • hans zegt op

   In mijn condo van 5 bij 7 verdoe ik 2000 tot 5000 th aan stroom, water rond 300 de schommeling komt door het gebruik van de airco, verder sluit de diepvries deur niet goed, als ik dat zo zie met marcus betal ik best wel veel eigenljk, De huisbaas maar is verzoeken voor een andere koeler.

   Marcus wat doet de huur van die villas in de golfcourse als ik vragen mag en je hebt daar een zwembad bij begrijp ik, mail me svp op hansklein1963@GMAIL.COM

 6. Jeanine zegt op

  Hallo Ruud. Wij huren al jaren condo in Hua Hin soi 112. Water zit bij de huurprijs in en voor Electrabel betalen wij 5 bath per eenheid. Het is aan jou hoe, waar en wanneer je de air o aanheft. Meestal zijn wij voor een maan tussen de 1.000 en 1.500 bath kwijt. Grote, Jeanine


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website