Lezersvraag: Worden de porties eten in Thailand steeds kleiner?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 oktober 2016

Beste lezers,

Het valt mij op dat de porties eten in restaurants steeds kleiner worden. Als ik een groene curry pork bestel en er zitten 5 piepkleine stukjes vlees in dan geraak ik niet vol. Steeds vaker bestel ik maar twee gerechten en dan wordt eten buiten de deur toch duurder. Want de prijs gaat stiekem ook omhoog met kleine beetjes.

Ik kom al vele jaren in Thailand en de prijzen van eten lijken dan wel laag, maar je moet niet zien wat je krijgt.

Vijf jaar geleden kocht ik nog een kokosnoot voor de dorst voor 10 baht. Nu kost hetzelfde overal 40 baht en soms 50 baht. Dat zijn verhoudingsgewijs forse verhogingen.

Ik wil best meer betalen voor eten maar als dan ook nog de porties verkleint worden, dan blijf je bezig.

Of vergis ik mij? Hoe kijken anderen daar tegen aan?

Groet,

Mart

14 reacties op “Lezersvraag: Worden de porties eten in Thailand steeds kleiner?”

 1. Jasper zegt op

  Beste Mart,

  Je vergist je niet. Het is heel eenvoudig: grondstofprijzen en arbeidsloon worden duurder. Zo is in de afgelopen 5 jaar o.a. het minimumloon fors (voor thaise begrippen) verhoogd, de benzine en diesel een pak duurder geworden etc. Het komt dus uit de lengte, of uit de breedte: of de porties worden kleiner, of de prijs wordt hoger, of een combinatie van beiden.
  In Nederland kon je dat ook zien bij de inhoudsmaten, en later ook de prijzen van alcohol en shag: de eerste wordt steeds minder, en de tweede steeds meer.
  Daarbij komt dat Thailand allang niet meer ” dat goedkope land” is van oudsher voor ons, de euro wordt steeds minder waard, en Thailand steeds welvarender.
  Een kanttekening tot slot: Als ik als nederlander op de markt al geprepareerd voedsel koop, krijg ik vaak wat minder in het zakje dan als mijn vrouw alleen naar de markt gaat. Volgens mijn vrouw is dit ” omdat ik toch rijk ben” volgens de kooplieden.

 2. Aad zegt op

  Ik ben het er niet mee eens als ik gaat eten
  Heb ik nog steeds een bord vol voor de zelfde prijs als een paar jaar geleden
  Ik moet er wel bij zeggen ik eet in de isaan
  En het salaris is nog steeds 300 bath voor een werkdag

 3. Johan zegt op

  Inderdaad in 1990 had ik ruim voldoende aan 1 pprtie nasi of bamisoep . Nu meestal 2.
  Denk veel thai ook want echt dunne Thai zie je steeds minder ( ben zelf ook 100+ ).
  Mij is verteld dat ze dat ook doen om de inflatie te drukken en goedkoop te lijken.

 4. mark zegt op

  Klopt, wij ervaren dat ook als we ’s avonds gaan eten in de eetstalletjes die door Thaise locals en studenten regulier bezocht worden. Take away of ter plaatse eten, semi open lucht. In vele gevallen bestaat het etablissement uit niet veel meer dan een constructie van eucalyptusstammen en golfplaten.

  Studenten kiezen meestal gerechten van 30 bth. Een bord (of take away bakje) met een portie rijst en het gerecht er bovenop. De ‘dressing’ bestaat dan uit het goedkoopste deel van het vaak uitgebreide assortiment. Portie rijst apart en gerecht apart kost 40-45 bth. De top off the bill gerechten (bvb. gerecht met kikker (pad phet cop) of gerecht met slang (ngo) of paling (plalhai) kost 50-60 bth.

  De laatste tijd zijn de porties verkleind, soms ook de kwaliteit van de rijst gedaald.

  Mijn vrouw heeft genoeg met de standaardportie. Ik bestel meestal “pisaid” (speciaal). Kost 5 bath extra voor een grotere portie. Soms nemen we 3 gerechten voor ons beiden en dan heb ik geen “pisaid” nodig.

  Ons hoor je niet klagen. Met 2 eten we nog altijd ons buikje rond met de lekkerste Thaise gerechten voor circa 100 bath. Mijn vrouw drinkt daarbij (ijs)water dat gratis aangeboden wordt en ik drink meestal een grote fles bier Archa, Leo of Singha, hetgeen dan 30 tot 50 bath kost.

  Uit eten gaan in zo’n typisch Thais eetstalletje is voor een “rijke” farrang nog altijd een koopje, maar voor de Thaise arbeider of winkelbediende een schier onbetaalbare luxe geworden. Zonder drank bedraagt de kostprijs van zo’n maaltijd de helft van het dagloon.

  Onze ervaring speelt zich af in een middelgroot stadje in Noord-Thailand.

 5. Mevr.Boombap zegt op

  Als ik met mijn Thaise vriendin eten bestel krijgen we genoeg voor 3 personen. We krijgen het niet eens op. Het valt me ook op hoe meer je de Thai met enige respect behandelt hoe meer je voor elkaar krijgt 😉 Ik denk dat, zelfs als je minder eten krijgt, je vele malen minder betaald dan dat je hier in NL een portie eten besteld: overkookt, niet vers, veel te duur en echt zoveel niet. Misschien moeten we gewoon genoegen nemen met wat we krijgen tenslotte zijn we daar te gast en ook al betaal je hetzelfde voor minder, zeg nou zelf, er zijn ergere dingen om je druk over te maken.. daarbij veel eten heb je daar niet nodig ik eet zelf hooguit twee keer per dag.

  • Khun Peter zegt op

   Precies je bent te gast. Al scheppen ze olifantenkeutels op je bord, niet klagen. Je bent er immers te gast, gewoon de roze bril opzetten.

 6. ruud zegt op

  De overheid is een tijdje geleden bezig geweest met de prijzen van het eten.
  Onder andere ook op de vliegvelden.
  Als het eten minder mag kosten, zul je meer witte rijst krijgen en minder van wat witte rijst eetbaar maakt.

  De kokosnoten zijn hier trouwens niet duurder geworden.
  Ze vallen nog steeds gratis uit mijn boom.

 7. Gerrit Tienkamp zegt op

  Klopt, jaren geleden kreeg je een grote Nana-Burger, in Nana plaza, nu 1/3 kleiner.
  Ook in de Beergarden in Soi 7, Sukhumvit zijn de Hampurgers gekrompen en de porties friet gehalveerd.
  Alleen de prijzen zijn gestegen.
  Op dit moment in Soi 8 bij de Belg “Det5” krijg je nog waar voor je geld, en een bord vol !

 8. eduard zegt op

  Dit is helemaal te merken bij Foodland. Eet daar af en toe macaroni en 10 jaar geleden kreeg je er 5 garnalen in, een jaar of 5 geleden waren het er 4 en nu 3.

 9. Jos zegt op

  Beste Mart,

  Je hebt dat inderdaad goed opgemerkt. De prijzen van het voedsel stijgen en tegelijkertijd krijg je minder op je bord. Een kennis van mij werkt bij S&P, restaurant en bakery shop in Chiang Mai. Zij bevestigt dat de porties in 4 jaar tijd al 2 keer kleiner werden. Ik eet regelmatig Gai Pad Meed Mamuang bij S&P en het kost 155 baht, zonder de rijst, maar bij 1 bord heb ik niet voldoende dus ik bestel 2 porties. Ik ben niet echt een grote eter maar 1 portie is echt te weinig. Het is identiek bij een bord spaghetti, het is tot op de gram afgewogen en onvoldoende om de honger te stillen. Ik denk dat het ook hun bedoeling is dat je 2 gerechten besteld.
  Echt goedkoop vind ik het dan ook niet meer.

 10. sjef zegt op

  Tekort komen!
  Het zou kunnen bij een zaak wat je niet kent, maar ik let altijd bij binnenkomst op de borden die er al staan, ziet dat er goed uit weet ik tot dit ook voor mijn bordje gaat gelden.
  Gelukkig ben ik een kleine eter,vrienden van mij die kunnen wel 3 porties op!
  Indien ik er kort verblijf (helaas maar 1 x in de 2 jaar nog 5 a 6 jaar wachten haha)dan zoek ik 3 of 4 gelegenheden die me bevallen en blijf daar komen die paar weken.
  Net als thuis de 1 geeft wat meer de andere is weer ietwat gezelliger, maar uiteindelijk raak ik bij allen vol.Zo niet van het eten dan van de drank haha.
  Een plek waar je graag komt geeft men ook het krediet van (een kleine)verandering van serveren.Begrijpelijk tot mensen hun brood proberen te blijven verdienen met diverse creatieve invullingen. Aan de klant in hoeverre hij/zij het er mee eens is.
  Misschien kunnen sommigen doen net als onze jeugd van te voren drinken (maar dan eten)om goedkoop vol te raken haha

  mvg sjef

 11. JACOB zegt op

  Als de porties kleiner worden dan nemen we er een tweede bij,nochtans hier in de Isaan nog niet gemerkt
  de gangbare prijs is 35/40 bath dus dat kan geen probleem zijn,trouwens de mensen moeten toch ook wat verdienen,was in september 2014 in Nederland,broodje kaas en een bak koffie 4,25 euro,het wordt hier duurder wat ook te begrijpen is,maar ach afgezien van de toeristen plekken is Thailand nog redelijk goedkoop,voor niets gaat alleen de zon op,wel dat klopt.

 12. Ger zegt op

  Well gemerkt in restaurants en foodcourts dan men de rijst soms met een kommetje doseert in plaats van met een grote lepel. Afgemeten in een kommetje rijst dus terwijl de rijst maar zo’n 1 baht per bord kost. Haagse bakkies en Zeeuwse zuinigheid denk ik dan.

 13. yandre zegt op

  kijk mijn vrouw heeft ook restaurant klein in de isaan klopt rijst is een standaard maat
  meestal .de menus starten bij 35 bath en loopt op .maar de prijs inktvis garnalen
  is flink om hoog gegaan .dus ja zelfde prijs gebleven dan een garnaal minder .
  of je prijzen verhogen .hier in het centrum dubbele prijzen voor een maaltijd
  en echt niet meer op je bord.vergeet niet dat je zelf ook niet voor niets werkt in nederland.
  de meeste die hier eten zijn thai en studenten .die kunnen geen hoge bedragen betalen .
  en soms farang die eten hier .dus ja en dan spreek ik maar niet van restaurants in de
  grote plaatsen bangkok koh samui enz daar liggen de prijzen toch even nog hoger.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website