Beste lezers,

Sinds juni verleden jaar ben ik in Nederland bij mijn echtgenoot. Wij willen dit jaar graag naar Portugal op vakantie met het vliegtuig. Tijdens het boeken werd om personalia gegevens gevraagd zoals die in mijn Thaise paspoort staan. Toen ik mijn paspoortgegevens vergeleek met die van mijn ID zoals verstrekt door de IND, bleek dat op de ID mijn meisjesnaam staat, terwijl op mijn Thaise paspoort ik vermeld sta met de naam van mijn echtgenoot. Ik heb namelijk destijds mijn achternaam veranderd in die van mijn echtgenoot.
Dus op mijn paspoort sta ik vermeld met mijn man’ s naam, en op de ID met mijn eigen naam.

Nu is mijn vraag of dit bij meerdere Thaise vrouwen in Nederland het geval is, en of dit voor moeilijkheden gaat zorgen bijvoorbeeld bij aankomst straks in Lissabon.

Mijn man is wat onverschillig hierover, hij zegt dat alle gegevens goed in de betreffende computers staat vermeld, maar ik ben bang dat ik straks niet door de persoonscontrole kom sinds deze is aangescherpt in Europa.

Kan iemand mij geruststellen?

Met dank,

Nok


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Op paspoort achternaam van echtgenoot, maar op ID mijn meisjesnaam”

 1. Jan V C zegt op

  Beste,
  Wij zaten in hetzelfde geval.
  Mijn Thaise echtgenote heeft in de gemeente waar ze in Thailand was ingeschreven, gewoon haar nieuwe achternaam (die van mij dus) doorgegeven. Zij kreeg dadelijk haar nieuwe ID card mee.
  Het moet wel persoonlijk gebeuren met als getuigen, je vader, indien in leven en de dorpsverantwoordelijke, waar ze was ingeschreven (blauwe boekje).
  Zonder enig probleem was alles op enkele uren in orde.

 2. Piet zegt op

  Heb je ook op de achterzijde gekeken ??
  Op de voorzijde meisjesnaam maar op de achterzijde heel klein
  e/v ( echtgenote van) en dan de naam van de echtgenoot

 3. Tino Kuis zegt op

  Bij de IND een nieuwe ID aanvragen met de achternaam van je man lijkt mij het gemakkelijkst. Je hebt bewijzen genoeg om dat voor elkaar te krijgen.

 4. John Chiang rai zegt op

  Volgens mij heb je voor je reis naar Portugal alleen je Thaipaspoort,en je Schengen/verblijfsvergunning nodig, waarmee je,je in iedere Schengenstaat vrij bewegen mag. Je Thaise ID Card wordt helemaal niet verlangt,zodat je deze bij een volgend Thailand bezoek,op het Ampour waar je stond ingeschreven zo kunt laten veranderen.

  • Nok zegt op

   In mijn vraag heb ik het over de ID van de IND, niet over mijn Thaise ID-Card.

 5. Rob V. zegt op

  Beste Nok,

  Je naam in paspoort en verblijfsdocument behoort inderdaad gelijk te zijn.

  Je hebt 2 opties:
  – Je nieuw naam doorgeven aan de IND en Nederlandse gemeente. Ze zullen een gelegaliseerde en vertaalde akte van naamsverandering willen zien.
  – Je geboortenaam weer aannemen.

  Achtergrond:
  In de veel (meeste?) Europese landen kun je niet langer de achternaam van je partner aannemen. In Nederland behoud je als man/vrouw altijd je achternaam, ook na het huwelijk. Wel kun je in het paspoort als man en vrouw zijnde de vermelding E/V (echtgenoot/echtgenote van) laten opnemen. Onder je eigen geboortenaam staat dan de naam van de partner. Ook kun je in aanspreektitel je laten aanschrijven met achternaam partner, achternaam van jezelf of een combinatie van beide maar je achternaam veranderd dus nooit. In Thailand kun je er (als man en vrouw?) voor kiezen je achternaam te veranderen naar die van je partner maar internationaal is dat minder gebruikelijk geworden.

  @Piet: Op het Nederlandse VVR pasje staat voorop de naam van de vreemdeling (die moet matchen met het buitenlandse paspoort van de vreemdeling) . Achterop staat “Verblijf als familie- of gezinslid bij *naam Nederlands partner*. Arbeid vrij toegestaan. TWV niet vereist.” Het E/V is iets dat opgaat voor houders van het Nederlands paspoort. Maar zelfs met een E/V vermelding blijft het feit dat je onder twee verschillende achternaam bekent staat en dat hebben autoriteiten liever niet… En dat zal eerder moeilijker worden onder het mom van internationale terreur en misdaad bestrijding. De Britten staan het bijvoorbeeld helemaal niet toe: “If you hold a non-British passport in a different name, you must change it to match the name you want on your British passport.” (bron: British passport Guidance_Notes 2017). Kortom je kunt maar beter niet verschillende achternamen hanteren.

  • John Chiang rai zegt op

   Het gaat zo ik het begrijp niet om haar verblijfs document maar om haar Thaise ID Card,die ze voor haar reis naar Portugal helemaal niet nodig heeft. Mijn vrouw reist probleemloos door alle Schengenlanden,en heeft alleen haar Thai paspoort,en haar Schengen/verblijfsvergunning nodig. De Thaise ID Card waar Nok het over heeft,wordt helemaal niet verlangt,en kan zij bij haar volgende Thailand verblijf,op het Ampour waar ze ingeschreven staat,probleemloos veranderen laten.

   • Rob V. zegt op

    Nok schrijft “mijn ID zoals verstrekt door de IND”, dit betreft dus haar Nederlandse verblijfsdocument: het VVR pasje. Het VVR pasje staat op Nok haar geboortenaam maar haar Thaise paspoort staat op haar nieuwe naam. De naam waaronder ze in Nederland bekent staat bij de IND en de gemeente komt dus niet overeen met de naam waaronder ze in Thailand bekent staat. Om dit recht te trekken zal ze bij 1 van de 2 landen haar naam moeten laten aanpassen.

    Als ze een Thais paspoort heeft en een Nederlands verblijfsdocument op dezelfde naam dan volstaat dat inderdaad om probleemloos te reizen. Een Thaise ID kaart kun je in Europa niet gebruiken, dat spreekt voor zich.

  • Nok zegt op

   Beste Rob V., met jouw antwoord heb je mijn vermoeden bevestigd. Dus zullen we beter niet naar Portugal op vakantie, maar naar Thailand om mijn meisjesnaam weer als achternaam aan te nemen, en vervolgens een nieuw paspoort aan te vragen. Ik heb de Thai Ambassade hierover al gebeld en ook zij verwijzen mij naar het gemeentekantoor van mijn woonplaats in Thailand. Met dank!

   • Rob V. zegt op

    Beste Nik, graag gedaan. 🙂 De keuze is aan jou welke van de twee namen je wilt gebruiken. In de praktijk zullen ze niet meteen vastzetten (555) als iemand het naamsverschil opmerkt maar op termijn zul je wel voor matchende namen moeyen kiezen.

    Geeft je hart de voorkeur voor het gebruik van je man zijn achternaam dan zou ik contact opnemen met je Nederlandse gemeente. Die kunnen precies vertellen wat volstaat om hard te maken dat je Thaise achternaam veranderd is. Wellicht bevalt het antwoord van de Burgerzaken je.

    Om mezelf te toetsen of ik geen onzin uitkraam ben ik ook even gaan googlen naar mensen in het zelfde schuitje. Zie bijvoorbeeld (ook met reactie van een TH-NL koppel): https://www.buitenlandsepartner.nl/showthread.php?37022-Naamswijziging-in-NL-via-naamswijziging-in-Rusland

    En ook:
    http://www.mixed-couples.nl/index.php?topic=18655.0

    • Rob V. zegt op

     Nok*
     Ni(c)k die hoort bij Simon… Sorry!

   • Leo Th. zegt op

    Beste Nok, zag jouw vraag aan Rob V. pas na mijn reactie op John Chiang rai. Zelf ben ik vorig jaar 2 maal naar Portugal afgereisd. Vertrokken vanaf Rotterdam Airport (voorheen Zestienhoven), eenmaal naar Faro en eenmaal naar Porto. In Rotterdam heb ik beide malen enkel mijn ticket hoeven te tonen. Bij vertrek vanuit Portugal moest ik uiteraard ook mijn ticket laten zien maar in Faro werd bij vertrek door een security medewerker tevens naar mijn identificatie gevraagd. Maar in Porto hoefde ik alleen maar mijn ticket te scannen. Vorige week is mijn (Nederlandse) pleegzoon vanaf Schiphol naar Lissabon gevlogen. Hij moest wel zijn ticket (digitaal op smartphone) laten zien maar er werd (deze keer?) niet naar identificatie gevraagd. Bij aankomst op Lissabon hoefde hij uiteraard niets te tonen, net zomin als ik in Faro en Porto. Jij verwart twee dingen, bij reizen binnen Schengenlanden kan door o.a. security medewerkers gevraagd worden om je te identificeren. Een paspoort (Nederlands, Thais of wat dan ook) is een officieel identificatiebewijs. Logisch is dan dat de naam op je vervoersbewijs (vlieg- of treinticket) overeenkomt met je legitimatie, in jouw geval dus je Thaise paspoort! Naar jouw Nederlandse verblijfsvergunning, door jou ID Card genoemd, zal dus niet gevraagd worden. Met jouw Thaise paspoort heb jij nl. al aangetoond dat jij bent voor wie jij je voordoet! Jouw verblijfsvergunning is van belang voor marechaussee en immigratieambtenaren. En natuurlijk als jij vertrekt vanaf een luchthaven buiten een Schengenland omdat anders de luchtvaartmaatschappij opdraait voor de kosten als je in Nederland niet toegelaten zou worden. Weliswaar stel jij je vraag aan Rob V., maar ik neem aan dat hij mijn reactie kan onderschrijven en dat jullie met een gerust hart op vakantie naar Portugal kunnen gaan. Net zoals jullie bijvoorbeeld morgen per auto naar België of Duitsland zouden kunnen gaan. Het advies van de Thaise ambassade heeft alleen betrekking op een eventueel toekomstig aanvragen van een nieuw paspoort met je meisjesnaam maar heeft niets te maken met je vakantie naar Portugal. Nogmaals, zie geen beren die er niet zin, veel plezier.

    • Rob V. zegt op

     Beste Leo, het klopt dat er binnen Schengen doorgaans (aan de onzichtbare binnengrens of elders door een bevoegde autoriteit zoals politie of KMar) niet naar je legitimatie wordt gevraagd maar het kan wel gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de tijdelijke grens controle die men soms doet.

     De kans dat Nok dus in tegen een controlle aan loopt is klein, en dan duidelijk maken dat ze de zelfde persoon is als op het VVR pasje en Thaise paspoort zal wel lukken. Dus er is niet direct een probleem maar ze zal toch wel die namen gelijk moeten trekken. Ik zou dat zelf ergens in de loop van een jaar doen, morgen of over een maanden afhankelijk van wat pragmatisch is. Willen ze voor die tijd naar Portugal dan zal dat wel lukken.

 6. Leo Th. zegt op

  Nok, de vraagstelster heeft het niet over haar Thaise ID Card maar over de door de Nederlandse IND verstrekte verblijfsvergunning. Net als met een Nederlands rijbewijs kan je je met deze verblijfsvergunning in Nederland in veel gevallen ook identificeren, dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat Nok haar verblijfsvergunning een ID Card noemt. Voor reizen binnen Schengenlanden is sowieso geen paspoort nodig en daar wordt ook niet op gecontroleerd. Je vliegticket (papier of digitaal) wordt bij het aan boord van het vliegtuig gaan gescand en dat is het in feite. Op Schiphol worden voor de gates echter alleen reizigers toegelaten, security medewerkers (dus geen marechaussee) vragen je derhalve naar je ticket en soms om legitimatie. En aangezien de tenaamstelling van het vliegticket conform haar Thaise paspoort is laat zij desgewenst haar Thaise paspoort zien en dat is alles. Maar zeer aan te bevelen is natuurlijk dat Nok zowel haar Thaise paspoort als de door de IND verstrekte verblijfsvergunning met zich meeneemt op de vakantie naar Portugal. Nok hoeft verder geen angst te hebben voor een eventueel aangescherpte persoonscontrole binnen Europa, bij aankomst in Lissabon wordt er in het geheel niet gevraagd naar identificatie en bij vertrek vanuit Lissabon vind hetzelfde plaats als op Schiphol. Haar Thaise paspoort is haar officiële identificatie en haar Nederlandse verblijfsvergunning is, behalve als een legale verblijfstatus in Schengenlanden, alleen van belang en vereist bij vertrek naar of van een luchthaven buiten Schengenlanden. In dat licht bezien zou het feit dat haar Thaise paspoort en haar Nederlandse verblijfsvergunning niet identiek te naam zijn gesteld wellicht wel voor problemen kunnen zorgen bij terugkeer van een eventueel toekomstige vakantie naar Thailand. Bij vertrek vanuit Bangkok moet Nok dan naast haar paspoort ook de verblijfsvergunning tonen en de verschillende namen zouden dan vragen kunnen oproepen. Volg dus het deskundige advies van Rob V. op maar ga eerst maar lekker met je echtgenoot genieten van een onbezorgde vakantie in Portugal. Veel plezier!

 7. Wim Doeser zegt op

  gewoon op vakantie Gaan naar Portugal. Nergens wordt binnen Shengen naar even ID kaart van IND gevraagd.alleen bij inchecken op luchthaven. vraagt men naar een geldig Shengen visum.

  • John Chiang rai zegt op

   Als ik het nu goed begrepen heb,dan bedoeld Nok met haar ID Card,de z,g,n. electronic Schengen / verblijfsvergunning. Als deze naam afwijkt van die in haar paspoort,krijgt ze reeds bij het inchecken voor haar vlucht naar Portugal problemen. Ze zou gewoon een nieuwe met de juiste naam kunnen aanvragen, en als nog naar Portugal kunnen vliegen.

 8. Leo Th. zegt op

  Beste Nok, nog éénmaal een reactie van mij. Het voordeel van reizen tussen Schengenlanden is dat er geen paspoortcontrole plaatsvindt. Zoals Rob V. opmerkt kan daar soms van afgeweken worden, Duitsland bijvoorbeeld heeft i.v.m. de aanstaande G20-top in Hamburg tijdelijk grenscontrole ingevoerd. Dan zou er door de bevoegde instanties eventueel ook controle plaats kunnen vinden of je gerechtigd bent om in het land te verblijven en zou er naar je verblijfsvergunning gevraagd kunnen worden. Bij jouw vakantie naar Portugal is daar geen sprake van, wel kan er bij vertrek op de luchthaven gevraagd worden om je te identificeren. Daar kun je dus aan voldoen door je Thaise paspoort te tonen, de naam op je ticket en paspoort komen overeen dus er is geen probleem. Naar jouw door de IND verstrekte verblijfsvergunning zal niet gevraagd worden, de security medewerkers op de luchthaven zijn alleen geïnteresseerd om je identiteit vast te stellen en controleren niet of jij al dan niet gerechtigd bent om in Nederland te verblijven. Zolang jij dus binnen Schengenlanden reist is er niets aan de hand. Gezien de tegenstrijdige reacties zou ik mij kunnen voorstellen dat je nog niet gerustgesteld bent. Mijn advies is derhalve om het Contact Center van Buitenlandse Zaken te bellen en daar je vraag voor te leggen. Dat is in Nijmegen en elke dag 24 uur bereikbaar via telefoonnummer 024-7247247. Natuurlijk ben ik het met Rob V. eens om in de nabije toekomst de namen op je Thaise paspoort en Nederlandse verblijfvergunning identiek te laten zijn. Succes!

  • Rob V. zegt op

   Beste Nok, beste Leo. Bovenstaande ben ik het geheel mee eens en heb ik verder niets op aan te merken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website