Beste lezers,

Ik ben Richard een 77 jarige redelijk gezonde weduwnaar. Ik woon nu al 18 jaar in Tsjechië op een prachtige plek in de bergen maar, de harde winters met veel vorst en sneeuw, beginnen mij parten te spelen. In het bijzonder de laatste jaren sinds ik alleen ben. Daarom overweeg ik om dit jaar te gaan overwinteren in Thailand.

Waar weet ik nog niet, dat hangt o.a. af hoe ik mijn mobiliteit kan regelen. Daarover heb ik n.l. de volgende vragen. Ik heb in beide knieën implantaten, dus kilometers lopen gaat me niet meer af zoals vroeger. Daarom zit ik te denken om een scooter of bromfiets te huren in die periode. Ik ben niet rijk (klein aowtje en pensioen) ) dus een auto huren zal mijn budget ver te boven gaan. Ook heb ik enkele jaren terug een probleem gehad met een autoverhuurder omdat de maximum leeftijd op 70 jaar gesteld was.

Hoe zit dat in Thailand? Wat zijn de rijbewijs eisen in Thailand? Mag je in Thailand ook een scooter rijden met een (internationaal) rijbewijs BE. Heb je voor een bromfiets ook een rijbewijs nodig?

Hier op dit blog zitten vast wel mensen die daarop antwoord kunnen geven.

Alvast ontzettend bedankt

Groet,

Richard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Overwinteren in Thailand en mobiliteit, hij zit het met rijbewijzen?”

 1. fred zegt op

  Met een internationaal rijbewijs mag u eender waar ter wereld gedurende drie opeenvolgende maanden rijden. Blijft U langer dan moet U gaan voor een nationaal rijbewijs. Een nationaal rijbewijs halen is in Thailand niet onoverkomelijk en eerder simpel. Veel Thais die met een scooter rijden hebben gen rijbewijs. Bij controle betaalt U 200 bht boete (5 euro) en U rijdt gewoon verder.

  • sander zegt op

   Beste Fred er wordt gevraagd wat er nodig is voor het rijden op een brommer. De informatie die je geeft slaat de plank volkomen mis. Nog maar een keer: brommers van 50cc kent men niet in Thailand, alleen motorbikes van minimaal 125 cc. Hiervoor is een rijbewijs vereist en wel een Nederlands motorrijbewijs A1 plus een internationaal rijbewijs, verkrijgbaar bij de ANWB. Rijbewijs BE is alleen voor het besturen van een personenauto ( evt.met aanhangwagen). Iemand van77 adviseren om maar zonder rijbewijs te gaan rijdenen en dan maar een bekeuring te betalen is een zeer afkeuringswaardig “advies”. Shame on you. Dus Richard het beste advies is als je geen motorrijbewijs hebt en niet wilt autorijden is toch stukjes te gaan lopen of gebruik te maken van openbare vervoermiddelen. Ga niet rijden zonder rijbewijs. Bij een mogelijk ongeval betaalt je verzekering niets uit en krijg je ernstige problemen met de plaatselijke Hermandad.

   • Ad Verhoeven zegt op

    Minimaal 100 CC

 2. Ko zegt op

  De laatste opmerking van Fred slaat natuurlijk nergens op. Het is ( helaas ) waar, maar is vragen om problemen als het op verzekeringen aankomt. Kijk of je iets kunt huren in de zeer bewoonde wereld met voldoende mogelijkheden om alles te voet te kunnen doen. Er zijn daar dan ook voldoende mogelijkheden om voor relatief weinig geld je toch te verplaatsen (taxi is goedkoop, achter op een motorfiets, bus etc.) Succes met googlen!

 3. pete zegt op

  koop voor 1000 euro een splinternieuwe automatische honda of voor 500 euro een gebruikte automatische Honda
  Hier in de thailand rijd iedereen hier op van 12 jaar tot 94 jaar uit mijn omgeving in de plaats Nongkhai.
  vlakbij de grens met laos voor eventueel Visa[run].
  goedkoop huren van appartementen ,gloednieuw tussen de 100 tot 150 eur p mand en op 1 km afstand shoppingmalls grote tesco lotus +asawan,Big c en Mega home
  Evenzo 5 ochtendmarkten met verse groente en fruit en kip,rund ,varken ,en vis verkoop.
  Tegenover het Nongkhai ziekenhuis achter de 7/11 verkopen ze smorgens onbespoten groente en fruit
  groetjes pete

 4. erik zegt op

  Zelf gaan rijden als je geen ervaring hebt in Thailand, het gevaarlijkste land ter wereld voor rijden op twee wielen, en dat met jouw medisch verleden en de ellende die je krijgt als er aan jouw benen iets kapot gaat, is hoogst onverstandig, nog los van de papierwinkel.

  Dan nog het aspect van verzekeren maar je vertelt daar niets over: ben je via jouw NL inkomen verzekerd? Denk haast van wel, maar dekt jouw Tsjechische polis wel een (volledige) medische behandeling in Thailand? Kent jouw woonland een behoorlijke reisverzekering?

  Dit land ken voldoende mogelijkheden van vervoer per tuktuk, de openbare pick-up, openbaar vervoer als bus en trein en tenslotte vliegen om overal te kunnen komen zonder als bestuurder op zo’n motor te hoeven stappen.

  En laat je niet verleiden te gaan rijden zonder rijbewijs: gebeurt er wat dan dekt de polis niet en ga je bak in tot je een borg hebt betaald. Ook als je 77 jaar bent.

 5. dirk zegt op

  Om hier zorgeloos te kunnen rijden, moet u geldige papieren hebben. Thais rijbewijs en verzekering.
  Geldig Ned rijbewijs kan ook samen met een internationaal rijbewijs anwb, voor een beperkte periode.
  In het laatste geval vraag ik me ook nog wel af of bij een zwaar ongeval, waarbij de derde partij betrokken is, u het zorgeloos kunt afwikkelen. Op uw leeftijd, zou ik hier zelf niet meer gaan rijden, het verkeer- en verkeersgedrag is niet te vergelijken met Nederland. Zoek een plaats op , die van enige omvang is en ook toerisme trekt, dan is meestal alles op loopafstand voorhanden. Verdiep u ter plaatse in het openbaar vervoer. Meestal voldoende aanwezig en goedkoop.

 6. tooske zegt op

  Thailand kent wel zeker bromfietsen, eveneens 50 cc. zelfs in 3 wieler uitvoering bv honda gyro, geen kenteken en rijbewijs nodig.
  Moet er wel even naar zoeken want ze zijn zeldzaam 99% rijdt hier op een motor / scooter 125 cc.

  • KarelSiam zegt op

   Zijn er mensen die kunnen bevestigen dat je inderdaad met zo’n kleine driewieler (Honda Gyro) zonder registratie en rijbewijs, mag rijden? dan hoeft zeker de helm ook niet? Wat zou het allemaal geweldig zijn als je weer net als vroeger zonder stress van de Politie (TeaMoney) een ommetje kan maken, Er zijn ook nog Elektrische voertuigen driewielers squats etc. hoe zit het daarmee?

   gr. KarelSiam

   • erik zegt op

    KarelSiam, over de Honda Gyro kun je hier eens kijken:

    https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/driewieler-brommer-honda-gyro/

   • Ko zegt op

    Ik heb zo’n electrische driewieler en inderdaad geen helm en rijbewijs nodig. Er bestaat nog geen wettelijke regeling daarvoor. Voor alle gevallen valt hij wel onder mijn Nederlandse WA.

  • anandwp zegt op

   mogelijk is ook een elektrische scooter iets, voor zover ik weet ook nog geen regelgeving voor in de zin van rijbewijs nodig. Hangt natuurlijk wel af van de afstanden die je wilt verplaatsen.
   Heb advertenties gezien van winkels in Pattaya en Sukothai

 7. Kees 2 zegt op

  Misschien een idee: regel een ‘burger-taxi’, een Thai die een gewone auto heeft die op LPG rijdt, en op afroep beschikbaar is (regel er 2, zodat je een back-up hebt). Veilig, comfortabel en goedkoop. Stel dat je die 2-3 uren lang nodig hebt en stel dat je 30-40 km rijdt…. misschien betaal je dan slechts 500 baht. Ik heb een keer zo iemand gehuurd, een hele dag lang, totaal 150 km gereden, kostte mij 1500 baht.

 8. bob zegt op

  Als u naar een toeristische plaats gaat moet u zich geen zorgen maken over vervoer: taxi’s, bahtbus, motorfiets taxi’s. Zeker in verband met uw been probleem raad ik u ten sterkste af om zelf aan het verkeer deel te nemen. Erg chaotisch en met de regels neemt men het niet zo nauw.
  Hier in Jomtien, kort buiten het centrum van Pattaya heb ik op de 12de verdieping een heerlijke ruime condo beschikbaar met een aparte slaapkamer. Een prachtig uitzicht en vele shops op loopafstand evenals het strand. Voor foto’s mailt u naar bob116@outlook.com

 9. John Chiang rai zegt op

  Net zoals Bob in zijn reactie reeds te kennen geeft,is het vervoer in de toeristische streken meestal geen probleem.
  In pattaya de Bahtbus,Taxi,en motorbike taxi,en zelfs op Phuket,Krabi,Koh Chang, Koh Samui etc. hoef je niet bang te zijn dat er geen vervoer is.
  Vervoer dat zo voordelig is zou ik op 77 jarige leeftijd,met reeds twee knie Implantaten zeker niet ruilen voor de mogelijkheid om mij zelf in het voor uw ongewone en gevaarlijke Thaise links verkeer te wagen.
  Ik zou kiezen voor een toeristische plaats,waar buiten goede Transport mogelijkheden, internationale restaurants,en ook in noodgeval goede ziekenhuizen voorhanden zijn,en zou voor het laatste geval zeker niet gaan sparen op een goede ziekenverzekering.

 10. fernand zegt op

  Beste Pete,

  Ik las uw reaktie wat Nongkhai betreft,is het mogelijk mij een emailtje te sturen,daar ik heel wat vragen heb over die lokatie.

  gelieve te emailen naar tawan49@yahoo.com

  Mvg,Fernand

  • pete zegt op

   beste fernand

   indien je wat wilt weten over nongkhai etc mail mij ,kongmangon2014@gmail.com

 11. Lunghan zegt op

  Beste Richard,
  Laat je niks wijs maken met die onzin van even 200 batjes betalen, de minimale cc inhoud hier is 110cc.
  Geen motorrijbewijs, dan vergeet het maar. Dan nog iets; je bent 77 jaar, geen enkele motorervaring waar dan ook!!De volgende farang die opgenomen wordt zal jij wel zijn.
  Gewoon tuktuk , motorbiketaxi , gewone taxi, ,kost allemaal bijna niks , en je wordt dan tenminste een stuk ouder.
  Maar super om hier te overwinteren , veel plezier.

 12. Erwin Fleur zegt op

  Beste Richard,

  Ik lees dat u nu al 18 jaar in Tsjechië woont.
  U heeft een Nederlands rijbewijs maar u kunt niet per mail of een derde persoon
  een internationaal rijbewijs laten halen of machtigen, dit zult u zelf moeten regelen in Nederland.
  (bron ANWB)

  Ik zelf rijd gewoon met mijn Nederlandse rijbewijs in Thailand.
  Ik zelf heb al een keer gehad dat zij geen Engels kunnen lezen wat betreft
  een internationaal rijbewijs.

  Normaal mag ik gewoon door rijden of in twee gevallen kreeg ik een bekeuring
  van 200Bath.

  Met het gewone rijbewijs kunt u gewoon motor rijden(ben in de laatste 18 jaar dat ik er kom
  nog nooit naar gevraagd en tegenwoordig zit het brommer rijbewijs er al in.
  De Thai ziet dit als geldig bewijs voor de motor omdat zij beginnen bij ongeveer 100cc
  wat normaal is voor Thailand.

  Dus mijn persoonlijke menig is, huur gewoon een motor in Thailand en een verzekering.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Peterdongsing zegt op

   Wat een onzin en onverantwoord advies Erwin. Behalve misschien midden in de Isaan, is er geen enkele politie agent meer die categorie AM accepteert als motor rijbewijs. Tien jaar terug kon je nog wel eens proberen uit te leggen dat AM staat voor automatiek motor. Tegenwoordig kennen ze die truc ook. Iemand dan adviseren om gewoon een motor te huren, zonder rijbewijs, even verzekering erbij, die nooit uitbetaald omdat je geen geldig rijbewijs hebt, ik vind het onvoorstelbaar dat je iemand dat adviseert. Lokale omdat het hier een onervaren iemand betreft. Richard, alle adviezen goed overwegen behalve deze van Erwin. Veel veilige kilometers gewenst, met welk vervoer dan ook. Maar geen motor huren.

 13. Peter de jong zegt op

  Ja Uber taxi is in thailand Grab
  Werkt in de meeste steden
  Ook een
  Idee
  Gr peter
  Verder natuurlijk de 10 bath bus in de meeste steden overdag

 14. Nico Meerhof zegt op

  Wij overwinteren in Chiang Mai. Kosten met Uber ongeveer max.10 baht per km. Langere ritten nog iets goedkoper. Ruim goedkoper dan taxis die ondanks de aanduiding ” Metertaxi” nooit de meter aan willen zetten en tuktuks die de hoofdprijs vragen en slecht comfort bieden. Altijd keurige auto’s getroffen. Verder fietsen wij veel maar dat is alleen aan te raden als je al veel fietservaring hebt. Denk er om dat je in Thailand vanaf begin januari enorm veel luchtverontreiniging hebt tot eind april. Het is dan aan te raden bij inspanning een gezichtsmasker te dragen die de lucht filtert.

  • Jasper zegt op

   Die luchtverontreiniging geldt niet voor Thailand, maar voor de regio waar u woont. Hier in Trat is er letterlijk geen vuiltje aan de lucht, het hele jaar door. Ik stel mij voor dat het in Hua Hin ook wel meevalt, bijvoorbeeld.

 15. jan zegt op

  Wij huren al jaren een auto op het vliegveld (geboekt via internet) ben al jaren 70+ maar Hertz doet daar helemaal niet moeilijk over. Weet wel dat je b.v. het verkeer in Amsterdam of Rotterdam gewend moet zijn en alle spiegels constant in de gaten moet houden Voor 2 maanden betalen we nog geen 1000 euri.
  Motor lijkt mij onzettend gevaarlijk, zoals al hier boven gezegd, je bent de eerste die in het ziekenhuis ligt, lukt een auto niet vanwege het budget dan inderdaad veel beter openbaar vervoer
  Gelukkig heb je nog bijna een jaar om je overwinteren te plannen. Overigens lukt dat een vliegreis van 13 uur met 2 implantaten? Is Spanje geen optie hahaha ik zou ook eerder voor Thailand kiezen hoor.
  Succes, Jan

 16. rentenier zegt op

  Ik weet wat de vraag is maar omdat wat er nodig is voor u om in Thailand een motor te kunnen rijden volgens mij niet haalbaar en / of verantwoord is, de volgende adviezen.. U noemt overwinteren als argument om naar Thailand te gaan. Ik heb overal in Thailand gewoond gedurende 28 jaren en voor een aangename temperatuur gedurende de Europeesche winter moet u in het zuid-oosten van Thailand zijn, iets verder dan Pattaya, voorbij Rayong, mooie stranden, een met de kust meelopende fijne paralel weg met opstap pickups met bankjes (songtel) waarmee u naar de dichtsbijzijnde steden kunt. Ik woon er en heb 2 appartementen bij mijn huis beschikbaar en geschikt voor langer verblijf en prive, niet commercieel.. Ik rij zelf en woon er bij als gepensioneerde, 20 meter van de doorgaande weg, 50 meter van het gezelligste stuk strand van die omgeving. Minibusjes kunnen worden besteld om wat verder te reizen, die halen je op en bellen even als ze er bijna zijn, Lokale Thai rijden leuke driewielers met zijbak met bankjes en brengen je voor ‘n habbekrats waar je lokaal heen wilt. Je kunt van iemand een telefoon nummer vragen die over het algemeen standby is en je komt halen. Vervoer is helemaal geen punt. Strandstoelen en restaurants aan het strand te over. Het is heuvel/bergachtig en bosrijk, vanalles te zien. Veel leeftijdgenoten in mijn omgeving. Graag uw e-mail adres als u meer wilt weten.

 17. theoS zegt op

  Wat jij ” bromfiets” noemt zijn lichte motoren, meestal in de 110cc en 125cc klasse. Daar heb je een Thais rijbewijs voor nodig. Niet erg moeilijk om te verkrijgen. Verder raad ik je ten stelligste af om in Thailand, indien nooit gedaan, op jouw leeftijd rond te toeren met een motor, levens gevaarlijk. Ben zelf 81 en woon hier nu meer dan 40 jr. Rijd nog steeds auto ( korte ritten ) maar ben gestopt met motor rijden. Man, wat ik hier allemaal dagelijks mee maak op de Thaise weg, Kan ik een boek over schrijven, wordt een bestseller.

 18. Prawo zegt op

  M.b.t. Thailand heb je inmiddels de nodige reacties gekregen.
  Houd in de gaten dat terugkeer naar Tsjechië t.z.t. niet per definitie een abc-tje is. Tenzij je (ook) de Tsjechische nationaliteit zou hebben.

  Als Nederlands Unieburger heb je echter al na vijf jaar (dus zeker na 18 jaar) op grond van Richtlijn 2004/38/EU recht op het zogenaamde duurzaam verblijfsrecht (Právo trvalého pobytu). Daarmee kun je tot twee jaar wegblijven zonder verblijfsproblemen te krijgen. Vraag dat aan als je het nog niet hebt is mijn advies.

 19. Prawo zegt op

  Inmiddels heb ik wat reacties doorgelezen. Als het om je rijbewijs gaat zul je na 18 jaar je NL rijbewijs toch wel hebben laten omwisselen naar een Tsjechisch. Dat had in principe gemoeten toe je Nederlandse verliep. In dat geval haal je denk ik gewoon in Tsjechië je internationale rijbewijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website