Beste lezers,

Sinds vijf jaar heb ik een duurzame liefdesrelatie met een Thaise vrouw en twee kinderen van negen en tien jaar oud.

Vanwege gezondheidsredenen hebben wij besloten om naar Nederland te migreren. Ik ben al op de nodige websites geweest waaronder IND en Thailandblog om informatie te verzamelen. Veel weet ik intussen al, maar anderzijds is het hele proces zo complex dat het moeilijk voor mij is om een stappenplan te maken en het proces zonder fouten te doorlopen.

Vanwege de complexiteit ben ik op zoek naar een organisatie die hierbij steun kan bieden.
Mocht iemand mij kunnen verwijzen dan ben ik zeer erkentelijk daarvoor.

Bij voorbaat dank.

Groet,

Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Organisatie gezocht die mij kan helpen bij terugkeer naar Nederland”

 1. Ben zegt op

  Het zal grotendeels afhankelijk zijn van je inkomsten. Ik zou een advocatenkantoor om advies vragen. Even googlen. Mogelijk in de omgeving waar je wil gaan vestigen in Nederland.

  • Hendrik S. zegt op

   En van welke gezondheidsklachten en voor wie deze klachten gelden (indien hiermee ontheffing voor de verplichting tot het basisexamen inburgering wordt aangevraagd)

   • Hendrik S. zegt op

    Al contact opgenomen met de IND betreffende uw vraag tot welke organisatie u zich kunt wenden?

 2. Peter zegt op

  Ik ga er van uit dat jij Nederlander bent.
  Wanneer je met jouw relatie naar Nederland wilt, zul je terdege rekening moeten houden met het inburgeringstraject voor wat betreft jouw relatie ( het is verstandig om te trouwen voor je plannen gaat maken om terug te keren Naar Nederland).
  Eventuele inburgering voor haar vervalt wanneer jullie je gaan vestigen in een ander Europees land, als Nederlander kan en mag jij in elk Europees land wonen zonder problemen en jouw vrouw ook.
  Zelf woon ik in Duitsland met mijn Thaise vrouw en ons gemeenschppelijk kind.

  • Jasper zegt op

   Op voorwaarde dat er voldoende inkomsten of spaargeld is.

  • Henk zegt op

   Peter. Bedankt voor een aantal suggesties

  • Rob V. zegt op

   Voor de duidelijkheid: voor migratie nsar Nederland is trouwen niet nodig. Nederlabd verplicht mensen niet tot trouwen. Voor de migratie procedure maakt het zo goed als geen verschil, je vult eigenlijk alleen andere bijlages in (en het ondersteund bewijs vetschilt dan iets) .

   Praktisch alle andere EU landen verplichten je wel tw trouwen. Maar als je met je Thaise gezin getrouwd en wel naar een ander EU land migreert (en dus niet je eigen EU lsnd) dan val je onder soepelere regels. Bijvoorbeeld geen inburgering plicht en makkelijkere inkomenseisen (voldoende inkomen om je eigen broek op te houden volstaat dan). Er zijn er genoeg die wél terug nsar de EU zijn gegaan met hun gezin maar dan naar zuid Europa.

   Over de inburgering in NL nog niet teveel nadenken. Dat is wat haltes verder. Is de TEV procedure ingewikkeld dan zou ik me eerst daar op richten.

 3. gerrit isbouts zegt op

  Henk daar zit ik ook mee….snap er geen barst van…
  Cursus hier , cursus daar , dan weer terug naar Thailand voor examen…
  Ik ken ze nog maar pas en ze zou graag naar Holland komen om hier zich te vestigen , maar
  ik heb geen idee hoe dat moet…..
  En van al die papieren snap ik ook niks
  Mocht er iemand zijn die het allemaal wel weet , hoor ik het graag

  Gerrit

  • Rob V. zegt op

   Ook voor mensen die handiger met hun handen dan met hun hoofd zijn valt de procedure te doen. Misschien wel wat aspirine bij de hand houden. Ik zou niet meteen migrerwn maar eerst eens samen op vakantie gaan.

   Zie ook mijn reacties wat verderop:
   “Rob V. Zegt op 13 december 2017 om 18:47”

  • Jan Hoekstra zegt op

   Ik heb in het verleden contact gehad met een Nederlander en hij heeft de cursus en alle papieren enz. voor mijn vrouw geregeld. Wij zijn nu weer terug in Thailand. Zijn website is http://www.nederlandslerenbangkok.com

 4. Jasper zegt op

  Je bent wel heel summier in je bericht. Er gelden minstens 2 voorwaarden: Jij moet financieel in staat zijn dit gezin en jezelf te onderhouden, en je vriendin (en kinderen?) moeten in Thailand een inburgerings examen met goed gevolg afleggen. Daarnaast zul je ook ergens moeten wonen in Nederland.
  Daarna is het een geval van visa aanvragen en het vliegtuig pakken.

 5. jan zegt op

  Het lijkt me verstandig dat je n advocaat in Migratierecht raadpleegt om fouten in je aanvraag te vermijden.
  Het is Beter wat geld uit te geven…dan dat je aanvraag na ? n jaartje wachten word afgewezen.
  Kijk eens op deze link : (dit is maar n voorbeeld).
  Neem de tijd om n goede advocaat uit te zoeken

  https://www.petkovski.nl/rechtsgebieden/vreemdelingenrecht-en-migratierecht/

  • Rob V. zegt op

   Een advocaat kan maar ook een bouwvakker kan de procedure zelf doen als deze er goed voor gaat zitten. Je hoeft niet een hogere opleiding te hebben gedaan al hebben die het vast wel iets makkelijker met het papierwerk doorspitten. Ik ken genoeg oudjes met een diploma van de ambachtsschool die alles succesvol en in 1 keer zelf gedaan hebben. Sommige helemaal alleen of met hulp aan het IND loket of ‘mijn’ immigratie dossier Thaise partner hier op het blog.

   Maar voor een individu kan een advocaat misschien de prettigste route zijn. Vooral doen als je niets hebt met formulieren en wel wat geld te besteden hebt (niet sarcastisch bedoeld ofzo).

   De TEV procedure zelf kost maximaal 90 maanden als je dossier in orde is. Het ligt dus niet een jaar bij de IND. Meestal antwoord na een maand of 2 maar soms al na enkele weken of dagen. Een rad van fortuin is die tijdsplanning bij de IND …

   Maar met Nederlands leren, inburgering buitenland op de ambassade doen etc ben je in totaal wel zo een jaar verder.

 6. Sommeil zegt op

  Beste,

  Is effectief niet eenvoudig.
  Beginnen met het eenvoudige : officieel huwen en de hieruit volgende administratieve geplogendheden voldoen.
  Mevrouw moet zich goed voorbereiden en slagen voor het integratie examen op de Nederlandse ambassade.
  Daarmee ben je goed op weg.
  Of je daarna nog externe hulp nodig hebt, op het moment zelf te evalueren.
  Succes, en het beste voor jouw gezondheid.

  • Rob V. zegt op

   Nederland verplicht je niet tot trouwen om de migratie procedure te doen. Zie ook mijn reactie/aanvulling op Peter om 19.08 hier boven.

   Verder met je eens: inkomen en inburgering buitenland regelen en dan verder zien. Om Nederlands te leren kun je her best een goed studieboek en oefenmateriaal zoeken (www.adappel.nl) of een cursus zoeken. Dan ben je zo al wat maandjes verder.

 7. jan zegt op

  Beste Henk mocht het je niet lukken om naar Nederland terug te keren.
  Een huis huren in Spanje of Portugal kan al vanaf 300/350 euro
  https://www.kyero.com/nl/property/4850510-villa-lange-termijn-verhuur-guardamar-del-segura

  Binnen de EU heb je ook recht op n P.G.B. via het SVB.

  • Jasper zegt op

   Ik betwijfel dat ten zeerste, als je uitgeschreven bent uit Nederland en je komt met een Thais gezin in Spanje aan…

 8. co zegt op

  Beste Henk,

  Ik weet niet hoe je financiën zijn maar ik heb het toen zelf gedaan, maar er zijn zat bureautjes die dat voor je willen doen, maar dan nog zul je de informatie zelf moeten verzamelen.
  Hieronder hoe ik het gedaan heb. (was wel getrouwd en zonder kinderen. Met kinderen moet je ook de toestemming van de vader nog hebben, geloof ik)

  Ik heb op 11 februari 2016 een MVV visum aangevraagd.
  Hier zal ik beschrijven wat ik heb moeten doen om dat aan te vragen.
  Misschien kan ik, hiermee, anderen helpen.

  Eerst heb ik het aanvraag formulier van de IND.nl gedownload en alle vragen beantwoord. Ben ook naar het ziekenhuis geweest en de dokter heeft ook vragen moeten beantwoorden.

  Daarna de huwelijksakte, de scheidingsakte was niet nodig, als je weer getrouwd bent. alsmede het geboorte uittreksel van mijn vrouw verzameld.
  Heb ook foto’s van ons samen, en familie gemaakt zodat ze kunnen zien dat het geen schijn huwelijk is. Ik had ze gescand en in een word document geplakt.

  Heb kopieën van beide paspoorten gemaakt en ook kopieën van de bladzijde waarop eerdere visa werden verstrekt, van mij en mijn vrouw. Ook een kopie van het inburgeringsdiploma gemaakt.

  Ik heb overal kleuren kopieën van gemaakt, ook de foto’s. Ik had eerst alles op een usb stick gezet en ben daarmee naar een kopie shop gegaan.

  10 februari waren wij voor 8 uur, bij het Ministerie van Buitenlandse zaken (The Ministry of Foreign Affairs) deze bevind zich op de Chaeng Wattana road, dichtbij het Dong Muang airport. Daar moesten wij de officiële documenten zoals trouwakte en geboorte akte, laten vertalen in het Engels met een officieel apostillestempel erop.

  Toen wij naar het gebouw liepen werden wij gelijk aangesproken door lieden die alles wel voor je willen vertalen. Naar het schijnt zijn deze lieden wel legaal maar ik heb het toch niet door hun laten vertalen. Eenmaal binnen wordt je weer benadert door vertalers en na lang aandringen heb ik de papieren afgegeven om ze door die persoon te laten vertalen en zij zouden ook zorgen voor het stempel. Ik adviseer niet met de mensen buiten het gebouw in zee te gaan, want zij mogen niet het gebouw in. (dacht ik) ik heb ze niet meer gezien.
  Ik moest 1100 bath per document betalen
  Voor 400 bath extra heb ik alle papieren in de avond naar mijn hotel laten brengen, anders had ik de hele dag daar rond moeten hangen. Er is daar wel een restaurant in het gebouw dus eten en drinken was daar te verkrijgen. Maar ik vond het niet aantrekkelijk.
  Gelukkig hadden wij al een hotel in Bangkok besproken. Dus konden wij zeggen waar het afgeleverd moest worden
  Wij sliepen in het Los Vegas hotel dat hotel lag gunstig m.b.t. de MRT en de Airportrail, en niet duur.

  11 februari konden wij van 14:00 tot 15:00 uur zonder afspraak bij de Nederlandse ambassade terecht. Wij kwamen er om 13:00 want we wilde zeker weten dat we de juiste pasfoto’s hadden en die hebben wij aan de overkant van de ambassade laten maken. Daar hebben wij ook advies gevraagd over de procedure. En zij heeft de formulieren nagekeken en nog een correctie aangebracht voor dat alles 800 bath betaald. (ik weet niet wat de correcties waren)
  Bij de ambassade moesten wij ook leges betalen 3600 bath.
  Bij de ambassade was iets fout gegaan met de vingerafdrukken en mijn vrouw is de volgende week alleen teruggegaan met het vliegtuig en de BTS
  Daarna kregen wij een rekening van de ambassade van € 233;= en, dezelfde rekening van de IND ook € 233:= maar dat bleek een vergissing we hoefde maar 1 keer te betalen.

  Verschillende opleidingsinstituten wilde het visum wel voor mij aanvragen maar zij vroegen daar 20.000 tot 25.000 bath voor en dan moesten wij de leges, en de IND, zelf nog betalen. En de officiële documenten opsturen, dat vond ik een te groot risico.

  Ik heb totaal uitgegeven.

  Busreis, Phitsanulok-Bangkok retour 800 bath per persoon 1600
  Vertalen + stempels + aflevering 4800 bath 4800
  Taxi 400 bath retour van Moh chit naar min van buitenlandse zaken 400
  BTS en Airportrail 400 bath totaal 400
  Taxi 200 bath van Moh chit BTS naar Moh chit busstation 200
  Hotel 2 nachten 1400
  Kantoortje bij de ambassade ` 800
  Leges ambassade 3600

  Totaal dus 13200 bath

  Heb nog extra kosten gemaakt omdat de vinger afdrukken niet gelukt waren, daarom moest mijn vrouw terug.
  Om het visum op te halen moest zij weer naar Bangkok met het vliegtuig (1 dag) maar dat moet ook wanneer je het door het instituut laat doen.

  Op de website van de IND staat vermeld dat zij binnen 3 maanden een beslissing moeten nemen. Ik hoop dat ik niet zo lang hoef te wachten, maar ik hoor dat het minstens 2 maanden duurt voordat je bericht krijgt.

  Op 23 maart 2016 kreeg mijn vrouw telefoon van de Nederlandse ambassade in Bangkok dat het visum klaar lag en dat zij het kon ophalen, wel het paspoort meebrengen zodat het erin geplakt kan worden.
  Op 24 maart 2016 lag er een brief van de IND, op mijn adres in Nederland, dat mijn vrouw het visum op kan halen. Wel nog even de site van de IND geraadpleegd, want wij moesten nog een MVV verlening formulier invullen en meenemen (deze is voor gebruik in Nederland), in de brief stond alles wat wij nog verder moesten doen en meenemen.
  Maar zij hoefde alleen haar paspoort mee te nemen en kreeg daar een ingeplakt MVV visum in.

  Het visum is maar 3 maanden geldig dus voor die tijd afreizen en in Nederland bij de IND langs gaan voor een verlenging van 5 jaar, maar moet wel binnen 3 jaar het 2e inburgeringsdiploma gehaald hebben.

  In totaal heeft het dus 41 dagen geduurd.
  Begin mei 2016 gaan wij naar Nederland

  • Jasper zegt op

   Maar eerst moet natuurlijk nog wel even het inburgeringsexamen buitenland in Bangkok gehaald worden. En de Thaise kinderen??

  • Rob V. zegt op

   Duidelijk verhaal. Dank.

   Let wel: voor de TEV procedure hoef je niet langs een dokter dus geen idee wat je daar deed. Na aankomst in znederland moet de Thai wel langs de GGD voor TBC controle.

   Na inreis op het MVV (Schengen D visum) haal je bij de IND het VVR verblijfsvergunningspasje op. Dat is geen verlenging, dat is gewoon het pasje dat je verblijfsrecht bevestigd die hebt verkregen van de IND toen deze je TEV procedure akkoord heeft gegeven.

   @Jasper: Minderjarige hoeven geen inburgering buitenland te doen.

 9. johannes zegt op

  Neem eens contact op met : info@ thai family.nl

  Ik heb er veel steun aan gehad !!

  Chok dee

 10. Rob V. zegt op

  Beste Henk,

  Helaas geven niet alle lezers een antwoord op jouw vraag. Dat is natuurlijk met de beste bedoelingen maar ik hoop dat je niet nog verder in verwarring raakt.

  Wil je hulp dan zou ik een vreemdelingenadvocaat raadplegen. Bijvoorbeeld een van de advocaten die op http://www.buitenlandsepartner.nl een banner hebben. Maar ala je in Google jouw woonplaats + vreemdelingenadvocaat intypt dan kom je ook een heel eind. Kost wel wat natuurlijk. Je bent dan zo honderden euro’s verder:

  https://www.mvv-gezinshereniging.nl/faq/kosten-mvv-aanvraag

  De TEV procedure valt voor de meeste mensen zelf te doen. Als je er eens rustig voor gaat zitten dan kom je een heel eind:

  1) http://www.ind.nl
  1a) https://ind.nl/Familie/Paginas/Echtgenoot-of-(geregistreerd)-partner.aspx
  1b) https://ind.nl/Formulieren/7018.pdf

  2) https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf

  3) https://buitenlandsepartner.nl/forumdisplay.php?45-Aanvraag-MVV-VVR-(TEV-procedure)
  3a) (als je een account aanmaakt/hebt op SBP forum, actuele formulier is iets gewijzigd na een update maar deze ingevulde geeft toch een goede indruk): https://www.buitenlandsepartner.nl/showthread.php?58032-Welke-documenten-aanleveren-%28-referent-amp-vreemdeling-%29&p=628003#post628003

  Het belangrijkste wat je in orde moet brengen is:
  0) je inlezen (IND.nl)
  1) dat jij voldoende en duurzaam inkomen hebt (100% minimum loon, das is ruim 1500 euro zo uit mijn hoofd)
  2) je partner moet op de ambassade het inburgeringsexamen buitenland hebben gedaan. Hiervoor kun je zelf studeren of via een cursus in Thailand of Nederland
  3) als 1 en 2 rond zijn: Thaise aktes regelen: gehuwd/ongehuwd akte en geboorte akte, een officiële vertaling en legalisaties. Eventueel huur je daar een bureau voor in. Er zit er 1 schuin tegenover de NL ambassade.

  • Rob V. zegt op

   Wil of kun je de TEV immigratie procedure niet zelf doen en is een advocaat niet binnen je budget, ga dan eens als je in Nederland bent langs de IND. Je moet daarvoor wel een afspraak maken via het algemene nummer van de IND. Ze helpen je vast graag op weg.

   Combineer dat bijvoorbeeld met een gezamelijke vakantie naar Nederland. Het is wel zo verstandig dat je Thaise gezin eerst eens Nederland heeft ervaren tijdens een verblijf van 30 of 90 dagen. Dan kunnen ze even proeven en ervaren wat voor land dit is voordat je iets ingrijpends doet zoals migratie. Zie daarvoor het Schengen visum dossier:
   https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-sept-2017.pdf

 11. Mr Bojangles zegt op

  Ik ben voor de adviezen van Peter en Jan. Dat inburgeren wordt een ramp en rompslomp. Zo sla je dat over. Na een x aantal maanden in een ander EU-land te hebben gewoond, mag je verder zonder verplichtingen terug naar NL. zie ook https://www.buitenlandsepartner.nl/. En zoek op: Belgie-route. Wel eerst ff trouwen geloof ik. En dan theoretisch 6 maanden in het buitenland, hou het voor de veiligheid op 8.

 12. Chiang Moi zegt op

  Je zou eens contact kunnen opnemen met Mr. Theo Pouw hij regelt visa’s en geeft inburgeringslessen in Thailand.

  Theo Pouw
  37 Soi 20 – Mooban Seri 1
  Ramkhamhaeng Soi 24 / Yeak 20
  Huamark – Bangkapi
  10250 Bangkok
  THAILAND
  Tel: +66814015701

  Hij beheerd:
  *TDC Service Co. Ltd Bangkok*

 13. Louis Tinner zegt op

  Neem contact op met Richard van der Kieft van http://www.nederlandslerenbangkok.com.

  Hij verzorgt inburgeringslessen en helpt u ook met de vertaling en legaliseren van de papieren. Veel succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website