Beste lezers,

Heb enige tijd geleden iets gelezen over de afgifte door het Oostenrijkse Consulaat in Pattaya van inkomensverklaringen. Als dat zo is, dan is een reis naar BKK niet nodig.

Indien dit correct is, wat voor documenten heeft dit consulaat nodig? Zelf krijg ik alleen maar een notificatie van mijn pensioenverschaffer (niet in Nederland) als het bedrag veranderd. Is dit voldoende?

Met vriendelijke groet,

Henri

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Kan ik naar het Oostenrijkse consulaat in Pattaya voor inkomensverklaringen?”

 1. KhunJan1 zegt op

  Ik en vele Nederlanders in Pattaya doen dit al jaren en je kunt er op wachten, secretaresse handelt dit voor je af en Herr Höfer de consul stempelt en tekent de verklaring af, kosten rond 1800 Baht op dit moment.
  Neem de kopieën mee van je inkomen bv AOW of pensioen(en) én je paspoort de secretaresse maakt een snelle berekening en vult op de verklaring je naam, paspoortnummer en maandelijkse inkomen in, in Thb uiteraard.
  Bij een volgend bezoek het jaar er op kun je volstaan met alleen je paspoort en een kopie van de vorige inkomensverklaring.

  • Piet zegt op

   Geweldig nieuws..kan de secretaresse Nederlands lezen ?? Mijn pensioenverklaringen zijn allen in het Nederlands…of kijkt ze alleen naar cijfertjes ? Zijn de verklaringen op zich voldoende of moet je ook bewijzen dat je het daadwerkelijk op een bankrekening op jouw naam krijgt overgeschreven ??
   Ps…een vriend van mij is deze week daar geweest voor attestatie de vita voor een Nederlandse pensioenmaatschappij.
   Men vond dit een officiële verklaring en daarom was hij gratis !!

   • fieke zegt op

    Als ik het goed begrijp is een “levensbewijs” voor de pensioenkas gratis ?

    Maar een inkomsten verklaring kost 1800 bath.

    • Piet zegt op

     Fieke
     Dat is mijn ervaring…ze lieten me voor een levensbewijs niets betalen
     Gezien mijn vragen kan ik omtrent de inkomstenverklaring 1800 Bahts niets bevestigen

    • pim zegt op

     Vandaag nog contact gehad met de Nederlandse ambassade.
     De inkomstenverklaring kost daar 1240 .-Thb .
     Het is soms een verschil door koerswisseling ,

  • MACB zegt op

   De hierbovenvermelde informatie is niet helemaal correct.

   Ik heb geruime tijd geleden informatie mbt de inkomensverklaring opgenomen in het document ‘Alles over Thaise visums (etc.)’ dat op de website van de Nederlandse Vereniging in Pattaya staat ( http://www.nvtpattaya.org ).

   Daarvoor bestaan 2 methodes:
   1. Eerste methode: Via de Nederlandse ambassade in Bangkok, kosten 30 Euro; zie link: http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/consulaire-verklaringen De ambassade meldt: Inkomensverklaring voor de Thaise Immigratie (kan schriftelijk worden aangevraagd). De Thaise Immigratie autoriteiten verlangen een zogenaamd ‘Income Statement’ van buitenlanders die een (jaar) visum voor Thailand willen aanvragen. Te overleggen: ingevuld aanvraag-formulier (downloadbaar van de website van de ambassade) en kopie van uw paspoort. U hoeft dus geen inkomensgegevens mee te sturen, die vult u zelf in. Lees de exacte aanvraagprocedure. Let erop dat u deze verklaring vooraf moet betalen (zie website) en zorg voor een retourenvelop met voldoende postzegels. Vergt 10 werkdagen.
   2. Tweede methode: Bij de Consul General van Oostenrijk in Pattaya, Mr Rudolf Hofer, 504/26 Moo 10, schuin tegenover de hoofdingang van Yensabai Condo (op de hoek; ‘Pattaya-Rent-a-Room’), kosten 1760 Baht. Openingstijden: maandag-vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur. De Consul General maakt van uw inkomensopgave (moet gedocumenteerd zijn) een samenvatting in het Engels. Direct klaar.

   De heer Hofer verricht deze service voor in-Pattaya-wonende buitenlanders uit meerdere landen. Hij heeft mij bericht dat de inkomensverklaring voor Immigration niet ouder mag zijn dan 6 maanden. Hergebruik bij een volgende (jaarlijkse) visumverlenging is derhalve niet mogelijk volgens deze regel. Uw netto jaarinkomen kan ook wijzigen, vandaar elk jaar opnieuw aanvragen.

   • Gringo zegt op

    Ik regel die verklaring ook via het Oostenrijks consulaat en dat werkt uitstekend.

    Mij is door de secretaresse verzekerd, dat deze service ook mogelijk is bij de Oostenrijkse Ambassade in Bangkok en de Oostenrijkse Consulaten in Chiang Mai en Phuket.

 2. dirk zegt op

  Aangezien de afstand van mijn woonplaats naar Pattaya 667 km. is doe ik het anders. Ik download de inkomensverklaring,print hem uit en vul hem in. Geld er bij insluiten en een kopie van het paspoort. Tevens een retour envelop naar je eigen adres en alles opsturen naar de ambassade en binnen enkele werkdagen heb je hem gestempeld en getekend retour.

  • Henk b zegt op

   Nu beste Dirk, dacht ik dus ook te doen, zelfde als jij gedaan, en toen maar wachten wachten en nog eens wachten, ambassade gebeld waar mijn inkomstenverklaring bleef.
   En vertelde mij dat deze veertien dagen geleden was verstuurd, kreeg een kopie per mail, maar daar werd bij de immigratie Korat , geen genoegen mee genomen,
   Dus toen maar afgereisd naar Bangkok met vrouwtje, en er maar drie gezellige dagen van gemaakt.
   Maar was dus wel een dure aangelegenheid, medewerking immigratie voortreffelijk. kreeg geen verlenging jaar visa, maar een tijdelijke voor een maand, en naderhand weer terug om mijn jaar visa te verlengen, maar koste ook nog eens 1900 bth extra
   In de retour envelop zat ook het wisselgeld , dus ?

   • Dirk zegt op

    Ja Henk dat is dan balen. Misschien het vermelden waard; die retour envelop Wordt op het postkantoor van porto voorzien en een sticker dat hij per EMS gaat en dit gaat altijd goed.

  • Eddy zegt op

   Moet het adress van de woonplaats op het retour-envelop in het thais geschreven worden?

 3. erik zegt op

  Ik woon nog verder van Pattaya dan Dirk maar doe als hij behalve het geld in de envelop stoppen. Ik maak het over op de NL bankrekening van de ambassade, print de betaling even uit en stop die in de enveloppe. Paar dagen later alles in orde, jaaropgaven zijn echt niet meer nodig. Overigens ga ik nu op de 8 ton ‘in de bank’ regeling.

  • Tom zegt op

   Ik ben ook net overgegaan op de 800.000 THB regeling. Een dag vantevoren naar de bank voor de brief van de bank met de bevestiging van het bedrag op mijn bankboekje.
   Bij de immigration (in Korat) werd de brief niet goed genoeg bevonden (was wel goed als ik getrouwd zou zijn). Dus halsoverkop naar het dichtstbijzijnde bankkantoor voor een andere brief. De ambtenaar was wel zo aardig op de brief te vermelden hoe de juiste brief er uit moest zien.
   Bij de bank wist men te melden dat de vorige dag drie mensen om een nieuwe brief kwamen.
   Het lijkt me dus nuttig bij de bank goed te informeren of zij de juiste brief voor je maken.

  • hans zegt op

   Zeer bedankt voor de nuttige info.

 4. e.van bellinghen zegt op

  Hallo.
  ja dat klopt. Gewoon dezelfde bewijzen meenemen
  als voor affidavit. 3 laatste maandstortingen van uw pensioen
  plus indien nodig bedrag bijgestort op uw thai rekenig tot 800.000 bath totaal.
  bankattest vragen en meenemen. 2 fotos.
  de sekretaresse van de consul is een bijzonder efficient
  dame. Op een kwartier bent u buiten met het nodige
  document vpor immigratie. Kost ik denk rond de 1000 bath.

  opgelet ga niet te vroeg naar immigratie anders sturen ze
  je terug. Ga binnen de maand van verval oude visa.
  beste groeten.emile

 5. piet zegt op

  Indien je papier werk voorelkaar is ja gewoon Oostenrijkse consul hij is meestal zelf na 11.00 uur ook aanwezig en geen probleem met de door hem verstrekte papieren bij aanvraag voor je jaarvisa.

 6. Douwe zegt op

  Al enkele jaren regel ik dat schriftelijk via de Nederlandse ambassade. En al jaren zonder problemen dat gestempelde bewijs bij de Thaise immigratiedienst ingeleverd. Krijg daarop altijd mijn jaarvisum.

  • Eddy zegt op

   moet het in het engels vertaald worden?

 7. janbeute zegt op

  Op advies van een Duitse vriend .
  En daar ik dicht , bij Chiangmai woon .
  Voor sommige zaken om maar een als voorbeeld te noemen , de inlevenzijnde verklaring ( attestatie de vita , duurwoord ) .
  Ga ik naar het Duitse consulaat vlak bij mijn woonplaats .
  En echt niet meer naar Bangkok hoor , we zijn toch alle Europeanen en lid van de EU .
  Dus pak je voordeel .

  Jan Beute .

 8. Edvato zegt op

  Jan Beute, begrijp ik het goed dat het Duitse consulaat in Chiang Mai zit? En wat zijn de kosten voor een attest de vita en inkomensverklaring bij het Duitse consulaat? Djw voor de tip.

  • janbeute zegt op

   Beste Hr. Edvato .
   Duitse consulaat in Chiangmai .
   E mail adres is chiang-mai@hk-diplo.de
   Adres 199/163 Moo3 Baan Nai Fun 2
   Tambon Mae Hia Amphoe muang
   Kan Klong Chonpratanroad . Chiangmai .
   Telf no . 053838735
   Veel succes .

   Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website