Beste lezers,

Ik ben een man van 54 jaar, sinds enkele jaren gebruik ik voor het lezen een bril. Ervaar regelmatig de hinder o.a. in de supermarkt als je even iets wilt lezen, bril vergeten! Hoor vaak de goede ervaringen van mensen die in Europa hun ogen hebben laten laseren i.v.m. staar. Nu heb ik geen staar, maar wel een leesbril nodig!

Mijn vraag: Wie heeft zijn ogen laten laseren? Personen die daarvoor net als ik, een leesbril nodig hadden. En wie van deze ervaringsdeskundige hebben hun ogen in Thailand laten laseren? Heeft u tips? Deel uw ervaring met lotgenoten die ook graag ook zonder leesbril door het leven willen gaan.

Waar moet je op letten? Bij wie,en waar heeft u het laten doen?

Alvast vriendelijk bedankt voor informatie.

Gr.

Khunhans

22 reacties op “Lezersvraag: Ooglaseren in Thailand om leesbril te voorkomen, wie heeft ervaring?”

 1. Henk zegt op

  Beste Hans,

  Ik heb mijn ogen laten laseren. Niet in Thailand, maar in Belgie. Ik was bijziend, dus kon goed dichtbij kijken, maar had problemen met veraf zien. Beide ogen -3. Heb ze laten laseren en kan nu uitstekend veraf zien en ben daar ook zeer blij mee. Ik heb nu wel regelmatig een leesbril nodig en had dat daarvoor niet. Toch heeft dit absoluut mijn voorkeur, omdat ik meestal geen bril nodig. Ik vermoed dat als jij je ogen laat laseren, zodat je weer goed dichtbij kunt zien, je wellicht ene probleem krijgt met veraf zien. Ik zou dat toch maar even goed checken. Naarmate je ouder wordt, neemt het accomodatievermogen van je ogen af en is de noodzaak van een leesbril in feite een heel normale zaak.
  By the way, mijn leeftijd is 59 jaar.

  Succes,

  Henk

 2. eduard zegt op

  Moderator: Reacties zonder leestekens, zoals beginhoofdletters en punten achter een zin, worden niet geplaatst.

 3. diditje zegt op

  Hallo Hans,
  Ik had nummer 4 nodig om te lezen en nummer 2 om gewoon te wandelen.
  Ik heb het zowat 10 jaar geleden laten doen in het ” Pattaya Bangkok Hospital ” door dokter “Somchai”
  De ingreep is volledig pijnloos.
  Het resultaat is vrijwel ogenblikkelijk.
  Na verloop van ongeveer 5 jaar had ik terug nummer 1 nodig om te lezen.
  Thans 2.50, wandelen zonder bril gaat nog doch ook minder.
  Mijn besluit :
  HEEL goed, doch verwacht geen mirakels !
  Veel succes er mee.
  Diditje.

  • Hans boortoren zegt op

   Hallo Hans,
   Bij Dr Somschai wordt ook lens transplantatie gedaan waar je veel langer
   plezier van hebt. Laseren is maar tijdelijk en met lens transplantatie krijg
   je in de toekomst ook geen problemen met staar.
   Ik heb het zelf laten doen en ben redelijk tevreden heb nu een bril met +1, lezen en ver zien,
   en mijn leeftijd is 70 jaar lens 2 jaar geleden geplaatst.

 4. wibart zegt op

  Beste Hans,
  Ik heb ongeveer 10 jaar geleden mijn ogen laten laseren in het Bumrungrad Hospital in Bangkok. Het is mij prima bevallen. Begin nu pas weer te merken dat ik leesproblemen krijg. Zou dus eigenlijk wederom moeten gaan maar accepteer het ouder worden lol. Je ogen blijven ook na het corrigeren door laseren nog steeds verouderen. Dus op een gegeven moment zul je toch aan een bril o.d. moeten lol. Ook is niet elk oog geschikt om gelaserd te worden vandaar dat een uitvoerig vooronderzoek door een bekwame arts moet worden uitgevoerd. Mijn ervaring is dat in Bumrungrad zeer deskundige artsen met de modernste technieken en goed opgeleid met veel ervaring een uitstekend resultaat verrichtten. ik voeg een linkje naar de hoofdpaigina van hun website toe. https://www.bumrungrad.com Overigens heb ik ook voor een thaise relatie een staaroperatie vergoed in het Rutnin eye hospital in Bangkok. Dit is goed uitgevoerd echter je loopt leeg op de na-controles die men ten zeerste aanraad.
  Dus mijn voorkeur zou uitgaan naar Bumrungrad. Veel sucses 😉

 5. Jan zegt op

  Halo Hans. Ook ik heb een leesbril…, helaas maar ik heb navraag gedaan maar je kan je ogen niet laten laseren voor dit euvel, dat kan alleen als je bijziend bent, dus ver weg niet goed kan zien. Helaas.
  Groet Jan.

  • Jan zegt op

   “Na 45 –jarige leeftijd wordt het accommodatievermogen minder om dichtbij nog scherp te kunnen zien, en zal naast de positieve correctie die voor veraf al nodig is, een extra positieve correctie (leesbril) voor dichtbij nodig zijn. In tegenstelling tot bijziendheid heeft het afzetten van de vertecorrectie bij verziendheid geen verbeterend effect voor lezen, maar juist een verslechterend effect. Na 45-jarige leeftijd zal iemand met bijziendheid dus voor dichtbij kijken altijd een leesbril nodig hebben.
   Na een laserbehandeling zal de situatie niet veranderen. De laserbehandeling zal de verziendheid corrigeren en voor het kijken op korte afstand is na 45 jaar een leesbril nodig.” Bron: ooglasertrefpunt.nl

  • Henk zegt op

   Precies Jan, zo is het. Verziend is niet te verhelpen met laseren. Brilkoortje?

 6. diditje zegt op

  Nog even toevoegen:
  Een andere mogelijkheid is ” Supersight ”
  Blijkbaar schitterende en langdurige resultaten.
  Wel kostelijk ! Ik heb even nagekeken doch vind geen actuele prijzen.
  Ik veronderstel zowat 250.000 bath ofte 6.000 euro.
  Ik kan uiteraard verkeerd zijn.
  Best zou zijn eerst alle inlichtingen betreffende beide ingrepen op te zoeken en te vergelijken.
  Nog een mooie kijk op het leven.
  Diditje.

 7. Harry zegt op

  Met oogspiertjes rondom je lens in het oog wordt de lens boller of platter getrokken, waardoor je scherp stelt op “dichtbij “of “veraf” . Dat heet accommodatie. Op oudere leeftijd neemt de kracht van die spiertjes af, en kan je dus OF dichtbij minder zien OF veraf. Mensen met een oogafwijking hebben een ander punt bij “neutraal” stand, en compenseren dat OF met een + of – bril OF met contactlenzen.
  Met een laserbehandeling worden en verdikkingen of verdunningen op het oog gebrand, waardoor de “neutrale” stand verandert. Als je nog jong bent, kunnen die oogspiertjes weer het hele gebied bestrijken, doch als je ouder wordt, niet meer. Ooglaseren op oudere leeftijd = keuze : OF dichtbij geen bril nodig OF veraf. Nieuwe spiertjes inzetten gaat helaas niet.
  Vandaar dus, dat ouder wordende mensen ontdekken, dat ze na ooglaseren naderhand toch OF het verweg met een bril moeten compenseren OF dichtbij.
  Doch, die littekentjes van die laserbehandeling blijft permanent.

  MIJN mening: when it aint broke don’t fix. Oftewel: NOOIT met een blijvende verandering aan je ogen gaan klooien. Ik zet mijn leesbril wel op of af resp mijn verweg-bril.
  En wilt u toch overtuigd raken: ga eens kijken wat er allemaal aan rampen in het oogziekenhuis in Rotterdam binnenkomen ! Ik ben daar in één klap overtuigd: nooit doen !

 8. Frans de Beer zegt op

  Beste Hans,

  je schrijft dat je een leesbril nodig hebt. Dit is inderdaad vaak het geval wanneer je (ook net als ik) boven de 50 jaar komt. We hebben een leesbril nodig omdat onze oogspieren niet zo goed meer werken. Daaarom helpt hier een laserbehandeling niet. Je zult het helaas met een leesbril moeten doen.

  Met vriendelijke groeten,
  Frans de Beer

 9. peter zegt op

  Volgens mij is het mogelijk om een lens te implanteren, zodat je zonder lees bril kan lezen.
  info = zoals altijd vast wel te vinden op internet. gr. P.

 10. frank zegt op

  Het Rutnin eye hospital is een autoriteit op t gebied van oog geneeskunde. Het zit op Asok vlak bij het kanaal en MRT station Makkasan vlakbij Sukhumvit. Laat je eerst uitvoerig onderzoeken (voor weinig) en luister naar de mogelijkheden die zij voorleggen. Je bent tot niets verplicht, maar krijgt deskundig advies. Ook als het risico’s met zich mee brengt zullen zij dat bespreken want zij hebben een reputatie hoog te houden. Succes
  http://www.rutnin.com/eng/

 11. Net zegt op

  ik ben ver over de 60.Heb nieuwe lensimplantaten.Dit is 4 jaar geleden gebeurd in het Pattaya Eye Center door Dr Narrawat.Ik heb geen leesbril meer nodig en kan goed veraf zien.Ik ervaarde het als een wonder.Het is niet goedkoop en je krijgt niets van je verzekering vergoed.Dr. Narrawat onderzoekt je en zegt je wat de mogelijkheden zijn.Succes.

 12. khunhans zegt op

  Hallo lezers,

  Ik wil iedereen bedanken die een reactie heeft gegeven op mijn vraag.
  Ik ga hier eens heel goed over nadenken.

  Mvg. Khunhans

  Nogmaals vriendelijk bedankt voor deze reactie’s! en, dat wat evt. nog komt.

 13. VMKW zegt op

  Beste Hans,

  Ik ben recent bij Bergman Clinics in Nederland geweest en heb daar gevraagd naar de mogelijkheden om mijn ogen te laten laseren om van een leesbril af te komen.

  Het antwoord was kort en helder: Laseren om van een leesbril af te komen is onmogelijk.

  Informeer gerust bij een kliniek. Het zou zonde zijn als je zeer teleurgesteld zou worden na een laserbehandeling.

 14. Paul Thung MahaMek zegt op

  Dag KhunHans,

  Een vriend van mij van >60 heeft zich tot zijn volle tevredenheid laten laseren in Bumrungrad hospitaal.

  Mijn ogen bleken daarvoor niet geschikt, maar ik ontdekte dat Pearl in Nederland mij een ‘harde’ (zuurstof doorlatende) lees-lens in een oog en een ver kijk lens in het andere oog kan aanmeten.
  Beide draag ik nu al jaren en ik ben daar zeer tevreden mee. Met mijn leesbrillen kon ik anderen blij maken..

  Succes

 15. sake zegt op

  Ik heb een nieuwe lens laten zetten em heb na 56! jaar geen bril meer nodig voor ver zien. Voor het lezen van kleine “polislettertjes” gebruik ik wel een bril. Als je vaak de leesbril vergeet, zou je varifocus glazen kunnen overwegen. Kijk je je voor je uit dan kijk je door neutraal glas. Kijk je naar beneden ( leeshouding) dan kijk je door je leesbril. Je draagt de bril dan altijd en vergeet hem niet.
  Ps. De lens heb ik laten plaatsen in het saint marie hospital. Meer dan uitstekende ervaring.

 16. Pim zegt op

  Beste KhunHans,

  Heb ongeveer 10 jaar geleden lenzen laten implanteren in het Bangkok Pattaya Hospital in Pattaya en tot mijn volle tevredenheid en mijn gezichtsvermogen is nu nog steeds hetzelfde als 10 jaar geleden en de operatie werd uitgevoerd door Doctor Somschai ,is niet goedkoop was destijds ongeveer € 4200. En het gezichtsvermogen veranderd niet meer al word je 100 ,ik zou als ik jou was vrijblijvend een bezoek brengen aan Doctor Somschai en laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn ,ik ben nu 63 jr…..

  Mvg. Pim

 17. Tommy zegt op

  Na een bepaalde leeftijd doen ze je ogen niet meer
  laseren in Thailand. Ik geloof na je 30/35jaar.

 18. Hurm zegt op

  8 jaar geleden aan -2 en plus 3 geholpen in christian hospital silom road bankok. Was samen € 900,-
  Zie thans veraf weer wat minder maar lees nog steeds alles zonder bril.
  Doen!!

 19. wilco steenbergen zegt op

  hoi Humm,
  heb toevallig een oogonderzoek laten doen bij de beste aanbieder van ooglaseren in nederland,
  linkeroog -3,5 en rechteroog -2.75.
  deden adverteren vanaf 995,- euri.
  uiteindelijk werd de offerte die ze gaven 2995,- eurie!!
  Dat is dus nogal een verschil als ik uw verhaal lees.
  Maar hoe zit het met de nazorg?

  wilco


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website