Beste lezer,

Een expat vriend van mij die al jaren in Thailand woont en ook in NL is uitgeschreven, leeft hier in Thailand al jaren medisch onverzekerd. Toen ik hem hier over aansprak zei hij daar de volgende redenen toe te hebben: Hij is 79 jaar en stelt dat een ziektekostenverzekering hier af te sluiten in Thailand onbetaalbaar voor hem is. Verder stelt hij dat de kleine probleempjes die via een huisarts kunnen lopen hier zeer goed zelf te betalen zijn.

En dan komt het waar mijn vraag over gaat, hij beweert als hem iets ernstigst overkomt, hartproblemen, kanker of nog nog ernstiger, hij gewoon een enkele reis naar Nederland neemt. Zich weer in laat schrijven in een gemeente en dat elke ziektekostenverzekering hem direct wettelijk weer moet aannemen, ongeacht zijn klachten en ongeacht een eventuele wachttijd.

En oh voor verkeersongelukken daarvoor kan je bij AA insurance voor elke leeftijd een betaalbare ongevallenverzekering laten afsluiten. Mijn laatste opmerking was, wat doe je dan als je hier een hartaanval krijgt? Keek hij me aan en zei: dat moet ik trachten te voorkomen.

Mij vraag is dus, heeft hij gelijk wat ziektekostenverzekering in NL aangaat?

Dank voor de informatie.

Groet,

Piet


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Lezersvraag: Onverzekerd in Thailand en terugkeer naar Nederland ivm ziekte”

 1. ThailandVisitor zegt op

  Dat vindt ik een interessante vraag. Het zou me verbazen als het zo is maar aan de andere kant ook weer niet aangezien een ieder die zich hier vestigt automatisch in de algemene verzekering valt en er ook niet gekeken wordt hoe en wat er voorafgaand daaraan je verzekerd was

 2. ThailandVisitor zegt op

  “Mijn laatste opmerking was, wat doe je dan als je hier een hartaanval krijgt?” Dan wordt je geholpen in Thailand en ben je dus de klos voor de gemaakte kosten.

  • koos zegt op

   Ik mag er vanuit gaan dat hij net als de meeste buitenlanders die geen verzekering hebben een spaarpotje heeft.
   Ik zelf ben ook onverzekert en zorg dat ik geld achter de hand heb als mij of vrouw en kinderen wat overkomt.
   Overheids ziekenhuizen zijn nog steeds redelijk betaalbaar.
   En bij serieuze problemen is het toch niet erg als je dood gaat op zo’n oude leeftijd?
   Nee terugkeren zal ik nooit doen blijf waar je thuis hoort bij vrouw en kinderen.

 3. ruud zegt op

  Een enkele reis terug gaat alleen maar lukken, als hij kan vliegen.

  Maar 79 jaar?

  Ik ben nog geen 79, maar ik zie het als volgt.

  Ik woon in Thailand, en bijna iedereen die ik ken woont in Thailand, en als ik morgen zo ziek word dat mijn leven in gevaar komt, is er geen haar op mijn hoofd, die er over denkt naar Nederland te gaan, om te sterven – of misschien niet te sterven.
  Ik ga wel gewoon in Thailand dood, net als de Thaise mensen.
  Dood gaan kun je het beste doen bij mensen die je kent, in plaats van bij verre neven en nichten die je nauwelijks kent, en waarschijnlijk nauwelijks zult zien.

  Misschien denkt uw expatvriend daar eigenlijk ook wel zo over.

 4. John Chiang rai zegt op

  Hij zal met zekerheid niet de enigste expat in Thailand zijn die slecht,of helemaal niet verzekerd is.
  Bovendien loop je het risico dat de vliegmaatschappij je helemaal niet meer vliegen laat bij bepaalde ziekte’s.
  Vaak wordt je ook nog zo verrast van een ziekte,dat je ogenblikkelijk op directe medische hulp aangewezen bent,zodat je helemaal geen andere keuze meer hebt.
  Als het voorspelbaar alleen bij een griepje,spierpijn,of een verkoudheid zou blijven,zouden de meeste expats zich de dure verzekering sparen kunnen.
  Iemand die niet of slecht verzekerd is,loopt groot gevaar plotseling met hoge kosten zelf geconfronteerd te worden.

  • stevenl zegt op

   “Iemand die niet of slecht verzekerd is,loopt groot gevaar plotseling met hoge kosten zelf geconfronteerd te worden.”
   Iemand kan natuurlijk die hoge kosten niet aangaan, en de ziekte zijn beloop laten.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Stevenl,De laatste van jou genoemde mogelijkheid,de ziekte maar zijn beloop te laten,wilde hij met zijn teruggang naar Nederland graag voorkomen.
    Mocht hij werkelijk geen geld hebben,en ook niet tijdig terugkomen naar Nederland,blijft hem inderdaad gedwongen niets anders over om de ziekte maar zijn beloop te laten.

 5. Jacques zegt op

  In theorie is uw vraag juist en gaat deze vlieger wel op. De problemen zullen er zijn als je zo ziek bent dat je niet kunt vliegen of geweigerd wordt. Beter is het om toch een basis verzekering af te sluiten in Thailand, die de eerste behandeling dekt, zodat je nadien wel kunt afreizen. Als ik het wel heb ben je tevens verplicht om verzekerd te zijn ook in Thailand. Ongetwijfeld zijn er mensen in Nederland bezig met manieren te bedenken welke dit soort constructies om zeep te helpen. Wie weet zullen de ziektekosten verzekeringsmaatschappijen hier wel oor naar hebben en misschien een periode van 6 maanden hernieuwd woonverblijf instellen, alvorens gebruik te kunnen maken van hun diensten. Het zou wel passen in het beleid om de buitenland gangers het leven moeilijk te maken. Voor bijzondere vergoedingen is er overigens al een wachttijd van een jaar na terugkeer en inschrijving in Nederland.

  • stevenl zegt op

   “Als ik het wel heb ben je tevens verplicht om verzekerd te zijn ook in Thailand.”

   Er is geen enkele verplichting om verzekerd te zijn in Thailand.

  • janbeute zegt op

   Beste Jacques .
   Ik vond het een mooie reactie toen u aan het einde schreef , het zou wel passen in het beleid om buitenland gangers het leven moeilijk te maken .
   Alleen een bepaalde groep buitenland gangers die regelmatig met velen tegelijk naar Nederland komen worden hier gekoestert en gepampert door het huidige beleid .
   En deze groep heeft nog nooit ooit iets bijgedragen aan de Nederlandse economie of wat dan ook .
   En ik ben bang dat er onder hen ook velen zijn die nooit iets zullen bijdragen aan Nederland ,maar verzekerd tegen ziektekosten zijn ze uiteraard wel . Wat ik onder die groep dan versta dat zullen velen mede bloggers wel kunnen raden mag ik aannemen .

   Jan Beute .

 6. erik kuijpers zegt op

  Ja. Ik deed het zelfde kort geleden. Woon weer in NL na 16 jaar Thailand en na inschrijving in een gemeente in NL kreeg ik, uiteraard tegen premiebetaling, een zorgverzekering en die gaat per direct in. De wet schrijft dat voor.

  Ik meen dat er een wachttermijn is voor de WLZ; ik weet dat er wachtlijsten kunnen zijn voor medische ingrepen maar dat laatste geldt voor iedereen.

  Wat Jacques zegt over ‘zes maanden’ kan alleen wettelijk geregeld worden. Dat is niet aan de zorgverzekeraars maar aan de politiek.

  • Piet zegt op

   Dank je Erik
   Ik ben de vraagsteller
   Jij beantwoordt mijn vraag en die ging over acceptatie door ziektekostenverzekering, niet op de wijze hoe hij terug zal keren etc etc….als er bijv kanker wordt vastgesteld is terugvliegen absoluut geen probleem maar hoe reageert ziektekostenverzekering daarop dat is de vraag
   Dank jullie allen voor je reaktie
   Piet

  • HarryN zegt op

   Inderdaad Erik je gaat weer na terugkomst en inschrijving weer gewoon mee in de molen. Ik dacht dat er nog een wacht termijn was van 30 dagen maar daar kan ik mij in vergissen. Verder blijkt dat veel reageerders niet reageren (behalve Erik Kuypers) op de vraag over de ziektenkosten verzekering in NL.

  • Taitai zegt op

   Die wettelijke verplichting is er inderdaad, maar geldt volgens mij alleen voor de belangrijkste verzekering: de basisverzekering. Nu stel ik niet dat de aanvullende verzekeringen heel erg interessant zijn (tandarts, meer fysio etc.), maar volgens mij kan iemand daar wél van uitgesloten worden.

 7. Mike zegt op

  Is juist, als je terug bent in NED dan sluit je verplicht een zorgverzekering af en kan je gelijk gebruik maken van zorg die je nodig hebt.

 8. Laksi zegt op

  Tja,

  Ik heb wel eens gelezen, dat je in Thailand en ook heel veel andere landen, na je 70e geen ziekteverzekering meer kunt krijgt, sterker nog, dat je op je 70e, na vele jaren premie te hebben betaald, er gewoon uit gegooid word.

 9. Peter zegt op

  Zoals gewoonlijk liggen de zaken complexer dan je hoopt. Je kan je niet meer zomaar laten inschrijven bij een gemeente (BRP registratie, vroeger GBA geheten), daartoe moet je aantonen dat je feitelijk een (huur)woning hebt of via een toestemmingsformulier kunt aantonen dat je (tijdelijk) bij familie of vrienden verblijft. Sommige gemeenten schrijven je zonder meer in als je kunt aantonen dat je bij ouders of broers/zussen gaat verblijven. Lukt dat niet dan ben je dak- of thuisloos en kom je niet in aanmerking voor gemeentelijke voorzieningen als reguliere bijstand enz, en kan je je ook niet inschrijven bij een zorgverzekeraar. Je valt dan terug op de daklozenzorg, die per gemeente verschilt. Zie het recente rapport van de Rekenkamers van de G4 steden. Laatste optie is een zogeheten briefadres, daarmee kan je in de BRP worden opgenomen en dan heb je wel toegang tot bijstand op daklozenniveau, en via de gemeente kan je je inschrijven bij een collectieve zorgpolis. Een briefadres kan je soms via het Leger des Heils krijgen, soms via de sociale dienst, of via een familielid of kennis die zijn woonadres daarvoor wil toestaan te gebruiken (via een toestemmingsformulier). Zie de circulaire van het min. van BZK over briefadres en BRP uit 2016. Indien je fiscaal nog in het buitenland bent ingeschreven, of daar nog bij een gemeente staat geregistreerd, krijg je weer te maken met de 183 dagen verblijfseisen, de 8 maands-eis van inschrijving in Ned, en de regeling dat je onder bepaalde omstandgheden niet langer dan 6 maanden verzekerd mag zijn. En dan hangt eea ook nog eens af of je van binnen of van buiten de EU terugkeert naar patria…….

  • Piet zegt op

   Beste Peter
   Ik ben de vraagsteller
   Dank voor je uitgebreide reaktie maar daar vroeg ik niet om.
   De vraag is zal de ziektekostenverzekering hem zonder meer direct met alle kwalen opnemen.
   Hij heeft tweede huis in Nederland zo terug inschrijven is het probleem niet
   Dank voor de info
   Piet

   • Ger-Korat zegt op

    Van de site van de Rijksoverheid:

    Start verplichte verzekering
    U bent verplicht verzekerd vanaf de dag dat u in Nederland komt wonen en zich inschrijft bij een Nederlandse gemeente. Of bij een Nederlandse werkgever begint te werken. Vanaf die dag krijgt u ook zorg uit het basispakket vergoed. Ook als u nog geen zorgverzekering heeft afgesloten. U heeft 4 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten.

    U bent over die periode dus ook premie verschuldigd. Die betaalt u achteraf, zodra u binnen de termijn van 4 maanden een zorgverzekering afsluit.

   • Ger-Korat zegt op

    Eerste vereiste is dus inschrijven bij de gemeente. Vanaf dat moment heb je recht op zorg uit de basisverzekering. Ook al hoef je je dus niet direkt te melden bij een zorgverzekeraar, je krijgt daarvoor 4 maanden de tijd, is het wel raadzaam want een ziekenhuis zal toch echt vragen bij welke u verzekerd bent; zij dienen ook hun kosten aan de juiste door te berekenen.

 10. Henk Hauer zegt op

  Ik ben niet meer verzekerd van wege de hoge kosten. Ben 75 jaar goed gezond, Als ik ernstig ziek zal worden dan ga ik maar dood. Zal in ieder geval uitkijken met oversteken. Heb 7 jaar doe particuliere verzekering betaald voor niets, Ik had veel leuke dingen van dat geld kunnen doen.

 11. P.C.Brouwer zegt op

  De verzekeraars verhogen de premie tot 10 000 euro in Thailand.boven de 75 jaar.
  Wie kan dit nog betalen? Ben maar gestopt en laat alles op mij afkomen.
  Bedankt voor de adviezen voor terugkeer naar Nederland.

 12. rori zegt op

  Gewoon in Thailand een verzekering afsluiten en naar het ziekenhuis ter plaatse.
  Kosten een 20 tot 30.000 bath.

  Niet verzekerd is ook prima maar als er dan wat gebeurt niet klagen.

  Voor medische hulp zijn de kosten in Thailand ook niet gigantisch hoog. terug naar Nederland is denk ik als je echt in Nederland bent uitgeschreven GEEN optie vanwege het niet hebben van een woonadres. mar zie ook reakties van Erik en Peter.

  Ik wil daar in detail iets aan toevoegen en dat gaat over kosten in Thailand.

  Oh sommige priveklinieken zijn ook goed te doen. verder woon ik en ben ik (internationaal) verzekerd in Belgie EN Nederland.

  Echter ik ga het liefste en dat doe ik ook als ik in Thailand ben wel veel en graag gebruik van ziekenhuizen en doktoren ter plekke.
  Oh het terugkrijgen van ingediende nota;s in Nederland is een gigantische opgave. Indienen bij de europeesche verzekering. Dit werkt voor mij alleen als ik vanuit zowel de mutualiteit en de ziektekostenverzekering een verklaring heb dat die niet vergoeden. Dan word nog het eigen risico in Nederland meegenomen en dan houd het op. Dus GEEN extra reiskostenverzekering voor ziekte.

  Mocht ik in Thailand dood gaan is geen probleem. Laten ze maar een BBQ feest houden op Thaise wijze. Prima ik weet het dan toch niet meer. Kunnen het as wel via EMS opsturen terug naar liefhebbers in Nederland.
  Heb mijn vrouw verboden om mensen over te laten komen of zelfs maar bij overlijden te informeren voor de crematie over mijn overlijden. Wel de ambassade op de hoogte stellen.

  Voor ziekte:
  Als ik in Jomtien ben en moet naar het ziekenhuis ga ik naar bangkok hospital. Prima tent.

  in Uttaradit ga ik altijd naar een kleine “eigen” kliniek in Uttaradit gerund door broer en zus uit naam van hobby? Zijn beiden specialist. Man is orthopeed, vrouw is cardioloog. Komen uit een zo rijke familie dat zij het zien als hobby. Werken 3 halve dagen in de week. Maar bij spoed heb ik hun prive nummers.
  Komt voor mij goed uit met mijn rug (hernia en beginnende atrose) en hart (functie 28 tot 32%.
  Kosten zo laag dat ik me soms schaam erheen te gaan.

  Laatst problemen met de elleboog (vocht) Roentgen, Bloedonderzoek, MRI, Extractie, medicijnen. Twee weken later terug voor controle. fotos en gesprek. kosten 800 bath in totaal.

  Controle voor hart, ECG, Bloedonderzoek, 6 roentgen films met contrast, Nagesprek. duur ongeveer 4 uur. Kosten een 1200 bath.

  Oh als ik in Thailand ziek word en in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Mijn vrouw heeft een netwerk dus dat scheelt. Als het erg word altijd nog naar Pitchanulok.

  Heb ook een eigen tandarts – orthodontist in Uttaradit. Laatst nog een verstandskies laten trekken. 2 foto’s, advies, trekken (45 minuten bezig geweest omdat de kies brak), Pijnstillers en volgende dag terug voor nog een foto om te zien of het goed was ivm resten. Kosten 450 bath.

  Ik heb geen reiskostenverzekering voor ziekte. Wel voor eventuele repatriering. Bagage is tijdens transport verzekerd bij de vliegmaatschappij en ik neem alleen maar EXTRA zaken mee als groninger metworst, kaas, smeerkaas, leverworst, paardeworst van WOEST, spliterwten en dit vaak voor “oud” collega’s in Azie wat dat word doorgestuurd naar Indonesie, Maleisie en de Fillipijnen. Vaak op bestelling vooruit.

  Conclusie: Als je dus als in de vraag 79 bent en niet verzekerd is prima.

  Maar terugkeer is een probleem op het moment dat je het nodig hebt en ik vind het onverantwoord.

  • Ger-Korat zegt op

   Geloof niets van de bedragen die worden genoemd. Ken heel wat verrichtingen in staatsziekenhuizen, prive-klinieken en tandartsen in overheidsziekenhuizen en eigen behandelcentra. Dit zijn niet de bedragen die je betaalt in overheidsziekenhuizen. Gewoon verkeerde informatie zet de lezers op het verkeerde been dat echt alles goedkoop is.

   • rori zegt op

    Oh moet ik de rekeningen op de site zetten? Ik hoef over deze bedragen niet te liegen of op te scheppen. Anders kom eens naar Uttaradit en overtuig je zelf. Oh misschien komt het door de kring waarin mijn vrouw verkeert.

    • rori zegt op

     Sorry die 800 voor de elleboog klopt. MRI etc hoort bij hart onderzoek was totaal 12.000 bath kwijt heb zaken onlogisch opgeschreven.

     Laatst problemen met de elleboog (vocht) Roentgen, Bloedonderzoek, Extractie, medicijnen. Twee weken later terug voor controle. fotos en gesprek. kosten 800 bath in totaal.

     Controle voor hart, ECG, Bloedonderzoek,MRI, 6 roentgen films met contrast, Nagesprek. duur ongeveer 4 uur. Kosten een 12.000 bath.

 13. janbeute zegt op

  Beste Rori
  Een bloedonderzoek een rontgen en zeker een MRI scan en dat voor 800 bathjes .
  Alleen een MRI scan uit persoonlike ervaring twee jaar geleden koste toen al rond de 15000 bath .
  En dat was in het Sripath hospital in Chiangmai , en zelfs niet elk prive ziekenhuis heeft een MRI scan tot zijn beschikking . Ben je niet een paar 0000 vergeten ?

  Jan Beute

 14. dan georg zegt op

  Niet lang geleden (maart) ben ik, via spoedopname, hoge korts, opgenomen in het Bangkok Hospital, met een longontsteking. Niets op de verpleging aan te merken. 8 dagen verpleging, de kosten Thb. 534.000 ! Ja, meer als een half milijoen Thai Baht voor 8 dagen verpleging.
  Als men niet verzekerd is …

  • rori zegt op

   Volgens mijn vrouw ben je bestolen. Een kamer ALLEEN kost 4.000 tot 5.000 bath per nacht. Voor alleen een longontsteking is die 534.000 VEEL te veel.
   Verdient nadere specificatie over wat er is gedaan. X-rays, monitoren en infusen of meer?
   Volgende keer een kamer in een hotel nemen en de verpleging langs laten komen is goedkoper.

   Mijn vrouw heeft in Bangkok een operatie gehad aan haar eileiders en baarmoeder (goedaardig gezwel) kosten als geheel 4 dagen 3 nachten opame totaal voor het pakket 225.000 bath.
   Moet van te voren in een ziekenhuis goede afspraken maken over wat men gaat doen en wat de kosten zijn.

 15. brabantman zegt op

  Zou graag het adres van je krijgen van deze kliniek, alwaar u voor 800 baht een MRI gekregen heeft.

 16. Wim van Beveren zegt op

  Geef me de adressen, telefoon nummers, emailadressen van die medics in Utteradit en Phitsanulok
  Ik ben ook niet verzekerd en woon niet zo ver daar vandaan.

  • rori zegt op

   De “privekliniek” zit op de Charoenthan road. dit na de kruising met de road 102 dan aan de linker kant van de weg. Naam artsen dr. Olan en dr Olan. Sommige zaken doen zij daar niet ter plekke maar word dan doorverwezen naar andere locaties in Uttaradit. Dit zijn dan weer vrienden en studiegenoten ook van mijn vrouw of op andere wijze.

   Tandarts: Dr. Nam Yen. tel 087-5230333. Adres Chetsada Bodin Alley. 100 tot 150 meter na de kruising met de Boroma At Road aan de rechterzijde. Oh alleen op afspraak. Is wel de beste tandarts die ik ooit in mijn leven ben tegengekomen.

   Het ziekenhuis in Uttaradit zit ook aan de Chetsada Bodin Alley. Is gewoon het staatsziekenhuis. Gewoon Uttaradit hospital. Met een overheidspasje (mijn vrouw) kom je heel erg ver.

   Ziekenhuis in Phitsanulok is: Phitsanuvej hospital als eerste en Buddhachinaraj hospital als een tweede misschien derde. Omdat je in Phitsanulok ook een vestiging hebt van bangkok hospital aan de Pra Ong dam Road.

   Ik ga alleen naar de eerste twee indien nodig.

   Alleen mijn vrouw kent daar ook weer mensen net als in Phichit.

 17. John zegt op

  Voor alle neerdenkende mensen over mensen die niet verzekerd zijn in Thailand.

  In Nederland hebben we een systeem dat vind dat als kransslagaders van een stent voorzien zijn en de loodgieter weer naar huis is, je weer prima aan het werk kan. Na de tweede keer begreep ik dat het fout zou gaan als ik bleef werken zoals jou baas en overheid wil. Mijn spaargeld bij elkaar geschraapt en vertrokken naar een land waar ik in rust zou kunnen leven en vervroegd kon stoppen met werken. Immers een andere of passende baan was er niet voor een 55 jarige in 2008.

  Ik houd mijn hand niet op en leef van mijn eigen spaargeld. Toen ik na enkele jaren heen en weer pendelen besloot me definitief in Thailand te vestigen en uitgeschreven werd zocht ik naar een passende verzekering, ik kwam er al snel achter dat die onbetaalbaar wordt na je 70ste en dat mijn hartconditie nooit verzekerd kon worden. Het unieke systeem van Nederland dat je altijd vrijwel volledig verzekerd bent kent de rest van de wereld niet. Ik heb nu dus een redelijk betaalbare verzekering voor als mij iets overkomt buiten mijn hart maar elke ingreep in mijn hart is dus altijd zelf betalen.

  Prijzen zijn redelijk te betalen, BKK hospital rekende mij 380000 Baht voor een operatie met 2 stents. Geen wachttijden en behandeld worden op de tijd en manier die je zelf wilt. Jawel het was voor de derde keer prijs, 17 jaar na de eerste. Ik heb hier 10 jaar zonder probleem kunnen leven voor ik opnieuw de klos was, werkend in Nederland zou me dat niet gelukt zijn.

  Niet iedereen is dus vrijwillig onverzekerd in Thailand, soms zijn er gewoon geen andere opties en betaal je de prijs zelf. Elk voordeel hebt zijn nadeel zei een bekende Nederlander ooit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website