Lezersvraag: Onterechte voorlopige aanslag 2017 ontvangen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
14 februari 2017

Beste lezers,

In 2015 heeft de SVB loonheffingskorting toegepast op het AOW-pensioen van zowel mijn vrouw als van mij. Om er zeker van te zijn of dit nu wel of niet terecht is hebben we beiden (begin 2016) aangifte inkomstenbelasting 2015 gedaan. En jawel hoor Erik Kuijpers had gewoon gelijk. Als buitenlands belastingplichtige woonland Thailand heb je sinds 1 januari 2015 dus geen recht meer op de loonheffingskorting.

We hebben de SVB meteen opdracht gegeven de loonheffingskorting niet meer toe te passen. Dit is ingegaan op 1 mei 2016. Zowel mijn vrouw als ik hebben inmiddels de verschuldigde inkomstenbelasting over 2015 betaald. Echter gebaseerd op deze definitieve aanslag van 2015 krijgt mijn vrouw een voorlopige aanslag 2017, terwijl de SVB dus gewoon belasting inhoudt (zonder toepassing van de loonheffingskorting). Dit is dus dubbelop.

Heb meteen de belastingtelefoon buitenland gebeld. Persoon X adviseerde mij een brief te sturen naar de Belastingdienst Buitenland Heerlen. “Wijzigen of stoppen voorlopige aanslag is in dit geval niet mogelijk. Het gaat hier om een aanslag, die niet verstuurd had moeten worden en die handmatig uit het systeem verwijderd moet worden”. Dit heb ik dus gedaan, aangetekend op 9 januari j.l.
Tot op heden (14 februari) nog géén antwoord. Kan natuurlijk nog komen, maar de vervaltermijn is eind deze maand en de tijd begint te dringen.

Daarom zou ik graag willen vragen of er lezers zijn, die ook een onterechte voorlopige aanslag 2017 ontvangen hebben en hoe zij dat opgelost hebben (Overigens heb ikzelf in dus dezelfde situatie “gelukkig” géén voorlopige aanslag 2017 ontvangen).

Groetjes,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Lezersvraag: Onterechte voorlopige aanslag 2017 ontvangen”

 1. Quintin zegt op

  Zelf heb ik niet een soortgelijke situatie maar de handelswijze hoe hiermee om te gaan is als volgt.

  Ervaring leert dat de belastingdienst vaak een lange behandeltermijn heeft. Welke vaak minimaal 1 maand is. Hierop zijn uiteraard uitzonderingen.

  Heb je in de brief gevraagd om uitstel van betaling? Zo nee, dan kun je een tweede brief sturen waarin je aangeeft dat je bezwaar hebt gemaakt en dat je graag uitstel van betaling wenst voor het bestreden bedrag van de aanslag totdat op uw bezwaar is beslist. Deze brief kunt u sturen aan hetzelfde adres ter attentie van de ontvanger.

  De belastingdienst zal dan uitstel van betaling verlenen. Hiervan krijg je waaarschijnlijk niet tijdig een bericht maar dan heb je wel netjes aan je verplichtingen voldaan.

  • erik kuijpers zegt op

   Mijn naam wordt genoemd dus ik reageer.

   Wat Quintin hier adviseert is juist; een verzoek doen de aanslag te vernietigen met als reden dat de verschuldigde inkomstenbelasting al wordt ingehouden, en tegelijk vragen om uitstel van betaling. Zend de brief aangetekend naar Heerlen.

   Vanuit Thailand is de termijn is langer dan wanneer je in NL woont; de post kost zeker een week en een week terug plus de behandeltijd dus als het twee maanden duurt verbaast dat mij niet. Heb je teveel betaald dan krijg je dat netjes terug. Ik heb een correspondentieadres in Nederland en dat scheelt een weekje in de retourpost.

 2. NicoB zegt op

  Ik heb dit ook, toen de Heffingskorting vanaf 2015 verviel heb ik getest of de SVB nog de Loonheffingskorting zou toepassen als je daarom vroeg.
  Ja hoor, is gedaan heel 2015. Hieruit blijkt nog eens te meer, dat de SVB wat dat aan gaat doet wat je vraagt, dat wilde ik ook testen.
  Ik deed aangifte IB 2015, daaruit rolde dus terecht een aanslag, die ik betaald heb, niks bijzonders dus.
  In 2016 heb ik vanaf maart de toepassing van de Loonheffingskorting door de SVB stop laten zetten. Dus na aangifte 2016 rolde er nog een kleine aanslag uit met een te betalen bedrag, hetwelk ook juist en niks bijzonders is.
  In 2017 past de SVB dus ook geen Loonheffingskorting meer toe, er zal na aangifte IB 2017 dan ook geen aanslag met een te betalen bedrag volgen. Dit laat ik onder zelfde omstandigheden zo, dan geen aanslagen meer.
  Voor 2017 kreeg ik een voorlopige aanslag in een brief van de belastingdienst gemotiveerd dat deze gebaseerd is op de resultaten van mijn aanslag 2015, volkomen juist en normaal. Bij de belastingdienst heb ik middels een aangetekend schrijven gedateerd 13 januari 2017 kenbaar gemaakt dat mijn situatie in 2017 anders is dan in 2015 en verzocht de voorlopige aanslag IB 2017 te verlagen naar nihil.
  Tot heden geen bericht gekregen, eind deze maand moet op de aanslag betaald worden, ik kan nu kiezen, de aanslag ineens betalen met enige korting of in maand termijnen t/m december 2017 of uitstel van betaling vragen.
  Betaal ik geheel of gedeeltelijk de VA 2017 dan hoef ik geen uitstel van betaling te vragen, na verlaging naar nihil zal het teveel betaalde door de belastingdienst terug betaald worden, ik heb gekozen voor het betalen van 1 of 2 maandtermijnen, dan zal de vermindering wel in orde zijn bevonden en ontvang ik het betaalde wel terug.
  Zo niet, dan trek ik nog wel aan de bel voor verlaging en uitstel van betaling.
  Groet,
  NicoB

 3. NicoB zegt op

  Correctie op bovenstaande tav. 2016:
  ” In 2016 heb ik vanaf maart de toepassing van de Loonheffingskorting door de SVB stop laten zetten. Dus na aangifte 2016 rolde er nog een kleine aanslag uit met een te betalen bedrag, hetwelk ook juist en niks bijzonders is “.
  Dit moet zijn:
  De aangifte 2016 heb ik nog niet gedaan, ik heb de belastingdienst per brief op de hoogte gesteld dat er voor 2016 nog een aangifte volgt, de berekening van het verschuldigde tevens aangegeven.
  Aan de belastingdienst overgelaten nu een voorlopige aanslag op te leggen voor 2016 of er een op te leggen zodra ik de aangifte 2016 gedaan heb.
  Sorry voor het abuis.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website