Lezersvraag: ontbreken van een neusbotje bij Thai?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 december 2017

Beste lezers,

Er stond een intrigerende opmerking in een van de vorige lezersvragen over brillen in Thailand. Namelijk over het ontbreken van het neusbotje bij Thais, of misschien alleen bij Thais uit de Isaan.

Ik heb op internet gezocht, maar kom bij ‘neusbotje’ eigenlijk alleen maar uit bij syndroom van Down, kickboksen en drugs snuiven. Maar niets over hele bevolkingsgroepen die van nature geen neusbotje zouden hebben.

Ik denk zelf dat Thais weldegelijk een neusbotje hebben, maar dat het alleen anders van vorm is.

Kan iemand hier meer duidelijkheid over verschaffen. Maarten Vasbinder bijvoorbeeld?

Groet,

René Chiangmai

4 reacties op “Lezersvraag: ontbreken van een neusbotje bij Thai?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Volgens mij is het ‘neusbotje’ het kraakbenige uitsteeksel van het veel grotere tussenschot, dat we van nature allemaal hebben. Het is dus geen apart botje.
  Of de mensheid met het uitsteeksel is begonnen en het later bij sommigen is verdwenen of dat we zonder zijn begonnen en het er bij sommigen later bij gekomen is durf ik niet te zeggen.

 2. Jasper zegt op

  Ieder mens heeft, uiteraard, een neusbotje. Zoals Frans al aangeeft is het een kraakbenig uitsteeksel. Gedurende de evolutie is bij de steeds noordelijker wonende mens het neusbot groter en langer geworden met als nuttig doel om de koude lucht voor te verwarmen alvorens deze in de longen terecht komt. Dit is althans de heersende theorie, want waarom Eskimo’s dan niet zo’n neus hebben ontwikkeld vertelt het verhaal niet.

 3. John Chiang rai zegt op

  Als je goed rond kijkt in Thailand,dan zie je af en toe mensen waarbij het kraakbenig uitsteeksel veel minder voorhanden/of ontwikkeld is als bij de meerheid van de bevolking.
  De Thai spreekt dan over,,Mai mie dang”,terwijl de farang snel spreekt over een ontbrekend neusbotje,wat net zoals hier boven reeds beschreven,ook volgens mij niet helemaal juist is.
  Omdat men het in Aziatische landen meer ziet,is het volgens mij niet typisch Thais of Isaans.

 4. Taruud zegt op

  Wat ik erg vind, is dat een steeds groter aantal Thaise dames menen dat hun neus meer zou moeten lijken op de neus van Westerlingen. Het aantal neusoperaties waar een extra “neusbotje” wordt geplaatst neemt enorm toe. Plastische chirurgen hebben er hun handen en portemonnee vol van. De Westerse overheersing zet zich ook voort in “hoe je er uit moet zien”. Een spitse neus en wit. Jammer hoor. Ik vind die neuzen, die ogen en dat bruin juist mooi. De reclame makers hebben jammergenoeg veel te veel invloed. “Het zou verboden moeten worden”. Kijk maar eens een paar uur naar de Thaise televisie. Dan zie je tijdens de commercials het imperialisme in volle glorie terug via al die boodschappen hoe je er uit moet zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website