Beste lezers,

Ivm de onrusten omtrent IS, hoeveel risico loopt een buitenlander hier in Thailand?

Zijn er in Thailand ook terreurgroepen aanwezig die een risico zouden kunnen vormen voor ons als buitenlanders? Gisteren las ik dat er twee Duitsers zijn gegijzeld op de Filipijnen en ik las dat er nu losgeld gevraagd word a 5,6 miljoen dollar of anders….

Dus ja wat moeten we hiermee? Of moeten we maar op een kamertje gaan zitten en wachten tot alles voorbij is?

Heeft iemand wat meer informatie hierover?

Met vriendelijke groet,

Mitch

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Onrust in de wereld, hoeveel risico loopt een buitenlander in Thailand?”

 1. TLB-IK zegt op

  Als dat zo gemakkelijk zou zijn, van te voren te weten wat bv. de mafkezen van IS van plan zijn, konden wij het leed voorkomen. Jouw vraag leidt tot niets. Wat je vraagd is, of er nu al iemand weet waar de volgende gijzeling wordt uitgevoerd, waar de volgende terror bom ontploft en waar de volgende aanslag wordt gepleegd.
  Als ik dat zou weten, zou het hier niet vertellen, maar wel meteen de inlichtingen dienst, zodat dat onheil voorkomen zou kunnen worden.
  Je loopt in Thailand even veel risiko als een Nederlander op het Amsterdamse Damrak. We zijn omringd door idioten. Je herkend ze echter veel te laat. Dat is het problem en het risiko van iedereen.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   @ TLB-IK.

   Ik kan niet anders dan je gelijk geven, maar loop hier al een jaar elke nacht door Pattaya rond, en heb me nog geen moment onveilig gevoeld… ok, ik ben hier beroofd geweest van mijn schoudertas door twee mannen op een bike, terwijl ik op mijn scooter stond te wachten om af te slaan, maar dat was mijn eigen domme schuld… had ze maar onder mijn zadel moeten steken.

   Kan ook in Antwerpen en zeker in Brussel gebeuren.

   Het is hier niet gevaarlijker dan ergens anders, ok, in bepaalde provincies kijk je beter uit, maar Thailand is zo groot, dus je hoeft echt geen risico te lopen…
   Ten tijde van de betogingen logeerde ik in Bkk, heb daar niks van gemerkt.

   En het sluitingsuur van het leger, heb ik hier in Pattaya nog veel minder van gemerkt, het was hier elke nacht feest, en heb hier vele politiecombi’s zien passeren zonder stoppen..

   Je maakt het zo gevaarlijk als je zelf wil, maar de gemiddelde Thai heeft nog nooit van IS gehoord, of hij hoort het donderen in Keulen… nou ja, in Bkk.

   Kom maar naar hier Mitch, je loopt hier geen enkel risico meer dan in een ander land.

   Mvg…Rudy…

 2. Sjaak S zegt op

  Er is geen land op de wereld waar je gevrijwaard bent van terrorisme. Dat kan in Thailand net zo goed gebeuren als in ieder ander land op de wereld. Misschien, omdat Thailand voor het grootste deel boeddhistisch is, zou je kunnen denken dat er zich niemand hier ophoudt om een terreurdaad te verrichten. Maar bijvoorbeeld het zuiden is sterk islamitisch getint. Daar zouden zich terreurgroepen kunnen vormen.
  Waar ben je veilig? Ik zou het niet weten. De kans dat je ontvoerd wordt, is waarschijnlijk minder dan dat je in een verkeersongeval verwikkeld raakt. Maar nu is deze kans er ook bijgekomen. Binnen blijven zitten en wachten totdat alles voorbij is, is opgeven.
  Je kunt bijvoorbeeld wel vermijden ergens heen te gaan waar veel mensen (vooral buitenlanders) bij elkaar komen.. Maar zelfs dan…
  Ik wil niet pessimistisch zijn, maar je bent nergens 100% veilig. Ik geloof wel dat Thailand tot de veiligere landen behoort. De Filipijnen hebben al eerder ontvoeringen meegemaakt door islamitische fanatiekelingen, dus de kans daar is groter.

 3. Danzig zegt op

  Ik denk dat er weinig reden tot zorg is. Hoewel er onlusten in het islamitische zuiden zijn, te weten de provincies Pattani, Narathiwat en Yala (en in mindere mate in Songkhla) zijn die meer ethnisch dan religieus gemotiveerd. Ik was enkele weken terug een lang weekend, vier nachten, in Pattani vakantie aan het vieren en heb me geen moment bedreigd gevoeld. Het gevaar zit hem minder in ontvoeringen dan in het toevallig bij een bomaanslag aanwezig zijn. En die kans is al uitermate klein.
  De rest van Thailand lijkt voor terreurdaden al helemaal veilig. Hoe dan ook, je weet het nooit. Overal kunnen gekken toeslaan, ook hier in Nederland.

 4. erik zegt op

  Op de Filippijnen worden al tig jaren mensen gegijzeld voor geld. Mensen worden ontvoerd vanaf Indonesische eilanden nota bene. Wat daar gebeurt is al jaren aan de gang en is geen Isis maar geld.

  De zuidelijke provincies van Thailand zijn link gebied vanwege moslimterreur zegt men. Nee. Drugsbaronnen en oliebazen leiden terreur tegen gewone burgers en militairen en verplegend personeel. Geen isis.

  Pak een detailkaart van Bangkok. TIG moskeeën en islamitische scholen tot ver in de buitengebieden. Van geen aanslagen gehoord.

  Ik denk dat je in Thailand veiliger bent dan in Nederland. En loopt er toch een gek rond, tja, dat kan overal in de wereld. Ik ben niet van plan hier weg te gaan om in Nederland achter de geraniums te gaan zitten verpieteren. Dan liever genieten in de zon onder de orchideeën. En valt de bom, nou dan valt ie maar…..

  • Jack G. zegt op

   Ik snap Mitch zijn vraag best wel. Nederland is gisteren murf geslagen op radio en Tv over aanslagen. De aanslagen waren al gepleegd als je naar dit mediageweld luisterden. Je mocht ook opvallend vaak bellen naar radiozenders met je mening. Ik moest gelijk denken aan de omroepers op de Amerikaanse luchthavens. Daar roepen ze om dat het code oranje is voor aanslagen. Euh ja?? Wat nu? Ik denk net als Erik erover. Ik blijf ook niet in de regen zitten in Nederland en ga wel op reis. En valt de bom, nou dan valt ie maar….

 5. ruud zegt op

  In Thailand lijkt me het risico op een ongeluk in het verkeer groter, dan die van een terroristische dreiging, zolang je niet naar die zuidelijke provincies in de buurt van Maleisie gaat.

 6. Hans Struijlaart zegt op

  Ik zou me niet zoveel zorgen maken in Thailand.
  De Filipijnen staan er om bekend vanwege de vele ontvoeringen die plaats vinden in sommige gebieden.
  Ik heb nog nooit gehoord dat er in Thailand iemand is ontvoerd of dat er een aanslag is gepleegd op gronden van geloof. Alleen soms wat onrust in het uiterste zuiden van Thailand (grens Maleisië) omdat daar de meeste Moslims wonen.
  Maar ik neem aan dat jullie daar niet heen gaan.
  Er zijn op dit moment meer fanatieke moslims in Nederland die IS steunen dan in Thailand. Regelmatig lees je in het nieuws dat een Nederlandse Moslim zich gaat aansluiten bij de strijd die IS voert.
  In wezen ben je dan veiliger in Thailand dan in Nederland denk ik.

  Hans

 7. henri zegt op

  de waarheid zit veelal in de nuances
  Thailand simplistisch als ” Thailand” omschrijven , is even gebrekkig als de Philippijnen gewoon ” de Philippijnen” noemen : veel hangt immers af waar juist ? Zegge in welk gebied, welke provincie, welk eiland etc . . .
  ook ” gevaar” moet genuanceerd worden : gevaar voor bomontploffing of gevaar voor ontvoering . .
  Voor beiden is er voor buitenlanders heel weinig gevaar in Thailand , wijl , qua ontvoeringen, er in Thailand vrijwel geen enkel mij bekend precedent is , maar het is nooit goed om luidkeels te gaan verkondigen dat je multi-miljoinnair zijt, hé . . .en alzo losgeld kan betalen
  Henri

 8. Ingrid zegt op

  Waarom maakt iedereen zich zo druk op de kans om betrokken te raken bij een terroristische daad?
  Het risico dat je in Nederland of elders op de wereld betrokken raakt bij een verkeersongeval of dat je hart ermee stopt is vele malen groter dan de kans dat je slachtoffer wordt van een terroristische actie!
  Mensen even relativeren hoor!

  • Marinus j zegt op

   Ik heb in de gaten dat niemand van jullie het Thaise nieuws volgen op tv ,ongeveer 14 dagen geleden in het zuiden van Thailand 3 bomaanslagen op 1 dag 4 doden iets om bij na te denken.

   • Piet K zegt op

    Helemaal met je eens, al vele jaren vinden in het zuiden en een enkele keer meer naar het noorden aanslagen plaats. Het binnen je grenzen hebben van gewelddadige moslimgroeperingen draagt natuurlijk bij aan een verhoogd risico. Onderhuids zijn in de regio spanningen, zeker in Indonesië maar ook in Maleisië. Daar heb ik zelf meegemaakt dat bij een christelijke kerk in Malakka een beeld was vernield. De risico’s zijn misschien niet zo groot maar zeker aanwezig.

    • Ingrid zegt op

     Mij zijn de onrusten en aanslagen in het zuiden van Thailand zeker wel bekend maar je moet het wel in de juiste verhoudingen blijven zien en de risico’s in de juiste proporties blijven zien.
     Volgens mij is de kans om betrokken te raken bij een terroristische aanslag echt vele malen kleiner dan dat ijebbetrokken raak bij een verkeersongeval en toch neemt iedereen edere dag deel aan het verkeer…..
     En wanneer we ons met zijn allen gaan probeer te verschuilen voor de terroristen geven we ze alleen maar een nachts gevoel dat ze niet verdienen.

 9. Sjaak S zegt op

  Met het gevaar te gaan chatten, wil ik Marinus toch even zeggen, dat hij eens de moeite moet doen de commentaren te lezen, alvorens conclusies te trekken. Ik en ook anderen hebben naar het zuiden des landes verwezen, waar een mogelijke ontwikkeling zou kunnen plaats vinden.
  Maar zoals de meesten ook al opgemerkt hebben, de kans dat je er slachtoffer van wordt, is nooit uitgesloten, maar de kans op een (verkeers)ongeluk, hartstilstand of wat dan ook is toch echt een stuk groter dan de kans ontvoerd te worden….
  Dus ga gewoon door met je leven en kijk uit, zoals je met alles moet doen….

 10. henry zegt op

  Ik voel me op eender welk uur en eender waar in Thailand stukken veiliger dan in Antwerpen Noord waar ik de laatste 25 jaar woonde.
  Hopelijk beantwoord dat uw vraag

 11. Harry zegt op

  Ik denk, dat de kans, dat je ergens in Azië ondersteboven gelopen wordt door een olifant beduidend groter is dan het slachtoffer te zijn van een terroristische aanslag.

 12. janbeute zegt op

  Nergens en dan ook nergens in de wereld ben je veilig voor aanslagen .
  Maar ik denk dat het risico op dit moment voor een aanslag van ISIS .
  Vele malen groter is in Holland dan in Thailand .
  Zeker door het steeds meer toenemende anti moslim klimaat in ons land .
  In ieder geval daar waar ik woon in het noorden van Thailand op het platteland .
  Maak ik mij meer zorgen om door een slang of scorpioen gebeten te worden .
  Met alle gevolgen van dien .
  En maar te zwijgen over een verkeers ongeval , want daar staat Thailand op een van de hoogste plaatsen met stip genoteerd .
  Dus wil je oud worden in Thailand , nooit op een brommertje gaan rijden .

  Jan Beute .

 13. erik zegt op

  Maar….al is de kans op een aanslag heel klein, als je zou mogen kiezen, wat heb je het minst graag ?

  Een vrachtwagen over je heen en direct kassiewijle
  Trage dood door malaria of dengue
  Kanker en een lijdensweg met chemo en daarna morfine
  Een bomauto en scherven in je lijf, langzaam leegbloeden
  In een oranje jurk gefilmd worden, een mes in jouw strot en stikken in je eigen bloed.

  Dan doe ik nog liever Herman Brood na.

  Ik begrijp de zorgen van vraagsteller heel goed maar ben met anderen eens, in Thailand is de kans op Isis klein.

 14. henri zegt op

  deze vraag is eigenlijk te vaag geformuleerd : ” risico ” . . .
  risico voor wat ? * 1°vermogensdelict met of zonder geweld ? * 2°toevallig slachtoffer van bom terreur ? * 3° ontvoering ? *4° sexuele delicten ?
  1° – ” bag snatching ” is ongetwijeld ” het ” n° 1 gevaar, maar zulks is zo thans in zowat heel de wereld en kan grotendeels voorkomen worden door enkele voorzorgsmaatregen ; verder wordt daarbij slechts heel zelden lichamelijk letsel berokkend aan ‘t slachtoffer
  – inbraak & home jacking : ook een zeldzaamheid , maar ook weeral : waar woon je ? op een -appartement ? of in een villawijkje met bewaking ? of in een armzalige stedelijke buitenwijk of heel eenzaam op den boerenbuiten ?
  – ATM – fraude ; ja er zijn enkle voorgaanden, maar kies een toestel waarrond het dag en nacht druk is, hetzij in een bank zelf, want fraude vereist voorafgaand ( ongezien ) technish manipuleren van het toestel ;
  – overval aan de ATM : héél zelden , want iedere Thai weet dat hiervoor de absolute minimumstraf 10 jaar is in een hel van een gevangenis, zonder vervroegde invrijheidstelling of “verzachtende omtandigheden” die Thaise rechters ( allen zonen of dochter van de bezittende klasse ) steevast buiten beschouwing laten !

  2° met weg te blijven van de drie meest zuidelijke provincies, wordt haast alle risico vermeden en ook daar waren het haast allen Thaise slachtoffers .
  Thailand dat geen sociale voorzieningen kent , trekt alzo ook geen immigranten of asielzoekers aan en heeft slechts uit Cambodja en Myanmar , wat hard ( in ‘t zwart ) werkende lieden : geen uit moslim-landen ; de grens met Maleisie is zo goed als hermetisch gesloten ! / het grote risico ivm terug naar huis kerende ISIS milities ( cfr het Joods museum attentaat ) is uitgesloten , voor de goede en eenvoudige reden dat haast niemand staatsburgerschap en alzo reispas bekomt !
  3° de kans hier is “dicht bij zero”, tenzij wellicht voor iemand die de miljardair wil gaan uithangen ;
  4° voor mannen eigenlijk geen risico . En vrouwen kunnen het kleine risico vermijden met zich niet in de nacht op eenzame plekken te wagen ( wie wandelt nu midden de nacht, bij ons, nu bijvoorbeeld in de duinen, langsheen de stranden . . . ? )
  CONCLUSIE : Thailand is erg veilig en alvast minder risicovol dan Europa of America

 15. Sjaak S zegt op

  Ik keek zojuist op de duitse Focus Online nieuwsdienst naar een artikel waarin landen opgesomd werden waar een verhoogd gevaar voor een ontvoering of terroristische aanslag zou zijn. Niet alleen Indonesië en Maleisië, maar ook Thailand behoort volgens dat stuk tot de landen waar je moet oppassen

  Terrorgefahr! In diese Länder sollten Sie nicht reisen http://www.focus.de/reisen/videos/aegypten-thailand-vereinigte-arabische-emirate-auswaertiges-amt-warnt-diese-urlaubslaender-haben-jetzt-die-hoechste-terrorgefahr_id_4165151.html

  Dit in tegenstelling tot wat wij hier allemaal dachten…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website