Lezersvraag: Ongeluk gehad met de motorbike wat te doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 augustus 2017

Beste lezers,

Vorige maandag ongelukje gehad met de brommer. Wij zijn verzekert bij Aka full Omnium. Het slachtoffer heeft nu met ons contact gezocht en vraagt ons 15.000 thai baht te betalen anders gaan zij naar de rechtbank. Ze hebben ons nu wel gevraagd om morgen naar de politie van Hua Hin te komen om het te regelen.

Wat moeten wij doen?

Groet,

Linda (BE)

36 reacties op “Lezersvraag: Ongeluk gehad met de motorbike wat te doen?”

 1. Ger zegt op

  Onduidelijk verhaal Linda. Als je schrijft dat een ongeluk met “de” brommer dan is het je eigen brommer waarschijnlijk. En je vertelt niet wie de veroorzaker was en wat de gevolgen zijn.
  Wel kan ik je mededelen dat bij overleg op het politiebureau een schikking kan worden getroffen. Beetje onderhandelen over immateriele schadevergoeding want bijvoorbeeld de aangeredene kon niet werken of heeft pijn of zijn kleding is beschadigd of een trauma of geschrokken van dit ongeluk. Dit allemaal zijn valide redenen om naast de materiele schadevergoeding, via de verzekering indien van toepassing, ook een compensatie te betalen als je schuldig bent aan het ongeval. Op het politiebureau zal men dit voorstellen en al gelang je persoonlijke situatie kan je er mee instemmen.

  • Alex zegt op

   Klopt helemaal Ger,
   Heb dit met meerdere vrienden van mij meegemaakt. Kwestie van onderhandelen en afdingen. Ik zou heel laag gaan zitten en bij 5000,00 mijn verlies pakken om verdere problemen te voorkomen!
   De politie zal snel de kant van de Thai kiezen, los van wie de schuld heeft.
   En jij ben farrang dus jij “hebt geld genoeg”!

   • theoS zegt op

    Weer zo’n opmerking van dat de Farang altijd de schuldige is. Dit is absoluut niet waar. Urban Myth. Ik heb een paar aanrijdingen gehad in de over 40 jr hier, buiten mijn schuld, waarin de politie mijn zij koos en de tegenpartij mij moest betalen. Ook in Pattaya waar een song-taew mij aanreed (kleine schade). Ketting botsing op de express-way waar 6 autos bij betrokken waren en waar de Heilige Hermandad besloot dat ik geen schuld had en naar huis kon gaan. Si Racha frontale botsing met tegenligger , ik geen schuld. Vracht auto knalde bij mij achterop (chauffeur viel in slaap) hij schuldig, ik vrij uit. Waar deze verhalen aangaande de altijd schuldige Farang vandaan komen komt omdat iedereen betrokken bij een ongeluk mee moet naar het politie bureau waar iedereen een verklaring af moet leggen in het Thai en de rapporten opgemaakt worden in het Thai. Kun je dat niet word de verklaring van de Thai aangenomen als de enige ware want jij kunt geen verklaring afleggen. Ik heb altijd mijn Thaise vrouw of zoon bij mij in de auto voor deze gevallen.

    • johannes zegt op

     Hallo Theo,
     Ik zou toch graag ‘ns met jou ‘n uurtje bij ‘n kopje koffie ervaringen uitwisselen.
     kverblijf nu bijna 15 jr in de prov Chonburi. En ik heb dankzij het turbulente verkeer hier in dit gehele land verschillende kleine aanrijdingen gehad, waaronder 1x ‘n snelle moterbike met maar liefst 4 schoolkinderen en 3x ‘n verschillendeThaidriver die ernstig bezopen bleef. Iedere keer de slotsom : Zet nou maar effe ‘n handtekening want U bent heel goed verzekerd, U krijgt toch alles betaalt. Mijn conclusie ; De farang kan ‘t beste (volgens de politie ) schuldig zijn………

  • Ger zegt op

   Voor de vaste bewoners van Thailand en rijdend op een motorbike het volgende. Zie meer en meer motorbikerrijders rondrijden met een camera op hun helm vastgemaaakt. Juist bij een incident, ongeluk kan de bestuurder van de motorbike ook met camerabeelden komen welke worden opgeslagen op memory/sd card. Voor 1000 baht en minder zijn er goede cameras te krijgen.

 2. Siam zegt op

  Ik zou de verzekeringsmaatschappij bellen en vragen hoe te handelen kunnen zij geen duidelijkheid geven dan morgen naar de politie gaan. Ik zou aan het slachtoffer vragen waar die 15000 baht uit opgebouwd is, met bewijzen uiteraard. Als je mensen kent die goede contacten met de politie heeft zou ik die vragen om mee te gaan kan altijd helpen.

 3. stevenl zegt op

  Geen idee wat de verzekeringsmaatschappij is die je noemt, maar ik neem aan een reisverzekering? Kijk in de voorwaarden de dekking na.

  Heb je een motorrijbewijs, dat is namelijk verplicht voor het besturen van een motor hier, brommers bestaan (vrijwel) niet.

  Als het jullie schuld was heb je waarschijnlijk geen andere keuze dan betalen, als het niet jullie schuld was, rustig naar de politie gaan. je krijgt dan waarschijnlijk een boete voor rijden zonder rijbewijs, maar verder is er niets aan de hand en kun je zelfs kosten clasimen van de schuldige partij.

 4. Jef zegt op

  Gewoon betalen en bewijsje vragen aan de politie – je bent toch in het politiestation.

 5. Erik zegt op

  Hallo Linda ,
  Ik versta jullie vraag niet zo goed . Als je omnium verzekerd bent , dan betaalt de verzekering toch alle schade ?
  En slachtoffer naar de rechtbank gaan voor 15.000 bath ? Lijkt me meer een dreigement . Als jullie je echter niet gerust voelen en opzien tegen alle administratie , dan zou ik (tegenover een kwijting natuurlijk) betalen en klaar is kees . Maar me dunkt dat als je 10.000 voorstelt , dat ze dat ook wel zullen aanvaarden .
  groeten ,
  Erik

  • Fransamsterdam zegt op

   Zelfs de Axa Full Omnium verzekering betaalt alleen de schade uit die volgens de polis- en algemene voorwaarden gedekt is, en om de premie voor deze betrekkelijk uitgebreide brtaalbaar te houden wordt vaak een eigen risico gehanteerd.

 6. arjan zegt op

  Wie was de schuldige?
  Hoeveel was de schade?
  Wie zijn erbij betrokken en is er schade aan hun voertuig?

  Zou je iets meer details kunnen geven?

  Arjan

 7. Louis49 zegt op

  Ik heb hetzelfde meegemaakt ,ik heb hem eens goed uitgelachen op het bureau,het was ineens niet meer nodig,ik was goed verzekerd ,die moeten dat regelen .Alleen kreeg ik 2 dagen later gangreen aan dat wondje ,3 weken ziekenhuis en 4 operaties .Zou het de wraak van de goden geweest zijn?

 8. Eddie zegt op

  Hoi,

  Wat vervelend allereerst voor jou!

  Ben je gewond geraakt? Was jij de schuldige? Waarom 15.000 baht? Heb jij een motorrijbewijs?
  Wat was er allemaal aan schade bij de andere partij? Spreek jij Thais?

  Je kunt ook de toeristenpolitie er bij vragen voor hulp. Eventueel Thaise kennissen meenemen die kunnen bemiddelen tijdens het verhoor.

  Bij mij was de vraag 10.000 baht. Ik was zeker niet de enige schuldige dus ik heb uiteindelijk
  Niets betaald maar kreeg ook geen vergoeding voor het leed. Ze hebben bij mij camera
  Beelden ingezien en die spraken mij ‘vrij’.
  De meneer, waar ik mee in botsing kwam, had de volgende dag zijn gehele familie meegenomen
  naar het politiebureau. Schrik daar dus niet van mocht dat bij jou ook gebeuren

  Sterkte!

 9. Wilmus zegt op

  Vorige maandag al gebeurd dus toen had de verzering gebeld moeten worden nu dat dus niet gedaan is heeft U ws zelf schuld bekent en moet U zich inderdaad op het politie buro melden zou wel een bekende of vriend mee nemen die Thais spreekt en kan onderhandelen.
  Naar de rechtbank zullen ze niet zo snel gaan dit is alleen maar een loos dreigement zij moeten namelijk eerst betalen als ze een rechtzaak willen beginnen.

 10. loe zegt op

  Het lijkt me onwaarschijnlijk, dat uw verzekerings maatschappij een
  aansprakelijkheid aanvaardt bij een brommer (eigenlijk motorfiets)
  ongeluk, tenzij u daarvoor apart verzekerd bent.
  Uw verzekering bellen dus.
  Uit uw bericht blijkt niet of het uw schuld was en hoe groot de schade is.
  Dus moeilijk te beoordelen of u 15.000 baht zou moeten betalen.
  Op het politiebureau wordt u waarschijnlijk onder druk gezet om dat te doen.
  Misschien kunt u afdingen 🙂

 11. willem zegt op

  Beetje summiere informatie.
  Wat is een “ongelukje” dat naast de materiele schade ( waar u voor verzekerd ben naar ik aanneem) er een bedrag wordt gevraagd van 15000 bath voor de immateriele schade.
  En is dit niet een kwestie die ook de verzekering moet behandelen.
  Misschien ben ik naief (ik heb zoiets nooit gehad in Thailand) maar ik zou het adres van mijn verzekering geven aan de claimer en laat die het maar uitzoeken.

 12. Renévan zegt op

  Je hebt een verzekering om de schade af te handelen, die had je direct na het ongeluk moeten bellen. Indien mogelijk ook direct foto’s van de situatie maken (nu te laat). Ik werd onlangs van mijn brommer afgereden door een dame in een auto, duizend maal excuus ze had alleen naar links gekeken en niet naar rechts. Ik kwam dus van rechts en had hier voorrang. Ze wilde mijn schade niet zelf betalen maar via haar verzekering. Die gebeld en na aankomst van de verzekeringsagent raport opgemaakt en een adres en telefoonnummer gekregen waar ik de brommer kon laten maken. Ik weet niet of de schade alleen plastic is maar voor 15000 thb kan je al het plastic van een brommer vervangen en hou je nog geld over. En neem dat naar de rechtbank gaan maar met een grote korrel zout. Indien je schuldig bent en je verzekering dekt dit niet, betaal dan geen baht meer.

  • Renévan zegt op

   Now even een kleine aanvulling, ik neem aan dat u wel de compulsory (verplichte) verzekering hebt. Lees dan even het volgende. Vraag ook even of de andere partij een rijbewijs heeft en of die verzekerd zijn.

   Guaranteed 30,000 Baht for everyone

   Not just 3rd parties, everyone is covered for the first 30,000 Baht towards medical expenses as a result of an accident. This benefit is paid within 7 days of request. You do not have to wait for any investigation to find out who is at fault. The following limits apply:

   Actual medical expenses not exceeding 80,000 Baht per person, except the driver causing the accident (basic limit 30,000 Baht).

   35,000 Baht towards funeral costs in the event of a death.

   Maximum 65,000 Baht in the event of a death after initial medical treatment.

   200 Baht a day compensation for maximum 20 days if victim is an inpatient at hospital after an accident.

  • henry zegt op

   In Thailand is er wel voorrang van links en niet van rechts, uitgezonderd op een rond punt.

   • Renévan zegt op

    Ik reed op de hoofdweg die voorrang heeft op de zijstraat. De dame van links stond stil en reed weg toen ik voor haar auto reed. Als ik geen voorrang had gehad, had de verzekering ook niet uitbetaald. Ik kon meteen mijn rijbewijs laten zien en dat ik verzekerd ben.

 13. Pedro zegt op

  Ex vriendin werd eens aangereden door een farang.
  Zij enkele lichte verwondingen, de motor 750 Bath herstelkosten.
  Politie “bemiddelde” ter plaatse.
  Farang betaalde 5.000 Bath.
  Waarvan 3.000 Bath voor de politie.
  Politie blijkt uit (onze) deze ervaring heeft vrijwel geen oog voor de belangen van een
  gedupeerde.
  Eigenbelang komt op de eerste plaats.
  Doe je voordeel met deze wetenschap.

 14. Fransamsterdam zegt op

  Indien u denkt met succes een beroep te kunnen doen op de verzekering kunt u het beste daarmee contact opnemen, u bent dat meestal ook verplicht indien u de schade wilt claimen.
  In alle overige gevallen zou ik maar 15.000 Baht meenemen naar het politiebureau en voortaan geen onverzekerde activiteiten meer ontplooien.

 15. Christiaan H zegt op

  Ik heb goede ervaringen met de bemiddeling van de politie bij een aanrijding met schade en met letsel. Het is wel aan te raden iemand bij je te hebben, die bij taalproblemen kan helpen, als je zelf de Thaise taal niet machtig bent.

 16. Pete de jong zegt op

  Ja linda
  Waarom niet gelijk je verzekering benaderd .
  Komen normaal direkt naar plek van ongeval / aanrijding enz
  Hopelijk heb je foto,s gemaakt ed
  Maar dus je verzekering vragen bij het politie bezoek te zijn
  En eerst natuurlijk de tegenpartij benaderen door je verzekering
  Misschien dan politie niet nodig ,kost alleen maar extra
  Ook die vragen bemiddelingskosten
  Gr peter

 17. Herman zegt op

  Advies: schakel je verzekeringsagent of verzekeringsmaatschappij er bij in en neem ze mee naar het politiebureau.

 18. ger zegt op

  Heeft u een motor rijbewijs of brommer.en wie heeft er schuld.

 19. Jurgen zegt op

  Als je schuldig ben dan lijkt het me dat je gewoon je verzekering laat uitkeren. Mijn vriendin had ook een ongeluk maar de veroorzaker bekende schuld maar wou niet betalen. Hij ging er van uit dat de moeite en stress te veel was en dat mijn vriendin het zou laten rusten. Uiteindelijk had hij gelijk de stressen van advocaten is geen 200 euro waard

 20. Peter Bot zegt op

  Beste Linda, Ik raad je aan contact met je verzekering op te nemen en juist niet naar de politie te gaan. Want er is in dit land, een grote kans dat de politie er ook wat aan over wil houden. Je bent verzekert dus is het verzekerings zaak en geen polite zaak. Zeker niet met de eiser onderhandelen maar naar de verzekering verwijzen.
  Het beste en we horen graag tzt. hoe dit afloopt.
  Peter

 21. Oean Eng zegt op

  Linda,

  Op het politie buro daar, is een thai die daar als tolk aanwezig is, of kan zijn (is er niet altijd). Michael heet de beste man. Prima vent, spreekt prima engels. Ik zou bij binnenkomst naar hem vragen, en pas praten met hem erbij, want anders kan je net zo russich praten… ik zou ook je verzekeraar opschakelen…daar zijn ze voor. De mannen van verzekereninthailand.nl zitten in hua hin, maar of zij je kunnen/willen helpen, weet ik niet.
  Ja, je geeft weinig informatie, voor ons, om je verder te helpen.

  Succes, heel vervelend,

  Oean Eng

 22. Ruud zegt op

  dit laatste advies is zeker het juiste.
  Eenmaal op het politiebureau zal de politie ook een aandeel willen en dreigen met langdurige gevangenisstraf, maar ze zullen jullie niet daadwerkelijk aanhouden het wordt het proberen om geld van de Farang te krijgen.
  Laat het aan je verzekering over, ik hoop dat je direct de verzekering gebeld hebt na het ongeluk.

  Succes Ruud

 23. theoS zegt op

  Trouwens in de gevallen dat het wel mijn schuld was is het meeste wat ik ooit betaald heb Baht 2000- geweest. Twee duizend.

 24. Louvada zegt op

  Het feit dat je taks betaald heb je ook een verzekering, klopt dat of is dat niet zo ? Is het nodig als je met de brommer rijdt best een extra verzekering te nemen. Graag iets meer details a.u.b.

 25. Wilmus zegt op

  Een Tax is belastng dus geen verzekering die zult U erbij moeten kopen.

  • Renévan zegt op

   Je kan de jaarlijkse tax alleen betalen als je eerst de verplichte verzekering betaald. Het groene boekje en het bewijs dat de verplichte verzekering betaald is, zijn nodig om de tax te betalen.
   Als er drie jaar geen tax betaald is vervalt het kenteken en zal dit opnieuw aangevraagd moeten worden, met betaling van de achterstallige tax. Na vijf jaar moet de scooter gekeurd worden, zonder deze keuring kan je de verplichte verzekering niet afsluiten en dus ook geen tax betalen.

 26. Oean Eng zegt op

  >Je kunt ook de toeristenpolitie er bij vragen voor hulp.
  Eh…..tja…ik hou niet echt van roddel….maar toch….een bekende had een probleem…Eerste en enige wat de toeristen politie toen deed was vragen…”Hoe veel wil/kan je betalen?”…ze deden niets…..en er zijn meer van die verhalen….de echte politie in hua hin is waar je zijn moet, voor je problemen…toeristen politie is meer een toeristen attractie….daarom heten ze ook zo…logisch toch?… 🙂

  Moderator: Wil je voortaan al die punten in je zinnen weglaten, is nogal storend.

 27. Linda zegt op

  Hartelijk dank voor al jullie reacties! Deze zaak is ondertussen opgelost (hoop ik toch).
  We zijn dus naar de politie geweest, tesamen met iemand van Axa verzekeringen en een
  goede thaise vriendin. Wij hadden op voorhand aan de verzekeringsagent gezegd dat
  we maximum 3000 bath wilden betalen. Blijkbaar is dat de gewoonte hier. Na bijna 2
  uur onderhandelen was de tegenpartij bereid dit te aanvaarden. Mijn dank dus aan
  Axa en mijn vriendin want zonder hen had dit waarschijnlijk nooit gelukt!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website