Beste lezers,

Ik heb het artikel gelezen over het inschrijven in Thailand maar in alle gevallen gaat het om gehuwde stellen. Ik heb een vriendin maar we hebben geen plannen om te trouwen dus vraag ik mij af hoe ik mij in moet laten inschrijven en waar?

Ik huur een apartement in Khon Kaen met een contract voor een jaar, heb een retirement visa OA multi entrance en heb van de immigratie op vertoon van mijn huurcontract en paspoort een Proof of Residence gekregen (500 bath) met een geldigheid van 30 dagen,

Mijn vraag is dus hoe kan ik mij permanent inschrijven als ik niet gehuwd ben.

Vriendelijke groet,

Cees


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik als ongehuwde mij laten inschrijven in Thailand?”

 1. teun zegt op

  Cees,

  Gewoon naar gemeente gaan teneinde een geel boekje te krijgen als bewijs van inschrijving. Neem naast de door jou genoemde documenten (paspoort, huurcontract etc) ook een Thai(se) mee, die behoorlijk engels spreekt. Want in de meeste gemeentehuizen spreken de aldaar “actief” zijnde ambtenaren weinig tot geen engels. Ik heb hier in Sangkampeng (vlak buiten Chiangmai) destijds hetzelfde gedaan. Was snel geregeld.
  Succes.

  • MACB zegt op

   Beste Cees en Teun,

   Jullie denken veel te veel in Nederlandse termen! Er bestaat hier geen registratieplicht zoals we die in Nederland kennen. Terzijde: een direct uitvloeisel daarvan is dat niemand je kan vertellen hoeveel mensen er exact wonen in de plaats waar je woont (b.v.: afhankelijk van de definitie, varieert de raming van het aantal inwoners van Bangkok tussen de 5 en 10 millioen).

   Buitenlanders moeten zowel bij aankomst, als elke 90 dagen daarna, laten weten waar zij verblijven. Zie daarvoor https://www.thailandblog.nl/category/dossier/visum-thailand/ hoofdstuk 11 (pagina 28). Deze ’90-dagen-melding’ geldt alleen voor hen die een zgn. ‘retirement visa’ hebben, of een ‘Thai women visa’, zie hoofdstuk 9 (pagina 22).

   Cees heeft vermoedelijk een Non Immigrant OA visum; per definitie is dat multiple entry; dat is beslist niet hetzelfde als een ‘retirement visa’! Met een OA (of O) visum moet je elke 90 dagen Thailand even uit. Ook dat staat uitvoerig vermeld in het eerder aangegeven document.

   • teun zegt op

    Beste Macb,

    Als Cees vraagt hoe hij dat moet doen (inschrijven) dan lijkt het logisch DAAROP in te gaan ipv hele verhandelingen geven over verschillende visa en hoeveel mensen er in Bangkok wonen. Ook Cees zal het verschil tussen verschillende visa wel weten.

 2. HansNL zegt op

  Volgens de regelen der kunst, om het officieel te laten zijn, moet je wel degelijk een vertaalde en gelegaliseerde verklaring van uitschrijving uit het Nederlandse bevolkingsregister te produceren.
  Vergezeld van twee Thai naar de Amphur.
  De vertaling van je naaam in het Thais is belangrijk!
  Phonetisch is een aanrader

 3. Richard zegt op

  Je hebt O-A , je hebt al eens een bewijs van Proof of residence gekregen, wat wil je nog meer?
  Het gele boekje zal meer niet, dan wel worden uitgereikt, men snapt dat in Thailand zelf niet zo goed. Verder is het iets waar je geen rechten aan kunt ontlenen vwb je verblijf, hooguit kan het handig zijn bij aanvraag rijbewijs, auto aankoop of dergelijke. Maar zoals ik al zei: Vaak krijg je dit boekje domweg niet en zal je dus aangewezen zijn op immigratie voor proof of residence of als die het niet afgeven dan moet je naar de ambassade. (onlogisch maar het is niet anders)

  Ik schat dat meer dan 80% van alle buitenlanders in Thailand die daar verblijven op basis van huwelijk of retirement geen geel boekje hebben en het maakt geen verschil vwb hun positie in Thailand. De eisen waar je aan moet voldoen vwb inkomen en dergelijke zijn maatgevend voor het wettelijk verblijf, voldoe je daar niet aan dan helpt ook een geel boekje niet en wordt je verzocht het land te verlaten.

  Inschrijven en dergelijke dat zijn Nederlandse begrippen, welke voor buitenlanders in Thailand niet worden gehanteerd zoals dat in Nederland gebruikelijk is. Buitenlanders moeten eens in de 90 dagen hun aanwezigheid rapporteren en jaarlijks hun verblijf verlengen door aan een aantal (inkomens) eisen te voldoen. Een geel boekje zegt helemaal niets in dat verhaal. Wat veel belangrijker is dat is het uitgeschreven zijn in Nederland, vooral bij de belastingdienst.

 4. Cees Hendriksen zegt op

  Bedankt vooral alle info,

  Ik heb inderdaad een Non Emigrant O A visa, multiple entrance. Ik ben lang geleden uit Nederland vertrokken en woon (de) al meer dan 15 jaar in Belgie, ik ben hier uitgeschreven en heb een ‘Formulier 8’ gekregen waarop mijn Thais adres staat.

  Belgen moeten zich met dit formulier melden bij hun ambasssade in Bangkok, men wist niet zeker (omdat ik NL ben) wat ik ermee moest doen maar nam aan dat ik hiermee naar de NL ambassade in BK moest gaan.

  Ik vertrek as donderdag weer naar Thailand en was van plan om bij aankomst met dit formulier naar de NL ambassade in BK te gaan. Moet ik dit nu wel of niet doen, ik weet dat het geen verplichting is voor NL mensen.

  Is het voldoende om mij via de webside, thailand.nlambassade.org/registratie-nederlanders te registreren. Dit zou ook een stuk gemakkelijker voor mij zijn dan hoef ik niet zo rond te rennen voordat ik mijn volgende vlucht naar KK neem.

  Nog even over het Proof of Residence formulier, dit is slechts 30 dagen geldig en kun je (volgens mij) gewoon elke keer opnieuw aanvragen het gele boekje wilde ik aanvragen om eventueel te gebruiken om van Heerenveen af te komen als dat nodig mocht zijn.

  Hoop spoedig van jullie te horen, groet, Cees


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website