Beste lezers,

Ik heb een vraag over mijn Thaise vriendin die in Yasothon woont. Zij heeft een kind van mij en ik woon in Nederland. Het kind is nu 4 maanden oud en ze vraagt iedere maand 20.000 baht voor onderhoudskosten. Tevens heeft zij op mijn kosten een coffeeshop geopend.

Ik ken de onderhoudskosten bedragen niet. Wat is een redelijk bedrag voor onderhoud in Thailand?

Bedankt.

Evert

36 reacties op “Lezersvraag: Onderhoudsbedrag voor vriendin in Thailand met kind”

 1. jim zegt op

  ik denk dat 5000 baht genoeg is voor het kind, de rest zal voor haar zijn, mischien in het begin, een paar maanden,en dan zeg je dat je gaat verminderen, je gaat toch geen 20 jaar 500 euro opsturen per maand!

 2. eric zegt op

  Een minimum inkomen is in Thailand (voorlopig) vastgesteld op 300 baht per dag.
  Dat is 7.500 baht per maand. Dat is dan een inkomen. Lijkt mij sterkt dat het onderhoud van één kind dan 20.000 baht per maand moet kosten. Al helemaal als de betreffende vriendin er een inkomen op na houdt vanuit de coffeeshop.

  Sterker nog. Mijn Thaise vrouw en ik onderhouden ook een kind (12) dat in Thailand bij grootouders woont. Gaat naar school. Daar gaat per kwartaal 20.000 baht heen. Per kwartaal omdat dat scheelt in de kosten bij de bank. Is ruim voldoende.

 3. Sander zegt op

  Ik heb de zelfde situatie meegemaakt, echter nu ik naar Thailand ben gekomen om te wonen en werken.
  blijkt dat ik gewoon een melk koe was.
  De liefde was heel snel over.

  Het gemiddelde salaris in Thailand is 300 bath per dag!!

  Ik denk dat ze met kind voor 10.000 bath heerlijk kan leven zonder iets te kort komen.

  Bedenk dat je ook haar familie’s geld ezel bent.

  Op

  • Sjaak S zegt op

   Ik denk ook dat 20.000 baht aan de hoge kant is, vooral als ze al inkomsten van die coffeeshop heeft. Maar om nu weer te zeggen dat 300 baht per dag een gemiddeld inkomen is, kan ik alleen maar weer eens zeggen dat dit klinklare onzin is. 300 baht is het MINIMUM inkomen. Een normaal gezin leeft daar niet goed van. De oudste zoon van mijn vrouw verdient per maand 9000 baht en zijn vrouw ook. Daarvan kunnen ze ook wel eens iets extra’s kopen.
   Samen met haar winkel zou 10.000 baht wel voldoende kunnen zijn.

 4. roja zegt op

  Ik weet niet hoe goed u Thailand kent ? Maar 20.000 TB is voor velen in Thailand veel . En waarom moet u de kosten voor een coffeeshop betalen ? Het is haar zaak en het wordt nooit uw eigendom. Leert ze haar verantwoordelijkheid te nemen . Open uw ogen en wees een man.

 5. HansNL zegt op

  Bereid je maar voor op een strijd.
  20.000 baht of anders……………

  Het zal mij helemaal niet verbazen als de strijd gevoerd zal worden met als inzet het kind.

  Er zijn op Thailandblog meerdere lezers of plaatsers van verhalen of reacties die dit soort streken hebben meegemaakt of nog altijd meemaken.

  Wees ook niet verbaasd als je kind geloosd wordt bij grootouders of andere familie, die van jouw 20.000 bahtjes elke maand een leefloon toegeschoven krijgen.

  Helaas.

 6. George zegt op

  Evert

  Een redelijk bedrag is wat je je kind waard vindt en hoeft niet gebaseerd te zijn op de kosten in Thailand. Een kind in de Thaise middlle class zal voor onderhouden meer dan 5000 Baht per maand kosten en misschien ook nog meer dan 10K. Het is overigens wel verstandig het bedrag ook niet zo hoog op te laten lopen de eerste jaren dat er geen geld overblijft voor een geode school als het daar aan toe is.
  Mag het naar een privé ziekenhuis of moet haar naar een public hospital als er echt iets aan de hand is. Zorg in het eerste geval voor een spaarpotje net als voor de school trouwens.
  Geef je ogen en oren goed de kost bij je bezoeken aan Thailand.

 7. Nico zegt op

  Beste Evert,

  Zoals iedereen hierboven al zegt.

  Dit is typiche Thai’s, niets mis mee hoor, maar zo gaat dat hier in Thailand.

  Zij vraagt 20.000 Bhat en rekend op 10.000 bhat, maar als je 8.000 Bhat geeft, is ze ook zeer tevreden, dan kun je zo nu en dan iets extra’s geven. (daar zal zeker om gevraagd worden)

  Als kids naar school gaan, moet er geld komen voor een school uniform enz.
  nieuwe schoenen enz.

  Mijn voorstel is 8.000 Bhat geven en iedere maand op haar bankrekening storten.
  Let op; Kosten begunstiger, anders kost het iedere keer € 25,=

  Een beter alternatief is; Om in Thailand zelf een bankrekening te openen bij b.v. SCB bank, dan gelijk 3 rekening nummers vragen (is het maximale) één voor haar met pasje, kan ze zelf bij een ATM geld afhalen,
  één voor jouw en één als spaarrekening,

  Deze rekeningen staan allemaal op jouw naam, maar met nick name, kan je iedere rekening een eigen naam geven.

  Via Internet kan je zelf deze bankrekening beheren. Stuur je eenmaal een groter bedrag naar je eigen rekening in Thaiand en zet een deel op je spaarrekening en vandaaruit iedere maand (eventueel automatiche) geld op haar rekeningnummer.

  Als je dan zelf naar Thailand komt, heb je je eigen pasje en kan je daarmee bij de ATM contant geld ophalenen en met dat pasje (gratis) betalen bij heel veel winkels.

  Hopende je hiermede te hebben geholpen,
  Groetjes van Nico (uit LakSi)

  Nog even een anekdote;

  Als je haar een pasje geeft, kan ze zelf geld bij de ATM ophalen, (hier zijn geen enkele kosten aan verbonden) maar let maar op, dan haalt ze op de eerste dag, gelijk het hele bedrag eraf, ook niets mis mee, maar ook typiche Thai’s. Ze kunnen niet sparen. Ik probeer het al 7 jaar. maar iedere maand lukt het net niet. Ook bij mijn kids precies hetzelfde. Hebben ook ieder een eigen bankpasje en krijgen week geld en maandag is het eraf. Maandelijks zeg ik, stop dan vooraf 100 Bhat in je eigen spaarpot. Maar de eerste keer moet nog gebeuren. Ze kunnen het gewoonweg niet. En op is op, wachten ze wel tot er weer nieuw geld komt. Daar zit een Thai totaal niet mee.

  Het moraal; geef nooit teveel, als je gaat minderen ben je een krent en als je laag begint, ben je een geweldige kerel als je eens 100 bhat extra geeft.

  • Corrie zegt op

   Wat Nico voorsteld is een heel goed idee, met de spaarekening kan je een buffer opbouwen voor als de “grote’ school komt, anderzijds heeft iedereen gelijk dat een opleiding in Nederland, of een ander Europees land een wezelijk verschil maakt voor later. Maar verstandiger is, dat eerst de Thaise taal moet worden geleerd en dan pas studeren in het buitenland, dus pas vanaf de hogere school.

   • BA zegt op

    Klopt, tweetalig opvoeden is altijd het handigste.

    Maar ik ben het er niet zo mee eens dat een kind de lagere school in Thailand zou moeten doen. Het zou eventueel wel kunnen via een internationale school maar dan praten we niet meer over 20.000 baht onderhoudsgeld…….

    Ten eerste lopen ze daar al een enorme achterstand op qua ontwikkeling vergeleken met Nederland, maar een ander nadeel is ook, dat mocht het kind bijvoorbeeld een universitaire studie willen doen in Nederland, dat veel Thaise diploma’s geen toegang verschaffen. Zelfs veel zogenaamde universiteits diploma’s komen niet in aanmerking, dan moet het kind dus eerst in Nederland nog een tussenopleiding doen, en vervolgens mogen ze pas aan de eigenlijke opleiding beginnen.

    In het slechtste geval kan het bij het kind dus behoorlijk wat jaren schelen. Dan kan hij beter Thais van zijn moeder in Nederland leren. Ook is het niet slim als het kind hier met een taal achterstand aan een opleiding begint.

    Tenzij je een ander pad neemt, via een internationale school richting een universiteit waar ze Engels les geven of iets in die richting.

 8. BA zegt op

  Het ligt er maar net aan hoe en wat.

  Ten eerste zou ik me niet te veel voorstellen van een coffeeshop, in elke stad in Thailand zijn er letterlijk 1001 coffeeshops, veel meiden willen graag wat beginnen maar bij gebrek aan fantasie word het vaak een coffeeshop. Daarbij is het ook nog eens zo dat veel klanten er uren hangen voor de free WiFi etc maar in al die tijd net aan 1 consumptie gebruiken.

  Verder word hierboven gesteld dat een minimum inkomen van een Thai 7500 baht is maar daar kan haast geen enkele Thai van leven. Je kan er net aan van in leven blijven maar dan heb je het wel gehad. Veel Thai stelletjes moeten overigens gewoon beiden werken en het kind gaat vaak nog mee naar het werk of de ouders passen op. Dus gezinnetjes hebben vaak al een inkomen tussen de 15.000 en 30.000 per maand afhankelijk van hun baan etc. Als het een single ouder is dan krijgen ze meestal allerlei hulp van familie, maar omdat jullie een stelletje zijn en jij een falang kan je dat wel vergeten.

  Voor kinderen, ik denk dat het aan de leeftijd en vooral ook scholing etc ligt. Vooral als ze wat ouder worden en gaan studeren dan lopen de kosten wel op. Bij sommige universiteiten moet je gewoon rekenen op meer als 100.000 baht per kwartaal / semester.

  Verder schrijf je dat het je vriendin is, en dan neem ik ook aan dat je bijvoorbeeld wel een prettige woonomgeving voor zowel je vriendin als kind hebt. Daar zal ook een deel van het onderhoud heen gaan. Ipv een klein kamertje van 2 bij 3 op 5 hoog.

  Al met al is het ook een kwestie of je er goed bij voelt of niet. Ik denk dat 20.000 baht per maand aan zich niet onredelijk is, mits je het kan missen. Maar wel met die verstande dat ik zou willen weten waar het geld daadwerkelijk aan besteed word.

  Ik ken bijvoorbeeld een vrouw met 2 kinderen van een Duitser, zijn getrouwd maar hij werkt veel in Duitsland en zij verblijft regelmatig met de kinderen in Thailand. Hij stuurt haar vrolijk 150.000 baht per maand op en ze zouden een zorgeloos leventje moeten hebben. Maar dat word niet aan de kinderen besteed. Ze dumpt haar kinderen bij haar moeder op een 1 kamer flatje 6 hoog, besteed de rest aan dikke wagens en goud en huizen en hangt zelf een beetje de madam uit, hangt elke dag in de bar en ligt om de haverklap met een andere vent in bed en probeert vooral haar status hoog te houden.

  Beetje controle op de zaken houden is dus nooit weg. Mocht je het niet vertrouwen, dan kan je alsnog een ander voorstel doen, geef haar bijvoorbeeld 10.000 baht en ze de andere 10.000 baht op een rekening voor als het kind gaat studeren oid. Dan hou je het ook wat meer in eigen hand.

  Verder had ik ipv een coffeeshop beginnen ook eerder de vrouw en het kind naar Nederland gehaald. Een kind heeft in principe gewoon betere kansen met een Nederlandse opleiding. Desnoods dwing je het af, kind naar Nederland evt met vrouw of anders simpelweg geen onderhoudsgeld. Voor de moeder word het behoorlijk aanpassen in Nederland, maar voor het kind is het vele malen beter. Die schooldiplomas in Thailand zijn nog minder waard als het papier waar ze op gedrukt zijn, maar als een Thai in het westen gestudeerd heeft dan gaan er heel veel extra deuren open, zelfs als het kind terugkeert naar Thailand als volwassene.

  • Erwin zegt op

   Kijk dit is nog eens een advies wat zinnig is. Bovenstaande reacties dat een vrouw met kind van minder dan 10.000 bath goed kan rondkomen kloppen niet. Ja het kan maar dan leeft je kind inderdaad aan de onderkant van de maatschappij en dat wil je toch niet! !! Tevens is het ook zo dat je kind veel meer kansen zal krijgen met een Nederlandse opleiding. Laat je ze toch in Thailand dan inderdaad goed toezicht houden hoe ze het geld spendeert.

 9. Mark zegt op

  Ik zou om te beginnen een onderbouwing van dat enorme bedrag vragen, daaruit zal blijken dat het nonsens is

  voor 20.000 baht per maand kan je 2 gezinnen onderhouden

  • Theo weert zegt op

   Ik heb een aantal reactie gelezen en heb jarenlang 2000 bath en tot vorig jaar 5000 bath per maand aan mijn vriendin gestuurd voor de opslag van mijn spullen en ook in het levensonderhoud wat steun te geven.
   We hadden een huur kamer (4000 bht) met stroom, water, TV en internet dus ca 5500 Bht. in Pattaya en zij werkte daar bij in een bar, waar ik geen probleem me hebt.

   Haar 3 kinderen woonden bij papa. Nu ze verbleven daar op de 1e etage- op 3 matrasjes onder een klamboe. Nu een varkensstal in Nederland ziet er nog beter uit

   Vorig jaar heb ik zelf zelf een huis gehuurd in Kantharalak (Sisaket) 2000 Bht per maand echter doordat het lager lag dan de afvoer van het water, wateroverlast en een toilet die niet door liep, omdat de beerput onderwater stond.

   Nu heb ik huurhuis in een wijk. Naast een grote woonkamet 3 slaapkamer en 2 douche en toilet en keuken. Even een sommetje

   Huur 7500
   Water/electriciteit 900 (geen airco gebruiken anders veel meer)
   TV 300
   Internet 590
   Motorbike 2900 (kinderen moeten naar school ligt op 8 km en de ander 3 km de andere kant)
   Schoolgeld 2000
   Zakgeld 3 kids 4000 (resp 500 – 400 en 100 per week)
   Dat is totaal al 18190 bath

   Dan hebben je vriendin/vrouw nog niets te eten, evt. dokter en tandarts kosten, kleding, wasmiddelen entoiletartikelen, huisraad, bijdrage voor het vuil ophalen, verzekeringen e.d.

   Ben benieuwd hoe de mensen die zeggen dat je met 5000 bath kan rond komen leven. Of houden ze er andere normen op aan voor hun partner als dan voor hun zelf ?

   Nee mij oogkleppen zijn geopend. Nu ik zelf in Isaan woont. Nee met 20.000 kan je ook niet echter makkelijk leven in Isaan. Misschien wel alleen maar toch zeker niet met een gezin met opgroeiende kinderen.

   Het minimum dagloon van 300 Bth is voor de onderste laag van de bevolking (meestal gastarbeiders uit Birma) en je moet dan ook niet zien hoe zij moeten leven, als ze net met meer mensen in een kamer moeten leven.

   Ach en opmerkingen over DNA slaan nergens op. Als het jou kind is wil je dat die goed opgroeit, dat zou inderdaad in Nederland kunnen, maar of je dan goedkoper ben dat weet ik niet.

   Echter je moet ook oppassen dat je inderdaad geen ATM wordt, maar zet gewoon met je vrouw eens op papier wat en waarvoor ze het nodig hebt.

   Ondanks het mijn kinderen niet zijn vind ik dat ik als ik een echte relatie aangaat daarmee dit ook op je schouders neemt. Het is niets anders dan als je een relatie aangaat in Nederland.

   En van die koffieshop, zou ik me niet te veel voorstellen. iedereen wil iets beginnen, maar bijna niets levert geld op. Behalve een erg mooie gogo danseres, ladyboy, barlady of masseuse maar denk daar bij dat dat echt niet is door haar normale werk. Maar door het “bijklussen” Ja en dat moet je zelf bepalen of je dat wilt. Zelf sta ik daar ruim tegenover, ben maar een aantal maanden in het jaar in Thailand.

   Dit moest me even van het hart, als ik die berichten met die onzin bedragen langs ziet komen.
   Ik daag degenen uit die dat vertellen om ook eens een lijstje te maken van hun uitgaven.

   • BA zegt op

    Klopt dit is een heel normaal overzicht voor een doorsnee gezin. Kan het uitgaven overzicht zo naast die van mij leggen, qua vaste lasten zit er haast geen verschil in, behalve dat ik geen kinderen heb. Maar huur je een huis in een doorsnee moo baan dan klopt het.

    De enige manier om hier wat onder te komen is of naar een condo verhuizen, dan betaal je alsnog 3500-5000 huur, maar zit internet en TV er vaak bij in. Of de andere optie is bij familie intrekken. Wat een hoop single moeders dus doen. Of condo delen en kind bij de familie.

    Tenminste in een stad. In de kleinere dorpen is het vaak zo dat het huis eigendom van de familie is. En dan hebben ze dus haast geen woonlasten behalve een beetje water en stroom. Maar zelfs dan is 300 baht per dag net genoeg om in leven te blijven.

 10. hein zegt op

  Evert, je zegt dat ze jou kind heeft maar ben je ook bij de geboorte geweest, en of heb je een dna test gedaan.je zal zeker niet de eerste zijn die voor een ander zijn kind moet opdraaien, zeker gezien het bedrag dat ze vraagt.

  • klaasje123 zegt op

   Hoi Evert,

   Is er wel een kindje moet je je afvragen. Geloof alleen wat je met eigen ogen ziet, en dan nog. This is Thailand man!!
   Succes

 11. John Chiang rai zegt op

  Ook al zou je iedere maand 20.000 bath betalen,blijft de vraag,hoeveel hiervan werkelijk bij het kind terecht komt. Met de voorlopige vraag naar 20.000 bath heeft ze als calculatie,ook een zorgenvrij leven voor zichzelf berekent. Ik heb extra het woord voorlopig gebruikt,omdat verdere kosten die niets met het kind te doen hebben zeker zullen volgen. Het gaat hier veel minder om de vraag,wat jij jou kind waard vindt,maar om de zorg dat het werkelijk aan je kind besteed zal worden.

 12. Fransamsterdam zegt op

  Verwijzen naar het minimuminkomen van 300 baht per dag kan, maar dit is beslist niet het gemiddelde inkomen, en een farang die zijn grote liefde daarmee afscheept zal vermoedelijk niet aan de verwachtingen voldoen.
  10.000 Baht per maand lijkt me voldoende genereus.

 13. VMKW zegt op

  Bij een dagloon van gemiddeld 300 THB is een maandelijkse bijdrage van 20.000 THB exorbitant. Niks persoonlijks maar ik krijg er een zeer slecht gevoel bij als deze bedragen worden gevraagd.Het enige wat dit bedrag nog enigszins zou kunnen rechtvaardigen is als er een bedrag voor de huur van de “coffeeshop” is inbegrepen. Maar het feit dat er (als ik het goed heb begrepen) op jouw kosten en ZONDER je medeweten en overleg een shop is geopend geeft mij een uitermate wrange smaak in mijn mond. Ongeacht je financiële draagkracht.

  Mijn advies is om je hand ZEER strak op je knip te houden want het lijkt er verdacht veel op je als een melkkoe wordt gebruikt. Ik hoop van harte dat ik het mis heb maar……………..

 14. Rene Martin zegt op

  Je vriendin heeft een koffieshop en jij stuurt 20.000 Bth naar haar dat lijkt me gezien de plaats waar ze woont wel erg veel.Uiteraard is het afhankelijk hoe zij woont etc maar ik zou niet meer dan 7500 Bth naar haar rekening overmaken aangezien ze ook eigen inkomsten heeft.

  • BA zegt op

   De vraagsteller vertelt wel dat ze een coffeeshop heeft maar of er echt inkomen uit voort komt is nog maar de vraag. Zeker in het begin kan het heel goed dat de shop gewoon verlies draait of breakeven draait. Ik weet in de meeste plaatsen talloze zaken die werkelijk net aan rendabel zijn en die meer als doel hebben de familie werk verschaffen als dat er daadwerkelijk winst gegenereerd word. Vaak is het ook nog eens meer de status van een eigen zaak hebben als dat er ook daadwerkelijk wat verdiend word. En ook is het nogal eens zo dat de inzet van de eigenaar erg laag is, zeggen dat ze op de zaak bezig zijn, maar zitten de halve dag met hun telefoon te spelen enz.

   Mijn vriendin heeft toevallig een eigen zaak, die heb ik juist op het hart gedrukt om niet meteen alle winst uit de zaak te trekken, maar laat eerst het kapitaal van de zaak maar aangroeien zodat je ook ruimte hebt voor uitbreidingen, vervangen van spullen en noem het allemaal maar op. Dan word een zaak ook op de langere termijn rendabel en meer winstgevend. Plus je moet het zeker in het begin ook wat tijd geven om te groeien en zij moet ook een kans krijgen om het te leren.

   Als ze het op de Thaise manier aanpakt, dus meteen al het geld over de balk gooien dan is bij een keer tegenslag de zaak meteen over de kop.

   Eea ligt natuurlijk wel aan de partner maar goed over dit soort dingen praten is een pre voor je je vriendin überhaupt een zaak kado doet. En naderhand een beetje in de gaten houden hoe het met de zaak gaat, of het ook daadwerkelijk wat word of dat het alleen voor de hobby is.

 15. ruud zegt op

  U kunt verhaal van twee kanten bekijken.
  Aan de ene kant is 20.000 Baht misschien een hoop geld.
  Aan de andere kant moet u zich afvragen hoeveel (of hoe weinig) geld u op tafel wilt leggen voor de verzorging van UW EIGEN kind.
  En de moeder van uw kind natuurlijk.

  300 Baht per dag (9000 Baht per maand) is overigens het minimumloon in Thailand in tegenstelling tot het ergens genoemde gemiddelde salaris.

 16. Haki zegt op

  THB 20000,-/mnd is gelijk aan het maandsalaris van mijn vrouw voor kantoorbaan in BKK. Moet ik nog meer zeggen? Mogelijk dat wij ook in jouw situatie zullen komen (ik-afh. van uitkering- woon in NL, mijn vrouw en ons toekomstig kind, in BKK), dus hebben we het al gehad over mijn bijdrage. En dat ligt, afhankelijk van wat mijn vrouw (die ook haar ouders in Isaan moet helpen) kan doen, rond THB 4.000,–/mnd van mij. Dit kan meer worden als ik ook meer weet over evt. kinderbijslag uit NL. Heb jij daar wel aan gedacht?

 17. Johan zegt op

  Het gemiddelde vinden is niet altijd gemakkelijk. Hoeveel geef je om je kind en de moeder – wat zijn de toekomstplannen, en wat zijn je inkomsten? Als je er zelf niets aan tekort komt en je er gelukkig bij voelt, is de hoeveelheid van een bedrag per maand onbelangrijk.
  Allerbest van al is de situatie zelf te bekijken. Wie A zegt, moet ook B zeggen.
  Mensen die vanuit Nederland reageren zijn meestal vol twijfels over Thaise vrouwen. Mijn ervaringen leren anders.
  Bespreek alles eerlijk met je vriendin en vergeet niet ‘het is de toon die de muziek maakt’.

 18. Tino Kuis zegt op

  Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking in Thailand is 15.000 baht per maand. Het gemiddelde inkomen van een gezin van drie personen is dus 45.000 baht per maand. Maar dat is slecht verdeeld over de bevolking : 50 % van de bevolking heeft een maandelijks inkomen van minder dan 10.000 baht.
  Met 20.000 baht per maand zit je dus goed: het is het inkomen van een redelijk gegoede middenstander. Van minder dan 15.000 baht per maand kun je nauwelijks rondkomen.
  Ga daarnaast wat sparen voor je kind voor later en maak een testament zodat je kind(en moeder?) ook wat heeft als je komt te overlijden.
  Ik vind het een morele plicht moeder en kind te ondersteunen, en dit zijn normale bedragen.

 19. Hans zegt op

  Met respect voor alle opmerkingen. “Jullie” hebben het over een minimum – en gemiddeld inkomen.
  Men gaat voorbij aan het feit dat mensen dat krijgen voor hun werk en daar ook hun kind(eren) van moeten onderhouden. Zij kan werken begrijp ik. Je hoeft dus alleen voor je kind te betalen. En wat extra omdat zij de zorgen alleen heeft. Echter meestal is de verzorgende, haar moeder (familie). Controleer dus e.e.a.
  Overigens heb ik absoluut geen negatieve ervaringen met mijn vrouw betreffende sparen en uitgavenpatroon.

 20. Wim zegt op

  Schets eens een wat beter beeld over hoelang jullie al een koppel zijn en hoe vaak je naar Thailand gaat. Kan direct een ander beeld geven.
  Nu lijkt het alsof jullie elkaar nauwelijks kennen.

 21. Ger zegt op

  Naast alle adviezen omtrent de hoogte van de bijdrage zou je ook de uitgaven van je vriendin voor jullie kind kunnen bekijken. Zelf heb ik een dochter van 19 maanden in Thailand welke bij haar moeder woont. Alle kosten voor de kleine neem ik voor mijn rekening. Kleine toelichting : melkpoeder 400 baht per 4 dagen, pampers 400 baht per week; dit is alleen al zo’n 4500 baht per maand. Daarnaast nog kleding en overige uitgaven. Schat dat ik dus ongeveer 7000 baht per maand betaal. En dit al 19 maanden lang dus ben ik denk ik een ervaringsdeskundige. Ik koop alles zelf voor mijn dochter in Thailand dus ik weet alle prijzen. Als er eventueel iets gekocht wordt doe ik dat zelf in Thailand. Dit betreft dus alleen de uitgaven voor het kind.
  Wat je verder zou willen bijdragen aan je vriendin voor bijvoorbeeld huur en overige kosten , los van eventuele inkomsten uit de shop, zou je zelf kunnen bepalen als je deze gegevens hiervan hebt.
  Sluit me aan bij de laatste zijn van Tino Kuis. Ben gelukkig met mijn dochter en ben blij voor haar te kunnen zorgen. En heb geen relatie meer meer met de moeder maar wel een zeer goede band, zoals familie.

 22. Frans Nico zegt op

  Beste Evert,

  De gegeven reacties en adviezen zijn ongetwijfeld goed bedoeld, maar je vraagt enkel wat een redelijk bedrag is voor onderhoud (van moeder en kind?

  Het minimum (NIET het gemiddelde) dagloon in Thailand is 300 THB per dag. Velen zullen daarvoor werken en vaak ook zes dagen per week. Voor zes dagen per week komt dat op 7.800 THB per maand. Daar moet dan vaak een gezin van worden onderhouden. Te weinig om van te leven en teveel om dood door te gaan. Vandaar dat veelal beide partners moeten werken om nog een redelijk bestaan te hebben. Ik ken diverse gezinnen die voor een simpele woning 10.000 THB huur per maand moeten betalen.

  Of je uit moet gaan van het minimum dagloon is mijn inziens te betwijfelen. Ik woon niet in THailand maar ben daar wel elk jaar een tot twee maanden. Mijn vrouw is met onze dochter (van nu drie jaar) elk jaar drie tot vier maanden in Thailand. Vaak doen we, als ik er ook ben, samen boodschappen. Daardoor weet ik wel enigszins de kosten van levensonderhoud. Als mijn vrouw en dochter in Thailand zijn geef ik hen 10.000 THB per maand mee. Dat is alleen voor dagelijkse behoefte aan voedsel en drinken en overige benodigdheden. Woonlasten heeft ze niet of nauwelijks. Als ik er ben betaal ik meestal de energiekosten.

  Ik denk dat je hiermee een richtlijn hebt en dat kan toepassen op de specifieke situatie van jouw vriendin en kind. Verder is het natuurlijk aan jou hoe je in deze situatie staat. Ook jouw inkomen is van belang hoeveel je kan missen.

  Ik wens je veel geluk en wijsheid in dit nieuwe jaar.

 23. jm zegt op

  Eerst en vooal moet je nagaan of diene kleine wel van u is of niet?
  Dan wens ik je veel geluk en kan je geven wat je wil en niet wat zij wil.

 24. gerrit zegt op

  Wanneer is de moeder van jullie kind een vriendin,volgens mij ben jij de vader zoals je zelf zegt en aansprakelijk voor het onderhoud van beide.Als je dus echt een vader bent dan ben je daar waar je kind opgevoed wordt,en bepaal je zelf hoeveel je daar aan besteed, en neem jezelf het heft in handen.Ook als je in Nederland gaat wonen kom je niet letterlijk en figuurlijk voor 20.000 klaar. Ik ben geen moraal ridder maar als je alleen maar naar Thailand gaat voor sex, dan moet je ook de moed hebben voor de gevolgen op te draaien en dan niet gaan mekkeren als dat dan 600 euro per maand kost want dat wist je van te voren ook wel.

 25. Jan Buiring zegt op

  Beste Evert en geïnteresseerden,

  Heb zelf 4 jaar in Thailand gewoond en gewerkt dus enige ervaring met betrekking tot kosten.Huidige gezinssituatie: mijn partner en dochter en een een dochter uit een eerder huwelijk van mijn partner.
  Rekensommetje uitgaande van deze samenstelling. Ik spreek over kosten per maand in Thai bath.
  – huur 4000
  – water/elektriciteit 1000
  – internet 1200
  – school 2 kids 2300
  – dagelijkse voeding (3x100x30) 6000
  – eten school (2x30x30) 1800
  – verzekering motor, brandstof, airtime telefoons 500
  – kleding/schoeisel/speelgoed/make up etc. 2000
  – goodies 2000

  Totaal 20000 plus

  Ik vind, in mijn geval, voor drie personen een bedrag van 25000 bath heel reëel voor een gewoon zorgeloos leven.

  En dan heb ik nog niet eens de ziektekostenverzekering en de tandarts meegerekend.

  Hoop dat je er wat aan hebt. Succes!

  Jan

 26. toelichting op 19.53
  Ik ben geen moraalridder.
  Ik ben al 9 jaar getrouwd met een Thaise .Ik was zelf een gescheiden man van 68 en heb in pattaya mijn vrouw ontmoet, ook hier was het gevolg een kind. Ik heb na 2 jaar voor haar en onze dochter (gecontroleerd) in haar geboortedorp een huis gebouwd en ben met haar in Nederland getrouwd. Ik woon en werk nog steeds in Nederland en ga elke 3 maanden voor 1 maand naar mijn gezin Elke maand krijgt ze 20.000bath dan leeft ze als een prinses en onze dochter en een zoon uit een eerdere relatie van mijn vrouw,ook die heb ik gehecht en zorg als een vader voor allen, en ook als gebruikelijk voor vader en moeder.Als alles goed gaat ga ik in 2017 voor goed naar Thailand om daar mijn laatste jaren met mijn vrouw en kinderen door te brengen.

  Hoop dat je nu begrijpt dat ik dat normaal vind en niet zoals jij dat doet
  Dit is dan ook een aanvulling

 27. Patrick zegt op

  Het is ronduit schandalig hoe krenterig sommige mensen zijn als het erom gaat hoe anderen hun plan moeten trekken met een onrealistisch laag budget en zelf continu klagen telkens de wisselkoers even slecht uitvalt en ze hierdoor een biertje minder moeten consumeren.
  Thailand is geen ontwikkelingsland.
  Een alleenstaande moeder die 20.000 thb leefloon vraagt om bij te staan in het onderhoud van je kind is beslist geen slecht mens. Als ik naar Big C rij ben ik elke week al 5000 thb kwijt aan waspoeder, eten enz.
  Dan komt daar nog bovenop kosten van woning, nutsvoorzieningen en de universiteit van twee dochters.
  20.000 thb is een niet onredelijk verzoek om haar bij te staan in het onderhoud van jullie kindje.
  Trouwens, kinderoppas kost ook geld. In Nederland of Belgie zou dat niet anders zijn.
  Zoals anderen reeds zeiden, vraag een wekelijkse of maandelijkse uitgavenstaat zodat je wat kunt opvolgen.
  Als er van dit budget iets kan gespaard worden, zeker doen.
  Succes .

 28. Nico zegt op

  Ik wil ook mijn kosten wel op een rijtje zetten, dan kan je je zelf oriënteren over de kosten hier in Thailand.

  Huis; 0 Bhat (is volledig afbetaald)
  Net de rekening van stroom binnen gekregen 3.950,95 Bhat (zeg maar 4.000 Bhat) 4 airco’s, waarvan er gemiddeld 1 altijd draaid (overdag de woonkamer, s’nachts de slaapkamer) de andere zijn de logeerkamer en de studie/werk kamer. Maar die staan niet vaak aan.
  Internet van True onlie 640,93 Bhat
  Water; 265 Bhat
  Tja, telefoon, wij zijn met 4 personen waarvan twee grote kinderen, reken gemiddeld op 1.100 Bhat per persoon.

  Grote kinderen, grote kosten zeggen ze altijd, dat is bij mij dus ook. Maar zover ben jij nog niet, Daarom zegt iedereen ga daar nu alvast voor sparen. Want die kosten komen zeker.

  Bij mij, voor een internationale school (Sint John Bangkok) schrik niet…….. 45.000 per maand. (2 kids)
  En wat Ger ook zegt als “ervaringsdeskundige (goed gezegd Ger) babypoeder en pampers zijn duur in Thailand.

  Ik denk dat je nu wel een afweging kan maken van de maandelijkse kosten voor je vriendin en je kind.

  Veel susses en een heel goed 2016 (2559) toegewenst.

  Groetjes Nico (vanuit LakSi)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website