Wat is die olie-achtige substantie om eten pittiger te maken?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
11 mei 2019

Beste lezers,

Een paar weken geleden weer thuis gekomen van mijn 5e bezoek aan Thailand, wederom een geweldige vakantie gehad. Bij de vele eetgelegenheden kwamen we een soort olie-olie-achtige substantie tegen om het eten pittiger te maken. Er zaten van ringetjes van pepertjes in.

Ik vond dit erg lekker en zou dit graag zelf maken maar weet niet wat de samenstelling is. Kan iemand mij hier het recept van geven?

Zal wel niet heel ingewikkeld zijn maar wil toch graag weten hoe het gemaakt wordt.

Bij voorbaat dank!

Elles


» Laat een reactie achter


18 reacties op “Wat is die olie-achtige substantie om eten pittiger te maken?”

  1. Mark zegt op

    Nam Plik Nam Plaa, heel simpel, beetje limoensap, fijn gesneden verse Thaise rawit peper en een beetje vissaus! Eet smakelijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  2. Cees zegt op

    Beste Elles dat is azijn met chilipeper.

    Groetjes Cees Roi-et

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • Reg zegt op

      Helaas Ces er zit absoluut geen azijn in maar vissaus.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  3. ron zegt op

    Elles, het betreft hier “nam prik” is heel eenvoudig te maken,
    Even googlen, kan bijvoorbeeld met ;

    4 rode pepers
    2 el vissaus
    1 limoen (uitgeperst)
    1 el lichte basterdsuiker
    1 teen knoflook…. succes !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  4. Willy Croymans zegt op

    Hi,

    Ja dat is echt lekker en zo simpel.

    Vis saus
    Lombok in ringetjes snijden
    Lemon
    Witte suiker

    alles naar smaak, maximaal 2 dagen bewaren.

    Smakelijk

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  5. Truus zegt op

    Bakje olijfolie ,teentje knoflook en rood pepertje snijden is alles wat er in zit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Patrick dc zegt op

      Beste Truus
      Olijfolie wordt hier in Thailand enkel door “Farang” gebruikt wegens te duur. In de traditionele Isankeuken gebruikt men zelfs helemaal geen olie. (ook wegens te duur)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  6. Frank Jacobs zegt op

    Dag Elles,

    IK denk dat je bedoelt de bekende Phrik Mam Pla (letterlijk vertaald spicy fish water).
    Ongeveer 2/3 deel fish sauce, 1/3 deel limoensap, en natuurlijk kleine rode chilipeper in zeer dunne schijfjes. Is inderdaad heerlijk om het gerecht wat meer pit te geven. Is heerlijk ook op gebakken rijst, door deverfrissende limoensap…..Gisteren had ik nog een klant (ik noem toch maar even ons restaurant Villa Thai in Brussel), die twee van die potjes gebruikten en dat nog wel op een rode curry en laab kai (heerlijk kipsalade van de regio Isaan)…. Smakelijk
    Frank

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Ria zegt op

      Ja, inderdaad, vissaus, chili, kleine schijfjes limoen, knoflook(gesneden)Onze thaise vrienden doen vaak een klein gesnipperd chalotje erdoor. Ook heerlijk op witte rijst. De smaak kan ( in nederland) varieren ivm keus v vissaus.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  7. Frank Jacobs zegt op

    Tikfoutje….Phrik Nam Pla (Nam met een N)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  8. Bauke zegt op

    Uh das gewoon olie met pepertjes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  9. denextra zegt op

    De naam is prik nam pla

    http://thai-fresh.com/2009/08/nam-pla-prik-thai-chillies-and-fish-sauce/

    http://importfood.com/recipes/tablecondiments.html

    Groetjes.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  10. joannes zegt op

    Prik nam pla is scherp pittig en lekker van smaak. Als je bv sambal eet dan heb je na een uur nog een wrang gevoel in je mond. Bij de prik nam pa is het direct na het eten de smaak in je mond verdwenen, en heb je geen nadorst.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  11. Fransamsterdam zegt op

    Vissaus en limoemsap en rode en groene pepertjes. Ik noem het altijd maar heetmakertjes. Als er van het vocht nog wat over is drink ik het vaak gewoon op. Lekker hoor.
    Wat mij bij (Nederlandse) recepten met pepertjes altijd opvalt is dat er meestal bij staat: ‘Zaadlijsten verwijderen.’ In Thailand heb ik eigenlijk nog nooit Prik Nam Pla gekregen zónder zaadjes. Is er een reden waarom dat verwijderen in Nederland wel gebruikelijk is?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Hendrik zegt op

      …meeste Nederlanders vinden pepers zonder zaden pittig genoeg.
      Wanneer je het pittiger wilt laat je ze zitten….

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  12. Elles zegt op

    Bedankt voor de reacties!
    Ik wist niet zeker wat het was maar nu ga ik dit zeker ook thuis proberen te maken. Nogmaals bedankt!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  13. GuilhermoV zegt op

    Ik lees diverse recepten hoe je prik nam pla maakt, daarvoor bedankt.
    Maar wat ik ook graag wil weten, hoe lang is het houdbaar?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  14. Marco zegt op

    Iemand schreef maximaal twee dagen bewaren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website