Lezersvraag: Weer iets nieuws bij verlenging van mijn visum?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
2 augustus 2017

Beste lezers,

Vandaag was het weer tijd om mijn visum te verlengen. Normaal was dat een paar uurtjes werk, maar vandaag ondanks dat alle papieren in orde waren, een stempel gekregen:  ‘Under consideration’.

Mij werd verteld dat er eerst ambtenaren van de immigratiedienst naar het dorp waar ik woon worden gestuurd. Dan worden bij twee willekeurige mensen in het dorp vragen over mij gesteld.

Heeft iemand dit al eens meegemaakt ?

Dit was bij het immigratie kantoor in Khon Kaen.

Groet,

Marcel

11 reacties op “Lezersvraag: Weer iets nieuws bij verlenging van mijn visum?”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Niet nieuw hoor.

  Wordt meestal toegepast bij aanvraag van een ” Thai Marriage extension”.
  Minder in gebruik bij “Retirement extention”, maar tegenwoordig zie je het daar ook weer meer.
  Sommige immigratiekantoren passen het altijd toe, sommige enkel bij “Thai marriage extension”, andere passen het nooit toe. Hangt van het kantoor af. Khon Kaen heeft blijkbaar beslist om het alvast voor u toe te passen.

  Maak je geen zorgen. Men wil gewoon controleren waar je woont en eens horen van enkele mensen of je een “brave” bent die geen problemen veroorzaakt.
  Lastigste is dat je natuurlijk op een afgesproken datum moet terugkomen voor je definitieve “extension” stempel, daar waar je die je voordien meteen kreeg.

  Heeft ook altijd in het Visum Dossier gestaan dus zeker niet nieuw. Zie blz 35

  “‘Under Consideration’ = ‘In Overweging’
  Sommige Immigratiekantoren kennen de jaarverlenging niet onmiddellijk toe, maar gebruiken de tussenstap ‘Under Consideration’ (‘in overweging’), die misschien voor onrust zorgt bij aanvrager.
  Schrik echter niet, want het is een onderdeel van de procedure. Sinds augustus 2015 past men landelijk de regels wat strikter toe, met als gevolg dat ‘Under Consideration’ vaker wordt gebruikt; ook in kantoren die dat voorheen niet deden.

  U krijgt dan een stempel in uw paspoort die ongeveer het volgende vermeldt (de tekst is afhankelijk van het Immigratiekantoor):
  “Retirement, (naam kantoor) Immigratie, Application of stay is under consideration of the Immigration Bureau, applicatie must contact this office again in person on (datum), ondertekend door de beambte.  De duur van ‘Under Consideration’ mag niet langer zijn dan 30 dagen.
  Bij goedkeuring krijgt u een verblijfsduur die aansluit op uw vorige verblijfsduur, en dus niet op de einddatum van het ‘Under Consideration’ stempel.”

  • ruud zegt op

   Ik heb zeer onlangs mijn verlenging gedaan in Khon Kaen voor retirement.
   Ik heb gewoon direct mijn verlenging gekregen.
   Ik werd wel gevraagd, waarom ik in Thailand woonde, dat viel me wel op, maar dat kan ook onderdeel zijn geweest, van het praatje wat we tijdens de verlenging hadden.
   Gewoon nieuwsgierigheid dus.

   De meeste farang die op het kantoor komen, spreken namelijk geen woord Thai, dus dat praatje zal geen onderdeel van de normale procedure zijn, want de mensen aan de balie spreken geen woord Engels.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ruud,

    Je hoeft mij niet te antwoorden hoor.
    Ik vraag niks.

    Het is de vraagsteller die vandaag in Khon Kaen was en daar een “under consideration” stempel ĺkreeg.
    Hij vraagt wat de reden daarvan zou kunnen zijn.

    De vorige keren kreeg hij blijkbaar ook onmiddellijk zijn verlenging.
    Of dat toen met of zonder praatje was schrijft hij echter niet 🙂

 2. NicoB zegt op

  Niks bijzonders Marcel, heb dat in de afgelopen 6 jaar 1 x meegemaakt, een paar jaar geleden.
  Men gaf aan dat de betreffende bevoegde niet op kantoor was. De Immigration beambten gaven mij zelf al aan, dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Periode under considiration was 30 dagen, na een paar dagen werd ik gebeld, het paspoort lag klaar met de verlenging van een jaar.
  Bij mij is nooit een onderzoek ingesteld, ik heb geen marriage extension maar een retirement verlenging op basis van een banktegoed van 800.000 Bath.
  Een vriend van mij kreeg eens huisbezoek, moest samen met zijn vrouw op de foto voor hun huis, liep verder ook gesmeerd.
  Men trek hier en daar de regels wel wat aan, heb je een familielid dat een Handicapt Card heeft, dan kreeg je die moeiteloos verlengd, ook al had je een verlopen ID Card. Gaat nu niet meer, eerst een nieuwe ID Card halen en dan de Gehandicaptenkaart, de ambtenaar gaf aan, dat men opdracht heeft de regels strakker te volgen, maar heus, als je niet de beest uit hangt in je dorp komt het allemaal goed. Laat weten hoe het is afgelopen.
  NicoB

 3. Wim zegt op

  In Hat Yai overkomt mij dit ook jaarlijks. Puur ter controle of je op het opgegeven adres woont. 1 of 2 dagen later krijg je het “jaarstempel” in je paspoort.

 4. joop de boer zegt op

  zorg voor wat eten als ze komen en wat biertjes en geef wat bathjes voor de diesel dan komt het wel goed

  • Rob zegt op

   Beste Joop,
   Ja en dan maar klagen over de corruptie en al de willekeurige verschillende regeltjes, terwijl je dat op deze manier zelf in de hand werkt.

 5. Henri zegt op

  Ik kan me nog iets van controle voorstellen bij een marriage visa. Maar de eis van een inkomen van 800.000 thb op jaarbasis niet zoveel. Stel ik kan dat inkomen netto aantonen op de ambassade, krijg dan mijn goedkeuring daar, maar heb nog veel betalingsverplichtingen in Nederland. Te denken aan een eigen huis met hypotheekkosten, allimentatie etc. Krijg dan wel probleemloos mijn retirement visum, maar dat is dan lang niet gedekt door het vereiste inkomen van 800.000 thb.
  Een ander punt , waar ben je in Thailand? Ik ga naar de ambassade daar in Nederland en vraag een jaarvisum aan. Moet dan wel vier keer na 90 dagen verblijf een visarun maken, maar verder kan ik gaan en staan waar ik wil. En kan zo 15 maanden door Thailand trekken. Hotels doen wel registratie van boeking, maar eigenlijk als ik me netjes gedraag, zal geen mens me tegenhouden.
  En dan heb ik het nog niet over de toeristen, die automatisch 30 dagen krijgen bij binnenkomst, hoe is dat beheersbaar dan??
  Dat de Thaise overheid een vinger achter de werkelijkheid wil krijgen kan ik me nog wel voorstellen,
  maar wat is die werkelijkheid dan eigenlijk wel?

 6. lung addie zegt op

  Hier in Chumphon immigration is dat ook zo. Sedert 2 jaar. Vroeger deden ze dat niet, nu wel. Ze passen gewoon de regels wat strikter toe. Ik heb ook een jaarverlenging op basis van +800K op de bank. Geen probleem voor mij, uitstapje naar de immigratie met aansluitend bezoek aan Makro of ander shoppingcenter. Geen zorgen over maken. Hier zijn ze wel nog niet komen kijken of ik hier wel degelijk woon. Bij gehuwden, welke op basis van marriage hun jaarvelenging hebben, doen ze het wel maar, naar de verkregen info, houdt dat niets bijzonders in en moet er niet voor de diesel betaald worden, eten gegeven worden of de fles Whiskey op tafel gezet worden. Ze doen gewoon hun werk en zijn weer weg.

 7. Willem zegt op

  BESTE LEZERS,

  Beste Marcel maak je geen zorgen , dat hebben ze bij ons 13 jaar geleden al gedaan.

  Maar doe zeker NOOIT wat Joop de Boer zegt, want dan werk jij de corruptie in de hand en zullen ze zeker ieder jaar om een bijdragen vragen en dat wordt dan ieder jaar meer.

  Zorg dat je alles in orde hebt, dan hoef je deze mensen niet nog meer geld te geven !!!

  Mvg,

  Willem.

 8. Marcel zegt op

  Iedereen bedankt voor de geruststelling.
  Ik zal jullie op de hoogte houden.
  En even voor de tip van Joop, nooit doen!!!
  Mijn vrouw (Thaise) zei dat er ambtenaren zijn die jouw aangeven mocht je hun
  Om willen kopen.
  De straffen zijn flink dus nooit doen!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website