Nieuwe wagen en kostprijs waterafstotende laag?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 oktober 2021

Beste lezers,

Enige tijd geleden heeft mijn schoonvader een nieuwe wagen aangekocht. Hij heeft een speciale waterafstotende laag laten aanbrengen die naar zijn bescheiden mening een levensduur van ongeveer 3 jaar zou hebben. De kostprijs was 5.000 THB.

Ik heb deze week mijn nieuwe wagen mogen ontvangen en nu wil mijn vrouw dat ik ook een dergelijke beschermingslaag zou aanbrengen. Ze beweert dat dit het onderhoud vergemakkelijkt en dat bij hevige regenval de hinder sterk gereduceerd wordt. Ik wil dit alles wel geloven maar vind 5.000 THB voor Thailand toch wel heel duur.

Wat zijn jullie ervaringen terzake?

Alvast dank.

Vriendelijke groet,

Arthur

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

18 reacties op “Nieuwe wagen en kostprijs waterafstotende laag?”

 1. Lunghan zegt op

  Beste Arthur,
  Je kan op je auto verschillende lagen laten aanbrengen, oa. glasscoating , nanocoating, car protection coating, en nog wat meer van die benamingen, ik heb een glasscoating aan laten brengen , kosten 28000 thb, voor 5000thb krijg je gewoon helemaal niks , kun je net zo goed een goede shampoo gebruiken , een goede coating varieert voor een suv tussen de 15- en 40 duizend euro , met 5 jaar garantie ,kijk voor meer informatie maar eens op
  https://foursquare.com/v/gloss-line-pattaya-car-detailing-center/5e64fab217c5cd0007e601a7

  Dit is een professioneel bedrijf met vestigingen in Bangkok en Pattaya.

 2. JomtienTammy zegt op

  5000 bath is ongeveer een 125€.
  Dit is zéér goedkoop in vergelijking met België, waar men voor deze behandeling tussen 1000 en 1800€ (+- 40.000 en 73.000 bath) vraagt.
  Bovendien is het lakwerk van uw auto wel degelijk nog beter beschermd tegen allerlei invloeden… nuttig ook in zeer drukke, sterke luchtvervuilde regio’s.
  Kan het alleen maar aanraden!

  • Cornelis zegt op

   Je hebt het hoogstwaarschijnlijk over een heel andere behandeling, gezien de prijzen.

  • Arthur zegt op

   Bedankt voor je reactie. Ik dat een goede bescherming ook een pak meer zal kosten dan die 5000THB. Iets om over na te denken!

   Prettige dag verder.

 3. Pieter zegt op

  https://glascoating.nl/?gclid=EAIaIQobChMIv7b7k4Te8wIV0bLVCh2aAwO0EAAYASAAEgKwh_D_BwE

 4. Han zegt op

  Heb hier nog nooit van gehoord, vind het een vreemd verhaal. Laat mijn auto ook nooit door een minnik inzegenen en heb nog nooit een ongeluk gehad hier.
  En als je met hevige regenval minder last zou hebben betekent dit dan dat het goedje ook op de ramen gespoten wordt?

 5. Patrick zegt op

  Naar mijn mening : ” just a waste of money ” !
  Hoe je wagen reinigen ?
  1. Reinig je wagen steeds van ONDER naar BOVEN.
  2. Verwijder met véél water al het zand , stof ed.
  3. Was je wagen met water + klein beetje afwasdetergent.
  4. Spoel af met water.
  5. Vul emmer met water + een 5-tal druppels lichte machieneolie ( all purpose light machinery oil ) … imprigneer je zeemdoek … en zeem opniew je wagen … en dàt is de beste waterafstotende coating die je voor erg weinig geld kan aanbrengen [ Mr Dy THB 10 voor een busje waar je maanden mee verder kan ].
  Succes

  • Paul zegt op

   Zo zie je maar wat voor een onwaarheden er hier soms verkondigd worden.
   Een gouden regel: Reinig je wagen altijd van BOVEN naar ONDER en niet omgekeerd Patrick.

   En olie in water, dat is als water en vuur. Olie zal zich nooit mengen met het water. Ik zal zeker en vast geen olie op mijn ramen smeren hoor, laat staan op de rest van mijn wagen. Een slecht advies voor wat mij betreft.

   • Han zegt op

    Ik heb geen idee wat nou het verschil is van boven naar beneden of andersom. Innde wasserij hier beginnennze wel met de onderkant, wielkasten enz.

    • Willy zegt op

     Ik heb in mijn hele leven nog NOOIT een particulier gezien die begint met zijn auto te wassen onderaan. Maar ik ben dan ook geen deskundige terzake.

 6. janbeute zegt op

  Wat lees ik nu weer dure coatings om je auto te beschermen tegen WAT.
  Mag ik dan nog steeds met alle tevredenheid rondtouren in mijn oa nu 16 jaar oude Mits Strada, met de nodige kilometers op zjin naam staande welke nog nooit enige coating van wat dan ook heeft gezien in al zijn werkende levensjaren.
  Oh ja hij wordt een paar jaartjes ouder dat kan je ook zien aan de lak maar door het goede mechanisch onderhoud van ex monteur Janneman ga ik nog graag met hem op straat ondanks al het weer en wind en de vele zon uren in Thailand.
  En wat beschermt je mooie glanzende laklaag op je nieuwe Benz of BMW wanneer in druk stads verkeer een Panda of Grab boy op zijn brommer je een fikse kras geeft op je bolide.
  Ik noem het dan ook geld weggooien of beter gezegt een grote luxe probleem.

  Jan Beute.

  • Willy zegt op

   Ik vind het betreurenswaardig dat, als er een terechte vraag gesteld wordt, hopend op wat deskundig advies van onze bloggers, er op dergelijke manier gereageerd wordt.

   De vraag afschilderen als een groot luxe probleem en dan nog je eigen situatie nog eens dik in de verf zetten is alles behalve behulpzaam. Een nieuwe wagen beschermen tegen externe omstandigheden is niet hetzelfde als een 16 jaar oude wagen die geen bescherming hoeft Jan.

   Ik heb zelfs de indruk dat er heel wat jaloezie schuilgaat in je reactie. Een oude Mits Strada is helaas niet te vergelijken met een nieuwe Mercedes of BMW. Trouwens, de vraagsteller heeft niet eens gemeld wat voor een nieuwe wagen hij aangekocht heeft.

   • Lung addie zegt op

    Citaat:
    ‘Ik vind het betreurenswaardig dat, als er een terechte vraag gesteld wordt, hopend op wat deskundig advies van onze bloggers, er op dergelijke manier gereageerd wordt.’

    Wel beste Willy, Janbeute is een heel deskundig persoon op gebied van wagens. Waarschijnlijk zelfs de meest deskundige, op gebied van wagens ens motoren, hier op het blog.
    Ik zal eerder zijn advies opvolgen dan deze van iemand die schrift dat je een wagen van onder naar boven moet wassen en olie in je water doen.

    • Willy zegt op

     Iets bestempelen als een luxeprobleem is inderdaad een deskundig antwoord waar we verder mee aan de slag kunnen.

     Bij deze, Jan Beute, alvast bedankt voor je deskundige uitleg.

  • Arthur zegt op

   Beste Jan, ik heb geprobeerd om hier een terechte vraag te stellen.

   Mijn wagen is nieuw (1 week oud) en ik weet dat er toch heel wat mensen rondlopen die een extra beschermingslaag aanbrengen op hun wagen. Mijn bezorgdheid was echter dat mijn schoonvader 5000 THB betaald heeft en ik vrees dat dit weggegooid geld is. Een kwalitatieve bescherming kost blijkbaar een pak meer als ik de antwoorden hierboven zie.

   Uw reactie komt inderdaad wat neerbuigend over. Misschien vind jij dit een luxeprobleem, misschien is het feit dat ik een nieuwe wagen aankoop dan ook een luxeprobleem. Anderen rijden dan weer rond in een 16 jaar oude wagen maar ik ben zo beleefd om daar niet over te (ver)oordelen.

   Als ik lees dat jij hier op ons blog de persoon bent met de beste kennis over alles wat betreft wagens en motoren dan begrijp ik niet dat je een goede kwalitatieve beschermlaag op een wagen afkeurt. Ik zal je deskundig advies dan helaas niet volgen.

   Nog dit terzijde, nee ik heb geen BMW, Mercedes of Audi gekocht hoor, dergelijke luxe kan ik me niet permitteren. Ik hoop van harte dat ik ook 16 jaar kan rondrijden met mijn nieuwe bolide, en ik hoop tevens dat ik na 16 jaar niet moet toegeven dat de lak zijn kleur verloren heeft doordat ik heb nagelaten een luxe beschermingslaag aan te brengen.

   • Kris zegt op

    Arthur,

    Elk jaar behandel ik mijn wagen met een nano coating laag. Ik doe dit zelf, het vraagt wat werk maar het is echt niet moeilijk.

    Ik kan je verzekeren dat, sedert ik dit doe, er een werkelijk verschil is in het onderhoud achteraf. De vensters neem ik ook mee. Ook daar heb ik nadien heel wat minder last van de regen.

    Ik ben geen specialist maar zie toch heel wat voordelen van die jaarlijkse behandeling. En wees eens eerlijk, er bestaat een florerende handel in die producten en de behandeling ermee, dus het zal zeker niet slecht zijn.

   • janbeute zegt op

    Het gaat mij niet om in wat voor wagen je rijd of het nu een oude nieuwe dure of goedkope auto is, ik blijf erbij dat er geld tegen aangooien om je laklaag te beschermen weggegooit geld is.
    En jaloers ben ik helemaal niet daar ik ook beschik over meerdere vervoersmiddelen.
    Maar bij geen enkele van die vervoersmiddelen gebruik ik lak beschermings middelen. Regelmatig je voertuig goed schoonmaken met ruim schoon water ook in de naden en kieren grondig schoonmaken, op je knieenen met de tuinslang en verstuivermond ook de onderzijde en binnen in de spatborden grondig reinigen en onder de motorkap.
    En zelfs mijn oude Mits glimt nog steeds ook al wordt de lak ook wat ouder.
    Maar wat denk je dat als je lak beschermende middelen gebruikt je inruilwaarde straks een stuk hoger wordt.
    Het oude denken van vroeger toen men na aanschaf van een nieuwe auto eerst stoelhoezen monteerde gevolgt door losse vloermatten en soms ook nog het plastic folie ooit eens door de fabriek gemonteerd aan de binnen kant van de portieren liet zitten.
    Technisch onderhoud van je bolide is veel belangrijkerder dan die poetsmiddeltjes.
    En om op de vraag van de vraagsteller terug tekomen niet doen, besteed die 5000 baht beter aan andere dingen aan je nieuwe auto.
    Een goed werkende dash camera bijvoorbeeld, want dan kan je misschien nog achterhalen wie die kras op je mooie glanzende wagen heeft aangebracht al rijdende in het drukke chaotische stadsverkeer in de meeste steden in Thailand.

    Jan Beute.

 7. peter zegt op

  Wat jezelf wilt, levert niet zoveel op. De coating beschermt niet tegen steenslag of andere mechanische beschadigingen.
  Heb filmpjes gezien, waarbij ze gecoate lak laag in brand staken en dat het de lak beschermt(?)
  Maar ja, hoeveel keer staat je wagen in brand?
  Mijn Thaise vrouw heeft een Vios van 18 jaar oud(moet nu zo’n 200000 op de teller staan), welke ze veel gebruikt, geen enkel probleem met lak. Je kan hem gewoon laten shinen met een ouderwetse waxbeurt.
  Kan jezelf doen of wellicht een Thai daarvoor in huren. Onderhoud/hinder? Zie ik niet.

  Wel handig is een bv nano coating te hebben op je ramen, de regen valt gewoon van je ramen af. Je kan zelfs rijden zonder je ruitenwissers aan te zetten. Heb het ooit 2 x op eigen auto gedaan, maar ben te lui om dit te blijven herhalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website