Beste lezers,

Ik woon in Thailand en zou een Thais rijbewijs willen halen.

Heb gevonden wat ik nodig had aan documenten Dat was niet zo moeilijk. Maar bij mijn zoektocht op het internet is mij opgevallen dat ik twee medische verklaringen nodig heb. Te weten:

 • Een gewoon medisch doktersattest dat niet ouder mag zijn dan 30 dagen.
 • Een bijkomend, nieuw medisch doktersattest waaruit blijkt dat ik niet zou lijden aan epilepsie, diabetes, hoge bloeddruk enz.

Dit attest zou zowel door de dokter als door mij moeten ingevuld worden. Ook medische voorgeschiedenis zou moeten ingevuld worden door de aanvrager.

Het gaat mij in het bijzonder om dit nieuwe doktersattest dat al verplicht zou zijn vanaf 1 maart 2018. Informatie hierover heb ik gevonden bij Thai Pbs: englishnews.thaipbs.or.th/

Als ik het artikel lees van ThaiPbs zou dit wel heel ingrijpend zijn. Vooral waar men het er over heeft dat aandoeningen als diabetes of hoge bloeddruk een gevaar kunnen opleveren voor de publieke veiligheid. In mijn omgeving ken ik heel wat Thai die zowel voor de ene als de andere aandoening een pilletje nemen. En allemaal rijden zij met een motor en sommigen met een pick-up.

Graag had ik van de bloglezers geweten of iemand na maart 2018 al een aanvraag gedaan heeft om een Thais rijbewijs te behalen en of zij op het Land Transportation Office behalve het gewone doktersattest ook het nieuwe doktersattest moesten voorleggen. En ook of iemand weet heeft of het al dan niet aangeven van bijvoorbeeld diabetes of hoge bloeddruk een invloed zou hebben op het al dan niet afleveren van een Thais rijbewijs.

Groet,

Jos NT (BE)

11 reacties op “Lezersvraag: Nieuwe regels voor Thaise rijbewijs?”

 1. Henk zegt op

  Toevallig zittend op het kantoor voor rijbewijzen. Department of transport. Gewoon de standaard medische verklaring kosten 300 baht is voldoende.
  International rijbewijs en rijbewijs meenemen.
  En wat noodzakelijk is is een formulier van de immigratie betreffende het woonadres. Huurovereenkomst etc worden niet geaccepteerd.
  Belangrijk is je visa. Workpermitt werd gevraagd in eerste instantie werd een non immigrant o niet geaccepteerd dus uitgelegd dat dit kan volgens de regels.
  Lastig, weinig begrip. Vervolgens met dezelfde papieren naar het kantoor in bang chak nabij on nut.
  Hier geen probleem. Moest de 2 testen doen.
  Remmentest voor reactie snelheid.
  Kleuren test waarbij je voor je moet kijken en dan links en rechts kleuren ziet.
  Kleuren waren voor mij dus rood orange en groen. Fout dus. Geel moest genoemd worden dus overnieuw. De video bekeken.. Tja als de Thai zo rijdt dan zijn er geen ongelukken.
  Het hele gebeuren kost je bijna een dag. Maar dat is meer wachttijd dan dat je bezig bent.
  Overige medische info wordt niet gevraagd.
  Gelukkig heb ik hulp gehad bij het regelen.
  Er wordt vaak gesproken gewoon omruilen van een internationaal rijbewijs gaat niet op.
  Je Nederlands rijbewijs laten vertalen en de legaliseren bij de ambassade schijnt mogelijk te zijn.
  Gewoon de stappen volgen en dan is het in een dag geregeld.

  • timker zegt op

   Je kan bij het CBR in NL een verklaring van een echt rijbewijs opvragen indien je NL rijbewijs nog geldig is. Ik heb dat 2,5 jaar geleden niet hoeven te vertalen! Die verklaring hoeft alleen bij de eerste keer aanvragen. Ik ga altijd naar Gov.Transport in dezelfde stad als mijn Immigration kantoor, daar is de know-how om met Farangs om te gaan!

   • tom bang zegt op

    En welke stad is dat dan en is het papier van het cbr toevallig ook in het Engels ??

 2. Cornelis zegt op

  In Chiang Rai wordt de ‘oude’ medische verklaring geaccepteerd. Wat Henk hierboven ‘een formulier van immigratie betreffende het woonadres’ noemt, is het door Immigratie af te geven ‘Certificate of Residence’.

 3. Patrick zegt op

  Als er een verklaring betreft de hoge bloeddruk moet worden af gegeven, ben ik bang dat er een hoop, inclusief mijzelf, worden afgewezen.
  Er is toch een grote groep ouderen die daar helaas aan lijden, en zelfs een pilletje zal op het moment supreme niet helpen, is mijn ervaring.

  • janbeute zegt op

   En daar komt ook nog bij dat velen bij een bezoek aan een arts al een te hoge bloeddruk kunnen krijgen .
   Ze noemen dat de witte jassen bloeddruk .
   En bij het verlaten van sommige ziekenhuizen , na het zien van de rekening zeker .
   Daar komt ook nog bij dat een groot en toenemend aantal van de Thaise bevolking lijdt aan te hoge hogebloeddruk en diabetes en overgewicht .
   Ik denk dan ook als ik dit zo mag geloven dat het straks wel eens zeer rustig kan worden op de Thaise wegen .

   Jan Beute .

 4. jan bekkering zegt op

  no worrties!! Voor de medische verklaring betaal je 100 baht,en die krijg je dan zonder ooit een dokter te hebben gezien,en dat zal voor die andere verklaring wel niet anders gaan!!

 5. C.G.M. van Osch zegt op

  Heb vandaag mijn Thais rijbewijs laten verlengen.
  Had alleen de oude medische verklaring nodig een kopie van mijn paspoort en een kopie van mijn Tabienbaan (gele boekje).
  Mijn rijbewijs is zonder problemen verlengd voor 6 jaar.

  • Roy zegt op

   Normaal is het 5 jaar verlenging, ze verlengen tot aan jouw geboorte datum, dus in jouw geval, 7 mei verlengt, valt je geboorte datum in december, 5 jaar + 7 maanden.

 6. Patrick zegt op

  Het tweede doktersattest werd mij niet gevraagd. Wel een visum voor 1 jaar én een adres in Thailand laten zien. Ook het internationale rijbewijs werd gevraagd!

 7. jan si thep zegt op

  De eerste keer was nodig: rijbewijs met internationaal rijbewijs van de ANWB (heeft Engelse vertaling!!), paspoort, visum (“jaar”) en gele boekje voor het huisadres en doktersverklaring die bjj iedere dokter/clinic te verkrijgen is. Mijn vrouw was ook mee (blauwe boekje) wat makkelijk is. Toen de kleurentest moeten doen met het grote stoplicht
  Vorige week verlenging gehaald met dezelfde papieren behalve int rijbewijs van ANWB natuurlijk. Nu kleurentest met uit je ooghoeken kijken. Geen extra doktersverklaring nodig.
  Beide keren binnen een half uur klaar in Lopburi.
  Ander klein kantoor dichterbij vroegen dingen die niet hoefde (int rijbwijs was niet voldoende Engels, moest maar naar de ambassade). De meneer in Lopburi begon hard te lachen toen hij dit hoorde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website