Lezersvraag: Vragen over een nieuw Nederlands paspoort

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
20 februari 2017

Beste lezers,

Ik kan niet uitvinden of deze vraag al eerder gesteld is, maar vooruit. Ik ben 80 jr en verblijf hier op een zgn retirement visa (extension). Nu kom ik er net achter dat mijn paspoort geldig is tot 02 april 2018 en mijn retirement extension loopt van 02 mei ’16 tot 02 mei ’17, dus ik moet een nieuw paspoort aanvragen om weer een retirement extension te krijgen tot 02 mei 2018.

Goed tot zover. Ik heb op de website van de Nederlandse Ambassade gekeken en kan daar geen wijs uit worden, klik hier en klik daar maar wat ik wil weten kan ik niet vinden.

 • Tot nog toe gevonden, de prijs Baht 4850
 • Paspoort 10 jaarr geldig
 • Fotomatrix is van 2007, geldig?

Ambassade bellen wordt men doorverbonden naar een contactcenter in Nederland. Moet een afspraak maken on-line om een paspoort aan te vragen.

Mijn vraag is wat en hoe moet ik dit alles nu doen? Hoe lang duurt het voor ik dan weer een nieuw paspoort heb? Ik hoop dat iemand mij dat uit kan leggen. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, vanaf mijn eerste paspoort op 19 jarige leeftijd, en altijd gewoon naar de Ambassade gegaan en kreeg binnen een week een nieuw paspoort zelfs tot voor 4 jaar geleden. Ik woon in Sattahip dus dat is ook niet naast de deur. Ik weet gewoon niet wat te doen.

Bij voorbaat dank voor eventuele goede raad.

theoS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Vragen over een nieuw Nederlands paspoort”

 1. kaolam zegt op

  Afspraak on line maken:
  https://www.vfsvisaonline.com/Netherlands-Global-Online-Appointment_Zone1/AppScheduling/AppWelcome.aspx?P=Tg%2fSYPsRqwADJwz8N7fAvA3rUU3D6AhBV5iieyTNujc%3d

  Naar ambassade gaan met ingevuld aanvraagformulier:
  http://thailand.nlambassade.org/shared/burgerzaken/burgerzaken%5B2%5D/paspoorten-en-identiteitskaarten/paspoort/vernieuwing/vernieuwing-paspoort-meerderjarige.html)
  Verder meenemen: paspoort, pasfoto en kopie paspoort. En een envelop met 50 baht postzegels gericht aan u zelf.
  In 10 minuten klaar op de ambassade en max 4 weken later krijgt u het thuis gestuurd.

  Hier staat de hele procedure:
  http://thailand.nlambassade.org/shared/burgerzaken/burgerzaken%5B2%5D/paspoorten-en-identiteitskaarten/paspoort/vernieuwing/vernieuwing-paspoort-meerderjarige.html

 2. niek jansen zegt op

  Beste man,
  Ik begrijp het probleem niet. Uw visum is geldig tot 2 mei 2017 en uw paspoort tot 2 april 2018 dus voldoende tijd om een nieuw retirement visum aan te vragen.
  Nieuw paspoort aanvragen kunt u na een afspraak gemaakt te hebben on line met de ambassade in Bangkok apârt voor de categorie paspoortaanvragers.
  Binnen 4 dagen krijgt u daar een nieuw paspoort uitgereikt.
  Het schijnt ook per post te kunnen, maar daar heb ik geen ervaring in.

  • Rob Huai Rat zegt op

   Beste Niek. Een nieuw paspoort binnen 4 dagen is niet mogelijk. De aanvraag loopt nu via Kuala Lumphur en het duurt minstens 2 weken. En ja het kan inderdaad per post en dat wel zo handig, want dan hoef je geen 2x keer naar Bangkok. De juiste oplossing is inderdaad hieronder weergegeven door Gringo.

  • stevenl zegt op

   Nieuw paspoort aanvragen duurt momenteel 4 weken. Versnelde procedure duurt 4 werkdagen, kost extra.

 3. Gringo zegt op

  Beste Theo,

  Geen moeilijkheden zoeken, die er niet zijn. Wat het paspoort betreft hoef je voorlopig niets te doen. Je gaat tegen 2 mei naar Immigration om op de gebruikelijke mnaier een verlenging van je retirement visum te krijgen.

  Die verlenging zal echter slechts tot aan einde geldigheid paspoort gelden, dus op 2 april 2018. Kijk straks maar naar de stempel van de Immigration.

  Eind februari/begin maart 2018 vraag je een nieuw paspoort aan. Met het oude en nieuwe paspoort ga je dan weer naar Immigration en je krijgt een nieuwe verlenging van een jaar, gerekend vanaf de dag dat je je bij Immigration hebt gemeld. Klaar!

  • Kees 2 zegt op

   En zo eenvoudig als Gringo het zegt, klopt het.
   Houd wel in de gaten dat je je 90 dagen melding op de momenten doet zoals die staan op het aparte formuliertje. Het is nl een ander loket…

  • theoS zegt op

   @ Gringo, vele malen bedankt voor deze goede raad. Ik gebruik een agent om mijn retirement extension te maken en zal haar dus bellen aangaande de paspoort geldigheids duur. Zij komt het paspoort met de extension persoonlijk brengen naar mij in Sattahip om mij een extra reis te besparen. Naar haar toe brengen doe ik zelf. Nogmaals bedankt, hele opluchting want op deze manier heb ik alle tijd om een nieuw paspoort aan te vragen.

 4. stevenl zegt op

  Ik zou een nieuw paspoort aanvragen en daarna de verlenging aanvragen, dan krijg je weer gewoon een jaar op dezelfde data als nu.

  Hou wel rekening met extra kosten: verzenden van paspoort kost extra en er moet een broef worden geschreven dat dit paspoort het vorige vervangt, kost inclusiefg paspoort 5,970 Baht (tarief van vandaag). Daar komt dan alleen de envelop voor het versturen nog bij, met 50 baht postzegels. Makkelijkste om deze zelf mee te nemen.

  • Somchai zegt op

   Goede tip. Ik wil mijn extensie-datum ook hetzelfde houden.
   Ik vraag me alleen af wat de geldigheid van het huidige paspoort is tijdens de aanvraag.
   In Nederland moet het oude paspoort worden ingeleverd of wordt het ongeldig gemaakt door perforeren.

   Uiteraard wil je op geen enkel moment met ‘n ongeldig paspoort in Thailand rondlopen (denk b.v. aan reizen, bank-transacties, politie controles).

   Accepteert immigratie ‘n geperforeert oud paspoort voor het overzetten van de extensie naatr het nieuwe paspoort?

   • Chander zegt op

    Als je bij de aavraag van je nieuwe paspoort aangeeft dat je jouw huidige visum wilt overzetten op je nieuwe paspoort dan regelt de ambassade dat netjes voor je.
    Jouw oude paspoort wordt geperforeerd op de paginas die niet meer van belang zijn.
    De paginas met jouw nog geldige visum wordt ongemoeid gelaten.
    In het nieuwe paspoort wordt op pagina 2 netjes geprint dat dit nieuwe paspoort het oude (paspoortnummer) vervangt.
    Tevens krijg je een verklaring (moet apart voor betalen) mee voor de Thaise Immigratie.
    Deze verklaring met beide paspoorten dien je mee te nemen naar de immigration.

   • BA zegt op

    Normaal maken ze hem ongeldig door er een driehoek uit te knippen als je hem mee wilt hebben, bij ontvangst van je nieuwe paspoort.

    Wat ze soms echter doen als je er om vraagt, is het pasport ongeldig maken, behalve de pagina met je visum er in en dan maken ze er een verwijzing in naar je nieuwe paspoort. Ik heb dat eens met een Amerikaans visum met 5 jaar geldigheid laten doen.

    De vraagsteller zou dus ook een nieuw visum aan kunnen vragen op zijn huidige pasport, en bij aanvraag nieuw paspoort de visum pagina bewaren. Alleen voor een maand geldigheid zou ik de moeite niet nemen en gewoon doen zoals Gringo het omschrijft.

  • Egbert zegt op

   U heeft helemaal gelijk. Volgens de regels van de immigratie is er inderdaad een begeleidende brief van de ambassade nodig. De medewerk(er/ster) van de ambassade zal u daar hoogstwaarschijnlijk ook op wijzen.

   Als tip wil ik er toch even op wijzen dat ik vóór de aanvraag van een nieuw paspoort navraag heb gedaan bij de informatie balie van de immigratie (Chaengwatthana Government Complex) en te verstaan heb gekregen dat dit niet noodzakelijk is indien het vorige paspoort nummer in het nieuwe paspoort vermeld staat, wat bij Nederlandse paspoorten het geval is.

   Bij het overzetten van mijn zaken visum in Januari van dit jaar kreeg ik daar onverhoopt toch een vraag over maar heb de beambte vriendelijk(!) gewezen dat het vorige nummer in mijn nieuwe paspoort vermeld staat en dat mij bij de informatie balie eerder toegezegd was dat de begeleidende brief van de ambassade dan niet noodzakelijk was.

   Dit werdt toen zonder problemen geaccepteerd. Ik vind het eerlijk gezegd zonde om zoveel geld uit te geven aan een document waar nooit meer naar omgekeken wordt.

 5. Chander zegt op

  Beste Theo,

  Gringo heeft jou al de juiste oplossing gegeven,
  maar je mag ook eerder je paspoort laten vernieuwen.

  Het duurt 4 tot 6 weken na de aanvraag voordat je nieuwe paspoort kan beschikken.

  Dus, als je nu al je paspoort wilt laten vernieuwen, doe dat tijdig.

  De juiste aanvraagprocedure heeft Kaolam hierboven al aangegeven.

  Persoonlijk zou ik de oplossing van Stevenl kiezen. Dat heb ik ook gedaan.

  Een afspraak maken moet altijd online gebeuren en bij de afspraak moet je in persoon aanwezig zijn!

  Succes,

  Chander

 6. gert zegt op

  hallo.
  ik moet in september voor een nieuw paspoort,omdat ik slecht ter been bent krijg ik altijd ontheffing om op het ambassade terrein te parkeren,pasfoto,s laat ik altijd in pattaya maken,worden altijd goedgekeurd door de ambassade,als er mensen zijn uit omgeving pattaya, kunnen mij bellen om mee te rijden.
  grt gert
  0800142298

  • theoS zegt op

   @ gert, kun je mij zeggen bij welke zaak in Pattaya je deze paspoort fotos laat maken? Alvast bedankt.

   • gert zegt op

    hallo
    sai 3 vlakbij xsite tegenover de 2 nieuwe pool centre

    038 422472 095 9319818

 7. theoS zegt op

  Iedereen van harte bedankt voor deze, voor mij, waardevolle inlichtingen. Ik ben geen springchicken meer en heb tijd nodig om dingen te doen. Mijn vrouw weigert om nog langer met mij in de auto naar Bangkok te rijden, dus ik moet met de bus. Ik wist niet dat alles zo verandert was met het aanvragen van een paspoort maar zoals Gringo het zegt komt dit mij zeer goed uit. Allemaal nogmaals bedankt.

 8. bert pot zegt op

  Beste meneer,
  Sinds kort heb ik ook een nieuw paspoort(10 jaar geldig)
  Je moet je aanmelden(leptop computer) je krijgt dan verschillende data en tijden,wanneer je kan komen
  ter plekke een formulier invullen,of zelf uit printen kan ook,pasfoto maken tegenover ambassade
  je moet ook afgeven,een envelop met jou huidige adres erop,je oude paspoort wordt vernietigd
  en je nieuwe paspoort,heb je met 4 weken thuis.
  sukses Bert Pot.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website