Beste lezers,

Ik heb een aantal vragen ik ben 61 en ben met in mei 2013 met vroegpensioen gegaan nu verblijf ik sinds mei 2013 in Azië wat altijd een wens van mij was. Vanaf 1995 heb ik mijn hart verpand aan dit gebied. Eerst een tijdje rond gereisd en sinds november 2013 in Thailand met een 90 dagen visum en nu met een multiply entry visum voor 1 jaar dat laatste bevalt wel altijd de mogelijkheid om eens weg te gaan.

Kan ik zo’n visum elk jaar opnieuw in Nederland bij de ambassade zonder problemen verkrijgen? Ik sta op dit moment niet meer niet ingeschreven in Nederland maar heb wel een postadres voor mijn contact met de instanties ik betaal wel gewoon premies en belasting ook heb ik nog gewoon een zorgverzekering en ik krijg ook nog zorgtoeslag kan dit?

Wat heeft dit voor consequenties voor mij? Bijvoorbeeld voor mijn burgerservice nummer behoud ik dat? Ik had altijd een doorlopende reisverzekering in maart heb ik deze verlengt voor een langdurige reisverzekering voor 1 jaar. Is dat mogelijk krijg ik geen problemen met eventuele declaraties? En zou iemand mij andere mogelijkheden aan de hand kunnen doen.

Ikzelf zat al te denken om mij weer in te laten schrijven op een adres in Nederland.

Met vriendelijk groet,

Joop


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Ik sta niet meer ingeschreven in Nederland wat zijn de consequenties?”

 1. Khun Peter zegt op

  Beste Joop, de antwoorden op jou vragen staan in ons dossier: https://www.thailandblog.nl/dossier/woonadres-thailandnl/wonen-thailand-ingeschreven-nederland/ Waarom lees je dat niet eerst door?
  De constructie die jij nu hebt, kan niet. Je moet ingeschreven staan in de Basisregistratie personen (BRP) het vroegere GBA om een Nederlandse ziektekostenverzekering en reisverzekering te kunnen hebben. Dus wat je nu doet is onwetttig en neigt naar fraude plegen, met alle mogelijke consequenties tot gevolg.

 2. erik zegt op

  Emigreer gewoon, meld dat bij de belastingdienst, vraag vrijstelling volksverzekering en zorgverzekeringswet en eventueel loonbelasting zodat je netto meer hebt.

  Informeer je over de zorgpolis want de NL polis raak je kwijt; er is een paar dagen geleden daarover geschreven in dit blog. Jouw doorlopende reispolis, als die bij een NL maatschappij is gesloten tenminste, zal bij ontdekking worden gestopt en de vraag is of die wel uitkeert als iets gebeurt.

  Zoals Khun Peter al suggereert, de situatie nu is over het randje heen. Je vertrouwt op twee polissen en die maatschappijen kunnen zomaar weigeren uit te keren.

  • Roel zegt op

   Heb me destijds ook laten uitschrijven in Nederland en me zorgpremie nog 14 maanden door betaald (had wel BUPA zorgverzekering in Thailand afgesloten) en die later met terug werkende kracht terug gekregen, dus op het moment van uitschrijven is de Nederlandse zorgverzekering geen uitbetaling meer verplicht (behalve dan de zorgpremie die je betaald hebt (na uitschrijving) terug te betalen).

 3. Jasper zegt op

  Beste Joop,

  Volgens mij loop je op dit moment onverzekerd rond. Als je niet ingeschreven staat in Nederland vervalt de zorgverzekering. Ook heb je geen recht op zorgtoeslag. Daarnaast bouw je ook geen AOW rechten op de komende jaren (toch zo’n 14 %).
  Om voor het bovenstaande in aanmerking te komen moet je officieel en ingeschreven staan in de GBA, en minimaal 4 maanden ook daadwerkelijk verblijven in Nederland. De controle op dat laatste is overigens (nog) niet streng. Wel is het zo dat aan de hand van je paspoort aantoonbaar is dat je NIET 4 maanden per jaar in Nederland bent.

  • martien zegt op

   Jasper. het enige wat er aan wat er niet aan je verhaal klopt is dat je geen AOW meer opbouwd. Je verliest de automatische opbouw zoals je die in Nederland kant maar je kunt, in ieder geval voor een aantal Jaren, AOW blijven opbouwen. Dat blijft gekoppeld aan je inkomen over het jaar en ook inkomen dat je in Thailand verdient wordt daar in betrokken.
   Maar hoe weinig je dan ook zou verdienen, je betaald een wettelijk vastgelegde minimum premie tenzij je de verdere opbouw wilt stoppen.

   • Max zegt op

    Als je uigeschreven bent in NL stopt de opbouw van je AOW je verliest 2% per jaar en ik heb daar ervaring mee..

   • Max zegt op

    Inderdaad als je je AOW premie normaal doorbetaald als je inkomen hebt of niet zal er geen korting plaatsvinden doe je dit niet dan 2% korting per jaar…………….

   • ruud zegt op

    Gezien de afbraak van de AOW, kun je dat geld waarschijnlijk beter in een spaarpotje stoppen, in plaats van je vrijwillig bij te verzekeren.
    Over die AOW premie die je nu betaalt, moet je tijdens je AOW uitkering belasting betalen.
    Dat lijkt me nauwelijks een goede deal.

 4. Johannes zegt op

  Beste Joop.

  Je bent eigenlijk als ‘n kip zonder ( na te denken ) tekeer gegaan nadat je ontdekte hoe hoog de kwaliteit van ‘t leven is in dat “paradijs”.
  Nou ben verstandig en lees de drie voorgaande reacties eventjes goed door. Niemand misgunt je iets…….
  Maar je kunt zoveel problemen tegenkomen omdat je je niet realiseert wat je misschien allemaal laat vallen. Het is nu misschien nog niet te laat !! Maar om zonder te overleggen zomaar hier te blijven………….

  Om visa te krijgen is helemaal geen punt. Maar wat je dan allemaal laat liggen………..

  Blijf “happy” Joop.

 5. Joop zegt op

  Beste Joop, ik ben dus niet de Joop van jouw stukje, als je niet in Nederland staat ingeschreven, dan betaal je geen premies sociale verzekeringen, doorgaans wel belasting op inkomen. Als je pensioen van een pensioenfonds ontvangt (bijv. nabestaandenpensioen o.i.d.), dan wordt dat pensioenfonds automatisch op de hoogte gesteld door de gemeente waar jij bent uitgeschreven. Hetzelfde geldt voor de zorgverzekeringen, ook die krijgen bericht van je uitschrijving en beëindigen jouw polis en natuurlijk de belastingen. Zorgtoeslag moet je zelf opzeggen want daar heb je geen recht op
  Een postadres heeft verder niets te maken met je uitschrijving.
  Ik betwijfel daarom of jij wel bent uitgeschreven. Informeer eens bij de gemeente waar jij zegt dat je je hebt uitgeschreven, want dit klopt helemaal niet.

  • Joop zegt op

   bedankt voor de reactie
   Maar toen ik afgelopen maart in Nederland terug kwam lag er een brief van de gemeente dat ik maximaal 8 maanden met een postadres wat ik toen had in de gemeente ingeschreven kon staan en dat wanneer ik niet binnen 14 dagen reageer op die brief van de gemeente om eventuele verlenging van die periode zij mij uit zouden schrijven die brief was gedateerd op november 2013 maar toen zat ik in Thailand voor nog iets van 4 maanden dus ben ik in maart naar de gemeente gegaan te laat dus met het verzoek of ik weer alsnog me in kon laten inschrijven met als resultaat dat kon niet .
   Dus ik heb meze2b wel meteen mijn zorgtoeslag stopgezet vandaag
   Ik heb voordat ik in april weer naar Thailand vertrok contact met mijn pensioenfonds gehad met de belasting en met mijn zorgverzekering en heb ook nog een reisverzekering afgesloten allemaal met de vraag krijg ik problemen als ik weg ga en van dat AOW 2% per jaar korten dat wist ik.
   Ik moest van de belasting een brief sturen met legitimatie met mijn postadres en heb ik het ook nog speciaal over mijn zorgtoeslag gehad maar dat was geen probleem.
   En ik gebruik medicijnen die ik elke dag moet innemen die had ik voor 1 jaar nodig maar een apotheek geeft normaal maar voor een half jaar toen heeft mijn verzekering mij nog geholpen om het voor 1 jaar te krijgen
   groetjes joop

 6. Nico zegt op

  Beste Joop,

  Je zegt zelf dat je niet meer ingeschreven staat in Nederland, dus ben je geëmigreerd.
  Dit moet je doen via de belastingdienst in Roermond, deze maken de eindafrekening voor jouw op.

  Vanaf dat moment bouw je ook geen AOW jaren meer op. (voor jouw 4 jaar = 8% mindering op de uitbetaling) Je heb ook geen recht meer op de ziektekosten verzekering (zeer voordelig in Nederland)
  Je ontvangt zorgtoeslag??? terwijl je niet meer ingeschreven staat in Nederland (ik wist niet dat dat mogelijk is)

  Alles bij elkaar een behoorlijk rommeltje als je het mij vraagt.

  Mijn voorstel; lees eerst eens het blog “woonadres” door, zoals hierboven beschreven.

  En een jaarvisa “O” kan je ook in Thailand verlengen bij de immigratiedienst, maar let op, je moet wel iedere 90 dagen “even” Thailand uit. Als je dat niet doet, kost je dat flinke bekeuringen.

  Groetjes Nico

  • Jasper zegt op

   Moderator: svp geen speculaties over visa. Hier staat de juiste informatie: https://www.thailandblog.nl/category/dossier/visum-thailand/

 7. Thailand John zegt op

  Beste Joop,

  Je heb er een aardig rommeltje van gemaakt. Ten eerste ben jij waar schijnlijk niet uitgeschreven.
  Want als jij je officieel uit heb laten schrijven.Heb je daar ook een uitschrijvings bewijs van de Gemeente van gekregen. Dit betekend ook dat je van af datum uitschrijving niet meer verzekerd ben conform de zorgverzekering.Wat inhoud dat je dan niet meer verzekerd ben op dit moment.
  Ik zou als ik jouw was maar heel snel gaan handelen anders zit je voor dat je er erg in heb in zware problemen.
  En dat is echt niet leuk.
  Ik heb wel een aantal tips voor je hoe je moet handelen .Dus als je die wilt hebben laat me dan je Email adres weten en zal ik met jouw kontact opnemen.met vriendelijke groetjes

 8. tonymarony zegt op

  Even een klein stukje toevoegen over die aow die 2 procent per jaar klopt maar er is of was een mogelijkheid om je vrijwillig voor de aow te verzekeren bij de SVB , en de premie word berekend over het inkomen van het betrefende jaar.
  Het is maar een klein regeltje , groetjes en tot een volgende keer.

 9. Thallay zegt op

  als je een woonadres hebt in Nederland, daar nog belasting etc. betaald, ben je nog gewoon ingeschreven in Nederland. Je moet je dan wel realiseren dat je de verplichting hebt minimaal 4 maanden in Nederland te verblijven. Doe je dat niet dan vervallen je rechten o.a. op de zorgverzekering.
  Ik zelf ben 62 jaar, heb me uitgeschreven uit Nedreland, dus geen ziektekostenverzekering meer en andere lasten zoals belastingplicht. Ik ben niet meer belastingplichtig in Nederland, krijg mijn pensioen dan ook netto uitgekaard, wel in Thailand, maar daar betaal je geen 33 %, doch slechts 7 als je werkt. Ik heb een retirement visum, wat ik ieder jaar zelf regel voor 1900 bath, plus 30 euro kosten voor een inkomensverklaring van het consulaat ( zie hun website). Bij ieder immigratiekantoor kunt u gratis alle juiste informatie krijgen over de mogelijkheden en verplichtingen
  Misschien eem bezoekje waard.

  • BertH zegt op

   Hallo Thallay
   Je geeft aan dat je niet meer belastingplichtig bent in Nederland. Om dat voor elkaar te krijgen moet je toch aan kunnen tonen dat je bij de belastingdienst in Thailand geregistreerd bent?

 10. Toon zegt op

  Het verhaal komt mij een beetje vreemd over, maar Ik ga ervan uit, dat u inderdaad officieel bent uitgeschreven. Is dat werkelijk het geval, dan geldt het volgende:

  AOW: ontbrekende AOW – jaren inkopen lijkt me nu niet mogelijk, omdat u niet meer verplicht verzekerd bent voor de AOW en niet in NL werkt. U krijgt daarom een korting op uw AOW-uitkering. Zie volgende link:
  http://www.svb.nl/int/nl/aow/actueel/nieuwsoverzicht/140324_strengere%20_voorwaarden_inkoop_aow.jsp

  Een reisverzekering is leuk als aanvulling. Aangezien u blijkbaar niet in NL bent ingeschreven, is een normale NL basis-ziektekostenverzekering en aanbevolen aanvullende ziektekostenverzekering onmogelijk. Zodoende bent u aangewezen op andere dekkingsmogelijkheden. Zie volgende link voor mogelijke alternatieven:
  https://www.thailandblog.nl/dossier/ziektekostenverzekering-thailand/
  Inderdaad loopt u mogelijk onverzekerd rond; dus raadzaam om snel iets te ondernemen, zodat u gerust van uw pensioen kunt genieten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website