Nederlandse belastingdienst doet moeilijk over mij adres in Belgie

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 mei 2022

Beste lezers,

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse Belastingdienst twijfelt aan mijn woonadres in België. Lang geleden heb ik in mijn correspondentie een onderscheid gemaakt tussen correspondentie- en woonadres, aangezien ik het grootste deel van het jaar in Thailand verblijf en ik zo beter toezicht heb op toezending van aan mij gerichte post door de Nederlandse Belastingdienst. Maar de inspectie van de Belastingdienst Nederland afd. buitenland te Heerlen is een nader onderzoek begonnen naar wat nu eigenlijk mijn ‘feitelijk woonadres’ is en is niet tevreden met bewijs dat ik ingeschreven ben in België.

Ik heb deze dienst inmiddels mijn belastingaanslagen van de laatste 5 jaren tbv Belgische Belastingdienst toegezonden als ook kopieën van mijn identiteitskaart, getuigschrift van inschrijving van de Dienst Bevolking van de gemeente Gent en in bijlage eveneens de aan mijn adres in Gent toegezonden correspondentie van mijn pensioenen.

Ik heb toestemming van de dienst Verhuizingen van de gemeente Gent om langer dan 1 jaar in Thailand te verblijven. Maar de Nederlandse Belastingdienst twijfelt of dit adres dat ambtelijk door Belgische instanties als mijn woonadres is aangeduid, mijn ‘feitelijk woonadres wel is, wat m.i. onterecht is, aangezien toch ambtenaren zich moeten baseren in hun besluiten op ambtelijke verklaringen en niet op vermoedens dat ik ‘in feite’ elders woon.

Zijn er meer Nederbelgen die gelijkaardige moeilijkheden ondervinden met de Nederlandse Belastingdienst?

Groet,

Niek

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 1.50/5. From 2 votes.
Please wait...

22 reacties op “Nederlandse belastingdienst doet moeilijk over mij adres in Belgie”

 1. Cornelis zegt op

  Dat adres in België lijkt me toch niet bepaald je ‘feitelijk woonadres’. Dat een Belgische gemeente je toestemming heeft gegeven om langer dan een jaar in het buitenland te verblijven zal op basis van specifiek Belgische wetgeving zijn, neem ik aan. De Nederlandse autoriteiten zijn daar niet aan gebonden.

 2. Erik zegt op

  Niek, ingeschreven staan in Gent betekent niet automatisch dat dat ook jouw fiscale woonplaats is. Als ik jouw vraag goed lees dan denk ik dat de dienst in Heerlen best wel eens kan vinden dat je niet in Gent woont maar in Thailand….. Want daar ben je het grootste deel van het jaar, zeg je zelf, en je mag van Gent daar zelfs een jaar blijven.

  Wat is dan jouw fiscale woonplaats?

  Ik adviseer je een belastingadviseur in de arm te nemen met kennis van de belastingverdragen NL-BE, BE-TH en NL-TH.

  En mogelijk heb je iets aan het advies van Lammert de Haan in dit blog. https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/van-welk-land-ben-jij-fiscaal-inwoner/ al gaat dat over het verdrag NL-TH.

  • niek zegt op

   Eric, mijn fiscale woonplaats is Gent en en ik heb ook mijn belastingaanslagen over een aantal jaren als bewijs naar ‘Heerlen’ opgestuurd.

  • Lammert de Haan zegt op

   Erik, Niek is Nederlander en geniet Nederlands inkomen.

   Bij wonen in België mag België in principe heffen over zijn AOW-uitkering en bedrijfspensioen en/of lijfrente-uitkering.

   Bij wonen in Thailand komt niet het Verdrag BE-TH maar enkel het Verdrag NL-TH in beeld. Alsdan is zijn AOW-uitkering zowel in Nederland als in Thailand belast. Thailand dient vervolgens een vermindering te verlenen op grond van artikel 23, lid 6, van het Verdrag.

   Alhoewel het door jou aangehaalde artikel uitgaat van de situatie Nederland – Thailand, geldt het daarin gestelde t.a.v. het bepalen van de fiscale woonplaats voor alle door Nederland gesloten belastingverdragen. E.e.a. is gebaseerd op het OESO-modelverdrag.

   • Erik zegt op

    Lammert, ben het met je eens. Blijft de vraag waarom Heerlen de woonplaatsdiscussie aanzwengelt. Maar misschien horen we dat nog eens van Niek.

    • Lammert de Haan zegt op

     Woonplaatsonderzoeken vinden regelmatig plaats in het geval dat er twijfel bestaat bij de inspecteur.

     Enkele maanden geleden deed de Hoge Raad uitspraak in een zaak waarbij een zelfbenoemde “belastingadviseur” voorwendde dat hij woonachtig was in Thailand.
     De inspecteur had ontdekt dat alle door hem verzorgde aangiften en advieswerk werden gedaan met een Nederlands ip-adres en dus waren de rapen gaar.

     Hij meende alles slim te hebben ingekleed. Daartoe had hij zelfs z’n woning in Nederland verkocht aan z’n 2 jaar oude en dus handelingsonbekwame in Thailand wonende zoontje (kom maar eens op die gedachte).

     Dit alles mocht hem niet baten. En, ondanks de op grote schaal gepleegde fraude, vond het Hof Den Haag geen termen aanwezig om hem een vergrijpboete op te leggen. De Hoge Raad volgde deze visie van het Hof.

     Ik ken echter talloze zaken waarbij voor een minder ver gaande form van fraude. wél een vergrijpboete is opgelegd.

    • niek zegt op

     Omdat argwaan was gewekt bij de Ned.Belastingdienst omdat ik hun post naar mijn ‘correspondentieadres’ in Thailand liet sturen en niet naar mijn ‘woonadres’ in Gent.

     • Erik zegt op

      Niek, vanwege de niet al te betrouwbare postbezorging in Thailand heb ik 20 jaar geleden precies het omgekeerde gedaan: alle papieren post van belasting en SVB naar mijn broer in NL. Overigens is er nu al jaren mijnoverheid.nl en dergelijke sites waar je met DigiD kunt inloggen en alles kunt lezen of printen.

 3. ruud zegt op

  Een Nederlander die officieel in Belgie woont maar het grootste deel van het jaar in Thailand woont, roept natuurlijk vragen op.
  Ik zou als belastingdienst graag willen weten, of u misschien een constructie hebt opgetuigd, om de Nederlandse belastingen te ontduiken, wat het lijkt me waarschijnlijk dat u in Nederland geen belasting betaalt.

  Ik heb geen verstand van belastingwetten, maar als ik een belastingambtenaar was, zou ik uw inkomen in Nederland belasten, omdat u feitelijk niet in Belgie woont, omdat u het grootste deel van het jaar in Thailand woont.
  Misschien zelfs (bijna) het hele jaar.
  En ook in Thailand betaalt u waarschijnlijk geen belasting, terwijl u dat wel zou moeten, als u daar het grootste deel van het jaar woont.

  • niek zegt op

   Ik heb al eerder opgemerkt dat ik al jaren belasting betaal in België, dus er is helemaal geen sprake van een ‘constructie optuigen’.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Niek,
  dat Heerlen twijfels heeft over uw werkelijke woonplaats is echt niet verwonderlijk.
  Als dossierbeheerder ben ik wel ‘redelijk; op de hoogte van de wetgeving hieromtrent.

  Je geeft wel niet aan waar uw inkomen vandaan komt: Belgie of Nederland??? Dit feit maakt een groot verschil.
  Je kan in Belgie toestemming krijgen om langer dan 1 jaar buiten Belgie te verblijven. doch dit is eenmalig en kan slechts verkregen worden onder bepaalde voorwaarden, waar jij waarschijnlijk NIET voor in aanmerking komt: studeren of een betrekking hebben in het buitenland. Dus, in geval van langer dan 1 jaar buiten Belgie te verblijven en niet voldoet aan deze voorwarden, ben je gebonden aan de wettelijke uitschrijjfplicht en val je opnieuw onder het Nederlands belastingstelsel indien uw inkomen uit Nederland afkomstig is. Indien het uit Belgie afkomstig is blijf je Belgsich belastingplichtige en wordt je reeds aan de bron belast met een jaarlijkse aangifte en afrekening.
  Je mag nu bij hoog en bij laag beweren dat dit geen constructie is, volgens uw mening, maar dat is het in feite wel. Ik ken de Nederlandse belastingtarieven niet en ga me er ook niet in verdiepen, docht ga van de veronderstelling uit dat die voor jou nadeliger zijn in Nederland dan in Belgie, vandaar al die moeite een adres te behouden in Belgie, zonder er te verblijven, een postadres in Nederland……..
  De kans is groot dat het op een dag verkeerd zal aflopen.

  • niek zegt op

   Lung Addie, mijn inkomen komt uit Nederland en de belastingaanslagen over mijn inkomen in Nederland en België wijken nauwelijks van elkaar af. Dat is aangetoond doordat ik aangiftes van 2016-2020 die ik voor België had ingevuld ook voor Nederland moest invullen, dus dat is nooit een reden geweest waarom ik in België belastingplichtig wilde zijn..
   Het punt waar het om draait is of de Nederlandse belastingdienst mag ontkennen dat je volgens de Belgische autoriteiten een woonadres in België hebt, terwijl je ook nog fiscaal inwoner bent, als bekend is dat je langer dan 180 dagen buiten België hebt verbleven..Zolang ik niet ambtshalve afgevoerd ben uit het bevolkingsregister blijf ik volgens de Belgische wetgever woonachtig in België;
   En om niet ambtshalve afgevoerd te worden heb ik officieel toestemming om 1 jaar langer in Thailand te verblijven zonder dat ik daar enige reden voor moest opgeven.

 5. ruudje zegt op

  dat jaar dat je buiten Belgie (jouw stad) kan verblijven , kan in jouw stad verlengd worden met nog 1 jaar .
  Het is niet zo dat de redenen daarvoor alleen zijn : studeren of een betrekking hebben .
  Ik denk dat er twee dingen verward worden met elkaar0.
  In jouw gemeente kan je aanvragen om 1 jaar buiten de gemeente te verblijven zodat je niet uitgeschreven kan worden , kan met 1 jaar verlengd worden .
  Toestemming om buiten Belgie te verblijven is iets totaal anders

  • Lung addie zegt op

   Beste Ruudje,
   indien je A zegt moet je ook B zeggen. Graag had ik van U vernomen welke andere redenen er, door de wetgever, voorzien zijn die kunnen leiden tot opschorten van de uitschrijfplicht. Ik heb in de teksten enkel de twee redenen gevonden welke ik in mijn reactie aangaf. Indien mogelijk ook een verwijzing naar de bron ervan daar dit nuttig kan zijn voor mijn dossier ‘Uitschrijven voor Belgen’.

 6. Cornelis zegt op

  Ik ben dan wel geen Belg – alhoewel ik er met veel plezier 4 jaar gewoond en gewerkt heb – maar vond het onderstaande op de website van de Stad Gent:
  https://stad.gent/nl/burgerzaken/migratie/reizen-en-vertrek-uit-belgie/vertrek-uit-belgie

 7. peter zegt op

  Feiten zijn: 5 jaar geleden naar België verhuisd, uitgeschreven uit Nederland dus.
  5 jaar lang belasting betaald in België.
  Pensioenen boven een bepaald bedrag worden belast in Nederland, heb ik vrij recent mogen lezen.
  Neem ook aan dat levensbewijs uit België komt, dus weer een feit.

  Hoe komt de belastingdienst dan aan feiten over het verblijf in Thailand en waarom?
  Gaat inderdaad de bd niet buiten haar boekje? De feiten zijn gestaafd door de Belgische documenten en al 5 jaar lang. Belasting technisch lijkt het mij te kloppen.
  De Nederlandse bd heeft verder niets met je leven in België te maken. Dat is jouw pakkie aan.
  Ze moeten zich aan de feiten houden en anders ZELF bewijzen, dat het niet zou kloppen.

  De Nederlandse instanties zijn echt niet menselijk, misschien gebeurt dit ook niet menselijk en is een AI( of algoritmes) werkzaam en gaat daarna een inspecteur (of misschien ook niet) verder, uitgaande dat het algoritme gelijk heeft.
  Mocht tot 2 maal toe eens een vooruit te betalen aanslag krijgen van, tja 49 euro, krijgen.
  Welke ik weer en meer, terug kreeg. Ja, moest wel betaald worden, want anders ….je weet het wel.
  De eerste keer had ik ze hierover gebeld. Vreemd, dat 2e keer het ook weer 49 euro was.
  “We are the Dutch bd, we will assimilate you, resistance is futile. ”
  We kennen inmiddels de ouder toeslag zwendel.

 8. Lammert de Haan zegt op

  Dag Niek,

  Zonder in m’n glazenbol te kijken voorzie ik voor jou grote problemen.

  De inspecteur is een woonplaatsonderzoek naar jou gestart. Dat betekent dat hij redenen heeft om te twijfelen aan de juistheid van het (fiscaal) woonachtig zijn te Gent, zoals jij doet voorkomen.
  Je geeft zelf al aan dat je het grootste deel van het jaar in Thailand woont of verblijft. Daarmee geef jij te kennen geen fiscaal inwoner te zijn van België. Zoals gebruikelijk gaat ook het door Nederland met België gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting uit van de 183-regeling.

  Ingevolge artikel 4 van de Algemene wet inzake rijksbelasting wordt waar iemand woont ”naar de omstandigheden beoordeeld”.

  Aan welke omstandigheden moet je dan zoal denken? Ik noem er een paar:
  1. Waar heb je een duurzaam tehuis tot je beschikking?
  2. Met welk land zijn jouw persoonlijke en economische betrekkingen het nauwst (middelpunt van levensbelangen)?
  3. Waar verblijf je gewoonlijk?

  Als het nog niet is gebeurd dan verwacht ik dat de inspecteur ook de dagafschriften van je bank(en) alsmede een kopie van de bladzijden van je paspoort gaat opvragen. Dit is met name van belang om een antwoord te verkrijgen op de vragen 2 en 3.
  Dit is de normale weg die de inspecteur bewandelt in dit soort aangelegenheden.

  Vervolgens zal de inspecteur al snel tot de conclusie komen dat jij geen fiscaal inwoner van België bent. Het feit dat jij belasting hebt betaald in België doet hier niets aan af. Alhoewel dan in principe wel het fiscale inwonerschap van België wordt aangenomen (ECLI:NL:HR:2006:AR5759) wijkt dit principe, indien de inspecteur aannemelijk maakt dat:
  • het oordeel van de Belgische fiscus is gebaseerd op onjuiste of onvolledige gegevens of
  • de heffing niet in redelijkheid op enige regel van het Belgische recht kan zijn gestoeld.

  En die kant lijkt het geheel op te gaan.

  Wat zijn hiervan de gevolgen?
  • Je geniet geen verdragsbescherming op grond van het door Nederland met België gesloten Verdrag, maar hooguit op grond van het Verdrag Nederland – Thailand (als de inspecteur direct al zover wil gaan).
  • In tegenstelling tot de situatie bij wonen in België heft Nederland belasting over jouw AOW-uitkering. Daartoe kun je nog een navordering verwachten van maximaal 5 jaren.
  • Je zult nog de nodige acties moeten ondernemen om de reeds in België betaalde belasting terug te vragen. Daartoe kan het onderzoek door de inspecteur en de uitkomst van zijn bevindingen je echter behulpzaam zijn (de Belastingdienst is toch je beste vriend).

  De toestemming van de dienst Verhuizingen van de gemeente Gent om langer dan 1 jaar in Thailand te verblijven is in dit kader (Verdrags-technisch) van nul en generlei waarde.

  Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

  • Johnny BG zegt op

   Moderator: Vragen moet je inzenden als lezersvraag.

 9. Lung addie zegt op

  Beste Niek,
  lees eens aandachtig de beide reacties van Mr Lammert de Haan.
  Hij is veel beter geplaatst dan ik betreffende de Nederlandse fiscale wetgeving maar zijn besluit komt in feite neer op wat ik je in korte termen trachtte duidelijk te maken. Hij gaat in detail en de grote fout welke je maakte is dat je hoofdverblijfplaats niet in Belgie maar in Thailand gelegen is en dat kan heel eenvoudig aangetoond worden. Van het ogenblik dat jouw staat van verblijf, aan de hand van je paspoort, opgevraagd zal worden heb je een dik probleem. De mogelijkheid zit er zelfs in dat je nu tweemaal belastingen zal betalen daar de Nederlandse fiscus 5 jaar kan terugkeren en dat wat je reeds betaald hebt in Belgie: daar is de bezwaartijd reeds van verstreken, dus daar zal je moeilijk iets kunnen terugvorderen. In Belgie, daar heb ik voldoende kennis en ervaring mee. Ik wens je veel geluk met de administratie.

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Lung addie,

   Aan de hand van de bevindingen en conclusies van de Nederlandse inspecteur kan Niek een verzoek indienen bij de Belgische fiscus voor het verkrijgen van een AMBTSHALVE vermindering/herziening van de reeds opgelegde en definitieve aanslagen. Dat is de mogelijkheid die nog rest na het verstrijken van de bezwaartermijnen.

   • Lung addie zegt op

    Beste Lammert,
    bedankt voor de nuttige info. Veel zal afhangen, indien het zover komt, van de bevindingen en het uiteindelijk verlag van de Belastingsinspecteur. Wordt het beschouwd als fraude… onwetendheid is een argument dat weinig aanvaard wordt daar iedereen geacht is de wetgeving te kennen, wat natuurlijk niet zo is.
    Uit ervaring weet ik dat een herziening, na het verstrijken van de bezwaartermijn, niet gemakkelijk verkrijgbaar is. Ik heb heel wat moeite gehad met het verkrijgen van een herziening voor die persoon, met heel zware Alzheimer, waarvoor een noodoproep tot administratieve hulp, hier op TB verschenen is en wiens dossier ik succesvol behartigd heb bij de Belgische belastingen. Zelfs met medische attesten dat hij onbekwaam was om zijn aangifte te doen was het geen fluitje van een cent. Laat dan staan als ze vermoeden hebben van eventuele fraude…..

    • niek zegt op

     Lung addie, ik zou graag nader contact met je willen ivm deze kwestie; mocht je daartoe instemmen, dit is mijn adres jansenniek@hotmail.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website