Beste lezers,

Ben al weer een tijdje getrouwd met mijn Thaise vrouw en we wonen in Nederland. We hebben hier ook een testament en mijn vraag is hoe maak ik die rechtsgeldig in Thailand?

We gaan over een paar jaar in Thailand wonen en wil dit graag goed geregeld hebben.

Met vriendelijke groet,

Benny


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Hoe maak ik een Nederlands testament ook rechtsgeldig in Thailand?”

 1. Piloot zegt op

  Maak een Thais testament, want hier is natuurlijk Thais recht
  Van toepassing en geen Nederlands

 2. Joost zegt op

  Mijn advies: in Thailand bij een notaris aldaar ook een testament met dezelfde inhoud als het Nederlandse testament laten opstellen.

 3. Erik bkk zegt op

  Als je eenmaal in Thailnad woont kan je ook je Thaise testament naar thais recht geldig maken in NL en er een aanvulling naar NL recht op maken. Een NL notaris kan je hierover informeren. Als je nu al een testament naar Thais recht maakt hoeft dat niet hetzelfde te zijn als je huidige NL testament. Naar Thais recht heb je volledige vrijheid wat de inhoud van je testament aangaat terwijl je diezelfde vrijheid niet hebt in NL. Wat je vastlegt in je NL testament wat de vererving van onroerend goed aangaat in Thailand in van geen enkele waarde. Dat zijn zaken die naar Thais recht in een thais testament moeten worden geregeld. Uiteindelijk is de beste oplossing als je in Thailand woonachtig bent later wat ik in de aanhef naar voren bracht. Beide partners kunnen hetzelfde doen of verschillend al naar gelang van hun bezit en omstandigheden.

  • Erik bkk zegt op

   Ikzelf heb eerst in Thailand een testament laten maken naar Thais recht waarin uitdrukkelijk wordt gesteld dat het alleen betrekiking heeft op bezittingen in Thailand. Ik heb dat testament meegenomen naar nederland en daar bij de notaris een aanvulling op gemaakt wat betreft de rest van de wereld met uitzondering dus van Thailand en naar nederlands recht.. Volgens de notaris vormen beide testamenten tezamen een rechtsgeldig testament. Als ik het Thaise testament zou veranderen moet ik het nederlandse testament ook opnieuw laten passeren als aanvulling op dat nieuwe Thaise testament. Ik heb ervoor gekozen het nederlandse deel naar nederlands recht op te stellen maar dat is niet verplicht. Overigens woon ik al bijna 30 jaar niet meer in nederland en dat geeft mij denk ik meer mogelijkheden.

 4. RichardJ zegt op

  Afgelopen zomer NL bezocht, inclusief de notaris.
  Mijn vraag luidde: ik heb In Thailand een testament voor de Thaise bezittingen. Nu wil ik in NL een testament voor de Nederlandse bezittingen. Hoe doen we dat?
  Ik heb deze vraag aan twee notarissen gesteld.

  De eerste notaris zei dat kan helemaal niet; volgens Nederlands recht kun je in NL maar een (1) testament hebben en dat is dan ook geldig voor Thailand.
  De andere notaris zei dat als je twee testamenten hebt dan kan er maar een (1) geldig kan zijn conform international recht.

  Beide notarissen lijken het er over eens dat je altijd maar een (1) testament kunt hebben dat rechtgeldig is.
  Dus je maakt of een testament in NL en je maakt het rechtsgeldig in Thailand. Of je maakt een testament in Thailand en je maakt het rechtsgeldig in Nederland.

  Nu denk ik dat bij deze keuze van belang is hoe lang je weg bent uit NL cq hoe lang je al in Thailand woont. Ik dacht begrepen te hebben dat wanneer je langer dan 10 jaar in Thailand woont dat je altijd zou moeten keizen voor een Thais testament.

  • Albert zegt op

   Het gaat hier om het huwelijksvermogenrecht en dat valt onder het Haags verdrag.
   Een huwelijk tussen twee verschillende nationaliteiten valt daar onder.
   Van belang is waar men zich vestigde na de witte broodsweken,
   dat kan dus ook een ander land zijn dan van beide nationaliteiten.
   Je hebt dan 10 jaar de tijd om een keuze te maken onder welke van de 2 (of 3) rechtsystemen het huwelijksvermogen valt.
   Let op van belang is ook of beide partners na het huwelijk in het zelfde land zijn gaan wonen!
   Is dat niet het geval, dan valt het huwelijksvermogen altijd onder het internationaal recht.

   Dit is in het kort de regelgeving, wil je meer weten sla dan het Haags verdrag erop na.

 5. tiptop zegt op

  Er is mij altijd gezegd dat het laatste testament geldig is en het eerste vervalt bij een nieuw?
  Ik ben namelijk al jaren weg uit Nederland en heb daar een testament, ik heb hier nu een nieuw gemaakt en ga er van uit dat dit rechtsgeldig is, zo niet zou ik graag wel meer informatie willen hebben van iemand die er verstand van heeft, bedankt.

 6. Petervz zegt op

  Het klopt dat het laatste testament rechtsgeldig is en de voorgaande testamenten komen te vervallen. Dat wordt overigens normaal gesproken opgenomen in een testament. Een testament wordt in Nederland opgenomen in het testamenten register. Nabestaanden kunnen daar vinden of er een testament is opgemaakt. Ik weet niet zeker goe dat zit met thaise testamenten, maar neem aan dat ook die kunnen worden opgenomen in dat register.
  Als de meeste nabestaanden in Nederland wonen dat lijkt een testament naar Nederlands recht voorde hand liggen en een thais testament als de nabestaanden in Thailand wonen. De verblijfsplaats van diegene die een testament last maken is minder relevant.

 7. Chelsea zegt op

  Er wordt hierboven gesproken over het verschil in rechtsgeldigheid van een Nederlands en Thais testament . Er wordt hierboven ook gesproken over een Nederlandse notaris met een testament vastgelegd in een testament register.Dat kan iedereen vinden .Maar waar leg je dan je Thaise testament vast als er in Thailand niet zo’n register bestaat? Je hebt hier ook geen notaris .Waar moet je dan hier heen gaan ?Hoe kan je dan vinden of er een Thai testament is ?

  • erik zegt op

   “…Hoe kan je dan vinden of er een Thai testament is ?…”

   Niet. Er kunnen er 5 uit een lade komen en de erfgenamen gooien weg wat ze niet bevalt……

 8. erik zegt op

  Het Haags erfrechtverdrag heeft geen waarde, is niet bindend want er heeft maar EEN land getekend: NL.
  Woon je hier in Thailand laat een Thais testament maken en laat een NL notaris dat registreren bij het CTR, Centraal Testamenten Register. Als je in Thailand woont en een Nederlands testament hebt zal de notaris na jouw overlijden pogen vast te stellen of je in Thailand niet een nieuw testament hebt gemaakt; dat is onmogelijk want Thailand heeft geen CTR. In dat geval blijft de boedel zweven en hebben jouw erfgenamen er niets aan.

 9. Jurist zegt op

  De Thaise wet schrijft precies voor hoe een testament rechtsgeldig dient te worden opgesteld en waar de registratie moet plaatsvinden. Section 1646 tot en met section 1755 vanthe civil and commercial code book 6 gaan hier volledig over.
  Ikzelf beheer enkele testamenten van nederlanders en belgen en 2 engelse clienten.
  Tevens zorg ik voor de uitvoering bij overlijden. Hier heb ik tot nu toe geen problemen mee gehad, noch met Thais recht, noch met Nederlands, Belgisch en Engels recht. Indien de registratie gedaan is zoals in vorenvermeld wetsartikelen gesteld, is er echt geen probleem achteraf. Uiteraard dienen diverse instanties en ook ikzelf betaald te worden maar dat weegt niet op tegen de moeilijke en hoge kosten die kunnen ontstaan als niet conform de wet is gehandeld. Ik ben eventueel beschikbaar voor de juridische inleiding in cnx en omgeving en eventueel ook voor de afhandeling na overlijden.

 10. henry zegt op

  In Thailand worden alleen testamenten erkend die in overeenstemming zijn mer de Thaise ” Thaise Civil and Criminal code” alle andere testamenten zijn niet rechtsgeldig..

  Thailand kent ook het systeem van statutaire erfgenamen (6 categorieën) die zonder testament allemaal hetzelfde deel krijgen, dus men kent in Thailand geen bevoorrechte erfgenamen.

  Als U bent uitgeschreven in België of Nederland en uw officiële verblijfplaats in Thailand is, valt U onder het Thais erfrecht, en zijn in belgie of Nederland opgemaakte testamenten niet meer rechtsgeldig, omdat ze niet in overeenkomst zijn met de Thaise “Civilm & Criminal Code”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website