Beste lezers,

Ik heb een probleem met één van mijn dochters die bijna zeven jaar is.

We zijn pas op vakantie bezoek geweest naar België en we waren daar met haar naar de vertrouwelijke tandarts geweest om een behandeling te verzorgen tegen een gaatje. De tandarts kent haar en ze is nooit bang geweest.

Maar wij wonen een tweetal jaar in Thailand en ze ging eens naar tandarts in Banglamung omdat ze pijn had door een infectie. Naar mijn weten word bij een infectie de tand niet getrokken. Mijn vrouw was met ons dochtertje toen mee en de tandarts beweerde bij hoog en laag dat het trekken absoluut nodig was. Mijn vrouw liet de tandarts begaan maar dit moet voor mijn dochtertje een traumatische ervaring geweest zijn zodanig erg dat ze in België niet meer durfde en ze in tegenstelling tot vroeger geen vertrouwen meer had in de tandarts. We zijn buitengestapt zonder behandeling .

Nu kan je in België en waarschijnlijk ook in Nederland je kind laten gaan voor een tandbehandeling in een ziekenhuis onder volledige narcose, zodanig dat ze geen last hebben van hun angstfobie. Maar door de korte periode dat wij op bezoek waren in België kon dit niet meer wegens te drukke agenda tandarts.

Nu, sorry voor de lange uitleg, maar eigenlijk wou ik langs deze weg vragen of er iemand dit reeds heeft gedaan met kinderen in een ziekenhuis in Thailand?

Bedankt op voorhand

Ronny

7 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn dochtertje onder narcose in Thailand voor een tandartsbehandeling?”

 1. Lex k. zegt op

  Beste Ronny,
  Mijn dochter heeft ook vreselijke angst voor de tandarts gehad, 4 kiezen laten trekken voor een beugel, 10 jaar is ze,na de 1e was ze panisch, wat ik weet is dat een behandeling onder gehele narcose bijna, in Nederland nooit gebeurt, wat de tandarts wel gedaan heeft na de 1e behandeling is het toedienen van lachgas en ze heeft geen moment angst of pijn gehad en ze is ook over de angst van de tandarts heen.Dat was in Nederland trouwens.
  Ik ben zelf een keer onder volledige narcose geweest in Thailand en dan nog in een goed ziekenhuis en een narcose is ook geen prettige ervaring en zeker niet zonder gevaar, mijn persoonlijk mening is dat de risico’s van een volledige narcose niet in verhouding staan tot de angst voor een tandarts
  Plus dat je toch met haar naar de tandarts zal moeten met haar want ze brengen haar daar pas onder narcose, dat zal ook geen leuk reisje voor haar zijn.
  Wij gaven mijn dochter van te voren een heel klein valiumpje voor het slapen en bij te tandarts dan onder het gas, niets aan de hand geen angst en-of pijn, wij gaan ook met onze kinderen naar de tandarts in Thailand en onze tandarts zal kinderen zeker niet onder narcose brengen voor een behandeling, wij gaan naar de tandarts in Phuket Bangkok hospital en daar zit een tandarts die geweldig is met kinderen, hoe angstig ze ook zijn, ze laten zich allemaal behandelen door hem en desnoods met van lachgas

  Sterkte en groet,

  Lex K.

 2. henri zegt op

  ga niet naar een tandarts, maar naar de tandheelkundige afdeling van een hospitaal zoals “Burungrad” of het “Bangkok hospital ” , die beiden geaccrediteerd zijn van het ” Joint commission international” , iets wat een heel aantal ziekenhuizen in Europa nu nog aan ’t nastreven zijn . Zulke centra hebben ook professionele anaesthesiologen in vaste dienst om met ” state of the art ” uitrusting, samen te werken met de tandarts .
  Henri

 3. roja zegt op

  Ik ben het volledig met de vorige schrijver eens over ziekenhuizen . In ieder geval dit NIET laten doen bij tandartsen . Verder hoeft mijn inziens men NIET volledig onder narcose te gaan ( daar zijn ook risico’s aan verbonden en men brengt iemand met een mokerslag buiten westen voor en relatief kleine ingreep ) . Een goede anesthesioloog kan het kind – en ook volwassene – ” een roesje ” geven . Men kan daar boven op – indien nodig – een lokale ( dus bij een tand of kies ) anestetica geven zonder dat de patiënt dat voelt en het totaal brengt dat men goed verdoofd is .
  Mijn ervaringen met anesthesiologen en specialisten in Thailand zijn niet best . ( men wilde mij geheel onder narcose brengen in operatiekleren in de ok voor het weghalen van huidkanker , terwijl dit in mijn geval met een plaatselijke verdoving kon . In Thailand wilde niemand dat !! In Nederland werd het ff in de spreekkamer gedaan . Dus pas op .

  • Lex k. zegt op

   Hallo Roja,
   Even in aansluiting op jouw bericht en ter waarschuwing aan anderen die onder narcose in Thailand moeten, ik weet niet wat voor een paarden middel men daar gebruikt, ik werd compleet van wereld wakker en ik ben er 2 dagen doodziek van geweest en ik ben in Nederland ook wel eens onder narcose geweest, dat was toch een stuk anders.
   Het is een vreselijke narcose en je wordt vreselijk beroerd wakker, dat lijkt me toch ook niet echt prettig voor een kindje met “alleen maar” tandarts angst, ik ben zelf vreselijk bang voor de tandarts maar ik zal mij nooit in Thailand voor een tandheelkundige ingreep onder narcose laten brengen, nu ik er zo over na denk; het liefst ga ik helemaal niet meer onder narcose in Thailand, want het was een behoorlijk beangstigende/traumatiserende ervaring en dat wil je je kind echt niet aandoen.
   Persoonlijk heb ik het idee dat ze de verhouding gewicht>>narcosemiddel niet goed kunnen bepalen omdat wij natuurlijk veel zwaarder zijn dan de gemiddelde Thai.

   Met vriendelijke groet,

   Lex K.

 4. Rudy Van Goethem zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 5. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  @ Jos.

  Ik was in mijn onderstaande reactie wat vlug om het te zenden… ik heb hier in Pattaya voor het trekken van een wijsheidskies 1400 bath betaald, en heb niks maar dan ook niks van pijn gevoeld..

  Zie het nut van een totale narcose echt niet in… doe gewoon je ogen dicht, en je voelt totaal niks…

  Kan ik van vele tandartsen in België niet zeggen!

  Ik wens iedereen een gezond gebit toe!

  Mvg… Rudy…

 6. Ian Oirbans zegt op

  Ja dat kan bij Asavanant Clinic in Soi Thonglor vlakbij de BTS Sukhumvit…www.asavanant.com
  Succes…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website