Lezersvraag: Wat zijn de nadelen van wonen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
10 juni 2017

Beste lezers,

Wij, mijn vrouw (49) en ik (58), zijn ons aan het oriënteren voor een verhuizing naar Thailand. Nu zijn de voordelen ons wel bekend. Dat is natuurlijk ook de reden dat wij het overwegen ;-).

In deze vraag gaat het over de nadelen om zo toch een compleet beeld te krijgen. Wij hebben er zelf ook wat nadelen op ons lijstje staan maar wij willen graag een compleet beeld. Wij gaan niets kopen, maar huren dus dat valt af.

Wij hoeven geen afkraak-reacties over Thai want overal ter wereld zijn er leuke en minder leuke mensen. Het gaat ons om feiten en geen onderbuikgevoelens.

Mogelijke nadelen die wij al hebben bedacht zijn:

 • De hitte
 • Een dure ziektekostenverzekering
 • Sociaal isolement
 • Niet mogen werken
 • Taalbarrières
 • Corruptie
 • Gevaar van straathonden
 • Waarde Euro – Baht
 • Gevaarlijke wegen
 • Milieuvervuiling
 • Tropische ziekten
 • Verleidingen (seksueel moraal)

Kunnen de ervaringsdeskundigen dit lijstje aanvullen?

Groet,

Aart-Jan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Lezersvraag: Wat zijn de nadelen van wonen in Thailand?”

 1. Erik bkk zegt op

  Wat mij betreft zijn de waarde van de Euro en de kosten van Health insurance het belangrijkst. De rest is geen issue zolang je goed uitkijkt en geen verkeerde dingen doet. Maar zonder voldoende geld houd alles op.

 2. Theo zegt op

  Wat dacht je van insecten en gevaarlijke dieren als slangen.

 3. rori zegt op

  Moderator: Graag een reactie op de lezersvraag.

 4. Rudy zegt op

  De voornaamste staan in jullie lijstje en ziekteverzekering is denk ik nr.1. Hangt er ook vanaf waar je gaat wonen maar voedsel (westers) is buiten de grote steden moeilijk te vinden.

 5. eugeen zegt op

  Velen hebben ook het idee dat het leven inThailand heel goedkoop is. Maar als je in een stad woont en je wilt hetzelfde leventje en luxe als in je thuisland, dan is het niet zo goedkoop. Daarom geeft ik mensen vaak de raad: ga eerst eens een half jaar of jaar in Thailand wonen, voor je beslist definitief te verhuizen.

 6. eugeen zegt op

  Nog een belangrijk minpunt:
  . Al het gedoe met visa, verlenging, 90 dagen melding etc etc… en een zekere onzekerheid over wat nu weer zal veranderen.
  . Ongeval. Mijn verzekeringsagent in Thailand zei me dat, als je een ongeval hebt, de politie het heel vaak zo zal opmaken dat de farrang in fout is. Een farrang heeft toch een verzekering. Mijn agent zei ook dat, als je 100% zeker bent dat je in je recht was en het komt tot een rechtszaak, de rechters wel neutraal oordelen.
  . Elektriciteitsrekening als je veel airco gebruikt in huis.
  . Als je langer dan 3 maanden in Thailand verblijft, moet je verplicht een Thais rijbewijs hebben.
  . Sommige banken doen moeilijk bij het openen van een Thaise bankrekening (Kassikorn niet).
  . Best geld declareren in de luchthaven als je meer dan 10000 euro meebrengt.
  ( uit eg declareren: https://www.youtube.com/watch?v=QaJvFy60ck0 )

  • l.lagemaat zegt op

   Elektriciteitsrekening van airco = gasrekening in Ned. voor de verwarming.

   Er is geen verplicht rijbewijs nodig na 3 maanden als er niet gereden wordt, als er een brommer gereden gaat worden, is het verstandig een Thais rijbewijs te halen, dito auto.

   • TnT zegt op

    Uiteraard heb je als er niet gereen wordt geen rijbewijs nodig. Brommers bestaan niet in Thai
    Andere. Het zijn motoren en daar heb je een rijbewijs voor nodig.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   De hoogt van het te declareren bedrag is onjuist. In Thailand hoeft het alleen gedeclareerd te worden bij de douane als het bedrag hoger is dan (het equivalent van) 20,000 dollar.

 7. Jan zegt op

  aanvullingen:

  -geen ondersteuning door de Thaise Overheid van buitenlanders als de behoefte zich ooit aandient (dus geen sociaal vangnet)
  -de Overheid duldt de aanwezigheid van buitenlanders maar als het om redenen niet meer uitkomt kan de buitenlander zijn biezen pakken (hij wordt niet anders dan als gast beschouwd)
  -de buitenlander blijft een vreemde eend in de bijt (die wordt geacht rijkdom te hebben)
  -de Overheid trekt eigen volk voor t.o.v. buitenlanders (ook bij geschillen)
  -er is behoorlijke rechtsongelijkheid in het land (en daar moet men tegen kunnen)

  In het algemeen: Thailand is niet bepaald het goede voorbeeld van een rechtsstaat.

 8. Jan zegt op

  Visa aanvragen heb je vergeten, is een brok van ergernis.

  • l.lagemaat zegt op

   Visa aanvragen gebeurt in Nederland, visa verlengen gebeurt in Thailand.

 9. Jan zegt op

  Het is niet zozeer de hitte die storend is,maar voornamelijk de vochtigheid,die de gevoelstemperatuur zo opdrijft ,gevoelstemperatuur van 48 – +50 ° zijn gewoon hier in het binnenland,waar veel rijstvelden zijn,veel water brengt ook veel ongedierte ,die dikwijls heel vervelend zijn.

 10. Pat zegt op

  Ik deel jullie lijstje met theoretische nadelen, al is het één al wat manifester dan het andere…

  Nog een nadeel is ook dat je toch altijd een zeer lange vlucht moet ondergaan als je het thuisfront wilt bezoeken.

  Je gaat niet voor pakweg een weekend je terug naar Antwerpen!

  Het grootste nadeel vind ik is het idee dat als je begint te sukkelen met je gezondheid, je nergens beter bent qua medische zorg (een correcte diagnose, kwaliteit van de zorg, medische kosten, de taal, eenzaamheid in een hospitaal als je echt heel erg veel medische problemen hebt, etc.).

  • Pat zegt op

   Correctie van mijn bericht : nergens beter dan in je eigen westerse land als je sukkelt met je gezondheid…

 11. Henk zegt op

  Ieder jaar visum verlengen, afhankelijk waar je woont niet altijd de meest plezirige ervaring. Hetzefde geld voor 90 day report en het constant melden van je verblijf adres (wat volgens de wet moet maar velen niet doen).
  Het grootste probleem voor mij is het gebrek aan rechtsorde en juridische bescherming. In 99% van de gevallen heb je hier weinig mee van doen totdat het een keer fout gaat(dodelijk verkeersongeluk, enz, enz).

  Toch wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen dus ik blijf voorlopig hier.

 12. Jos zegt op

  Thailand is duur (geworden) als je er als buitenlander wil leven en regelmatig een uitstapje wil doen.
  Twee dingen zijn belangrijk om weten. Vaak wordt er een dubbel prijzen systeem gewerkt, als buitenlander (farang) betaal je altijd wat meer voor service en uitgaan naar attractieparken etc.
  Ten tweede, tenzij je echt als een Thai wil leven en enkel streetfood eet, is het dagelijks leven duur geworden.
  Producten uit het westen zijn een stuk duurder, logisch want ze moeten geïmporteerd worden.

  Helemaal eens met andere reacties : ga eerst eens een half jaar of jaartje in Thailand wonen.

  Jos 🙂

 13. Stefaan zegt op

  Ik vind het verstandig dat je gaat huren. Zo kan na X- aantal maanden een andere plaats aandoen, tot je een plaats gevonden hebt waar je wel lang wil verblijven.

  Ik heb er 6 weken gewoond, en voor mij was de hitte zwaar. Er zijn 3 dingen die je afkoeling geven : airco, douche en scooter. De wind in je haren doet deugd. Hou het wel veilig door het rustig aan te doen, en steeds voortuitziend en geconcentreerd te zijn.

  Ik vrees dat waterschaarste een groter probleem wordt in de toekomst.

  In jullie plaats zou ik het gewoon doen. Maar beschouw het als een lange vakantie, want een terugkeer naar het vaderland lonkt.

 14. Leo Bossink zegt op

  De ziektekostenverzekering is terecht in jouw rijtje genoemd. Een goede verzekering (informeer bij AA verzekeringen in Hua Hin, zij kunnen je offertes doen toekomen voor jou en je vrouw) is vrij duur. Ik zou daarbij kiezen om alleen inpatient te verzekeren (dus alleen zieken huisopnames, operaties, e.d.). Gewoon doktersbezoek en medicijnen zijn in het algemeen vrij goedkoop hier. Een en ander is overigens natuurlijk wel afhankelijk hoe het op dit moment is gesteld met uw gezondheid. Op basis van uw huidige leeftijd moet u denken aan een jaarpremie voor u en uw vrouw samen van ongeveer 120.000 tb (= ca. 3.250 euro). Hierbij is de jaarpremie in een keer verschuldigd, dus per jaar. Niet per maand.
  Sociaal isolement hoeft totaal niet. De Thau zijn erge lieve en vriendelijke mensen. Zullen graag met u willen praten en samen een biertje drinken. Het is natuurlijk wel raadzaam om de Thaise taal te leren. Maakt het maken van contacten nog makkelijker.
  De hitte is hier het hele jaar, maar zorg dat je een goede aircon in huis hebt, in je woonkamer en in je slaapkamer, en je hebt nergens last van. Corruptie en straathonden zijn voor een farang geen issue.

  • l.lagemaat zegt op

   Afhankelijk van de maatschappij wordt een termijn betaling gesteld.
   P.m. – per 3 mnd – of per jaar.

   € 3250,= voor 2 pers.op jaarbasis is te laag ingeschat.

 15. jasper van Der Burgh zegt op

  Ik mis een heel belangrijke: de kosten. In Thailand wonen is iets heel anders dan in Thailand op vakantie gaan. Bij een vakantie wordt een groot deel van de uitgaven bepaald door de loonkosten, die in Thailand nu eenmaal veel lager zijn dan bij ons. Woon je er eenmaal, gaan er andere faktoren een rol spelen: elektriciteit, water, internet en ook gewoon de supermarkt zijn ongeveer Nederlandse prijzen, en als je kaas, boter, koffie, wijn, bier, kortom westerse produkten wilt eten betaal je een pak meer. Benzine is goedkoper, maar een ziektekostenverzekering loop je op leeg in verhouding. Woon je in een middelgrote stad doen de woonlasten niet onder voor die in Nederland, al krijg je er meer voor terug (gym, zwembad, bewaking)
  Ik zelf stel altijd dat het goedkoper en eenvoudiger is om in Spanje of Portugal te wonen, zeker in de latere fasen van het leven waar in veel gevallen in Thailand de zorgverzekering wordt opgezegd boven de 70!

  De taal barriere kan ik ook niet genoeg accentueren: zonder mijn gelukkig vloeiend Thais sprekende vrouw (zij is Cambodiaanse) was ik volkomen verloren buiten de grote steden: men spreekt in een middelgrote stad, of op het platteland eenvoudigweg GEEN engels, ook niet de jeugd. En leg dan maar eens uit dat je airco kapot is, de gasfles moet worden gebracht, of te vragen of er nog kaas gaat komen deze week in de Makro.

  Zelf noemen jullie als de hitte: voor mij en mijn gezin is dit de hoofd reden om naar Portugal te emigreren. Op kou kun je je kleden, aan hitte kun je je niet onttrekken of je moet in een geairconditioneerde ruimte gaan zitten de helft van het jaar overdag.
  Het is mij daar eenvoudigweg te heet, en ik word gestoord van het geluid van die ventilatoren de hele dag.
  Overigens moet ik er wel bij zeggen dat als je op de eilanden woont, of direkt aan zee het een stuk koeler kan zijn.

 16. John Chiang rai zegt op

  Ook is erg belangrijk waar je precies gaat wonen in Thailand,en wat voor soort mensen jullie zelf zijn. Niet iedereen kan/wil op den duur qua sociale contacten erg vereenzamen,terwijl anderen,als je vaak de verschillende reactie’s leest,dit juist prima vinden. Zelfs al spreek je een aardig mondje Thai,zul je snel gaan merken,dat de Interessen vaak erg verschillen,waardoor eventuele vriendschappen soms snel gaan vervelen. Als je alle schepen achter je gaat verbranden,zul je ook grotendeels het contact met vrienden en familie in het thuisland misschien gaan vermissen. Ook als je iets ouder gaat worden,en je het pech krijgt dat je op hulp aangewezen gaat worden,stelt zich de vraag, of je dit net zo goed kunt regelen als in het thuisland. Ook ruil je met deze beslissing veel rechten die je uit het thuisland kende,voor hoofdzakelijk plichten. Plichten die bestaan uit iedere 90dagen over de grens gaan,of het bezoek aan een immigrationkantoor,en een bankrekening waar de verplichte waarborg voorhanden moet zijn. Persoonlijk zou ik liever eerst een langere tijd gaan wonen in Thailand,en in aller rust voor je zelf de voor,en nadelen gaan afwegen. Er zullen zeker mensen zijn,die wel gelukkig zijn met hun eens genomen beslissing om zich in Thailand te gaan vestigen,hoewel dit vaak erg afhankelijk is van persoonlijke omstandigheden. Vaak hoor je van mensen die deze stap voor jaren reeds genomen hebben,uitsluitend positieve reactie’s,en mocht je hier en daar toch twijfels hebben,reageren sommigen,alsof ze van een giftige spin gebeten zijn. Haast niemand geeft eerlijk toe,dat immigratie niet alleen met zonneschijn verbonden is,te meer geen mens twijfelen mag aan de stap,die ze eens voor bijzonder verstandig gehouden hebben.

  • l.lagemaat zegt op

   Bij een non-immigration visa hoeft u niet elke 90 dagen de grens over.

   Bij een aantoonbaar bewijs van 65.000 Baht p.m. inkomen hoeft geen verplichte waarborg bij de bank te staan.

 17. Bacchus zegt op

  Jullie zijn allebei nog geen 60 jaar en dan is het nog redelijk makkelijk om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Doe dit niet via (inter-)nationale brokers, want dan betaal je inderdaad erg veel. Ik adviseer AXA Thailand of BUPA Thailand. Als je jezelf voor je 60ste jaar bij de BUPA aanmeldt, ben je voor het leven verzekerd. Bij de AXA wordt dit na je 70ste jaar per jaar bekeken. Afhankelijk van je wensen en/of eisen kun je al een redelijk goede verzekering afsluiten voor 30 tot 60.000 baht per persoon per jaar. Ter info onderstaand de sites van de maatschappijen:

  https://www.bupa.co.th/en/individuals/health-insurance/get-quote-plan.aspx?t=&iid=1&gids=&a=58&class=1#.WTvfSNwlHIU

  https://www.axa.co.th/en/personal-health-insurance

  Aan de taalbarrière kun je zelf wat doen, door bijvoorbeeld eens een cursus ter plaatse te gaan volgen. Zou ik wel adviseren.

  Koers Thai Baht – Euro is niet te beïnvloeden, Maar om een jaar retirement extentie (visum) te krijgen moet je beschikken over een inkomen van minimaal 65.000 baht per maand of een spaar tegoed hebben van minimaal 800.000 baht. Belangrijk is dus te weten dat je een (flinke) koersval van de Euro kunt opvangen.

  Verder sluit ik mij bij Erik BKK aan: De overige issues zijn geen issues en ik zou er ook geen kunnen verzinnen.

 18. kees zegt op

  Lange en dure vliegreizen wanneer je weer eens in Nederland /Europa wilt zijn.
  Dit gaat zwaarder tellen naarmate je ouder wordt.(vermoeidheid/gezondheidstoestand).
  Mogelijk gemis van de europese cultuur en architectuur.
  Spanje o.i.d. lijkt me een veel eenvoudiger keuze(euro,enz.),en je kunt dan nog altijd
  in januari samen naar Thailand gaan.
  Veel succes met je keuze.

 19. GuusW zegt op

  Gelet op jullie leeftijd lijkt het niet meer opbouwen van AOW mij ook een aandachtspunt.

 20. Pat zegt op

  Heel erg moet het zijn als je als zeer hoog bejaarde Westerse man of vrouw helemaal alleen in het mooie en aangename Thailand woont, zonder nog contacten (steun, hulp) te hebben in je thuisland, de Thaise taal niet te spreken, etc…
  Als je dan ook financieel nog beperkt bent,

  Of hoe eenzaam en bang je kan zijn om te gaan sukkelen met je gezondheid (bijvoorbeeld dementie) en of afhankelijk te worden door je ouderdom, terwijl je je toch in een fijn land bevindt.

  Eenzaam sterven in een vreemd land (met andere woorden) moet triestig zijn!

 21. Marc Breugelmans zegt op

  ik woon in Thailand drie jaar , voorheen kwam ik er heel veel op vakantie en nu op pensioen .
  De hitte was het eerste jaar onhebbelijk , daarna kwam het frissere seizoen dat me deed herademen , nadien kon ik beter tegen de warmte , toch zoek ik in het hete seizoen de koelte op.
  De algemene vervuiling en vooral het opbranden van huisafval is nog steeds een doorn in men oog , men Thaise buren doen het meermaals per week en de stank van verbrand plastiek is niet te harden .
  De verzekering , dat valt wel mee , ik heb nu die expat verzekering die me 450 euro per jaar kost en me voldoende dekt in geval van nood .
  Het eten dan , ja ik eet graag eigen westerse kost en die is duur , maar als ik promotie’s koop in de Makro dan valt dat geweldig mee , ik koop dan grote hoeveelheden , bereid ze en vries per portie in , ook Gouda kaas kan je er voordelig kopen weliswaar in blokken van 4.5 kilo , maar dat is een kwestie van verdelen met vrienden . Vis , Kip , en varkensvlees is veel goedkoper dan bij ons , alleen voor runds betaal je meer .
  De corruptie is hier in Hua Hin sterk verminderd bij de politie , blijkbaar zit de schrik van het leger erin.
  De meerprijs die men dikwijls vraagt in parken steekt me geweldig tegen en ik weiger er binnen te gaan aan een meerprijs , gelukkig zijn dat niet zoveel parken die zich vergrijpen aan dit fenomeen .
  De visumplicht is een normaal iets en is slecht eenmaal per jaar , ergerlijk zijn dan weer die 90 dagen aanmeldingen alhoewel die meestal heel vlot verlopen.
  Die straathonden zijn ook een ware pest , steeds als je gaat wandelen dien je dat te doen met een stok in de hand , ooit werd ik gebeten en dan mag je 5 spuitjes verwachten tegen hondsdolheid , men kan zich inspannen door de straathonden naar een asiel te brengen of hen te laten steriliseren , vele farang zijn dit genegen .
  De Euro staat momenteel vrij laag , maar de verwachting is dat hij gaat stijgen en dat het niet zolang meer zal uitblijven , de Brexit deed de Euro geen goed , en ik hoop dat zulke dingen niet gauw meer gebeuren .
  TJa…. die verleidingen …. die heb je toch zelf in de hand , die zijn er overal in de wereld , tja…maar hier wel wat meer .
  En niet mogen werken hangt van je visum af , er zijn visums die dat wel toelaten , onderhoud van je woonst en tuin mag met een normaal visum
  De voordelen zijn groter dan de nadelen vind ik , veel hangt af of je jezelf steeds blijft ergeren , mijn ervaring is dat je het gewoon wordt en je het kan weglachen na een tijdje , ik heb het alleen nog moeilijk met die afvalverbranding en het ongedisciplineerde verkeer .

 22. chris zegt op

  Wat voor de een nadeel is is datzelfde item voor een ander niet of zelfs een voordeel. (bv. leven in een stad of op het platteland)
  Het gaat dus niet over voor- en nadelen maar over de manier waarop je daar mee omgaat. Een Boeddhistisch uitgangspunt.
  Nodig is dus een stukje zelfreflexie over wat jijzelf en wat je vrouw een mogelijk nadeel zou kunnen vinden (persoonlijke omstandigheden, gezondheid, intenties, motivaties, financiele mogelijkheden, risico lopen dan wel mijden), daarover praten, adviezen vragen en dan beslissingen nemen (over gaan of niet, en indien ja, waar en hoe). Niemand kan dat voor je doen.
  En wees erop voorbereid dat veel zaken in Thailand niet gaan zoals in Nederland, en dat veel niet is wat het lijkt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website