Lezersvraag: Zijn er nadelen als ik een huis ga huren in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 september 2020

Beste lezers,

Over een aantal jaren wil ik van mijn pensioen genieten in Thailand. Ik ben alleenstaand en heb geen Thaise partner. Een huis kopen valt daarom voor mij af daar kleven te veel nadelen aan (je mag geen grond bezitten etc.). Een condo kopen wil ik ook niet want dan zit ik een flatje opgesloten.

Volgens mij heeft het huren van een huis in Thailand voor mijn situatie de meeste voordelen. Of zie ik wat over het hoofd? Zijn er ook lezers die negatieve ervaringen hebben met huren voor de lange termijn? Denk aan extreme huurverhogingen, slechte contracten, rechten als huurder, etc.

Dank voor jullie reacties.

Met vriendelijke groeten,

Arnie

18 reacties op “Lezersvraag: Zijn er nadelen als ik een huis ga huren in Thailand?”

 1. Ivo zegt op

  ik kan niet uit ervaring spreken , maar heb wel al van een ervaring gelezen.
  Iemand die een huis huurde……het volledig verbeterde zowel binnen als buiten.
  Nadien kwam de verhuurder om de prijs op te trekken …zogezegd omdat het nu een meerwaarde had.
  contracten in Thailand…???
  Hij heeft het terug in oorspronkelijke staat ( terug afgebroken )achtergelaten en is verhuisd

  • theoS zegt op

   @Ivo, alles wat je verbeterd of aanbrengt in een huurhuis in Thailand wordt eigendom van de verhuurder. Daarna afbreken gaat en mag niet meer. Is niet meer je eigendom.

 2. Rob zegt op

  Met of zonder Thaise partner lijkt huren me sowieso de verstandigste oplossing. Er kunnen tal van redenen zijn dat je op een bepaald moment wil verhuizen: luidruchtige buren, toch elders een partner, nog een pandemie, sukkelen met de gezondheid,… Als je huurt kan je dan zonder kopzorgen makkelijk weg.

 3. Dirk Couzy zegt op

  Beste Arnie je kan overal een huis huren maar neem een Thai mee die jou goed begrijpt en dan een contract opstellen zelf woon ik in Bueng Kan geen toerisme aan de Mekong River NO Thailand je kan hier al voor ฿4000 per maand een vrijstaand huis huren of minder en zie maar en laat je niet gek maken,Dirk Couzy

 4. Sake zegt op

  Hallo Arnie
  Huren lijkt mij verreweg de makkelijkste optie. Doe ikzelf al jaren. Je kan te kust en te keur. Tip: probeer een contract met een lange looptijd. Tijdens dr contractperiode kan de huur niet eenzijdig worden verhoogd.

 5. KeesP zegt op

  Natuurlijk zijn altijd wel nadelen te verzinnen, maar het voordeel van huren is dat je nooit ergens aan vast zit. Als het je, na een tijdje niet meer bevalt, ga je gewoon weer verkassen. Hebben wij ook al vier maal gedaan in drie jaar tijd, dit om uiteenlopende redenen. Je kan, ondanks een contract, altijd vertrekken wanneer je maar wil, het kost je dan natuurlijk wel je borg, meestal twee maanden.

 6. PEER zegt op

  Beste Arnie,
  Er zitten geen nadelen aan het huren v ‘n woning in Thailand. Het is zelfs de makkelijkste optie. Vaak huur je, uiteraard buiten Bangkok, ‘n vrijstaand huisje voor plm Th Bth 10.000,-!
  Wil je kleiner/eenvoudiger betaal je minder, bv appartement , Th Bth 5.000,-
  Voor ‘n luxere woning, bv 2 badkmrs en 3 slpkmrs, overal airco: reken op 15/20.000,-.
  Bovendien is het voordeel dat je kunt verhuizen, wanneer je er bent uitgekeken.
  Want door heel Thailand kun je woningen/app huren.
  Welcome en veel genoegen

 7. Harm zegt op

  Arnie, ik heb gehuurd, maar na een aantal woningen toch maar gekozen voor koop.

  Reden verhuisd : 1e woning na een maand uitgezet omdat vrouw van de eigenaar er een familie lid in wilde laten wonen ( is overigens nooit gebeurd huis staat nu al 3 jaar leeg.)

  2e woning: We hadden net de spullen uitgepakt toen de eigenaar kwam met de mededeling dat hij zich vergist had in de huurprijs, deze zou nu het dubbele worden. Ondanks duidelijk en helder huurcontract Hem bedankt en na 1 mnd zoeken wederom verhuisd.

  3e woning: Niet direct wat we wilden maar nood breekt wet anders stonden we met ons huisraad op straat
  Half jaar gewoond tot dat we van de eigenaar te horen kregen dat ons huurcontract (2 jaar) werd herzien. Hij wilde het huis liever verkopen en bewoond wordt er niet verkocht. Met hem de afspraak gemaakt dat wij er mochten blijven wonen tot aan verkoop datum (3 mnd langer)
  Inmiddels de buik zo vol van huren en het niet aan het contract houden dat we een koopwoning hebben gezocht, deze woning gekocht en verhuisd. Wilde de eigenaar van die laatste huurwoning nog een tegoed bedrag omdat we de woning geen 2 jaar hadden gehuurd zoals in het huurcontract stond. Hem toch wel even duidelijk gemaakt dat het zijn eigen schuld was dat we vertrokken.

  Dus huren nee dank je wel met huiseigenaren die sch..t aan contracten hebben.

 8. Fred zegt op

  Hoe wordt een huurovereenkomst afgesloten ?
  Zijn er standaard contracten bij immo kantoren ?
  Hoe rechtsgeldig zijn deze?
  In Nederland/Belgie is de huurder erg beschermd, hoe zit dat in Thailand ?

 9. Nicky zegt op

  In Thailand kan je officieel niet langer huren dan 3 jaar. Tenminste dit is wettelijk. Als je een langer contract hebt is dit niet geldig voor de wet. Je kan gemeubileerd huren of ongemeubileerd. Contract word meestal opgemaakt in 2 talen. In blokvorm. Beste is voorzien van fotos . Zonder contract zou ik niet aanraden. Meesral word 1 of 2 maanden deposit gevraagd en 1 maand vooruit. Om te beginnen misschien best bij een makelaar. Daarna kan je altijd nog verder kijken.

 10. laksi zegt op

  Tja,

  Aan huren zitten voor en natuurlijk nadelen,

  Voordelen, je breek je nek over het aantal huizen dat te huur staat.
  In Chiang Mai of Isaan zijn ze veeeel goedkoper dan op Phuket.

  Nadelen, er bestaat geen huurbescherming, dus zoals Harm al zegt, de eigenaar kan de huur opzeggen.
  Wij hebben 2 jaar gehuurd en voor ons ook de huur opgezegd, dan maar gekocht (althans mijn vrouw) met Hypotheek. (die ik betaal, iets meer dan de huur) maar….. tot op heden, wacht ik nog steeds op de borg.
  Dus heel belangrijk, de laatste twee maanden geen huur betalen.

 11. Jasper zegt op

  Wij hebben 11 jaar gehuurd, en tot redelijk genoegen. In ons geval was het een bijna leeg casco, dus we moesten zelf een keuken, geyser, airco plaatsen, alle elektra vernieuwd en geaard, maar dat werd goedgemaakt met de huurprijs (3000 b/maand). Waar je wel aan moet wennen is, dat als er iets kapot is (ook bouwkundig!), dus bv de voordeur wil niet goed sluiten, of een ruit breekt, je dat zelf moet vergoeden. Ook ben je over het algemeen je 2 maanden borg kwijt, want al heb je er een paleisje van gemaakt, “What is in mouth elephant he never gives back”. Ze vinden altijd wel iets, al is het een boorgaatje in de muur.

  Kijk dus goed om je heen, en maak voor zover mogelijk, goede afspraken. Wat als de airco het begeeft, dat soort zaken. In principe is de klant wel koning, want in tegenstelling to Nedeland kun je te kust en te keur huren op veel plekken.

 12. Kees zegt op

  Als je een huis huurt, ben je een beetje overgeleverd aan het geluk (of pech) wie de verhuurder is die je treft. Ik heb huizen gehuurd van prima verhuurders die eerlijk waren, maar ook vervelende verhalen gehoord van anderen.

  Ik zou de extra kosten nemen om, wanneer je besluit welk huis je wilt, het huurcontract bij een goede advocaat te laten passeren en dit vooraf met die advocaat goed door te spreken.

  Heikel punt is vaak dat de verhuurder 2 maanden borg vraagt en die borg dan weigert terug te geven, ondanks dat je het huis prima achterlaat. Misschien dat de advocaat daarvoor een oplossing weet. Ook goed laten vastleggen wie voor welke reparaties opdraait.

  • chris zegt op

   Op tijd de huur opzeggen en de laatste 2 maanden niet betalen omdat dat hetzelfde bedrag is als de borg. Natuurlijk dat de eigenaar laten weten.

 13. Ger-Korat zegt op

  Je niet laten afschrikken door de diverse verhalen over 2 maanden borg wat je eventueel kwijt zou zijn. De meeste verhuurders zoeken iemand voor de langere termijn en stel je hebt een huur van 10,000 baht dan praat je over 300 Euro en dan is de borg Euro 600. Zag net 2 dagen terug hier in Nederland een kennis welke maar even 5000 Euro borg moest neertellen bij een huur van 1200 Euro bij een partikuliere verhuurder, en dat voor een bungalowtje met tuin wat je in Thailand voor 300 Euro huurt. Kortom de bedragen vallen in Thailand mee en je loopt geen echt groot risico.

 14. Lung addie zegt op

  Wat mij hier opvalt is dat niemand gewag maakt van het feit dat je een huurcontract kan laten registreren bij Land Office. De meeste Thais doen dat natuurlijk niet vanwege het feit dat ze dan belastingen moeten betalen op de huursom. Zo een geregistreerd contract kan idd maar voor max 3j. Op het huurcontract komen dan takszegels wat het totaal wettelijk maakt. De taks is, zoals gebruikelijk in Thailand, heel laag. In mijn geval bedraagt dit 200THB/j, wat ik met graagte zelf betaal. Je hebt dan wel een officieel rechtmatig huurcontract wat, in geval van betwisting, tenminste gebruikt kan worden. Geen gezeik…..

 15. steve zegt op

  welkom in het land van de smiles. Ik zou als ik jou was een condo huren voor 3 maanden en vandaaruit goed rondkijken in de buurten rondom de stad. Kies een huis waar je niets aan hoeft te doen! Kost je geen geld en geen kopzorgen aks je vertrekt. Bepaal heel secuur waarom je in een bepaalde buurt wil winen. Speel je golf, heb je behoefte aan natuur, wat ga je doen? De buurt miet geschikt zijn om jouw keuzes gemakkelijk uit te kunnen voeren. Verder wat zal je transport zijn? Scooter, auto taxi enz. Zijn die daar? In de stad altijd gemakkelijk en goedkoop vervoer. Buiten de stad problematischer. Verder als je huis met tuin hebt, heb je daar zin in om met 40 graden hitte het gras te maaien?
  Dus: ga eerst condo huren voor minimaal 3 maanden en ga onderzoek dien hoe alles werkt hier en vind enkele farang met ervaring die je bij kunnen staan! Alles is ook sterk afhankelijk van je financiële situatie! Als je persoonlijke vragen hebt mag je me een email sturen voor verder overleg. Ik woon hier 10 jaar en heb ervaring met huren en kopen. Email skippy999 @ gmail.com
  Veel succes met je overwegingen. Gegroet skippy

 16. Sonam zegt op

  Goede morgen,
  Ik jaren lang een huis gehuurd.
  Nooit problemen gehad.
  laat wel Thaise vriend of vriendin onderhandelen,in een dorp waar zij of hij woont.
  Iedereen is altijd behulpzaam en lief voor me.
  Succes Karma Sonam


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website