Beste lezers,

Normaal tot je pensionering moet je 4 maanden per jaar in Nederland zijn om zo je AOW op te bouwen 2% per jaar en je ziekenkosten verzekering te behouden. Na pensionering mag je volgens de SVB nog maar 13 weken op vakantie of buiten Europa verblijven. Klopt dit?

Je raakt ook je AOW-aanvulling kwijt als je met AOW meer dan 13 weken buiten Nederland verblijft. Dit is wat ik kan vinden op internet, klopt dit?

Groet,

Jan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

8 reacties op “Na pensionering mag je volgens de SVB nog maar 13 weken op vakantie of buiten Europa verblijven?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Jan, heb je wel goed gelezen? Dit is een link: https://www.svb.nl/nl/aio/verblijf-buiten-nederland

  Welke aanvulling bedoel je? De AIO? Zie de link hierboven.

  Maar de SVB mag wel eisen stellen aan de duur van vakantie; die info vind je op hun site.

  • Willem zegt op

   Klopt. Het is puur voor de AIO. Een soort bijstandsuitkering.

   https://www.svb.nl/nl/aio/

  • Jan zegt op

   Hallo Erik
   Aio is duidelijk. Vraag misschien niet duidelijk. Wat ik bedoel als je Aow krijgt moet je dan iedere vakantie melden? En zo ja hoe lang per jaar mag je met vakantie zonder uit te schrijven en dus je ziekenfonds kwijt raken ?
   Groet Jan

   • Erik Kuijpers zegt op

    Jan, kijk eens in deze link van het Juridisch Loket. https://www.juridischloket.nl/werk-en-inkomen/werkloosheid-en-bijstand/uitkering-buitenland/

    Je vindt per uitkering de voorwaarden.

    Aan inschrijving in NL zijn voorwaarden verbonden. Een ervan is dat je tenminste vier maanden in NL bent ingeschreven en er ook echt woont op een erkend adres; dan ben je ingezetene en bouw je AOW op, betaal je belasting en premie volksverzekering, ben je verplicht je te verzekeren en betaal je premie voor zorgverzekering, heb je recht op heffingskortingen, enfin, wat je nu ook dagelijks ervaart.

    Ga je langer het land uit dan acht maanden dan is al snel sprake van emigratie. Al kan een wereldreis van acht+ maanden ook en voor je daar aan begint zou ik het jouw woongemeente maar vragen. Emigreer je naar landen waar geen verdrag inzake sociale zekerheid mee is dan verlies je de zorgpolis. Thailand is zo’n land waar je geen recht hebt op de NL zorgpolis.

 2. Henk zegt op

  Dag
  Ik begrijp het niet helemaal. Je mag rustig langer blijven, je mag er zelfs gaan wonen, zonder dat je gekort wordt.
  Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je per land nagaan of er een verdrag met dat land is gesloten en wat er met je AOW- uitkering gebeurt als je naar dat land verhuist. Met Thailand is bijvoorbeeld een verdrag gesloten en kun je gewoon uw AOW-uitkering ontvangen.

 3. Maryse zegt op

  Beste Jan,
  Ik weet niet wat jij leest op internet maar je verhaal is nogal warrig.
  Je AOW behoudt sowieso ongeacht hoe en wat met je wonen in Thailand.
  Wat die vier maanden verhaal betreft gaat het om de ziektekostenverzekering. Wil je die in NL behouden moet je vier maanden aaneengesloten in NL verblijven, met een behoorlijke adres. Niemand checkt het hier tijdens je verblijf maar mocht je in het ziekenhuis belanden in Thailand dan weet de verzekering snel genoeg hoe het zit via paspoort stempel.
  Succes verder.

  • Peter zegt op

   Die 4 maanden hoeven niet aaneengesloten te
   Zijn .

 4. Bilko zegt op

  Heb je een aanvulling zoals AIO dan mag je niet langer dan 13 weken in het buitenland verblijven
  Heeft jou Partner noch niet de AOW leeftijd dan is dat 4 weken voor haar
  Ik heb van de week bericht hier over gekregen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website