Lezersvraag: Motorrijbewijs in België of Thailand halen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
14 september 2016

Beste lezers,

Situatie als volgt: ik ben Thai maar woon in België. Heb geen motorrijbewijs. Ik wil motor/scooter gaan rijden of kopen in Thailand. Van plan om over een x aantal maanden te gaan verhuizen naar Thailand (Pattaya).

Wat is wijs? Eerst motorrijbewijs in België gaan halen en veel meer geld kwijt zijn of goedkoper en relatief stuk gemakkelijker in Thailand eerst motorrijbewijs gaan halen?

Via de Thaise ambassade krijg ik in Thailand mijn officiële documenten. Ik neem mijn internationaal rijbewijs voor B mee.

En als ik terug naar Belgie reis voor vakantie, is mijn in Thailand verkregen motorrijbewijs dan geldig (internationaal rijbewijs aanvragen natuurlijk in Thailand)?

Hopende dat iemand mijn van informatie kan voorzien.

Thanx,

John


» Laat een reactie achter


14 reacties op “Lezersvraag: Motorrijbewijs in België of Thailand halen?”

 1. jasper van Der Burgh zegt op

  Als motorrijder met 42 jaar ervaring raad ik je aan om je motorrijbewijs in Thailand te halen. Waarom?

  Heel eenvoudig: het heeft mij 2 jaar gekost om alles wat ik in Nederland had geleerd bij de motor rijlessen af te leren bij het rijden in Thailand. Zaken zoals: rijdt midden op je wegvlak, de manier waarop je de bochten instuurt, het geldt allemaal niet in Thailand – sterker nog, het zijn recepten om heel snel een serieus ongeluk te krijgen. Het enige wat overeen komt is het bekende anticiperen, dat dien je in Thailand twee maal zo goed te doen.

  Als motorrijder ben je in Thailand minder dan niets. Om te overleven moet je extreem links houden, bij voorkeur links van de wegmarkering, rekening houden met tegemoetkomende fietsers/motorrijders/afsnijdende auto’s, onverwacht kruisende mensen, kinderen en honden – afijn, te veel om op te noemen, er is hier al vaak over geschreven.

  Het lijkt mij dus beter om als onbeschreven blad te beginnen in Thailand, en je heel goed te laten voorlichten door andere buitenlanders over hoe te rijden. Ook raad ik geen snelheden boven de 50/60 km per uur aan, dat leidt op den duur onherroepelijk tot een ongeluk.
  Het motorrijbewijs in Thailand kost 1 uurtje studeren (op een computerschermpje), en een 1/2 uurtje afrijden. Succes bijna gegarandeerd.De kosten zijn verwaarloosbaar. Vervolgens rijdt je de eerste maand niet harder dan 30/40 km. uur, en probeer je aan het verkeersbeeld te wennen.
  Veel succes!

  Tot slot: rijden in de vakantie met een Thais (internationaal) rijbewijs in Belgie is geen enkel probleem op voorwaarde dat je niet meer belgisch ingezetene bent.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Sjaak S zegt op

   Dit is wel een beetje over/onder dreven… 50/60 km per uur? Waar rijd je dat? Ik weet niet waar je woont, maar wanneer ik naar Hua Hin rijd van mij thuis uit, kan ik gemakkelijk 80-100 km/u rijden.
   Verder geef ik je gelijk… anticiperen en de ogen voor, achter links, rechts, boven en onder je houden.

   Ik heb mijn rijbewijs in Thailand gehaald…Met dat bewijs zou ik in Nederland niet eens mogen rijden. En ik ben ervan overtuigd, dat ik technisch gezien beter zou rijden wanneer ik in Nederland een paar lessen had kunnen volgen.

   Dus mijn tip is: doe wat nodig is, laat je goede technieken bijbrengen (een bocht maken, afremmen). Een instructeur kan je laten zien hoe ver je kunt doorhangen bij een bocht en wanneer het gevaarlijk begint te worden.

   Ik rijd nu hier zo’n dikke drie jaar zonder ongelukken.

   Koop ook een goede motor hier. Als je een echte motor koopt, kan ik je niks aanraden, maar ga niet voor een 110 cc dingetje. Kijk dan liever naar een apparaat met minimaal 150 cc zoals een Honda PCX en aanverwanten. Deze trekt snel op en je kunt je goed uit de gevarenzone begeven. Ik weet dat ik hierdoor heel wat gevaarlijke situaties ontsnapt ben, doordat ik gas kon geven.
   Van de andere kant hebben de goede remmen me menigmaal geholpen bij het vermijden van dat soort gevaren…

   Je Thaise rijbewijs is in Europa geldig, als je in Thailand ingeschreven staat.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. bauke zegt op

  in thailand halen natuurlijk, veel goedkoper en in 1 dag geregeld. en wanneer je ooit weer terug gaat naar belgie kan je (belgie als enige land in de eu) je thaise rijbewijs om laten zetten naar een belgisch.

  succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. Danny Van Zantvoort zegt op

  Je rijbewijs in Thailand halen is inderdaad veel makkelijker.
  Als je nadien je officieel adres in Thailand hebt en enkel in Belgie op vakantie komt is je Thais Internationaal rijbewijs hier inderdaad geldig.
  Maar een Thais motor rijbewijs kan je in Belgie niet omwisselen voor Belgisch een auto rijbewijs B wel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Addy zegt op

  Ik denk dat het in belgie veiliger is omdat de verkeers regels strenger en anders zijn

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Nico zegt op

  Beste John,

  Je schrijft; goedkoper en relatief stuk gemakkelijker in Thailand, dat laatste betwijfel ik, Mijn familie doet verwoede pogingen om ook een motor rijbewijs te halen, (moet van mij) maar zakken voor de theorie, iedere keer en zij zijn niet de enige die zakken. Als ik naar het slaging’s percentage kijkt, dan krijgt minder dan de helft van de zaal het begeerde papiertje.

  Er is onder de bevolking ook veel onrust over het rijexamen, volgens mijn familie veel te streng.
  Maar volgens de regering, lang niet streng genoeg en willen het naar 60 vragen verhogen en ook praktijk lessen eisen.

  Groetjes Nico

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. John Chiang rai zegt op

  Je hebt de vraag eigenlijk al beantwoord. België een stuk duurder,en moeilijker,en als je toch reeds voor hebt naar Thailand te verhuizen,zijn dit natuurlijk grote voordelen. Als je werkelijk waarde schenkt aan de kwaliteit van de scholing,dan ben je beter gesteld met een rijbewijs uit België,zodat je ook werkelijk de verkeersregels leert kennen,die eigenlijk nodig zijn in het verkeer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Chris zegt op

  Je Belgische rijbewijs kun je 6 maanden gebruiken in Thailand. Daarna moet je alsnog een Thais rijbewijs halen. Je Thaise rijbewijs kun je tijdens je vakantie in Belgie telkens 6 maanden gebruiken. Als je je gaat vestigen in Thailand is het dus verstandiger om daar je rijbewijs te halen. Als je op vakantie gaat naar Belgie is het raadzaam om een internationaal rijbewijs mee te nemen naast je Thaise rijbewijs (weet niet of dat verplicht is).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Lung addie zegt op

   Ben je wel zeker van die 6 maanden? Ik dacht dat het eerder 3 maanden was en geen 6 . Idem dito voor buitenlanders in Belgie. Zij kunnen 3 maand gebruik maken van een NIET Belgisch Internationaal rijbewijs. En een Belgisch rijbewijs in Thailand gebruiken? Ik zou dan ook wel eerder denken aan een Internationaal rijbewijs dan aan een Belgisch rijbewijs. Op basis van een Belgisch rijbewijs kan je in Thailand wel een Thais rijbewijs verkrijgen. Met een internationaal ook als het niet ouder is dan 1 jaar. Zie vorig artikel van Lung Addie op dit blog waarin hij beschrijft hoe het precies in zijn werk gaat.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Bram zegt op

    Uit eigen ervaring weet ik absoluut zeker dat je op basis van een zgn. Belgisch rijbewijs (eigenlijk een Europees rijbewijs) GEEN Thais rijbewijs kan behalen, tenzij je dat rijbewijs eerst door een erkend vertaalbureau laat vertalen en die vertaling vervolgens door het Thais Ministerie van BuZa én de Belgische ambassade eenvormig laat verklaren.
    Ovedreven dure en omslachtige procedure lijkt me.
    Het afleveren van een Thais rijbewijs kan uitsluitend op basis van een INTERNATIONAAL rijbewijs (wat dan weer wél kan afgeleverd worden – door uitsluitend de Belgische autoriteiten – op basis van een Belgisch rijbewijs), of natuurlijk ook nog door het Thaise Ministerie van Transport (na het afleggen van praktisch en theoretisch examen).
    Bram

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Peter V. zegt op

  Mijn advies is om in ieder geval een aantal lessen te nemen in België.
  Dan leer je in ieder geval over de beheersing van de motor en vanaf die basis kan je verder.
  Als het goed is leren ze je ook anticiperen, daar heeft geen Thai ooit van gehoord.
  Examen kan je in Thailand doen, dat stelt qua praktijk niets voor en is van het niveau ‘ga nuchter naar het examen, rij een rondje en je bent geslaagd”. (Er zijn nog wat andere testen, daar is ook pas een stuk over geplaatst.)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. John zegt op

  Bedankt voor uwe reacties. Idd kwaliteit gezien kies ik voor belgie…misschien beter snel cursus te doen voordat ik vertrek. Rijbewijs A in belgie of nl halen. Sta momenteel nergens meer ingeschreven..fouten van gemeentelijke aard hier in B..erkennen het adres niet dus..volgende probleem..kan denk ik niet eens mijn rijbewijs hier halen idem nl. Althans denk ik.

  Ja planning is in nov- dec te verhuizen naar pattaya. Moet job voorwaarden nog met eigenaar straktrekken. Eerst 2 weken bangkok daar alles regelen en kleine vacance houden.

  Misschien zijn er mensen uit pattaya die mij de stad etc eens willen laten zien en hun ervaringen willen delen tegen die tijd?? ( neem u mee voor ontbijt-lunch of diner).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Lung addie zegt op

  Beste John,
  Aangezien je in Belgie nergens meer ingeschreven bent zal je eerst en vooral je administratieve zaken op orde moeten krijgen. Ik veronderstel dat je “ambtshalve” geschrapt bent uit het bevolkingsregister. Je kan je, zodra je een vaste woonplaats hebt, opnieuw laten inschrijven. Een rijbewijs behalen in Belgie zal niet lukken daar je, net als in Thailand, een vaste verblijfplaats moet opgeven bij de uitreiking van je rijbewijs..
  In Thailand zal je minder problemen hebben daar, zoals je zelf schrijft, Thai bent en dit natuurlijk ook altijd blijft.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. Bram zegt op

  Beste Nico
  Ik ken het fenomeen: van alle Thai met een rijbewijs die ik ken is er GEEN ENKELE die meteen wist te slagen voor het theoretisch rijexamen. Tenzij een enkele die daar dan wel spontaan aan toevoegt dat haar slagen uitsluitend te wijten was aan nepotisme…
  En dat de Thai de verkeersregels niet kennen lijkt me maar heel logisch.
  In het westen leerden wij de verkeersregels vooral kennen door het observeren van andere weggebruikers, en de uitleg die wij kregen van de mensen waar wij mee meereden.
  Anders dan hier, gedragen die weggebruikers zich verantwoord, én respecteren zij doorgaans de verkeersregels vrij rigoureus.
  Doordat de theorie in het westen aldus ook in de praktijk wordt omgezet, leren toekomstige bestuurders ook gaandeweg wat die regels theoretisch inhouden.
  Hier is er evenwel niemand die de regels ook in de praktijk toepast. Ouders en andere opvoeders lappen de verkeersregels vierkant aan hun laars.
  Dat begint al bij het vertrek naar school: negeren van de helmplicht, rijden tegen de rijrichting in, negeren van stoplichten en alle mogelijke wegmarkeringen, zowel rechts als links inhalen, veranderen van rijstrook/rijrichting zonder richtingaanwijzers te gebruiken, bij duisternis rijden zonder verlichting, enz.
  Daarnaast vindt men het hier opvoedkundig aangewezen om snotneuzen vanaf zeven, acht jaar met lichte motoren (100cc tot 150cc) te laten rondrijden, soms met nog jongere rekels als passagier(s).
  Hoeft het met zo’n opvoedingspatronen ook maar iemand te verwonderen dat die rekels, eens ze oud genoeg zijn om zelf een rijbewijs te halen, de regels helemaal niet kennen?
  Sterker nog: dat zij het nut van zo’n rijbewijs (ergo het kennen van de verkeersregels) complete bullshit vinden, aangezien primo niemand ze effectief toepast, en secundo ze toch al jarenlang “probleemloos” rondreden zonder dat rijbewijs.
  Sinds ik in Thailand kwam wonen, ben ik volgend inzicht gaan ontwikkelen: het verzekeren van de toekomst begint bij het respecteren van het heden…
  Daar is een doorsnee Thai vooralsnog echter niet aan toe…
  Bram

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website