Beste lezers,

Als ik lees dat de regering van plan is in de luisterrijke omgeving van Krabi een op kolen gestookte elektriciteitscentrale te gaan bouwen, voel ik de verontwaardiging in mij toenemen. In de rest van de wereld probeert men juist dit soort centrales om milieutechnische redenen stil te leggen.

Eigenlijk zou ik graag een positieve bijdrage willen leveren aan de energiehonger in Thailand. Als er een schone energiebron in Thailand is, is het wel de overvloedig schijnende zon. Helaas is het volgens mij echter nog niet mogelijk daarmee opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

In Nederland, waar het aantal zonne-uren veel bescheidener is, is dit (volgens mijn schoonzoon, die dit in Nederland doet) wel het geval. Het opslaan van zonne-energie in batterijen voor huiselijk gebruik is volgens mij een achterhaalde zaak.
Graag zou ik meer te weten willen komen over de mogelijkheden in Thailand op dit gebied.

Met vriendelijke groet,

Arend

12 reacties op “Lezersvraag: Wat zijn de mogelijkheden van zonne-energie in Thailand”

 1. samee zegt op

  Het opslaan in batterijen is juist de toekomst. Tenminste, volgens Elon Musk (bekend van de elektrische Tesla auto’s). Hij heeft recent een plan gelanceerd om de elektriciteit van je zonnepanelen op te slaan in batterijen.

  Ideel voor Thailand lijkt me zo

  http://www.teslamotors.com/powerwall

 2. Gringo zegt op

  Ik denk, dat deze link interessant voor je is:
  https://www.linkedin.com/pulse/thailand-solar-energy-projects-dr.-ulrich

 3. Thailover zegt op

  Hoi arend,

  Wat zou je precies willen doen met zonnenenergie..
  Terug leveren aan het net zal niet snel gebeuren in Thailand.

  Als 1 huishouden wat terug lever aan de hoofdkabel zal dat wel lukken.
  Je moet je dan wel bedenken aan wie verkoop jij je opgewekte energie en hoe registreer je dat. (Een e meter)

  Als iedereen die aangesloten zit op de hoofdkabel terug gaat leveren krijg je een spanning en dit kan de kabel niet aan.. Wat dan te doen meer kabel leggen om het opgewekte vermogen te gaan verdelen..

  Stel jezelf de vraag gaat de Thaise energiemaatschappij deze kosten dragen..

  Het meest logische is dat een gebouw een interne netwerk creëert. Wanneer er genoeg opgewekt word en genoeg is opgeslagen werk het net zelfstandig. Is er niet genoeg vermogen schakelt hij over tot het reguliere Thaise netwerk tot op het moment er weer zelfstandig aan de stroom behoefte kan worden voldaan..

  • Marc Breugelmans zegt op

   terug leveren van elekitriciteit lukt wel in Thailand , de meter draait dan de andere kant op zodat elke geleverde kw je minder betaald !

   • Frans Nico zegt op

    Theoretisch juist (met de oude metering). Echter, als je geen overeenkomst met de elektriciteitsmaatschappij voor teruglevering hebt en de meter geeft bij opname een lagere telling aan dat de vorige opname, dan heb je een probleem uit te leggen.

 4. Jasper zegt op

  Beste Arend,
  Thailand is een stuk minder ideaal voor het opwekken van zonneenergie dan je denkt. Het is nl. bijzonder warm, en houden zonnepanelen niet van, het rendement is veel lager dan in een koeler klimaat. Overigens kun je met enkele accus (en in de toekomst: de Tesla accu) voor een flink deel in je energiebehoefte voorzien. Ik heb zo 12 jaar op een schip gewoond zonder grote opofferingen.
  Je moet alleen bereid zijn om je levensstijl aan te passen.

 5. Marcel zegt op

  Ik denk dat zonne energie in Thailand juist vanwege de warmte wel de toekomst heeft. Dan niet met zonnepanelen maar met gebogen spiegels die de warmte concentreren op een soort van pijp die langs de spiegels loopt en zo verwarmt word of een “solar tower” waar de spiegels op gericht zijn. Door de hitte word dan stoom geproduceerd die turbines aandrijven.

 6. Barry zegt op

  Hallo Arend,

  Voor zonnepanelen is het te warm in Thailand. Het rendement in NL/BE zal hoger zijn dan in Thailand. Het klinkt zeer tegenstrijdig maar het heeft te maken dat zonnepanelen gemaakt zijn van halfgeleiders die onder hogere temperatuur slechter geleiden. Op koude zonnige dagen bv zonnig en 3C is het rendement veel hoger dan op zonnige dagen bij 35C

  Zelf heb ik op mijn huis in België panelen, niet zozeer voor economisch voordeel want als je echt gaat berekenen is het vrijwel onmogelijk om voordeliger te zijn. De berekeningen van de installateurs zijn te optimistisch en houden bv geen rekening mee dat de stroomprijs kan dalen, rendement verlies en vervangen van de inverter die ongeveer 7 jaar meegaat.

  Ik heb zonnepanelen omdat ik het leuk vind om zelf stroom op te wekken. Ik denk in thailand dat andere manieren van zonne energie beter werken dan zonnepanelen.

  Barry

  • ruud zegt op

   Het zal er in Thailand vanaf hangen of er ergens veel water beschikbaar is.
   Centrale opwekking van energie met zonnepanelen die met water worden gekoeld, zou dan goed mogelijk zijn.
   Ook de electriciteitscentrales moeten worden gekoeld met water.
   Verder wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van zonnepanelen met andere materialen dan de klassieke halfgeleiders.
   Mogelijk dat die beter tegen de warmte kunnen.

  • ray zegt op

   Er wordt wel gewerkt met zonnepaneel in ubon yasothon kijk goed om je heen wat te warm ?

 7. TOOSKE zegt op

  Arend, en overige belangstellende
  Ik woon in de Isaan en heb reeds 3 jaar 12 panelen 280 Wp deze leveren gemiddeld over het hele jaar gerekend
  100 Kw per week . Ik leverde mijn overschot overdag ilegaal terug aan het net maar sinds 2 maanden hebben ze een meter geplaatst die het vertikt om terug te draaien.
  Moet nu noodgedwongen mijn stroom overdag opmaken = airco aan dus.

  Sinds vorig jaar kan het ook legaal tot max 10 Kw.rooftop.
  enkele regeltjes:
  Aanvragen via erkend installateur
  Aanvraag indienen bij PEA (Provincial Electricity Agency)
  Het moet op het dak van het woonhuis en mag dus niet op een carport schuur of ander bouwwerk.
  Erkend installateur laten installeren en keuren door PEA.
  opbrengst iets van 7,5 thb per Kw voor teruggeleverde stroom dat is 3 thb per Kw meer dan wat je zelf nu betaald).

 8. PetervZ zegt op

  Het gebruik van solar, evenals andere alternatieve energie bronnen, wordt in Thailand al jaren sterk gestimuleerd. Solar power productie is op dit moment ongeveer 1000MW en is gespreid over honderden kleine en middelgrote producenten. In 2020 verwacht met 3x maal zo veel solar energie te produceren.
  De website van Solartron (www.solartron.co.th) geeft een aardig beeld van wat er zo al is geinstalleerd in Thailand.

  Formeel geregistreerde electriciteitsproducenten kunnen wel degelijk het overschot na eigen gebruik verkopen aan het net. Voor solar en andere alternatieve energie ronnen bestaat een verhoogd tarief, een zogenasmde adder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website