Moet je als Thai in het blauwe boekje staan?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 januari 2019

Beste lezers,

Ik ben een half jaar geleden geëmigreerd naar Thailand en ben samen met Thaise vrouw en dochter die beiden een Thaise id card hebben ingeschreven op het adres van mijn schoonzus. Ik heb het gele boek en vrouw en dochter staan in het blauwe boek van mijn schoonzus. Ik heb een retirementvisum.

Nu willen wij een huis gaan huren in Cha-Am. Ik kan gewoon gaan en mijn adres wijzigen. Maar hoe moet ik het regelen voor vrouw en dochter? Zij moeten uit het blauwe boek van mijn schoonzus maar ze moeten wel een nieuwe id card hebben.

Moet je überhaupt in een blauw boek staan als Thai?

Graag hoor ik van jullie als er ervaringen zijn.

Groet,

Rob

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Moet je als Thai in het blauwe boekje staan?”

 1. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  Ook je nieuwe adres heeft een blauw boekje hebben waar ze kunnen ingeschreven worden.
  Het blauwe boekje is niet meer dan een bewijs van adres. Staan ze in geen enkel boekje dan hebben ze ook geen officieel geen adres en dat zou voor een ID wel eens een probleem kunnen zijn.

  Veel Thai blijven meestal zelfs gewoon in hun geboortedorp ingeschreven. Dat is dan meestal om electorale redenen.

  Je hebt een jaarverlenging op basis van “Retirement”. Op dat gebied zal het ook geen probleem zijn dat ze nog op een ander adres zijn ingeschreven.
  Dat kan wel eens anders worden als je een jaarverlenging op basis van ‘Thai marriage” zou gaan aanvragen.
  De voorschriften zeggen “In the case of spouse, the relationship must be de jure and de facto”.
  Als je beide op verschillende adressen staat ingeschreven kan dat al een probleem opleveren.

  Schrijf hun gewoon op het nieuwe adres in. Dan is er toch geen probleem.

  • Rob zegt op

   Dank voor je reactie. Bij wie moet ik hun dan inschrijven op het nieuwe adres?

   • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

    Dat zal dan in het gemeentehuis van je woonplaats zijn.
    Ga voordien even langs bij het oude. Misschien moeten er daar formulieren opgemaakt worden.
    Zij zullen dan wel zeggen wat er verder moet gebeuren.

    • Rob zegt op

     Dank je wel Ronny. Ik zal langs de Amper gaan.

   • Rob V. zegt op

    Registratie gaat via het gemeentehuis, de Amphur (อำเภอ, am-phuh). In het Engels: district office.

    Het info: Het blauwe boekje heet de thabiejen baan (ทะเบียนบ้าน, thá-biejen-bâan). Het adres registratieboekje. In het Engels: thabian ban, house registrationbook.

  • Petervz zegt op

   Ronny, die info is niet geheel juist.

   Thais staan bijna altijd ingeschreven in het blauwe huisregistratie boek van het adres waarvan zij of een familielid eigenaar van is. Als Thai een huis huren en dat komt heel veel voor (denk aan alle mensen uit de provincie die in Bangkok gaan werken) dan blijven ze toch bijna altijd ingeschreven op het ouderlijk huisadres in de provincie.

   Veel huiseigenaren voelen er ook niets voor om huurders te laten bijschrijven.

   • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

    Zeg ik dat dan niet Peter?
    En zolang hij geen “Thai marriage” visa vraagt zal dat voor immigratie ook geen probleem zijn.

    Maar huiseigenaars die hun huis verhuren, staan ook zelf niet in het blauwe boekje van het huis dat ze verhuren. Die staan in het blauwe boekje van het huis waar ze zelf in wonen. Ze moeten er dan ook niet bij ingeschreven worden.

    Nu, hij moet dat dan maar eens oppakken met die eigenaar en de betreffende gemeentehuizen. Lijkt me het eenvoudigste.

   • Rob zegt op

    Dat is wat ik ook heb ervaren. Huiseigenaren willen dit niet altijd.

 2. Nok zegt op

  Rob hoeft zich helemaal niet bij de gemeente Cha’am te melden, wel bij Immigration met zijn huurcontract, zeker als de verhuurder hem niet bij Immigration heeft aangemeld. Dit soort zaken altijd zelf nalopen. Kost wat tijd en moeite, maar altijd goed.

  Een Thai die huurt heeft geen blauw adresboekje. Dat is voorbehouden aan huiseigenaren. Als een Thai een huis heeft gekocht gaat hij/zij na de koopregistratie een loket verder en laat zich op het nieuwe adres inschrijven. Hij/zij ontvangt dan een blauw adresboekje. Zoals de naam al zegt: adresboekje, dus geen bewijs van eigendom. Anders gaan hier weer allerlei verhalen de ronde over doen. (Een chanote/chanoot is een eigendomsbewijs). Op een dergelijk adresboekje worden vele huisgenoten -lees: familieleden- bijgeschreven. Echtgenoten, kinderen, broers en zussen, soms vrienden en kennissen. Dus de vrouw van Rob, dochter en Rob zelf: allemaal in dat blauw adresboekje. Omdat Rob denkt dat het goed is heeft hij zelf kennelijk met hulp van schoonzus een geel boekje aangevraagd. Zegt verder niets, want geeft verder geen rechten en heeft geen relevantie.

  Zonder blauwe adresregistratie is geen Thai ID verkrijgbaar, en iedereen weet hoe belangrijk een Thai ID voor een Thai is. Vreemd dat Rob’s vrouw niet eea heeft uitgelegd. Een Thai ID is voor een Thai nog belangrijker dan een paspoort.
  Een Thai die geen huis in eigendom heeft, dus geen chanoot kan laten zien, zorgt er dus altijd voor bij iemand van de familie of een goede vriend/kennis bijgeschreven te staan: anders verliest hij zijn “Thai ID”.
  Iemand die elders huurt bv in Cha’am vanwege werk of huwelijk of anderszins staat altijd ergens anders bij iemand in-/bijgeschreven. Dat kan dus ook gewoonweg in Chiangmai zijn. In die woonplaats doet hij daarna altijd zijn burgerlijke ambts-afhandelingen. Vaak kost hem dat een dag of meer, maar is niet anders. Dus: een Thai die in Cha’am woont bv vanwege een huwelijk, maar in Korat staat ingeschreven, moet dus soms naar Korat terug als hij/zij het gemeentehuis nodig heeft.

  Vreemd dat Rob meent dat hij eea moet regelen bij de gemeente voor vrouw en dochter. Hij redeneert alsof hij “man des huizes” in Nederland woont en met diens Gemeente van doen heeft!? Weet zijn vrouw dan niet hoe eea is geregeld in Thailand? Waarom vraagt hij zijn vrouw niet hoe het zit met zijn verhuizing en inschrijving bij de gemeente?

  Zijn vrouw en dochter moeten in- en bijgeschreven blijven staan bij haar zus/zijn schoonzus, hebben met Cha’am niets van doen. Uitschrijving levert hen later enorme moeilijkheden en problemen op als bv een nieuwe Thai ID moet worden aangevraagd.
  Rob hoeft zich ook niet te melden bij de gemeente Cha’am, wel bij Immigration.
  Ook vrouw en dochter hoeven zich ten gemeentehuize niet te melden: hebben we niets te zoeken. Voor hun gemeente-zaken gaan zij naar de woonplaats waar zij staan ingeschreven in het blauwe boekje van zijn schoonzus.
  Kortom: Rob heeft niets met de Gemeente van doen, enkel met Immgration: hij meldt elke 90 dagen waar hij woont en ontvangt daarvoor een bewijsje. Zijn vrouw en dochter gaan gewoon door met wat zij aan het doen zijn, en voor belangrijke zaken even een weekendje naar schoonzus om aldaar die zaken af te regelen. Daarom heb je je familie zo hard nodig in Thailand, dus wees er voorzichtig mee.

  • Rob zegt op

   Mijn vrouw is wel thais maar na ruim 40 jaar in Nederland gewoont te hebben vanaf haar 17e weet zij hier niets van. Het is op zich geen probleem als zij en dochter in het blauwe boek van schoonzus blijft. Maar schoonzus doet om een mij niet bekende reden moeilijk. Daar willen we eigenlijk vanaf en dat lijkt alleen te kunnen als ik een huurhuis vind waar de eigenaar haar wil opnemen in het blauwe boek van dat huis.

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Het gaat hier niet over Rob maar over zijn Thaise vrouw en kind. Daar heeft immigratie niks mee te maken. Wel het gemeentehuis. Die doen Thaise burgeradministratie.

   En natuurlijk zijn er Thai die huren en die een blauw boekje hebben.
   Het blauwe boekje behoort bij het adres, en zeker niet bij de huiseigenaar.

   En wat met Thaise eigenaars van 4 of 5 huizen en die er daar enkele van verhuren…. denk je dat die allemaal in al die boekjes staan ingeschreven op al die adressen ?

   De enige reden waarom Thaise eigenaars dat niet willen is omdat Thai een circus maken van hun verblijfplaats. Na drie maanden stappen ze het af omdat ze wat nieuw gevonden hebben dat 100 Baht goedkoper is. Of ze worden eruit geknikkerd omdat ze hun huur niet betalen en dan zit de eigenaar met die mensen die op dat adres blijven ingeschreven staan.
   Dat is de reden waarom de eigenaar dat niet graag heeft.
   Niet omdat het niet mag…

   Eens ingeschreven in een blauw boekje kunnen ze ook in Cha’am een ID krijgen.

   Verder heeft immigratie hier niets mee te maken.

   En zoals eerder gezegd. Als ze hun adres niet veranderen mag Rob over een jaarverlenging op basis van “Thai marriage” een kruis maken. Enkel “Retired” zal dan voor hem nog resten.

   • Nok zegt op

    Beste Ronny, Rob: dat betoog ik ook helemaal niet. Nergens schrijf ik dat zijn vrouw en dochter zich bij Immigration moeten vervoegen. In tegendeel: zij moeten er voor zorgen bij de zus op haar adres en dus in haar blauwe boekje ingeschreven te blijven staan. Plus: geen enkele huurder heeft een blauw boekje noch kan op het gehuurde adres in een blauwe boek worden in- en/of bijgeschrevem. Een verhuurder/eigenaar, al heeft die 10 of meer huizen in bezit, kan goed zelf ingeschreven bv bij zijn ouders, bij een broer, een vriend, ga zo maar door.
    Inderdaad: lastig wordt het als de bezitter van dat blauwe boekje iemand eruit knikkert!
    En het klopt: lang niet alle (in)wonenden op een adres staan in een blauw boekje, oftewel: geen enkele Thai die huurt staat in een blauw adresboekje behorende bij het huuradres. Maw: een verhuurder schrijft helemaal geen huurders in.
    Rob dient zich dus te vervoegen bij Immigration van Cha’am, en vrouw en dochter gewoon bij de Amphur van huidige woonplaats cf blauwe (adres)boekje van schoonzus.

    • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

     Ik laat her maar zo. De kern vzn de vraag is je waarschijnlijk niet duidelijk.
     Ik ken nochtans toch een heel deel Thais die een blauw boekje hebben en geen eigenaar zijn.
     Je zou verbaasd zijn hoe weinig eigenaar zijn van hun woning…. In gans Thailand

 3. Bob, Jomtien zegt op

  en vergeet de tm30 niet

 4. bert zegt op

  Wij hebben het winkelpand voor onze dochter ruim 9 jaar geleden gekocht (2e hands) en van de toenmalige werknemers staan er nog steeds 2 of 3 ingeschreven op dit adres. Komt nog regelmatig post van de gemeente of bank aan. Sturen dan maar weer terug met de postbode.

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Laten afschrijven…. als ze een nieuwe ID nodig hebben zullen ze zich wel snel ergens laten inschrijven.

   • Petervz zegt op

    Voor een nieuwe ID kan een Thai tegenwoordig op elke amphur (of khet in Bangkok) terecht.

 5. Petervz zegt op

  Voor een nieuwe ID kan een Thai tegenwoordig op elke amphur (of khet in Bangkok) terecht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website