Moet erkenning van mijn Thaise kindje al voor de geboorte?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
25 november 2018

Beste lezers,

Ik ben een Nederlander die officieel getrouwd is met een Thaise en al enige jaren heerlijk samen in Bangkok woont en werkt. Tot ons grote geluk is mijn vrouw inmiddels een kleine 2 maanden zwanger!

Nu hoorde ik van meerdere kanten dat ik al VOOR de geboorte aangifte moet doen ter erkenning dat het mijn eigen kind zal zijn. Ik heb de website van de Nederlandse Ambassade in Thailand, alsmede de website van Buitenlandse Zaken in Nederland, doorgelopen en daar heb ik hier niets over gevonden.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Met vriendelijke groet,

Martijn

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Moet erkenning van mijn Thaise kindje al voor de geboorte?”

 1. Leen zegt op

  Nee hoor, in het ziekenhuis moet je al voor de bevalling papieren ondertekenen dat jij de vader bent, nna de geboorte volgt er nog een héle papier winkel in het ziekenhuis, waar ook een document wordt opgemaakt voor de gemeente waar het geboren is, in mijn geval Udon Thani, waar je je binnen 3 weken moet melden en dan krijg je een officiële geboorte acte met de naam van de vader en moeder inclusief hun nationaliteit, aan gifte voor de Nederlandse nationaliteit moet met officiële vertaalde documenten wat in Bangkok kan, moet je melden inz, helaas ja leuker kunnen we het niet maken, den Haag

  • Frans Nico zegt op

   Beste Leen,

   Ik begrijp jouw antwoord niet. Martijn is officieel getrouwd met de aanstaande moeder. Van rechtswege is Martijn de vader en is ‘erkenning’ volstrekt overbodig.

 2. Bart zegt op

  Lijkt me sterk hoe kun je iets erkennen, wat er nog niet is, je weet immers niet of het levend geboren wordt. Al hoop ik natuurlij van harte dat dat het geval niet zal zijn.

  • Frans Nico zegt op

   Jazeker. Je erkent de ongeboren vrucht (als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent) zodat je bij complicatie in de zwangerschap of tijdens de bevalling als biologische vader mee mag beslissen als dat nodig mocht blijken. Heb je het kind niet erkend, dan heb je ook geen enkele inspraak.

 3. janLao zegt op

  Volgens mij heeft het NIETS met erkenning te maken . MAAR je moet je kind registreren als Nederlander. Altans zo heb ik het begrepen.
  Ik ben Nederlander, mijn vrouw is Laotiaanse en tijdens de zwangerschap woonden we in Nederland maar tijdens de geboorte in Laos. MNijn vrouw is bevallen in Mukdahan in het Muk Inter hospitaal, een particulier ziekenhuis. Na de geboorte heeft de arts een formulier ingevuld en samen met een tweetal zusters zijn we naar de gemeente gegaan. ( Mijn vrouw was nog niet in staat om zelf mee te gaan) Ik heb mijn zoon daar aangegeven met de twee zusters als getuigen Op het door de gemeente afgegeven formulier staat dat mijn zoon inclusief zijn namen , geboren is op die en die datum . dat de moeder die en die is en Laotiaanse . Dat ik de vader ben en Nederlander.
  Dat formulier moest weer vertaald worden voor de Nederlandse Ambassade en gestempeld door Buitenlandse Zaken van Thailand.
  Toen dat alles geregeld was kon ik gelijk (uiteraard tegen betaling) een NEDFERLANDS paspoort voor mijn zoon aanvragen.
  Al met al heeft het me in Bangkok niet meer dan een halve dag gekost. !

 4. Prawo zegt op

  Een kin waarvan een van de ouders Nederlander is (in het egval van vragensteller is dat de vader) wordt door geboorte automatisch Nederlander. Vooropgesteld dat de veader met de moeder is gehuwd. Daar hoef je verder niets voor te doen.

  Wordt het kind in Nederland geboren én is het huwelijk bekend dan komt de vader automatisch op de geboorteakte.
  Hoe dat in Thailand zal gaan weet ik niet.

  Voor Nederland is het vervolgens van belang dat een buitenlands huwelijk is geregistreerd in de basisregistratie van de NL gemeente als de vader nog officieel in NL woont. Daarnaast is het slim om die buitenlandse huwelijksakte ook te laten omzetten door Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Zie https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/akten/buitenlandse-akten-in-een-nederlandse-akte-omzetten.htm

  Doe dat t.z.t. ook met de geboorteakte van het in Thailand geboren kind. Hij of zij is je in de toekomst mogelijk eeuwig dankbaar (want hoeft zelf nooit meer achter een originele en vers gelegaliseerde geboorteakte uit Thailand aan om het een Haags uittreksel zal volstaan).

  Allemaal enig gedoe maar als je vrouw niet volgende week bevalt likt me er nog voldoende tijd, in ieder geval voor de huwelijksakte.

  Zo staat voor alle relevante NL instanties vast dat het kind de Nederlandse nationaliteit heeft. Om dat het Nederlander is kan het ook een NL paspoort aanvragen. Als je daar veel geld aan wilt uitgeven kan dat al in Thailand, maar het is echt nergens voor nodig.

  Mocht het ook naar NL willen reizen dan neem ik aan dat dit met de moeder is. Beiden vragen dan gelijktijdig een visum aan dat gratis zal worden verstrekt (ik neem aan ook voor het kind, maar daar heb ik geen praktijkervaring mee). Eenmaal in NL zal het volstaan voor het kind de goedkope nationale ID kaart (of een iets duurder paspoort, beide zijn voor een kind vijf jaar geldig) aan te vragen. Daar kan het mee reizen binnen de EU en heen en terug naar Thailand.

  Een NL paspoort is pas nodig als het kind zou willen (mee)reizen naar landen waarvoor Thai wel en Nederlanders niet visumplichtig zijn. Die persoonlijks situatie is uiteraard voor iedereen anders.

  In NL heeft het kind uiteraard ook zonder paspoort een verblijfsrecht (het is tenslotte Nederlander).
  De moeder als verzorgende ouder (laat haar zo lang mogelijk borstvoeding blijven geven) ook. Hier vraagt ze bij de IND toetsing aan het EU recht aan en krijgt een verblijfskaart die steeds vijf jaar geldig is. In ieder geval tot haar kind 18 is.

  • Frans Nico zegt op

   “Eenmaal in NL zal het volstaan voor het kind de goedkope nationale ID kaart (of een iets duurder paspoort, beide zijn voor een kind vijf jaar geldig) aan te vragen. Daar kan het mee reizen binnen de EU en heen en terug naar Thailand”.

   Beste Prawo,

   Met een nationale ID-kaart kan niet tussen Nederland en Thailand gereisd worden.

 5. De Kind zegt op

  Volgens mij moet ge alleen het kind erkennen als je niet gehuwd zijt met de moeder .

 6. Gerard zegt op

  Volstrekt overbodig. Als u voor de wet getrouwd bent is het kind van rechtswege Nederlandse

 7. Piet zegt op

  Ik heb begrepen dat Als je getrouwd bent ‘voor Buddha’ dus niet wettelijk en je hebt een kind verwekt bij je vriendin dan is het belangrijk dat je voor de geboorte de ‘vruchterkenning’ mededeelt aan de Ned Ambassade
  Is dat werkelijk zo .?
  Anders als je dit verzuimt kan het kind alleen erkend worden, lees in aanmerking komen voor het Nederlandschap, na DNA test…is dit zo

  • Frans Nico zegt op

   Als de (biologische) vader wettig getrouwd of geregistreerd partner is van de (a.s.) moeder, dan is erkenning niet aan de orde. Van rechtswege is de wettige echtgenoot automatisch de wettige vader van het kind met alle daarbij behorende rechten en plichten.

   Als de (biologische) vader niet wettig getrouwd of geregistreerd partner is van de (a.s.) moeder, dat dient de (biologische) vader het kind te erkennen indien hij dezelfde rechten en plichten wenst als zijnde hij getrouwd of geregistreerd partner is van de moeder, echter met uitzondering van het ouderlijk gezag.

   Erkenning van een kind kan na de geboorte of de ongeboren vrucht voor de geboorte worden geregistreerd. Beide zijn rechtsgeldig, met dien verstande dat erkenning niet automatisch inhoud dat ook het ouderlijk gezag wordt verkregen. In Nederland kan dat door registratie in het gezagsregister bij de rechtbank. In Thailand moet het gezag bij de (jeugd)rechtbank (meervoudige kamer) worden aangevraagd. Daarvoor is een advocaat nodig. Dat wordt alleen gegeven als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. In beide gevallen moet eerst de erkenning plaatsvinden.

   Erkenning in Nederland van de ongeboren vrucht vindt plaats bij de gemeente waar de moeder vermoedelijk zal bevallen en na de bevalling bij de gemeente waar de bevalling heeft plaatsgevonden. Voor erkenning en geboorte, lees hier verder: https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/geboorte-aangeven-in-het-buitenland/thailand

   Bij de geboorte in Nederland dient bij de aangifte een Internationale geboorteakte te worden gevraagd. Let op: een authentieke geboorteakte wordt in Nederland slechts eenmaal verstrekt. De normale óf een internationale. Met de internationale geboorteakte kan de geboorte bij de Thaise ambassade in Den Haag worden ingeschreven.

  • Gerard zegt op

   Dat klopt. Het kind is alleen van rechtswege Nederlandse als een van van de ouders Nederlandse is en is gehuwt voor de wet met de niet – Nederlandse vader of moeder.

   De vrucht erkenning moet dan idd eerst gebeuren.

 8. Peter zegt op

  Onze zoon is in het ziekenhuis in Bangkok geboren. Het ziekenhuis heeft een bureau wat aangifte doet. Na uit het ziekenhuis te zijn ontslagen hebben wij een Tais en een Nederlands paspoort gehaald.
  Niets erkennen vantevoren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website