Mijn vader in Pattaya heeft een CVA gehad en wil euthanasie?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
23 februari 2022

Beste lezers,

Mijn pa, 70 jaar, woont al 10 jaar permanent in Pattaya samen met zijn Thaise vrouw (gehuwd dus). Hij is uitgeschreven in België. Vorige week heeft mijn pa een CVA (herseninfarct) gekregen… halfzijdig verlamd links, ook in gezicht, moeite met spreken.

7 dagen in Pattaya hospitaal gelegen en sedert gisteren terug thuis maar het gaat niet goed met hem. Bedlegerig enz. Ook niet altijd aanspreekbaar. Het is erg eigenlijk hoe hij nu is.

Er zijn problemen met de verzekering, hij is veel te laag verzekerd, waardoor revalidatie in het ziekenhuis financieel niet haalbaar is… erg…

+ in het ZH deed de verpleegster maar 1x per dag wat oefeningen met hem ,terwijl hij in bed lag, terwijl de eerste 2 weken na een CVA heel belangrijk zijn om weer te leren bewegen en stappen. Daardoor heeft zijn vrouw beslist om zelf met hem thuis die oefeningen te doen, meermaals per dag dan. Kan ik ook zei ze…
– Bestaat er in Pattaya een revalidatie afdeling waar je ambulant terecht kan, waar men effectief deftige oefeningen doet met de patiënt? Er werd waarlijk véél te weinig gedaan! Of toch via opname in ZH, maar dan zitten we met de financiële problemen daar de verzekering reeds zn plafond bereikt heeft. Op welke manier kan mijn pa best geholpen worden?
+ tweede belangrijke vraag. Mijn pa wilt euthanasie… ( ik begrijp zijn wanhoop en pijn maar is pijnlijk voor mij en zijn vrouw) zo wil hij niet verder leven. Maar in zijn last will, opgemaakt officieel in Pattaya bij een kantoor daar, staat er niets over zijn wil om zijn leven te beëindigen als hij medisch niet meer kan genezen. Is er voor hem een mogelijkheid om toch euthanasie te krijgen als hij dit écht écht wilt? Hoe dan?
Zijn toekomstig leven ziet er slecht uit en hij was al niet echt gezond meer voordien…
Een intrieste situatie is het!

Dank voor enige info omtrent 1) revalidatie in Pattaya, aan huis? En 2) Euthanasie. Ik weet niet waar ik terecht kan met zijn vragen…

Met bezorgde groeten,

Gwendoline

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

10 reacties op “Mijn vader in Pattaya heeft een CVA gehad en wil euthanasie?”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Zover ik weet en heb mijn met Neuroloog gesproken.
  In 2018 heb ik ook een CVA gehad.
  Heb gezegd indien ik het zelfde krijgt als mijn broer, in Nederland compleet verlamd wil ik ook euthanasie.
  Kan alleen in bed liggen, of op rolstoel, maar verder niets, is helemaal van iemand anders afhankelijk.
  Dat is hier niet mogelijk was haar antwoord.
  Hans van Mourik

 2. ruud zegt op

  Bij mijn beste weten is euthenasie in Thailand onwettig.

 3. thailand John zegt op

  Hallo Gwendoline,
  Het is heel erg moeilijk omdat in Thailand voor elkaar te krijgen omdat het helaas niet toegestaan wordt.
  Ik zit met ook met het probleem dat als mij zo iets overkomt ik ook niet verder wenst te leven.Heb hier voor zelf een lastwill voor opgemaakt in het Hospitaal.Dat is door mij en een goede bekende en de Cardiloog van het Hospitaal ondertekend. Maar of dat wordt gerespecteerd en uitgevoerd ? Is nog maar de vraag. Het enige wat overblijft als je daar zelf nog voor instaat bent.Het hef in eigenhand te nemen en er zelf een einde aanmaken.Gaat dat niet dan heb je pech en wordt het misschien nutteloos leiden tot het einde.Helaas dat is een van de keerzijde van het ,mooie Thailand.
  Veel sterkte.

 4. wibar zegt op

  Hoi Gwendoline,
  Dat is goed waardeloos allemaal. Ik begrijp je frustratie en de druk om dingen op te lossen. Het is vreselijk moeilijk de emoties te scheiden van keuzes, zeker als het gaat om Euthanasie. Punt daarbij is dat het moet gaan over wat je vader wil, het is immers zijn leven. Ik weet dat het moeilijk is om te accepteren maar als de kwaliteit van het leven zoveel minder is en op die leeftijd dan kan de keuze voor Euthanasie best accepteerbaar zijn. Dat gezegd hebbende kom je dan natuurlijk aan de vraag hoe dat op een menselijke en nette manier te doen. We hadden in Nederland een Stichting Cooperatie Laatste Wil die de pil van Drion beschreef. Een humane manier om euthanasie te plegen. Helaas heeft de wetgever alle voorlichting en beschrijving verboden omdat ze dat zien als een verkapte vorm van hulp bij zelfdoding en dat mag niet volgens de wet. Belachelijk natuurlijk maar ja rechtspraak is vaak niet helemaal recht hier in Nederland. Mocht je wat meer inhoudelijk hierover willen weten over e.e.a neem dan rechtstreeks contact met mij op via email: dutchhonest@gmail.com. Het is helaas om vermelde redenen niet mogelijk de volledige info op dit forum te delen. En ik wil Thailand forum op geen enkel manier in moeilijkheden brengen. Vandaar deze vermelding naar een van mijn email adressen..

 5. Erik zegt op

  In dit blog is palliatieve sedatie al eens besproken. Zie deze link:

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-kan-euthanasie-in-thailand/

  Mogelijk is dat een optie.

 6. Hans van Mourik zegt op

  Laatste reactie verwijderen te veel fouten.

  Volgens mij is hier wel Fysiotherapie mogelijk.
  Want nichtje van mijn vriendin is Fysiotherapeut hier en werk met een Arts samen.
  In Nederland bij mijn CVA werd ik door mijn Neuroloog verwezen naar een Fysiotherapeut.
  Ook toen ik na mijn Hernia operatie door de Neuroloog verwezen naar een Fysotherapeut.
  Men kan het niet zo maar door een andere laten doen.
  Zij weten precies welke oefeningen je moet doen, en waar ze moeten ondersteunen.
  Daar is wel een grondige opleiding voor nodig.
  Hans van Mourik

 7. Willem Verpoest zegt op

  Hallo Gwendoline,
  Hier in Hua Hin is er een (goede) clinic die informatie geeft over end-of-life medical care. Niet hetzelfde als euthanasie, maar het geeft wel aan wat er wettelijk mogelijk is in Thailand. De link is: https://bewell.co.th/living-will-3/
  Veel sterkte voor je vader en de familie!
  Willem Verpoest

 8. Peter zegt op

  De heliummethode is pijnloos en makkelijk, op YouTube alles over te vinden.
  Helium bij lazada.

  • Antoni Uni zegt op

   https://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_bag

 9. peter zegt op

  Hulp bij zelfdoding is strafbaar.
  Zelfs doctoren worden veroordeeld. Ik heb 2 docu’s mogen zien, waarbij men trachtte de doctoren onderuit te halen. Zg verkeerd volgen van regeltjes. 1 doctor kon er zelfs niet mee leven en pleegde zelfmoord. Dacht goed te doen en werd vertrapt. Tja Nederland. Ik heb er geen goed woord voor over.
  Achteraf heeft de vrouw van de doctor, de rechtszaak gewonnen, maar heeft een extra leven gekost, triest. Haar man, een doctor.

  Je moet het ook kunnen, het druist tegen je gevoelens, opvoeding, gedachten in.
  Desalniettemin ben ik wel “blij” dat het in Nederland wel mogelijk is. Dat je in een ziekenhuis kan sterven mbv morfine. Je raakt in een roes, het lichaam verzwakt en je sterft.
  Mijn beide ouders zijn op deze manier heen gegaan. Geen pretje, maar uit de gedachten dat het zo goed is, volg je het proces.
  Het lijden vooraf is ook al geen pretje, dat je ziet, dat je ouder in zwaar weer verkeert.
  Het is een deel van het leven. ik schrijf dit makkelijk, maar mijn gevoel vertelt me anders.
  In Thailand, denk ik, kennen ze (“legale”) euthanasie niet en ook geen palliatieve sedatie met morfine om het te verzachten.

  Ik wens je veel sterkte en hoop dat je een goede afloop weet te vinden. Het is ook niets, je vader mee te maken in de situatie waarin hij nu verkeert en hij ook niet meer verder wil.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website