Beste lezers,

Mijn vraag heeft betrekking tot mijn zoon, ik hoop dat iemand hier mij kan adviseren. Mijn zoon is 17 (september 18), zijn vader heeft de Thaise nationaliteit en is (weer) woonachtig in Thailand (hij heeft zijn Nederlandse nationaliteit laten verlopen, had dus een dubbele nationaliteit). Ik ben Nederlander en met mijn zoon woonachtig in Nederland.

Mijn zoon heeft de Nederlandse nationaliteit en ruim een jaar geleden heeft hij zijn Thaise geboortebewijs ontvangen waarmee hij zijn Thaise ID-kaart en paspoort wil aanvragen. Het aanvragen van zijn Thaise geboortebewijs (en daarmee Thaise nationaliteit toch?) verliep overigens zonder problemen na het volgen van een soort van ‘estafette-procedure’ langs alle kantoren in Bangkok, Phuket en Surathani…

Vragen:

 • Kan mijn zoon met dit Thaise geboortebewijs nu bij de lokale Thaise gemeente (Suratthani) zijn ID-kaart en paspoort aanvragen?
 • Moet dit gebeuren voordat hij 18 jaar is? Is iemand volgens de Thaise wet met 18 volwassen?
 • Hoe groot is de kans dat hij opgeroepen gaat worden voor dienstplicht? Iets waar hij overigens zelf positief tegenover staat, ondanks dat hij geen Thai spreekt en wellicht afgekeurd zou worden (hij heeft het syndroom van Asperger).

Zijn vader wil hem een huis schenken en erfrecht geven over de andere huizen en plantages. Hiervoor is het dus noodzakelijk dat hij de Thaise nationaliteit bezit.

Mijn zoon weet nog niet of hij daadwerkelijk in Thailand wil gaan wonen, maar omdat ikzelf in zijn 18de levensjaar niet meer voor hem kan zorgen is het behulpzaam dat hij, zonder visa regelingen e.d. vrij is om naar zijn vader en zijn verdere Thaise familie te gaan wanneer hij daar behoefte aan heeft.

Wie kan mij meer duidelijkheid geven over onze situatie?

Groetjes,

Sandra

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Mijn Thaise zoon die in Nederland woont wil een Thais paspoort aanvragen?”

 1. Rene Martin zegt op

  Sandra volgens mij is het mogelijk om, na Nederlands recht, 2 nationaliteiten te hebben wanneer je bij geboorte daar recht op had. Als je zoon nadat hij meerderjarig wordt de Thaise nationaliteit aanvraagt verliest hij zeker zijn Nederlandse. Aangezien dit belangrijke consequenties heeft zou ik als jou langs gaan bij de afdeling burgerzaken van de gemeente en/of een advocaat inschakelen welke goed op de hoogte is van deze materie. Ook in Thailand.

  • Frans Nico zegt op

   Iemand die een buitenlandse nationaliteit heeft en Nederlander wil worden, verliest in principe zijn buitenlandse nationaliteit, tenzij door wetgeving in zijn geboorteland die nationaliteit niet kan verliezen – denk daarbij aan b.v. Marokko – én indien het verlies van zijn oorspronkelijke nationaliteit ook verlies van erfrecht betekent. In die gevallen mag een buitenlander zijn oorspronkelijke nationaliteit behouden als hij Nederlander wordt.

   • Alex zegt op

    Thailand valt daar ook onder dus net als Marokko. Een Thai verliest nooit zijn nationaliteit. Mijn vrouw heeft een Nederlands paspoort en woont ook in Nederland tevens is ze ingeschreven op een adres in Thailand, telkens als haar Thaise paspoort/ID kaart verlopen is en ze is in Thailand laat ze het vernieuwen, geen probleem.

    • Rob V. zegt op

     Een Thai kan wel degelijk zijn nationaliteit verliezen, maar ook weer opnieuw verkrijgen. Zie de nationaliteitswetgeving naar waar ik elders hieronder al verwijzing heb gegeven. Daar staan een reeks van artikellen omtrent verlies, verkrijgen en herstellen van de Thaise nationaliteit.

 2. Antonius zegt op

  Beste Sandra,

  Zodra jouw zoon de Thaise nationaliteit aanneemt is hij zijn Nederlandse Nationaliteit kwijt. Ik denk dat hij beter eerst kan gaan kijken hoe het leven is bij zijn Thaise vader. Hij kan altijd later nog kiezen.

  Daarnaast heeft hij als meerder jarige (Ouder dan 18 ) recht op een bijstand uitkering.

  Dus er zijn meer mogelijkheden.

  Groet.

  Antonius

  • Rob V. zegt op

   Niet als hij snel is, een minderjarige verliest zijn Nederlanderschap niet bij het aannemen van een andere nationaliteit.

   Daarnaast zijn er nog andere uitzonderingen, waaronder:
   “U verliest bepaalde rechten als u afstand doet van uw nationaliteit. U verliest bijvoorbeeld veel geld omdat erfrecht niet meer voor u geldt.”

   Zie:
   https://ind.nl/paginas/afstand-nationaliteit.aspx

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Sandra,

   Nee hij raakt zijn Nederlandse nationaliteit niet kwijt.
   Zo lang hij zijn paspoort verlengt is hij gewoon een Nedelander.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 3. Lung Heng zegt op

  De Nederlandse overheid accepteert een dubbele nationaliteit maar de Thaise formeel niet. Bij navraag op de Thaise ambassade in Den Haag vertelde men dit. Maar er wordt niet actief op gehandhaafd aldus de medewerker. Maar je weet maar nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren.

  • Rob V. zegt op

   Die ambassade medewerker kent de wet niet. Meervoudige nationaliteit is voor Thailand een grijs gebied.  Thailand verbied dubbele nationaliteit niet maar erkent dubbele nationaliteit echter ook niet, het is wel degelijk toegestaan maar ligt dus gecompliceerd:

   Nationality Act, (No.4), B.E. 2551 (=jaar 2008)
   Chapter 2. Loss of Thai Nationality.
   (…)
   Section 13.
   “A man or a woman of Thai nationality who marries an alien and may acquire the nationality of the wife or the husband according to law on nationality of his wife
   or her husband may, If he or she desires to renounce Thai nationality, make a declaration of his or her intention before the competent official according to the form and in the manner prescribed in the Ministerial Regulations.”

   Bron: http://www.refworld.org/pdfid/506c08862.pdf
   + de duizend en 1 topics over dubbele nationaliteit op dit blog. 😉

 4. raymond zegt op

  Als ik het goed begrijp woon je nu in Nederland ? Zo ja dan moet je bij de Thaise ambassade in Den Haag een Thais paspoort voor hem aan vragen . mijn dochter heeft toen ze 16 werd ook de Thaise nationaliteit gekregen ( in Nederland geboren) en nu gewoon dubbele nationaliteit .Er wordt verder niets doorgegeven aan de Thaise overheid volgens mij over de dubbele nationaliteit
  groetjes en succes Raymond

 5. Gerard zegt op

  Let ook op de oproep voor dienstplicht in Thailand als hij zijn Thais nationaliteit heeft ontvangen.
  Onduidelijk is of uw zoon in Thailand is geboren. Is hij in Thailand geboren, dan loopt hij de kans te worden opgeroepen voor zijn thaise dienstplicht.
  Zijn thaise vader wil onroerend goed aan hem overdoen of pas bij overlijden laten erven.
  Mocht de keuze vallen voor NL en niet als extra de thaise nationaliteit, dan heeft hij na overlijden van zijn vader een jaar de tijd het onroerendgoed te verkopen. Mij is onduidelijk wat er gebeurt wanneer het niet binnen een jaar gebeurt. gaat het dan over naar de thaise overheid? Wellicht weet iemand hier op dit blog wat er dan gebeurt.

 6. Erwin Fleur zegt op

  Beste Sandra,

  Vraag 1 is, nee
  Vraag 2 is, voor hun 18 jaar zal de wettelijke moeder of vader mee moeten voor de aanvraag.
  Vraag 3 is, hij kan opgeroepen worden maar dit ligt er aan met welke achternaam hij ingeschreven
  is in Thailand. Is de Thaise naam van de ingeschreven jongen van de thaise moeder of vader dan is de kans groot.
  Is de naam van een buitenlandse vader of moeder in het Nedelands ingeschreven dan kan hij zelf
  kiesen.

  Altijd weer het zwarte balletje( grapje).
  Met vriendelijke groet,
  Erwin

  • Rob V. zegt op

   Beste Erwin, heb je een bron voor punt 3? Het lijkt mij eerder dat men Thaise jongvolwassen mannen oproept die in staan ingeschreven als inwoner bij een amphur (district kantoor, gemeentehuis). Thaise mannen verder filteren of de naam ‘thais’ of ‘niet thais’ is zou.. opmerkelijk.. zijn.

   Korter: ben je Thai maar niet in Thailand ingeschreven met een woonadres dan valt er geen loting te doen op de amphur en dus geen dienstplicht. Maar tot nu toe heb ik noooit een officiële bron of officieuze vertaling van een officiële bron hieromtrent gezien. En wie mij kent: ik zie graag bronnen zodat de juistheid van een bewering te beoordelen is.

  • Tino Kuis zegt op

   Volgens de Thaise wet ben je pas volwassen op je twintigste.. Voordien moeten vader en moeder, of de voogd na een scheiding, zoals in mijn geval, een handtekening zetten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website