Met een Nederlands rijbewijs een Thais rijbewijs aanvragen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
25 september 2018

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw woont al ruim 20 jaar in Nederland en heeft in Nederland haar autorijbewijs gehaald. In Thailand heeft zij alleen een Thais motorrijbewijs.

Zou het voor haar mogelijk zijn om met het Nederlandse rijbewijs voor de auto een Thais rijbewijs aan te vragen? Welke procedure moet zij hier bij volgen, gewoon hetzelfde als iedere Nederlander of kan zij dat op een andere manier?

Alvast bedankt voor het meedenken.

Groet,

Herman


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “Met een Nederlands rijbewijs een Thais rijbewijs aanvragen?”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt

  In Nederland eerst bij de ANWB een internationale rijbewijs ophalen.
  2) Dan hier in Thailand medisch laten keuren.
  3) Dan bij bureau transport aanvraag formulieren indienen.
  4) Daar moet je een ogen test doen
  5( Zij hoeft geen praktijk of theorie doen
  Althans zo gaat het hier in Changmai.
  Succes
  Hans

  • HansG zegt op

   Eens met opmerkingen van Hans van Mourik.
   Dit met de toevoeging dat je tegenwoordig een visum met langer verblijf moet hebben.
   Ik moest ook een woonadres laten zien via mijn Tabien Baan.

   • Kevin zegt op

    Ze is Thaise en heeft dus geen visum nodig.

  • Cornelis zegt op

   Het is volstrekt duidelijk dat je als Nederlander een Thais rijbewijs kunt krijgen oo basis van een Nederlands rijbewijs. De vraag is, lijkt mij, of je dat ook als Thai kunt doen en daar zie ik/weet ik geen antwoord op.

  • Patrick zegt op

   Het internationaal rijbewijs uitgereikt in Belgie wordt in Chiang Mai niet aanvaard. Bij ‘immigration’ een TM 30 aanvragen en vermelden dat je een rijbewijs aanvraagt. Heb je ook nodig als je een voertuig wil kopen.
   Bij land transport department vragen of dit voor jou voldoende is. Indien niet, een dag theorie volgen. Volgende dag theoretisch examen, je moet 45 op 50 vragen juist beantwoorden. Anders volgende dag opnieuw proberen. Als dit in orde is, afspraak maken voor praktijkexamen. Dit behelst : vooruit tussen paaltjes rijden, ik denk 7 meter en terug achteruit; dan parkeren tegen de borduur (wiel binnen 25 cm van deze borduur) en de voorkant van de wagen tussen 2 lijnen met 1meter speling. Tenslotte de auto parkeren. Niet gelukt, opnieuw inschrijven. Als je geslaagd bent je rijbewijs afhalen. Totale kost (auto) is 215 baht. TM 30 : jaarvisum, bewijs van woonst (huurcontract end.), kopie paspoort eigenaar, kopie registratie van zijn eigendom). We spreken over augustus 2018.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    “Bij ‘immigration’ een TM 30 aanvragen en vermelden dat je een rijbewijs aanvraagt.”

    Ik denk dat je niet goed weet wat een TM30 is want dit heeft er niks mee te maken.
    Een TM30 is een melding bij immigratie dat een buitenlander op een bepaald adres is toegekomen. Dit wordt in principe gedaan door de persoon die het onderdak verleent.

    Je kan dus geen TM30 aanvragen bij immigratie, of het moet een blanco formulier zijn om een buitenlander te melden.
    Voor het aanvragen van een rijbewijs wordt heel zeker geen TM30 gevraagd en ook niet voor het kopen van een voertuig.

    Wat je bedoelt is een “Certificate of Residence” en dat is heel wat anders dan een TM30.
    Dat COR kan je wel aanvragen bij immigratie en heb je nodig voor o.a. je rijbewijs, kopen voertuig, etc.. kortom overal waar een bewijs van adres gevraagd wordt.
    Indien je in het bezit bent van het gele “Tabien Baan” kan dat het “Certificate of Residence” vervangen, maar dan nog kan men beslissen dat ze een COR willen zien.

    • Patrick zegt op

     Dat kan zijn maar eerst moest ik TM30 maken en dan kreeg ik het document voor het rijbewijs en voor mijn nummerplaat. En ik moest ook een gezondheidsattest meebrengen – max 30 dagen. In Chiang Mai doen ze alles volgens het boekje.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Dat is dan een teken dat je nooit gemeld werd met een TM30 en daar had je dan een boete voor kunnen krijgen. 2000 Baht.

      Dat document dat je vervolgens kreeg is een “Certificate of Residence”.
      Dat is een document dat je adres bevestigd door immigratie en daarmee kan je dan je rijbewijs aanvragen, of een auto kopen, of wat ook doen waarbij je een adres moet bewijzen.

      In Bangkok moet je zelfs eerst een 90 dagen melding (TM47) uitvoeren alvorens je een “Certificate of Residence” kan bekomen.
      Of je nu een TM30 hebt opgemaakt of niet. Telt niet. Het is die 90 dagen melding (TM47) die telt.
      Indien je dus geen 90 dagen in Thailand bent ,krijg je geen “Certificate of Residence” van immigratie. Moet je dan maar op je ambassade halen.

    • goort zegt op

     Zelfs als je in bezit bent van een YellowBook moet je bij DMV een certificate of residence tonen. Net mijn rijbewijzen verlengd hier in Banglamung, en Yellow Book accepteren ze niet. Gek maar TiT.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Staat er toch
      “Indien je in het bezit bent van het gele “Tabien Baan” kan dat het “Certificate of Residence” vervangen, maar dan nog kan men beslissen dat ze een COR willen zien.”

   • Kevin zegt op

    Zijn vrouw is Thaise dus hoeft niet naar de immigratie.

   • Geert zegt op

    Ik heb met het internationaal rijbewijs dat in Belgie (Maasmechelen) uitgereikt is een Thais rijbewijs voor motor en auto bekomen in Chaing Mai. Ik heb geen enkel examen moeten afleggen. In minder dan een uur had ik beide Thaise rijbewijzen.
    Al de andere papieren heb je uiteraard wel nodig , certificate of residence , medisch attest en een non immigrant O visum.

    Gegroet.

  • thailand John zegt op

   Dokters verklaring van gezond heid is niet nodig,Heb net nieuwe rijbewijzen gehaald voor auto en motor.

   • Patrick zegt op

    Ter vervanging van het oude is correct. Maar voor nieuwe, zie boven. Heb het allemaal juist achter de rug, in Chiang Mai dus. In Isaan weet ik het niet.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt
  PS
  Op voorgaande reactie.
  Eventueel kan ze ook met haar internationale rijbewijs hier ook rijden
  Hans

  • john zegt op

   meen dat het internationale rijbewijs maximaal 3 of 6 maanden kan worden gebruikt. Bovendien heeft het een geldigheidsduur van ik meen een jaar.

  • loe zegt op

   voor een thaise onderdaan geldt dit volgens mij niet

  • Patrick zegt op

   Dat kan, maar de wet zegt dat als je langer dan 3 maanden in Thailand woont, je een thai rijbewijs moet hebben. In Chiang Mai zijn ze echt streng. Ook de thai gaan nu veelvuldig een rijbewijs halen, omdat de boetes zwaar opgetrokken worden. Men spreekt van 50000 baht als je zonder geldig rijbewijs rondrijdt en 10000 baht als je het niet bij hebt.

   • Geert zegt op

    Klinkklare onzin verkoop je.
    Ze zijn inderdaad streng in Chiang Mai, meermaals per week wordt ik gecontroleerd door de politie. De controle gaat meestal over het dragen van een helm en het rijbewijs. Vorige week had ik een keer mijn Thais rijbewijs niet in mijn portefeuille zitten en er was controle, boete was 400 baht. Dus 50000 baht of 10000 is totale onzin.
    Je hoeft niet aan paniekzaaierij te doen.

 3. Frederikus van der Woude zegt op

  ik heb als nl mijn rijbewijs kunnen afhalen. moest alleen een verkeerslicht lezen van groen oranje en rood.
  en klaar is kees stond binneneen uur weer buiten.

  • Els zegt op

   Hoelang is dat geleden, sat je dat hebt gedaan. Wij zijn 3jr geleden ook geweest voor een Thais rijbewijs. Nou jebent 2 dagen bezig met van alles en niet alleen een stoplicht.

  • Frederikus zegt op

   Ik lied mijn Nl rijbewijs en Kon hem omruilen voor een Thais. Rijbewijs. Motor en auto en hij vroeg of ik mijn vrachtwagen en autobus ook wilde hebben maar dat heb ik afgewezen.

  • goort zegt op

   Nou, dat is al heel lang geleden en denkelijk ergens in een verre Isaan provincie. In bijv. Banglamung moet je rekenen houden met een halve dag minimaal als je een van de eersten bent (dus om 7 uur daar, half 8 ticket) en dan ben je na 1 uur video, je testjes, je foto om 12 u klaar…als je geluk hebt.

 4. Theo zegt op

  Zij kan hier ook gewoon een rijbewijs aanvragende krijgt het hier bij een pakje boter afrijden is vooruit en achteruit rijden en achteruit inparkeren.
  Een dag naar de theorie luisteren en dan op de computer de vragen beantwoorden.Dat moet voor een Thaise toch een eitje zijn
  Theo

 5. Bert zegt op

  Heb het vorige week gedaan in BKK.
  Eén dag voor de “certificate of residence” welke ik bij de NL ambassade heb opgehaald en een keuring bij een arts.
  Volgende dag na Department of Land & Transport.
  Papieren inleveren, nummertje krijgen en wachten. Tijdens het wachten wordt non-stop een video getoond van wat je moet doen. Een “grote baas” vroeg aan mijn vrouw of ik de film snapte en nam ons mee naar een aparte kamer waar hij de film in het Engels liet zien. Dan nam hij me nog mee naar het examen lokaal en legde de 3D test nog een keer uit.

  Na een uurtje wachten was ik aan de beurt en moest de volgende testjes doen.
  Kleurentest op een stoplicht
  Kleurentest links/rechts
  3D test
  Remproef.

  Dan een 3 kwartier een film kijken en naar de volgende afdeling.
  Daar werden foto’s gemaakt en meteen het rijbewijs uitgeprint.

  Heb gelijk de auto en de motor gedaan.

  Leuk detail, een wat oudere thaise meneer die problemen had met zien probeerde de officier om te kopen, maar die zei keihard dat dat niet meer werkte, Hij zei probeer maar bij iedereen, maar niemand zal je nog kunnen/willen helpen.

 6. Rob Tha Mai zegt op

  Waarschijnlijk zijn haar Thaise rijbewijzen verlopen, zo ja dan moet ze geheel opnieuw alles doen, Mijn vrouw had een Thais autorijbewijs en een Nederlands autorijbewijs. Echter haar Thaise was verlopen, toen telde het Internationale Nederlandse niet. De computer heeft gesproken.

 7. Sonnyfloyd zegt op

  Volgens mij wordt er tussen Thai en langdurig of permanent in Thailand wonenden farang geen onderscheid meer gemaak en moet iedereen eerst zowel praktijk als theorie doen. Hierna wordt een rijbewijs van 1 jaar afgegeven, gevolgd door een Rijbewijs van 5 jaar, dat is ook voor Thai dacht ik hetzelfde. Er is geen permanent rijbewijs je zult om de 5 jaar opnieuw een praktijk-/theorie moeten afleggen voor vernieuwing, dit heb ik me een week geleden in Pattaya laten vertellen. Mocht het toch anders zijn hebben ze mij het verkeerd uitgelegd.

  • Cornelis zegt op

   Het is inderdaad anders. Het eerste rijbewijs is 2 jaar geldig, en voor de opvolgende rijbewijzen hoef je geen praktisch en/of theoretisch examen te doen. Wanneer je een NL rijbewijs voor een bepaalde categorie hebt kun je dat vrij simpel in een Thais rijbewijs laten omzetten. Ik heb het enkele maanden geleden nog gedaan – en mijn ervaringen hier op Thailandblog beschreven.

   • Sonnyfloyd zegt op

    Ja daarom enkele maanden geleden, maar deze Nederlandse kennis van me en zijn Thaise vrouw moesten dus 2 weken geleden. En aangezien de regels in dit land nog weleens van dag tot dag willen veranderen was dit hetgeen zij moesten doen, zo is mij verteld.

  • Patrick zegt op

   Het is nu 2 jaar, voor beide

 8. Paul zegt op

  Ik heb het 1,5 jaar geleden gedaan in Khon Kaen, op basis van NL rijbewijs en int.rijbewijs van de ANWB:

  Ik moest naar de theorieles. Die was in het Thais, waarvan ik geen woord heb verstaan, maar de instructeur deed het zo komisch, dat ik (samen met de Thai die hem wel verstonden) een half uur heb zitten lachen. Toen wees hij mij aan, ik moest mijn stapel papier aan hem geven, ik kreeg een groot aantal krabbels daarop en hij verwees me terug naar het loket. Daar zonder verdere tests een foto en 10 minuten later stond ik buiten met mijn eerste Thaise rijbewijs voor 2 jaar.
  Daarna kan je op dezelfde manier een verlenging krijgen, dwz een nieuw pasje en dat is voor 5 jaar.
  (gelukkig heb ik tijdens mijn vakantie in NL nog een nieuw Int. rijbewijs kunnen bemachtigen.

 9. Mark zegt op

  Mijn vrouw heeft de dubbele nationaliteit, ik enkel de Belgische. Beiden hebben we een Belgisch rijbewijs en een internationaal.

  We vroegen 2 jaar geleden in Thailand beiden de omzetting naar een Thais rijbewijs.

  Mij werd de omzetting toegestaan. Kleurentest, stoptest, dieptezichttest, naar het filmpje kijken, een paar honderd baht betalen en klaar was Kees.

  Mijn Thaise vrouw werd de omzetting geweigerd. Ze moest het multiple choice examen afleggen en de praktische rijproeven doen.

  De motivatie van de ambtenaar in het transport office was dat zij zoals alle Thais de Thaise procedure moest volgen.

  Voor een keer voelde ik me bevoordeeld 🙂

  Ik sluit niet uit dat in een ander transport office er een andere praktijk op na gehouden wordt. TiT

 10. C.G.M. van Osch zegt op

  Heb in mei 2018 mijn Thais rijbewijs vernieuwd.
  Mijn eerste Thais rijbewijs was 2 jaar geldig.
  Mijn nieuw Thai rijbewijs is nu 5 jaar en 11 maanden geldig.
  Heb alleen de nodige papieren moeten invullen verder niets.
  Dit is bij Department of Land & Transport in Roi-Et.

 11. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Bij mij hier in Changmai, op 15-08 -2018 was T/M 30 niet voldoende.
  Moest bij de emigratie een residentie verklaring ophalen.
  Wil ik het snel via een bureau in 1 dag geregeld. 1000 Th.bath
  Heb zelf gedaan met mijn vriendin,heeft 3 weken geduurd dat ik hem heb.
  Tenslotte is de vraag niet over hem,maar zijn vriendin die Thaise is.
  Maar misschien en dat weet ik dus niet,is zijn vriendin nooit uitgeschreven uit Thailand,(althans niet uit het blauweboekje).
  En staat ze ng steeds ook ingeschreven in Thailand in het blauwe boekje,dan heeft ze geen residentie verklaring nodig.
  Mijn vriendin heeft 6 jaar in Nederland gewoont,met een MVV.
  Nooit uitgeschreven dus staat ook in haar blauweboekje
  Hans

 12. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Hallo Patrick, je moet de mensen niet zo bang maken voor in Changmai.
  Woont hier in Changmai al 19 jaar.
  Ben dus een paar keer aangehouden voor mijn rijbewijs.
  Heb een verlopen rijbewijs van 2014 en geldig tot 20-Aug 2015.
  Ben in Juli 2018 aan gehouden tegenover het RAM Hospitaal.
  De eerste keer en deze agent is goed,keek die naar mijn verval datum.
  Kreeg een botet van 300 Th.B.
  Toen dacht ik dan ga ik maar een thaise rijbewijs ophalen.(zie mijn voorgaande berichten)
  Maar nadat alles in orde is ben ik met mijn vrienidin naar bureau transport gegaan.
  Moest de volgende morgen terugkomen,heel vroeg.
  Eerst een filmpje kijken viel zowat in slaap.
  Daarna de kleurentest en dat ging niet, mijn vriendin probeerde mij mij nog te helpen ze werd eerst gewaarschuwd,maar dat hielp niet.
  Toen werd ze het leslokaal er uitgestuurd, moest er wel op lachen,mag dat wel die ondeugd zit nog steeds in mij.
  Dus mocht niet verder meer.
  Bij het Transport zeiden ze tegen mij mijn Nederlandse Rijbewijs als ik die in het Engels laat vertalen en door de NL Ambasdae laat laat tekenen dat dat ook kan, maar dan moet ik toch die kleurenblindheid test doen. maar dat heeft geen zin,zakt toch.
  Toen dacht ik stuur ik mijn rijbewijs op naar mijn kinderen en laat hun bij de ANWB voor mij een Internationale rijbewijs op halen.
  Maar dat kan ook niet meer sinds 17-02-2017 moet persoonlijk.
  Wat heb ik toen gedaan? fraude gepleegd.
  20-Aug 2015 veranderd met potood 20-Aug 2019.
  Ben een paar maal aangehouden,want ik ben niet inThailand om thuis te blijven.
  Deze agenten keken niet eens naar het verval datum,alleen of ik een motorrijbewijs heb.
  Weet wel dat somigge mansen zeggen kijkt uit dat je dan niet verzekerd bent,(terecht)
  maar die risico neemt ik en zal alleen zonder te mauwen die 300 Bath gewoon betalen.
  Hans

  • Sonnyfloyd zegt op

   De reactie op zich is een leuk verhaal, maar je gaat totaal voorbij aan de vraag die er is gesteld.

 13. Frederikus van der Woude zegt op

  mijne heren, heb je wel eens van Mukdahan gehoord. nou daar gaat alles volgens het boekje. je gaat naar de Ampur en regelt daar alles. betalen en weg wezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website