Met de auto van Thailand naar Cambodja?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
31 januari 2019

Beste lezers,

Is het met een Thaise nummerplaat op je auto mogelijk om in Cambodja te rijden? Laatste bericht dat ik op internet kon vinden dateert uit 2015. Zijn er speciale formulieren nodig en wat betreft de verzekering?

Groet,

Bob, Jomtien

19 reacties op “Met de auto van Thailand naar Cambodja?”

 1. Nonkelwin zegt op

  Beste, ik heb het vaak gevraagd, maar steeds met negatief resultaat. Ik rij wel telkens met een huurwagen. Ik weet dus niet of het kan met een eigen auto.
  Succes en laat iets weten mocht het wel lukken.
  Ik dacht dat Maleisie wel kon, maar dat heb ik nooit nagetrokken.

  • HarryN zegt op

   7 a 8 jaar geleden heb ik dat al eens gedaan hoewel toen niet geheel probleemloos verlopen bij het verlaten van Thailand( er was iets met de verzekeringspapieren,stond op naam van mijn firma, dus niet op mijn prive naam) In ieder geval werd dat opgelost en kon ik Cambodja binnen rijden. Daar werd mij verteld dat ik nog wat ander papieren nodig had. Welke papieren dat zouden moeten zijn was onduidelijk maar ik moest op de chef wachten!!! Snel werd duidelijk dat er niets nodig was maar men probeerde enkel mij extra geld afhandig te maken.
   Terug Thailand in werd nergens om gevraagd.
   Zorg er in ieder geval voor dat je alle eigendoms papieren hebt incl verzekerings papieren.

 2. Van dijk zegt op

  Omzeil het probleem en huur ter plekke Cambodja een auto

 3. Eimert zegt op

  Je mag niet met een huur auto niet de grens over .
  Lees de voorwaarden maar.
  Volgens mij mogen Thaise inwoners wel met eigen auto de grens over.

  • Leo Th. zegt op

   ‘Je mag niet met een huur auto niet de grens over’, dus in feite schrijf je dat je juist wél de grens overmoet. Overigens ging de vraag niet over huurauto’s. Bob, de vraagsteller, zou ik overigens af wil raden om überhaupt met een Thaise auto in Cambodja te gaan rijden. Hoewel op Thailand Blog velen menen, en soms ook terecht, dat het met het verkeer in Thailand droevig gesteld is vind ik de verkeerssituatie in Cambodja nog nijpender. Op slecht onderhouden 2-baanswegen wordt er onder voortdurend getoeter met doodsverachting ingehaald en aangezien er rechts gehouden wordt zit het stuur van een Thaise auto dus aan de ‘verkeerde’ kant met als consequentie minder zicht bij eventuele inhaalmanoeuvres. Of de auto bij grensoverschrijding is verzekerd zou je bij je eigen verzekeraar moeten informeren.

  • Bob, Jomtien zegt op

   Ik schrijf toch niet met een huurauto?

 4. brabantman zegt op

  Ging regelmatig met mijn auto naar Cambodja. Echter, een paar punten.
  -U moet eigenaar van de auto zijn (geen huurauto)
  -aan de grens moet u zich eerst bij de Thaise kant en vervolgens bij de Cambodjaanse douane melden
  -beide kante formulieren invullen. Bij de Thai uw blauwe boekje mede tonen en afgeven (u krijgt die bij terugkeer weer terug). De daar ontvangen papieren aan de Cambodjaanse kant afgeven en per dag verblijf 100 baht aftikken, vooraf te betalen. U krijgt een tijdelijk Cambodjaans nummerbord. Bij terugkeer weer inleveren waarna u afgegeven papieren weer terugkrijgt. Deze heeft u bij de Thai weer nodig om uw blauwe boekje weer in ontvangst te nemen.
  Zo ver alles goed (kost u als het meezit ca. 30 minuten, de Thais zijn snel, de Cambodjanen proberen u altijd weer geld af te troggelen.
  Maar nu komt het. Met het tijdelijk Cambodjaans nummerbord kunt u met uw auto alleen rijden in de provincie, liggend aan de R/C grens. Dus NIET in de rest van Cambodja. U wordt echt aangehouden en als het tegenzit kleedt de politie u echt financieel uit.

  Ikzelf ging altijd bij Cham Yeam de grens over. Daar wachtte mijn Cambodjaanse vriendin op mij om samen naar Kampong Son (Sihanoukville) te rijden. Dit ligt buiten de grensprovincie. De eerste 2 uur kwam je echter geen auto tegen (door de heuvels) en wanneer het donker was reden wij door naar Sihanoukville. Daar aangekomen ging de auto in een garage en kwam er pas weer uit bij terugkeer op een hele vroege donkere morgen. Altijd goed gegaan. Let wel op, onderweg (ca. 4-5 uur tijden) kom je geen benzine station tegen. Dus extra meenemen.

  • Bob, Jomtien zegt op

   dsit is tenminste duidelijk. Dus naar Phnom Phen reizen is af te raden?

   • brabantman zegt op

    U wordt handen wrijvend ontvangen door de ijverige hermandad. Ze herkennen u direct aan uw Thais nummerbord. Aan de kant en dan proberen te onderhandelen. Zij mogen zelfs uw auto in beslag nemen. Als u geen Cambodjaan op de bijrijderstoel, met haar op zijn/haar tanden, heeft zitten die voor u de (financiele afkoop-corrupte)onderhandelingen kan doen…vergeet het dan maar.
    Wordt terug met bus en/of vliegtuig. Niet doen dus.

    • Lung addie zegt op

     Wat Brabantman hier schrijft klopt als een bus. Ben zelf 8 maal in Cambo geweest en het laatste wat ik zou doen is met een eigen Thaise wagen dit land binnen te rijden. Niks dan miserie op alle gebied: aan de grensovergang begint de carnaval reeds en dan nog gezwegen over het verkeer. Men klaagt hier nogal over het Thaise verkeer maar dan moet je het maar eens in Cambo meemaken, gewoon een catastrofe overdag en een super hel bij nacht. Aan een rood licht wordt enkel gestopt als de politie er goed en van verre herkenbaar bijstaat, anders is het gewoon decoratie…… Ik zou de raad geven: NIET DOEN en “laat je rijden” dat is al een hele belevenis op zich.

 5. Danzig zegt op

  Maleisië mag je inderdaad in met je eigen auto. Er zijn wel flinke eisen aan verbonden. Zo moet je de auto in Thailand laten registreren en de papieren meenemen naar de grens, waar je een Maleisische verzekering af moet sluiten, moet je auto een zwarte sticker ter grootte van je nummerplaat met een vertaling van het kenteken hebben. Dus zonder Thais schrift. Tot slot mogen de ruiten een blinderingspercentage (film) van niet meer dan 40 procent hebben. Zit je daarboven, dan wordt het krabben.

  • Bob, Jomtien zegt op

   Mijn vraag gaat over Cambodja

 6. john zegt op

  heb me inmiddels uitgebreid verdiept in deze materie. komt erop neer dat je in het gunstigste geval via had lek/koh kong, dus zuid cambodia, toegelaten wordt in je eigen auto. Kennelijk mag je dan alleen in de provincie Koh kong rijden. Maar uit alle artikelen blijkt dat je er eigenlijk maar beter vanaf kunt zien het te proberen.

  • Bob, Jomtien zegt op

   duidelijk bedankt

 7. hm van berlo zegt op

  Ik denk dat het moeilijk rijden is in Cambodja toen wij er waren was het zo dat het zwaarste verkeer voorrang had, en het lijkt mij vrij lastig als je recht door wil en de tegemoet rijdende vrachtwagen slaat voor je links af. En op de drukste punten word je helemaal gek van de brommers die alle kanten in rijden. Proces verbalen kun je afkopen voor 1 dollar of 1 flesje cola.
  Ik weet niet of het nog steeds zo is maar ik wens je veel sucses.

  Wij moesten in Cambodja aan de grens een Cambodjaanse taxi nemen die van Thailand mocht niet verder.

 8. Nicky zegt op

  Ik heb gelezen als je een eigen voertuig hebt, die volledig in uw bezit is (dus geen afbetaling) dan krijg je van de verzekering toestemming.

  • brabantman zegt op

   Ik heb nog nooit een verzekeringsmaatschappij in Thailand gevonden die bereid was een autoverzekering voor Cambodja af te sluiten. En ik praat over een periode van ruim 10 jaar dat ik (zonder verzekering!!) heen en weer naar Cambodja gereden ben.

 9. PEER zegt op

  Beste Bob,
  Er wordt aan de grens moeilijk gedaan.
  Ik wilde de grens over bij Along Veng en er stonden aardig wat personenauto’s, onder ‘t stof, geparkeerd.
  Geen goeie papieren erbij???
  Wij wilden met eigen scooter de grens over en zelfs dát mocht niet. En alle papieren hadden wij bij ons. Dus daar ‘n adres bij particulieren gevonden waar ons vervoermiddel mocht blijven tot we weer terugkwamen.
  Moesten taxi nemen,
  Meer geluk gewenst.

 10. Henkwag zegt op

  Afgezien van al het bovenstaande: in Cambodja wordt rechts gereden, en dus zit in een “Thaise” auto je stuur aan de verkeerde kant. Pak gewoon aan de Cambodjaanse grens een taxi of bus, dat is een heel stuk veiliger en niet duur !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website