Meeliften op zorgverzekering van je Thaise vrouw?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 juli 2018

Beste lezers,

Regelmatig valt hier te lezen over de (onbetaalbare) zorgverzekering kosten waar wij als Nederlanders en Belgen in Thailand voor komen te staan. Nu hoorde ik recent dat mannen (of vrouwen) waarvan de Thaise partner een overheidsfunctie heeft, zoals schooljuf of verpleegkundige standaard volledig meeverzekerd zijn. Uiteraard enkel in overheidsziekenhuizen en geen privé klinieken.

Ik benieuwd of er mannen zijn welke zijn getrouwd met een Thaise vrouw welke dus voor de overheid werkt en hier ervaring mee heeft, of beter al eens gebruik van heeft gemaakt (lees: een ziekenhuis opname heeft gehad)?

Groet,

Ruben


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Meeliften op zorgverzekering van je Thaise vrouw?”

 1. Louis49 zegt op

  Ik ben verzekerdvia mijn vrouw die bij thai post werkt,ben twee keer opgenomen geweest en kreeg ongeveer 80 procent terugbetaald

  • Ruben zegt op

   Louis,

   Bedankt voor je reactie. Je betaald hier dus zelf niet aan mee, maar bent standaard al meeverzekerd?
   Heb je daarnaast voor extra zekerheid toch nog een eigen zorgverzekering in Thailand of zelfs nog lopen in Nederland. Of ben je volledig aangewezen op je vrouws verzekering?

   • Nok zegt op

    Pas op met het woordje “standaard”. Wat voor de een wel is, hoeft voor een ander nog niet te zijn.
    Verder is iemand die bij de ThaiPost werkt niet in overheidsdienst. Ga er maar van uit dat farang hoogstens incidenteel bij een korte ziekenhuisopname en als de Thai partner voldoende via de werkgever verzekerd (en dat behoeft niet altijd vanuit een overheidsfunctie te zijn) kosten vergoed krijgt. Persoonlijk is mij absoluut niet bekend dat verpleegkundigen via hun werkgever hun farangpartner kunnen doen meeverzekeren, laat staan op hun Thai verzekering ziekenhuiskosten kunnen declareren. Niets is standaard, en niets is wat het lijkt. Vandaar dat er zoveel verhalen rondgaan, immers wie kan wat verifiëren op waarheidsgehalte? Kunnen Thai zelf niet eens.

    • henry zegt op

     Een vriend zijn vrouw was lerares en op vervroegd pensioen. Haar Vlaamse echtgenoot kreeg kanker. Wel alle behandelingen, verblijven en operaties (nier wegnemen) in her Sirichai hospitaal waren 100% gratis. Moest alleen 1000 Baht er dag opleggen voor een VIP kamer.

 2. Henry zegt op

  Ruben,

  Dit klopt wat je gehoord hebt.
  Mijn vrouw werkt voor de Thaise regering en ik ben automatisch mee verzekerd zo ook haar ouders.
  Ik heb er nog nooit gebruik van hoeven te maken.
  Idd dit geldt enkel voor regerings ziekenhuizen niet voor privé ziekenhuizen.

  Henry

  • Nok zegt op

   Beste Henry, trek dat maar eens na die bewering van je. Enkel Thai relatives=familieleden in eerste en tweede graad zijn (soms) bij sommige gouvernementsbanen meeverzekerd. Bv in geval van een baan in het leger. Zoals ikal zei: niets is standaard en het kan best zijn dat bij jou via jouw partner een uitzondering geldt. Totdat je voor zeer enstige medische problemen komt te staan. dan zal blijken dat je opeens over bv een eigen (wel wat mazzel: aanvullende) verzekering had moeten beschikken.
   Dat nu de suggestie wordt gewekt en gevoed dat een Thai partner in overheidsdienst een garantie is op verzekerd zijn voor ziektekosten is een broodje aap.

 3. Bob zegt op

  Zeer interessant onderwerp, blijft het de zorgverzekering in Thailand.

  Mijn echtgenote was verzekerd via haar bedrijf, en nadat ze naar NL is gegaan, heeft ze dat op aanraden
  van me voortgezet, door de zorgkosten, sociale verzekering (pakan sangkom) 432 Baht per maand zelf te betalen.
  Nu vraag ik me na dit gelezen te hebben, of ik ook bij haar verzekering bijgeschreven kan worden.

  Ik moet dit maar eens vragen aan de verzekeringsinstelling.

  • henry zegt op

   Ik ben in hetzelfde geval.Woon wel in Thailand. En de echtgenoot is niet meeverzekerd.Is een persoonlijke verzekering die loopt via het social departement van het ministry of labour

 4. Bern zegt op

  Hoi,
  Ik ben dus ook verzekerd via mn vrouw. Heb van alle staatsziekenhuizen een pasje.Ook verzekerd bij tandarts voor meer service zoals een kamer alleen betaal ik iets bij.

 5. Bern zegt op

  Bedoel dus de ziekenhuizen rondom waar ik woon, maar kan in heel Thailand terecht dan moet je het wel voorschieten en krijg je het later terug gestort.

 6. Rob zegt op

  Mijn vriendin is lerares Engels in een stad in de Isaan. Klopt, ik kan worden meeverzekerd mits wij een wettig huwelijk aangaan. Echter, als je b.v. een hartkwaal hebt en dat is ook bekend in jouw “gezondheidsdossier” in Nederland, dan zijn kosten hieruit voortvloeiend niet gedekt !!

  Rob

 7. Hendrik zegt op

  Mijn vrouw werkt bij de politie en het klopt dat je volledig gebruik kunt maken van medische zorg als ook alle medicijnen. Echter is er nu iets verandert, je dient nu eerst je medicijnen zelf te betalen en de rekening kan je vrouw dan indienen bij haar werkgever, en krijg de betaling dan vergoed. 3 maal in het ziekenhuis gelegen geen kosten alleen als je een prive kamer wil hebben betaal je 120 bath per dag.

  Komt echter je vrouw vroegtijdig te overlijden dan vervalt alles voor de farang.

 8. Peter zegt op

  Allereerst was het de bedoeling dat ik naar Thailand zou gaan te wonen maar dat veranderde toen mijn vrouw zwanger was. Zij werkte voor het Ministery of waterrecourses and environment, voor haar departement was dit het eerste geval. Het duurde een eeuwigheid maar uiteindelijk kregen we het voor elkaar. Je krijgt dan een aantal pasjes voor diverse ziekenhuizen ( moet je wel zelf aanvragen) waar je naartoe kunt gaan voor een behandeling, ht wordt rechtstreeks afgerekend met de afdeling waar de partner werkzaam is.
  Momenteel wonen wij met zijn allen in Duitsland, dus is het niet meer van toepassing

 9. Barry zegt op

  Mijn vriendin zegt hetzelfde. Zij heeft werkt voor de overheid. Volgens haar heeft geldt de ziektekostenverzekering voor haar ouders, partner en maximaal twee kinderen.

  Wel iets om rekening mee te houden: indien zij eerder komt te overlijden dan stopt de verzekering. Wel wordt er dan een eenmalig bedrag uitgekeerd voor haar pensioen en vergoeding voor het vervallen van de verzekering.

  Volgens haar is dit een goede reden om volgend jaar toch maar een ‘marriage license’ te halen bij het gemeentehuis zodat ik geen reisverzekering meer nodig heb voor de 3 keer per jaar dat ik haar bezoek.

 10. Chander zegt op

  Het klopt dat je mee kan liften op de zorgverzekering van jouw Thaise echtgenote.

  Maar of dat automatisch gaat is totaal onzin.

  Ten eerste moet jouw Thaise vrouw, die in dienst is van de Thaise Overheid, eerst in het bezit zien te komen van een Overheids ID Card.
  Deze Overheids ID Card krijg je pas na een aantal jaren dienstveband. Bij de ene duurt het langer dan de andere.
  Pas nadat zij in het bezit is van deze ID Card, komt zij in aanmerking voor de zorgverzekering bij de Overheid voor gratis medische behandelingen in uitsluitend Thaise Overheidsziekenzuizen.

  Zij krijgt een document van de Overheid, waarin de gegevens staan van haar, haar nog in leven zijnde ouders, nog in leven zijnde kinderen en de gegevens van haar wettelijke echtgenoot.

  Dus een Thaise ambtenaar die nog niet in het bezit is van een Overheids ID Card, is zelf nog niet verzekerd, laat staan haar echtgenoot.

  Een farang die niet wettelijk getrouwd is met deze Thaise ambtenaar kan nooit in aanmerking komen voor de gratis zorgverzekering.

  Met dit document kan de farang echtgenoot in elk Thaise Overheidsziekenhuis laten inschrijven. In elk ziekenhuis waar hij staat ingeschreven (dus een hospital card heeft) kan hij nu gratis behandeld worden.

 11. Mark zegt op

  Mijn Noorse vriend in Thailand wettelijk gehuwd met een lerares (mattayom) vertelde me over zijn situatie inzake gezondheidszorgen via zijn Thaise vrouw. Zijn verhaal over verzekerbaarheid van medische kosten, tandartskosten en medicatie, spoort met hetgeen Chander schrijft.
  Het heeft wel een poosje geduurd alvorens zijn housebook/tabiaan baan in orde kwam, wegens administratieve complicaties. Gedurende die periode kon hij geen gebruik maken van de verzekering via zijn Thaise echtgenote.

 12. Sjon zegt op

  Het klopt zeker. Mijn vrouw werkt in een overheidsziekenhuis. Ik ben verzekerd en haar dochter ook. Ik heb er al gebruik van moeten maken en was geen enkel probleem. Ook voor tandarts kosten geregeld.

 13. KhunJan zegt op

  Ook ik lift mee op de verzekering van mijn Thaise vrouw die een staffunctie heeft aan een overheidsuniversiteit, Ik heb gelukkig geen ervaring met opname in een ziekenhuis in Thailand, maar heb wel om andere redenen overheidsziekenhuizen bezocht voor behandeling. Na het aanvragen van een pasje heb ik nooit betaald voor de arts of medicijnen. Indien je nog geen pasje hebt moet je het eerst voorschieten en kun je het daarna deklareren bij de werkgever met veel papieren rompslomp.
  Inmiddels heb ik een aantal pasjes van overheidsziekenhuizen in de omgeving van onze woning. Dat zoals sommigen beweren dat ook de tandarts in dit pakket zit is voor mij nieuw. Bij de bekende tussenpersoon voor verzekeringen in Hua Hin heb ik nog geinformeerd of het niet mogelijk is om aanvulling te verzekeren op de overheidsverzekering voor behandelingen in een priveziekenhuis, Hier hadden ze geen mogelijkheid voor.
  Mijn vrouw ontvangt bij haar overlijden een vrij fors bedrag uit een bepaald fonds dat is opgebouwd tijdens haar dienstverband. Ik heb haar wel eens gevraagd wat heb je daar nu aan als je bent overleden, maar dit is o.a. compensatie voor de nabestaanden die dan geen recht meer hebben op de overheidsverzekering van haar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website