Manier van bouwen in de Isaan is dat wel bestendig?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
17 mei 2019

Beste lezers,

Als ik zie hoe ze huizen bouwen in de Isaan (1 laag) dan vraag ik mij af of dit wel bestendig is? Geen fundering en men gebruikt alleen veel betonnen palen die in een gat met cement komen te staan. Dat gaat op termijn toch verzakken of valt dat wel mee?

Hoe lang gaan dat soort huizen eigenlijk mee?

Groet,

Ron

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Manier van bouwen in de Isaan is dat wel bestendig?”

 1. erik zegt op

  Als de ondergrond maar hard is. Naast mijn huis werd een rijstveld opgehoogd met een meter vette klei en na 5 jaar was die helemaal weggezakt en weer gelijk aan het oude peil. ‘Zo, nu kunnen we er bouwen…’ zei de eigenaar en gelukkig voor de kopers vroeg hij teveel per kavel: hij bleef er mee zitten en het ligt er nog.

  Bouwen met een olifantsvoet beton en daarin de paal is betrouwbaar als je niet hoog bouwt. Alleen breekt het ontbreken van fundering tussen die palen je eens op: men graaft een geul van 30×30 cm en gooit daar wat wapening in en beton. DAT draagt niet goed en dat geeft scheuren in het stucwerk.

  Wil je als farang bouwen met een spouwmuur dan is een goede fundering rondom echt wel nodig en ik zie dat buitenlanders ook doen: geen olifantsvoet maar een fundering rondom. Voor drassige bodem heeft men hei-installaties en ook wel andere technieken om een paar meter diep te funderen.

  • Ger-Korat zegt op

   Juist de eerste zin is de essentie van het bouwen. In Nederland op de zandgronden wordt ook niet geheid dus idem op een vaste ondergrond in Thailand hoef je niet te heien. In Nederland wordt op stabiele grond, bijvoorbeeld zandlagen, toch ook gewoon een sleuf gegraven waar de fundering in wordt gemaakt.
   In Nederland komt scheuren in stucwerk ook standaard voor, op niet stabiele gronden, ondanks dat er palen van 15 meter zijn geheid.
   Draai het eens om in de vraagstelling en vraag je eens af of je ooit een scheefgezakt huis hebt gezien. Ik in ieder geval niet in Thailand.

 2. karel zegt op

  Tja,

  Je kan je ook afvragen; waarom loopt het water in een rijstveld niet in de grond, zoals in Nederland…..

  Hoe kan het nu dat water in een rijstveld blijft staan ????

  ik zal je dat vertellen, omdat men eeuwenlang slechts enkele tien tallen centimeters ploegt, eigelijk het topje van het rijstveld omploegt, daaronder komt men nooit, dus is die grond zo hard als beton geworden.

  Hoe bouwen ze in Thailand laagbouw, gewoon tot die harde “beton” grond een gat graven, daar beton met ijzerwerk in zetten en volstorten.

  Met deze methode kan je natuurlijk geen flats bouwen.

  • rori zegt op

   Dat men niet diep ploegt doet men OOK in Nederland. Dieper dan maximaal 30 cm is al erg diep.
   De reden is dat de gronddoorsnede uit verschillende grondsoorten kan bestaan.
   Okay HEEL soms doet men aan diepploegen (1 meter) maar dat zijn uitzonderingen.
   Grasland word bijvoorbeeld al nooit geploegd. Wel aangestampt door erop lopend vee.

   Waar het omgaat is dat voordat je gaat bouwen je weet wat de ondergrond is. Is het opgebracht. Hoeveel qua dikte en wat is en waar lag vroeger de ondergrond. Bouw dus NOOIT op en rond een oude rivierloop.
   Weet hier op het dorp huizen te staan welke wel in dat soort omgevingen zijn gebouwd. Deze houden het ook volgens schoonfamilie nooit lang vol.

   Hier rond het huis in Uttaradit (provincie tussen Uttaradit stad en de Sirikit dam) hebben we een stuk grond van ruwweg 120 (straatkant) bij 80 meter.
   Als ik de het als een pure rechthoek beschouw is daar waar het huis staat (voor in het midden). Op globaal 80 cm zit ik op een rotsachtige ondergrond van gladde rotsen en grote rolblokken. Links voor in de hoek heeft HEEL vroeger een soort van beek gelopen en daar vind ik op 1 a 1.5 meter duidelijk kiezels. Ga ik verder links achter in de hoek vind ik op 1 meter een soort van grof strandzand. Centraal in het midden achter op 1.5 a 2 meter vind ik weer kiezels. Rechts in de hoeken naast het huis en ook rechts achter vind ik op 100 cm een laag van ongeveer 80 cm met keiharde rivierklei. Wil ik het over de rest van de omgeving niet eens hebben.

   Het hoofdgebouw (huis) is gebouwd op 6 kolommen naar achteren en 5 kolommen breed. (globaal 24 bij 20 meter).
   Het oudste gedeelte is qua kolommen een 120 jaar oud De kolommen staan op rots ondergrond (Beton tot op 50 cm boven de grond en daarboven ruwe teak boomstammen tot vanaf de vloer 1.80). Stuk van 4 bij 3 kolommen. Het huis is continu bijgehouden en gemoderniseerd. Tijdens de laatste uitbouw (Woon eetkeuken en badkamer – toilet etc) is de ondergrond tot 50 a 75 cm uitgegraven (40 cm breed) in sleuven en ook de eerste twee rijen kolommen zijn meegenomen waar de uitbouw aan komt.
   Hierin is een betonijzeren vakwerk (20 cm breed) gestopt (Met van oude autobanden) diletatie voegen
   Op de hoekpunten en de tussenpunten zijn een soort van kolomvoeten gemaakt van ongeveer 75 bij 75 cm. Hierop zijn centraal nieuwe betonnen kolommen (gegoten) van 20 bij 20 cm.
   Deze bouwwijze gebeurt hier in de omgeving meer. Maar alleen bij “oudere lokale families”
   verder zijn daarna beneden de vlakken verdeeld tussen de kolommen en zijn er tussen de kolommen teak houten latten geplaatst om zo tussen de kolommen vlakken van globaal 4 bij 4 meter te creeren. Hier zijn staalmatten tussen gelegd en daarop is een ondervloer van 15 cm (kiezelbeton) gestort.
   Als laatste is onder alles met dunne spezie ge-egaliseerd.
   Moet erbij vertellen dat mijn schoonfamile en aangetrouwd in de bosbouw, huizen bouw en wegenbouw werkzaam is.
   Het huis is gebouwd voor minimaal nog eens 150 jaar.
   Wat er hier op het huis gedaan word is dat er ieder jaar onderhoud word gepleegd. Defecte zaken meteen worden hersteld omdat we daar een budget voor hebben.

   Veel “nieuwe” betonnen huizen worden gebouwd op een grote betonnen plaat met veel betonijzer erin. Meestal afhankelijk van geen of 1 a 1.5 verdieping een 20 tot 40 cm dik.

 3. eduard zegt op

  Heb al vele villa s laten bouwen, 1 ervaring opgedaan, laat palen heien…staat 100 jaar. Als je schade aan een huis krijgt, is het meestal het eerste wat aan de beurt komt het dak.

 4. John Chiang rai zegt op

  Anders als in Europa waar een Fundament vanwegen de vorst minimaal 80cm diep moet zijn,begint men in Thailand als de ondergrond voldoende draagkracht heeft meteen met het störten van een betonplaat.
  Daar waar de ondergrond een andere draag kwaliteit heeft,is men net zoals in sommige streken in Nederland gedwongen om te heien.
  Dit heien gebeurt doordat de palen direct de vaste grond bereiken,en mocht dit niet mogelijk zijn,omdat de vaste grond te diep ligt,ook door het z.g.n.heien op kleef.
  Als alle methoden vakkundig bedreven worden,bestaat er net zoals in Europa geen enkel bedenken voor een eventuele slechte kwaliteit door verzakken.
  Latere scheuren in het muurwerk hebben alleen te maken met het feit , dat men onvakkundig werkt,of als men spaart op het juiste materiaal.

  • rori zegt op

   Scheuren treden ook op door geen gebruik te maken van diletatie en te grote afstanden willen overbruggen zonder steun.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste rori,ik probeerde alles onder een begrip te brengen,en dat is hoofdzakelijk het vakkundige bouwen . De meeste scheuren in de Thaise bouw hebben hoofdzakelijk te maken met het feit,dat men vaak probeert te sparen op de kosten van goed materiaal,en de niet, of slechte aanpassingen t.o.v.de ondergrond.
    Op iedere ondergrond,kan men met de juiste vakkundige maatregelen duurzaam bouwen.
    Dit geld voor Europa,waar ik jarenlang in deze branche werkzaam was,net zoals voor Azië.

    • rori zegt op

     klopt vakkennis is belangrijk. Maar wat ik ook weet is dat lokale bekendheid met de bodemgesteldheid van belang is. Toen hier werd verbouwd kwamen “oude” dorpsgenoten ons vertellen hoe het er “vroeger” uitzag en waar we rekening mee moesten houden.

 5. piet d v zegt op

  zoals Karel op beschrijft , hoe gaat bouwen is afhankelijk van de ondergrond
  Hoelang zo,n huis bewoonbaar blijft , is moeilijk te voorspellen

  Het oude huis op erf van mijn vriendin staat er nu ruim vijftig jaar
  en buiten een paar keer nieuwdak en verf in de die jaren
  Nog een prima huis om in te wonen.

  Het nieuwe huis staat er nu ongeveer een jaar
  En als voor mij nog eens 30 jaar staat vind ik het prima

  Ga met mijn 95 jaar wel weer een nieuw huis bouwen
  Hoop wel dat dat nog mag meemaken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website