Mijn vraag, die ik graag zou willen voorleggen aan de lezers van Thailandblog die in Thailand wonen, is de volgende: “Wat is de beste manier om in Thailand geld voor je partner te sparen?”

Ter toelichting:

Ik wil graag voor mijn vriendin (als het effe kan) maandelijks een bedragje ergens op een spaarrekening zetten, zodat zij over wat geld kan beschikken voor haar levensonderhoud na mijn dood. De Kasikorn Bank biedt mij twee mogelijkheden:

1. ik kan een bedrag vastzetten voor 3, 6, 12, 24 of 36 maanden. Daar staat een overigens schamele rente tegenover van 2 tot 3% per jaar, maar daar gaat dan ook meteen 15% belasting van af.

Voor mij is dit niet zinvol, want ik wil juist bijna elke maand een bedrag (wisselend?) bedrag storten. Dat wordt heel moeilijk, want dan moet de bank elke maand een nieuwe periode van 3, 6, 12, 24 of 36 maanden vastleggen. Dat betekent dat ik na 5 maanden dus ook al 5 aparte spaarrekeningen heb lopen! Na 2 jaar zijn dat misschien al meer dan 10 boekjes vol…

2. Ik mag ook elke maand een vast bedrag inleggen, maar ook dit alternatief is niet ideaal, omdat ik in de toekomst misschien niet elke maand geld kan missen. En ik mag geen enkele maand overslaan van de bank!

In Nederland kun je bij diverse banken een spaarrekening openen waarbij het bedrag niet vastgezet wordt, maar direct opeisbaar is. Ik kan dan lekker elke maand elk gewenst bedrag storten, of juist helemaal niks storten. Dit systeem bestaat in Thailand niet, tenzij je genoegen neemt met de gewone “Savingsaccount”, wat wij een betaalrekening zouden noemen, en waar ze maar 0,75% op uitkeren.

Er van uitgaande dat ik niet elke maand geld kan storten, wat is dan de beste manier om geld voor mijn vriendin te sparen? Wie weet hier in Thailand, op basis van eigen ervaring of van horen zeggen, wat een goede manier is van sparen?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Groeten en succes verder met dit blog,

Rob

45 reacties op “Lezersvraag: “Wat is de beste manier om in Thailand geld voor je partner te sparen?””

 1. gerrieQ8 zegt op

  Rob, ik neem aan dat je werkt, of gewerkt hebt. Over al die jaren heb je waarschijnlijk ook afgedragen aan je pensioenfonds. Ga daar eens luisteren. Pensioen bestaat uit 3 delen a) ouderdomspensioen, wat voor jou is als je 65-66-67-68 wordt. b) Wezenpensioen voor je kinderen als je die hebt en c) nabestaanden pensioen. Je kunt je vriendin aanwijzen als nabestaande (heb wel een samenlevingsovereenkomst nodig) en dan krijgt ze voor de rest van haar leven een pensioentje.
  Succes

  • Robbie zegt op

   Dank voor je advies, Gerrie. Ik ben 65, ik heb gewerkt en krijg inderdaad al pensioen. Maar ik kan mijn huidige vriendin echt niet meer aanwijzen als nabestaande. Wat ik aan rechten heb opgebouwd gaat wettelijk en onherroepelijk naar mijn ex echtgenote in NL. De buit is dus al verdeeld. Rob.

   • gerrieQ8 zegt op

    Robbie, je ex krijgt enkel dat gedeelte dat je samen hebt opgebouwd. Al het andere kan naar je nieuwe vriendin. Maar als je gisteren bent gescheiden bijvoorbeeld, zal het wel niet veel zijn. Zou het toch even nagaan.

    • Cornelis zegt op

     Dat lijkt me niet helemaal te kloppen, Gerrie. Voor je nieuwe partner bouw je alleen pensioenrechten op tijdens je werkzame leven als ze ook als zodanig bij het pensioenfonds is aangemeld. Heb je eenmaal pensioen dan kun je voor haar verder geen rechten opbouwen.

     • gerrieQ8 zegt op

      Het begint op chatten te lijken, maar allez; Ik heb dit zelf meegemaakt namelijk. Had tien jaar geen partner en 1 week voor mijn pensioen met de Nationale Nederlanden een overeenkomst kunnen sluiten. De opbouw van de laatste 10 jaar, kon ik dus toevoegen aan mijn pensioen, of aan mijn nieuwe Thaise vriendin doen toekomen, zodra ik overlijd. Heb voor het laatste gekozen en dat staat nu op papier. Heb wel voor een samenlevingscontract een notaris en een be=edigd vertaalbureau moeten inschakelen, maar dit terzijde.

 2. elke maand? zegt op

  DE denkfout die je maakt is dat je perse elke maand zo’n deposito zou moeten openen. Doe het eens per 3/6-whatever maand, neem je geringe verlies door tot die tijd op en gewone rek. te parkeren. En ook in TH bestaan-echt waar- internetrekeningen, zonder die boekjes.
  Overigens is in NL momenteel de rente op internetsparen niet veel hoger-rond de 2,3%, met 5/6 deposito net boven de 3-bij nogal onbekende banken.
  Alternatief is de ouderwste levensverzekering-je legt per maand in-vast bedrag, dat wel, en zij/partner krijgt uitkering als je sterft.

  • Robbie zegt op

   Beste mijnheer “elke maand?”. Met alle respect voor uw mening, maar IK maak geen denkfout. De Thaise bank geeft mij, zoals ik schreef, 2 mogelijkheden.
   Als ik wél elke maand geld zou willen storten moet er echt een nieuwe deposito aangemaakt worden door een nieuwe bladzijde in het boekje te gebruiken. Dat is niet mijn wens, ook geen denkfout, het is de enige mogelijkheid die de bank biedt als ik elke maand wisselende bedragen stort. Of niet elke maand stort. Rob.

 3. khun harry zegt op

  hoi rob.
  ik ben net als jij hiermee bezig geweest.
  maar kon ook niets geschik vinden dus mijn optie.
  Ik laat het bedrag op mijn rekening staan en als ik voldoende apart gezet heb koop ik er goud voor.

  groetjes harry

 4. chris&thanaporn zegt op

  Beste Rob,
  kijk eens bij de Thanachart bank
  Zij hebben een “Ultra savings account” waarop je eender wwelk bedrag wanneer dan ook kan storten.
  Tevens kan je deze op beide namen(samen dus) houden.
  Moest er ooit een kink in de kabel komen kan je beiden de helft van het gespaarde bedrag opeisen en ook bij overlijden van 1 van beide gaat het gewoon over naar de langstlevende
  Hopelijk is dit voldoende info.
  Greets.

  • Robbie zegt op

   Beste Chris, ik ben blij met jouw bezorgdheid. Maar ik ben niet van plan om later terug te eisen wat ik haar nu elke maand uit vrije wil en met volle verstand schenk. Mijn geld is voor haar en haar kinderen, niet voor de langstlevende als ik dat zelf mocht zijn.
   Wel bedankt voor je tip over de Thanachart bank.

 5. pim zegt op

  Volgens mijn ervaring zonder zelf ook geen risico te hebben is dat om het in goud te beleggen .
  Dit in een kluis te bewaren bij een bank met de mededeling dat jij alleen toegang tot de kluis hebt en daarbij een contract dat je bij een natuurlijke dood zij het beheer heeft .

 6. BA zegt op

  Probleem wat ik alleen zie met goud is dat het in 5 jaar tijd zo ongeveer in waarde verdubbeld is. Wat geen probleem hoeft te zijn maar ik zou wel rekening houden met een eventuele waarde vermindering. Vergeet niet dat het meeste goud welke verhandeld word alleen op papier bestaat maar fysiek niet, daarmee drijven ze de prijzen wel op.

  Verder in een kluis opslaan met de mededeling dat jij alleen toegang hebt maar dat zij het krijgt als je aan een natuurlijke dood overlijd. Kan maar hou wel in je achterhoofd dat je in sommige delen van Thailand niet in de situatie wilt zijn dat je dood meer waard bent dan levend. Let op zegt niks over iemand specifiek maar denk bijvoorbeeld even aan bijvoorbeeld de hoveelheid mystery deaths onder Farang in Pattaya. Just saying.

  • @ BA, ben het met je eens. Je relatie kan ook in de loop van de jaren veranderen. Het lijkt mij inderdaad een goed advies om er voor te zorgen dat je dood niet meer waard bent dan levend. Misschien is het daarom juist goed om nu al wat te geven, een stukje grond of zo. Natuurlijk niet direct kapitalen uitgeven, maar vooral een gebaar. Is voor haar vaak erg belangrijk.

   • pim zegt op

    Khun Peter.
    Je gedachte is volgens mij heel goed .
    Sociaal goed voelend
    Maar als ik zo vaak in NL ook heb gezien je partner ineens iemand tegenkomt die iets meer in het droombeeld past ben je ook dat tuintje kwijt .
    Sinds de kerst ben ik begonnen om mijn Thaise familie goud te schenken .
    Zij hebben mij attent gemaakt dat juist om die tijd het goud duur is .
    Inderdaad zij hadden gelijk ,nu geef ik dat voor hun verjaardag .
    Ik ben nu levend meer waard op deze manier,al hoewel ik mijn familie vertrouw geeft dit meer zekerheid .

  • Robbie zegt op

   @BA: Hoezo is het voor u een probleem dat goud in 5 jaar tijd in waarde verdubbelt? Het zou voor mij juist een grote geruststelling zijn als het goud, dat ik aan mijn vriendin SCHENK, in waarde toeneemt!
   En uw advies over die toegang tot de kluis druist overigens in tegen mijn bedoelingen: zij krijgt van mij het geld, het spaarbankboekje, of ook het goud en de sleutel, niet pas na mijn dood maar tijdens mijn leven elke maand, als ik tenminste wat kan missen. Ik ga haar niet bemoederen, ze is oud en wijs genoeg om goed voor zichzelf en haar oude dag te zorgen. Ik ben er 100% zeker van dat mijn vriendin dat geld of goud zal bewaren tot na mijn overlijden, want tot die tijd zorg ik voor haar en haar kind.
   Ook heeft zij geen enkele reden om mij van het leven te beroven, integendeel. Groet, Rob.

   • BA zegt op

    Nee hoor wbt die kluis is een algemene reactie op Pim. Niet speciefiek op de persoon. Hoe iedereen zijn relatie inricht moeten ze zelf weten 🙂 Maar er gebeuren hier soms opmerkelijke dingen om het op zijn zachtst te zeggen met farang vooral bij een groot leeftijdsverschil in relaties en als er zaken zoals huizen of veel geld in het spel zijn.

    Wat ik bedoel met de waarde van goud is dat als het in 5 jaar tijd in waarde verdubbeld is, je ook moet incalculeren dat er in de toekomst ook een waardedaling in kan zitten. 5 jaar geleden geloofde ook niemand in Nederland dat de huizenprijzen zouden gaan dalen en dat gebeurde ook. En de AEX die 700+ deed zou ook nooit naar beneden komen aldus de geleerden 🙂

    Is gewoon een stukje risicocalculatie. Stel dat je nog 20 jaar leeft, je kan heel moeilijk overzien wat er in 20 jaar tijd gebeuren kan, met jou je relatie of je spaargeld/beleggingen. Het is een beetje lullig als je 20 jaar spaart/belegd voor je vriendin en 2 maanden voor je overlijden gaat er wat mis en je gespaarde vermogen loopt alsnog een forse deuk op.

    Je rekeningen in het buitenland houden (Nederland of ergens anders) kan ook maar dan zit je bijvoorbeeld met een valutarisico. Als de Euro tegen de bath gaat dalen of noem maar wat dan kan dat het spaarpotje van je vriendin aardig uitdunnen. (of andersom natuurlijk maar daar lijkt het momenteel even niet naartoe te gaan…)

 7. Paul zegt op

  Wil je dit maandelijks bedrag vanuit Nederland of vanuit Thailand storten?
  Paul

  • Robbie zegt op

   Hoi Paul, ik wil dat doen vanuit Thailand. Gewoon elke maand een bedragje van pakweg 5000 Baht. Ik kan het haar cash geven, maar dan is het misschien al op voordat ik dood ben en ik bedoel met deze schenking juist een potje te creëren voor haar levensonderhoud NA mijn dood. Dus geen cash, maar ergens op een rekening op HAAR naam zetten. Als ze dan toch nog het geld daar af haalt tijdens mijn leven belazert ze zichzelf. Dat maakt mij niet uit, maar mijn vriendin is wijs en betrouwbaar. Ze zal zeker sparen, zo niet op een bankrekening, dan, zoals wat anderen reeds aangaven, door goud of land te kopen. Groet, Rob.

 8. Realist zegt op

  Gewoon een rekening openen op haar naam en als je wat geld kunt missen er wat opstorten.
  Rente is laag maar het geld is voor haar, ook als er een breuk in je relatie komt.
  Wel er voor zorgen dat ze er niets van kan afhalen ,dus jij moet het bankboekje en de pinpas bewaken.
  Zo kan je partner leren te sparen en je zult zien dat ze dat na een 10 tal bezoeken aan de bank om geld te storten leuk gaat vinden.
  Dit is volgens mij de eerlijkste en beste manier om wat na te laten aan je partner.
  Je kunt natuurlijk ook een huis en/of grond voor haar kopen,dikke auto enz enz maar dan moet je misschien zelf wel terug naar Nederland.

 9. piloe zegt op

  De moeilijkheid is dat je een rekening op haar naam opent. Zelfs als je het bankboekje en pinpas bijhoudt, kan ze in de bank met haar identiteitskaart en een verklaring van verlies bij de politie een nieuw bankboekje en een nieuwe pinpas bekomen.
  Je moet de rekening op jou naam openen en een testament opstellen wat betreft dat
  boekje. Over de erfenisrechten tussen een farang en een thai weet ik echter niets .
  Ik geloof dat het een verschil uitmaakt naargelang jou woonstkeuze ( Nederland of
  als expat bij de ambassade) Daarover moet je verder informeren.

  • HansNL zegt op

   Een hint wellicht?

   Op bijna elke Thaise bank kun je een spaarrekening laten blokkeren.

   Overleg dit met de bankmanager, vertel het waarom, zeg dat dit geld bestemd is voor je “echtgenote” voor het geval je komt te overlijden, of wat dan ook.

   En het werkt.

   Ik heb een geblokkeerde rekening bij KTB geopend, en de wijze waarop en wanneer er geld opgenomen kan worden gedeponeerd bij de bank en bij de Amphur.

   Zelfs met een ID-kaart en een verklaring van verlies van de pinpas en spaarboekje opgemaakt door de politie kan er geen geld opgenomen worden.

 10. Fransamsterdam zegt op

  Je kunt in Thailand ook vast wel een beleggingsrekening openen en dan kun je overwegen om (een deel van) het geld bijvoorbeeld in de Thaise beursindex, de Thaiset, te beleggen.

  Zie http://www.iex.nl/Index-Koers/190118482/THAILAND-SET.aspx

  In dat geval heb je kans op een aanzienlijk hoger rendement, maar dat is uiteraard niet gegarandeerd.

  Ik ken jullie situatie niet helemaal, maar als het ‘slechts’ je vriendin is, dan is ze niet zomaar erfgename. Na jou dood worden je rekeningen geblokkeerd en zal het geld uiteindelijk naar de wettelijke erfgenamen gaan, en als die er niet zijn naar de Staat. Bij testament kun je je vriendin iets nalaten. Zij moet daar dan (althans volgens Nederlands recht) een zeer hoog percentage erfbelasting over betalen, aangezien zij geen familie is.

  Ik weet niet welk recht in dit geval op jou/jullie van toepassing is en hoe dat in Thailand is geregeld. Het lijkt mij wenselijk dat je dat eerst allemaal precies uitzoekt, alvorens geld te gaan storten in een pot terwijl je niet weet of daarmee het beoogde doel wordt bereikt.

  Indien jullie inderdaad niet getrouwd zijn, en er een testament nodig is om haar tot erfgename te maken, en de erfenis vervolgens naar Nederlands recht wordt belast, lijkt de oude sok mij vooralsnog het meest aangewezen middel.

 11. BramSiam zegt op

  Het advies van khun Peter lijkt ook mij het verstandigst. Zorgen dat je bij leven meer toegevoegde financiële waarde hebt dan dood en direct iets concreets als land schenken. Dat je geliefde het goed heeft als je dood bent kun je maar beperkt bewerkstelligen. Dat je het samen goed hebt bij leven is de eerste prioriteit. Het mooiste zou zijn als je een levensverzekeringachtige constructie kunt creëeren, waarbij ze iedere maand geld krijgt als je dood bent en niet iets in één keer te geven, want (nu wordt iedereen misschien weer boos) ik moet de eerste Thai(se) nog tegenkomen die verstandig met geld omgaat, waarbij ik ook het wegschenken aan begerige familie maar even als onverstandig beschouw.

  • Ronny zegt op

   Inderdaad BramSiam ik vind je uitdrukking jammer als je zegt dat je de eerste Thaise nog moet tegenkomen die met geld kan omgaan .
   Ikzelf ben 55 jaar en heb twee kinderen met mijn Thaise vrouw die ik 20 jaar geleden heb leren kennen in België toen ze in een thais restaurent werkte en 4 jaar later zijn we gehuwd en hebben we ons eigen restaurent geopend .
   Na 2 jaar hard werken openden we onze tweede zaak en een paar jaar later nog twee Thaise massage saloons ….mijn vrouw is er nu 41 en we hebben alles overgelaten en wonen nu sedert 8 maand in Thailand naar hier gekomen voor mijn gezondheid.
   Mijn vrouwtje zou nu wel graag iets terug beginnen omdat ze graag bezig is en haar
   verveeld …is normaal denk ik op die leeftijd .
   Maar dit alles heeft ze alleen maar kunnen bereiken door goed op de centen te letten en heel hard te werken….want zij is altijd baas geweest over haar zaken ..want ik was zelf werkzaam als verpleegkundige in een ziekenhuis .
   Maar overal zowel in Nederland als België heb je ook vrouwen die met geen geld kunnen omgaan.
   Sorry hoor en wat betreft het onderhouden van de familie in Thailand betreft is ook een vertekend beeld .
   Ik ken verschillende mensen die hun thaise familie niet onderhouden ook mijn vrouw heeft dit nooit gedaan ..en dit heeft niets te maken met gierig te zijn of zo … en ze komt nochtans ook uit het arme Isaan …maar de familie heeft dat daar nooit gewild dat we financieel helpten en zij zijn zelf heel fier dat ze door hun harde werken een beter leven hebben opgebouwd dan de gemiddelde Thai .
   Sorry hoor maar ik kan daar niet goed mee om met al die vooroordelen ook het feit als je in Pattaya woont ben je een hoerenloper of hang je in de bars…welnu ik ben hier komen wonen omdat ik er alles rapper denk terug te vinden …. Westers eten , rapper landgenoten ontmoeten , meer keuze wat betreft tv kanalen enz…
   Sorry hoor moderater dit heeft niet zoveel met het sparen te maken ..maar ik wou dit even kwijt !!

 12. Robbie zegt op

  @ Khun Harry en Pim,
  Koop je goud op papier, als blokje goud van een (aantal) gram of als sieraad?
  Ik weet van gouden sieraden dat je er bij de juwelier minder voor terug krijgt, dan wat je er voor betaald hebt. Rob.

  • pim zegt op

   Beste Robbie .
   Hier is het eigenlijk geen juwelier .
   De prijs van in en verkoop staat aangegeven .
   Zij hebben wat in de zaak getoond is in de verkoop en als een ring niet past die mooi is heb je pech .
   Het gaat om het gewicht .
   Hierbij wil ik je ook vermelden dat de familie mij land beschikbar heeft gesteld .
   Dat land heb ik met heel bijzondere bomen vol geplant .
   De familie heeft daar nu hun werk aan wat ik dan als salaris geef .
   De overheid heeft daar veel interesse in terwijl 1 boom na 12 jaar 100.000 thb kan opleveren .
   Dat is een verhaal op zichzelf voor er weer reacties van betweters komen ,je mag ze komen bekijken .

   Dit is geen bluf ,de grond moet wel geschikt zijn .
   Khun Peter kan het beamen die hier al lang van op de hoogte is .
   Na 2 jaar hebben zij al bomen van 10 meter hoog .

 13. Joshua zegt op

  Beste Lezers,

  Het beste voor je eigen gezondheid is , dat je het geld op je eigen bankrekening zet , ja de rente is erg laag , maar dit is wel de beste weg om het zo te doen .
  Je laat een brief achter bij de bank dat als jij een natuurlijke dood sterft dat je Thaise partner het geld krijgt wat op deze rekening staat .
  Mocht je bij die 90% horen die niet aan een natuurlijke dood sterven , dan kan het geld beter naar iemand anders gaan ( Broer, Zus ) !!!

  Ik ben al een paar jaar getrouwd met mijn Thaise vrouw , ik was nooit getrouwd in Nederland dus alles gaat naar haar en de kinderen die we samen hebben !

  En als je gelooft dat je levend meer waard bent voor een Thaise vrouw en haar familie , dan zit je er voor 100% helemaal naast , want zolang jij leeft hebben ze niet de macht over het geld , en als jij weg bent kunnen ze doen wat ze willen met het geld , en dat is het enige wat belangrijk is in de ogen van Thais………

  Maar er zijn nog genoeg farrangs die de dames alles geloven , dus zal deze goede raad ook wel weer in de wind geslagen worden , door de beter weeters uit NL.

  Maar ik wens iedereen veel succes en wijsheid toe , en denk er maar eens overna wat je een partner in je eigenland zou geven in het begin van een relatie
  Want hier kopen ze huizen, auto’s en goud en andere dingen voor de hele familie , maar ik heb dat in Nederland nog nooit een man zien doen voor zijn nieuwe vriendin!

  Groetjes van een gelukkige man in Thailand….

  Moderator: scheer niet 65 miljoen Thai over 1 kam svp!

  • Peter zegt op

   Hallo Joshua,

   Inderdaad liefde of verliefdheid houdt niet in dat de persoon financieel wangedrag hoeft te vertonen. Een goed geschreven stuk.

 14. theo bouman zegt op

  Waarom opent u niet gewoon in Nederland een rekening op haar naam, en zorgt u dat de bijbehorende pinpas hier in Thailand is. Dan kan zij te zijner tijd iedere keer 18.000 Bath (bij meeste banken het maximum per dag of per keer) opnemen. Dan verdwijnt ook het geld niet in een keer…

 15. ruud zegt op

  hallo ik lees hier over die 15% rente belasting ik heb 400000 op een rekening staan om hier als getrouwde te mogen(ben net een maand in thailand) verblijven het staat niet vast maar op een gewoone rekening pakt de bank hier ook die 15% belasting van of hoe werkt dat mijn gedachte was om dat geld telaten staan zodat ik iederjaar het benodigde bedrag hier heb staan graag wil ik hier wat info over ontvangen op mijn mail ontvangen zodat ik niet voor verrassingen kom te staan ik houd thailandblog ieder dag bij en lees veel interesante dingen hier ga zo door

  Moderator: een tekst zonder leestekens is onleesbaar beste Ruud. Volgende keer wel aan denken a.u.b.

  • HansNL zegt op

   Ruud,

   Je kunt op bijna elke Thaise bank je geld laten blokkeren.

   En inderdaad, je betaalt bronbelasting.

   Overigens, bij enkele banken kun je een rekening openen die vrijstelling geeft van bronbelasting.
   Na de eerste storting moet je wel elke maand een minimaal overeengekomen bedrag storten, maar 1000 baht is al genoeg.
   De eerste storting, bijvoorbeeld het bedrag benodigd voor je extension of stay, is bij de meeste banken vrij.

   • ruud zegt op

    beste hans dankje voor je reactie ben er weer wat mee op geschoten gr ruud

 16. Paul zegt op

  Hallo Rob,
  mij lijkt het heel simpel. Ik neem aan dat je haar nu ook elke maand geld geeft voor haar kind of familie, bv 5000 Baht.
  Zet jouw geld of spaargeld op een rekening op jouw eigen naam.
  Zorg dat je via internet op die rekening kan komen en maakt van daaruit automatisch elke maand 5000 (of het bedrag wat je nu per maand geeft) naar haar rekening over, dus geef het haar niet meer contant.
  Na jouw dood zal deze automatisch overmaking net zolang doorgaan tot die bankrekening leeg is (tenzij iemand tegen die bank gaat vertellen dat jij overleden bent, maar wie zou dat doen!).
  Zolang jij leeft verandert er niets en krijgt ze elke maand de centjes die ze nu ook krijgt en het saldo zal oplopen met het geld dat je er extra op zet.
  Dit kun je elke maand naar behoefte wijzigen.
  Je kunt haar ook telkens het oplopende saldo laten zien zodat ze daar ook blij mee is.
  Na jouw dood kan ze dus niet alles ineens opnemen maar zal ze netjes elke maand die 5000 Baht (of het bedrag wat jij bepaald in de automatische overmaking) krijgen.
  Groetjes

 17. Joshua zegt op

  Beste Theo Bouwman,

  U weet niet hoe het werkt als U dood bent, maar als U een rekening in Nederland opend op U naam en dan het pas + pincode aan u thaise partner geeft , dan kan ze na de dood van u geen baht meer afpinnenvan die rekening , want zogauw als U sterft wordt dit allemaal geblokkeerd , mocht ze dan toch nog geld afpinnen , dan is U partner straf baar voor de wet in Nederland .

  Dus vraag dat nog maar eens goed na bij u bank in Nederland , want zo makkelijk is het toch niet !!!!!

  Ik wens iedereen veel succes en wijsheid toe …

 18. Paul zegt op

  Hoi Rob,
  uiteraard bedoel ik een rekening in Thailand !!

  Groetjes,

 19. Paul zegt op

  hallo Ruud,
  nee hoor, je betaald geen belasting over die 400.000 maar hooguit over de rente die je van de bank krijgt voor die 400.000.
  groetjes,

  • ruud zegt op

   beste paul dankje voor je reactie ben weer een stuk wijzer geworden gr ruud

 20. Rieks zegt op

  Een levensverzekering bij een internationale bank/verzekeringsmy. Eenmaal per jaar betaal je een premie, die je partner kan ontvangen na je overlijden. Als je elke maand wil sparen, doe je die inderdaad op een savingsaccount of iets dergelijks. Hou alles geheim voor je partner, anders wil ze het tussentijds gebruiken als onderpand, of weggeven aan haar familie, of ze gaat gokken. Absoluut geheim houden is de boodschap.

 21. john zegt op

  Sparen doe je in Nederland en niet in Thailand .

  P.S Veel geluk verder en vergeet niet dat het bij ons wat rente percentages beter is!??

 22. Roel zegt op

  Wil alleen even mededelen dat de LH bank, (land and housesbank) de meeste rente geeft.
  Praat dan over 3,25-3,50%

  Ogenschijnlijk een beetje een onbekende bank maar ze zitten bijvoorbeeld in Pattaya in de Big C, voorheen carrefour. En op verschillende plekken in Bangkok en Rayong.

  Kijk maar eens op hun website of ga eens praten aldaar.

  Groet,
  Roel

 23. Buccaneer zegt op

  Moderator: Graag alleen reacties op de lezersvraag.

 24. ruud NK zegt op

  Ik heb voor mijn vrouw een levensverzekering afgesloten bij de ING (te vinden in elke grote stad in Thailand) en betaal 1x per jaar.In mijn pensioen zat een klein deel nabestaande pensioen voor mijn huidige vrouw. Voor ik 65 werd vroeg het pensioenfonds of ik dit bij mijn pensioen wilde voegen of als nabestaande pensioen laten staan. Ik heb gekozen om het bij mijn pensioen te voegen. Ik zie namelijk niet hoe mijn vrouw jaarlijks kan zorgen voor de benodigde in levenzijn verklaring. Daarnaast een klein nabestaande pensioen laten betalen op een thaise bank, brengt vanwege de bankkosten niets meer op!!!
  Volgens mij wordt ook in Thailand na je dood de bankrekening geblokkeerd. Het erfrecht wijkt niet af van het nederlandse erfrecht! Alleen via een wilsbeschikking kun je hier van af wijken via een betrouwbare advocaat.

 25. j.Jordaan zegt op

  Het is toch weer geweldig hoeveel vertrouwen er in Thaise vrouwen is.
  Vooral alles zeker stellen. Veel van die figuren hebben een achtergrond in hun eigen land. Echtscheiding of andere problemen. Ook verhalen in blog gezien over de grote liefde en na drie maanden Nederland was daar niks meer van over. Natuurlijk begrip voor cultuur van de vrouw was er niet. Je moet ook zelf je best doen om er wat van te maken. Alle verhalen over mannen die van een balcon afspringen en plotseling in de
  badkamer zijn overleden doen het er niet vertrouwelijker op lijken.
  Maar dan toch, in mijn geval geen probleem, gewoon een huis gekocht op naam van
  mijn vrouw. Een en/of rekening op beide namen op mijn bank. Sta elke morgen gezond
  weer op en drink koffie. Tot nu toe alleen suiker bijgevoegd.
  Ken in Pattaya tientallen stellen die al jaren samenzijn. Nooit een probleem.
  Als ik dan toch aan al die figuren die niet helemaal zeker van hun zaak een advies
  mag geven, schakel een detective bureau in.
  Het kost een paar centen, maar je krijgt alle achtergronden van je vriendin.
  Of ze een vriend of echtgenote heeft. Hoeveel kinderen ze heeft. Wat doet de familie.
  Zijn er criminelen bij enz.
  Voor Thailand is dat gewoon omdat veel welgestelde families daar gebruik van maken.
  Je moet natuurlijk wel tegen dat bureau vertellen dat de informatie vertrouwelijk is.
  Dat als er een foto bij is als je zelf met een mooie dame uit een bar komt dat een ander
  dat niet te zien krijgt.
  Het laatste is natuurlijk een grap.
  J.Jordaan

 26. Robert zegt op

  J.Jordaan je hebt gelijk! Ik lees het Thailandblog al een tijdje en het valt me op hoeveel mensen wantrouwig zijn tegenover hun Thaise vrouw en haar familie.Wat doe je er dan nog vraag ik me dan af.
  Ik kom al sinds 1987 in Thailand en er is mij nog nooit iets overkomen met een vrouwtje of later een Kathoey. Beetje mensenkennis en duidelijk zijn in wat je wel en niet doet is voldoende.Je hebt dan alle respect en als het ze niet bevalt gaan ze vanzelf wel op zoek naar iets wat ze beter bevalt,fair enough!
  Tevens valt het me op dat men blijkbaar niet begrijpt hoe de Thaise samenleving in elkaar steekt,verdiep je er eens in en je ogen zullen geopend worden! Inburgeren en aanpassen zijn ook hier van toepassing!

  Groeten,
  Robert

 27. ruud NK zegt op

  http://www.bangkokpost.com/news/investigation/319472/understanding-why-you-should-consider-life-insurance

  Misschien hebben jullie hier nog wat aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website