Beste lezers,

Wat moet men doen om als Nederlandse man die getrouwd is met een Thaise vrouw, een Thais paspoort te krijgen? Wij zijn 8 jaar getrouwd, over 10 jaar ga ik met pensioen en willen we naar Thailand emigreren.

Met vriendelijk groet,

Dirk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Kan ik als NL man en getrouwd met een Thaise, een Thais paspoort krijgen?”

 1. TLB-IK zegt op

  Thaise paspoorten worden alleen gegeven aan Thaise staatsburgers. Een buitenlander kan (bijna nooit) Thaise staatsburger worden. Er zijn uitzonderingen-die zijn voor de normale sterveling echter niet te halen.

 2. Lex k. zegt op

  Beste Dirk,
  Ik heb een en ander uitgezocht ( een tijdje geleden al) en ik zal je de belangrijkste punten geven, het kan zijn dat er iets in de wetgeving veranderd zal zijn, maar dat verwacht ik niet om eerlijk te zijn.
  Dit komt uit mijn persoonlijke dossier over dit soort vraagstukken, wat ik al geruime tijd aan het aanleggen ben.

  Aanvraag voor Thaise Burgerschap door Naturalisatie
  ) Het is een moeilijk en langdurig proces, de totale tijd die je nodig is ligt tussen de 2 en 5 jaar
  ) de aanvrager moet al verblijf vergunningen voor Thailand hebben en moet al 5 jaar, legaal, in Thailand wonen.
  ) het kost eenmalig 5000 baht
  ) je moet van goed zedelijk gedrag zijn, dat is; geen strafblad zowel in Nederland als in Thailand, dus ook geen aantekening van overstay, en een verklaring omtrent het gedrag ( verklaring van goed gedrag) kunnen overleggen.
  ) De Thaise taal perfect beheersen in woord en geschrift, dit wordt ook getest, je moet onder ander het Thaise volkslied en Phra Baramee (de King’s song) kunnen zingen.Dit gebeurd meestal samen met een groep andere aanvragers.
  )De papieren ten behoeve van de aanvraag moeten op het politie bureau, in het Thais, gedaan worden, onder toezicht van 2 onafhankelijke getuigen, waarna de politie de documenten inneemt, het adres van het politie buro waar je de aanvraag indient en afwikkelt is:
  Royal Thai Police Headquarters
  Rama I Road, Patumwan
  Bangkok 10330, Thailand
  Telefoon: +66 (02) 205-2168
  Fax: +66 (02) 205-2169
  ) Een verklaring van de belasting dienst dat de afgelopen 4 jaar aan de inkomens eisen heb voldaan.
  ) Dan krijg je een gesprek met een aantal ambtenaren om te bepalen of je goed op de hoogte bent van de Thaise cultuur en waarom je zo graag de Thaise nationaliteit wil hebben.
  ) Je krijgt huisbezoek om te bekijken of je goed ingeburgerd bent in de Thaise samenleving en om te controleren of alle gegevens naar waarheid verstrekt zijn, alle gesprekken moet je in vloeiend Thais kunnen voeren.
  ) Alle documenten uit Nederland dienen vertaald en gelegaliseerd zijn
  ) dan is het afwachten op de goed ( of af) keuring van je aanvraag
  ) Als alles goed gekeurd is dien je een eed af te leggen ( dat je Thaise grondwet respecteert en de Thaise nationaliteit niet onder valse voorwendselen verkregen heb, die verklaring krijg je van de minister van binnenlandse zaken, maar je status is pas officieel als die door de koning ondertekend is
  ) ergens tijdens het proces mag je nog 5000 Baht betalen
  en nu om het af te ronden en dat maakt het echt moeilijk:
  )Voor je deze aanvraag kan doen moet je 10 jaar “Permandent Residense” permit hebben en die aanvraag is bijna nog moeilijker.

  Met ander woorden het kan en is mogelijk maar is bijna niet te doen.

  Met vriendelijke groet,

  Lex k.

  • LOUISE zegt op

   Morgen Lex

   Een tijdje geleden hadden wij het hierover met anderen.
   Daar kwam ook naar voren dat men zich eens in een bepaalde tijd bij de politie moest melden, wat deze ook niet gratis zal doen.

   LOUISE

  • erkuda zegt op

   Alhoewel ik mij niet tot in detail in de vereiste procedure heb verdiept, klopt de bewering, dat een en ander 5000 baht (2x?) kost in het geheel niet.
   Toen ik – inmiddels al wel weer een jaar of vier geleden schat ik – over de vereiste procedure wat basisinformatie verzamelde, bleek al snel, dat de totale kosten minimaal vele honderdduizenden bahts zouden bedragen, met als bijkomende ontmoedigingsclausule, dat wanneer uiteindelijk negatief besloten zou worden, er van een refund geen sprake zou zijn.
   Jammer; veel moeite, een jarenlange periode van onzekerheid, en uiteindelijk een gerede kans op een o,o-resultaat waarvoor je dan inmiddels al een kapitaal hebt uitgegeven.
   Maar zelfs wanneer men wel het predicaat resident krijgt, levert dat in de praktijk nauwelijks iets op. Je beschikt dan nog steeds niet over een volledig Thais staatsburgerschap.
   Ik heb in ieder geval indertijd op basis van die basisinformatie snel besloten de rest van mijn jaren hier in dit land gewoon de jaarlijkse gang naar het kantoor van de immigratiedienst te maken, om daar – nog steeds voor 1900 baht – een jaarextentie aan te vragen.

   • Lex k. zegt op

    Aan Louise en Erkuda,
    Louise, als je eenmaal Thaise staatsburger bent hoef je je niet meer bij de politie te melden, dat is alleen tijdens de “Permandent Residense” permit Als je de Thaise nationaliteit verkregen heb, heb je alle rechten en plichten alsof je een Thai, geboren in Thailand bent.

    Erkuda, tijdens de aanvraag voor de “Permandent Residense” permit ben je inderdaad vreselijk veel geld kwijt in ieder geval een bedrag van 915000 Baht ( reken op minimaal een miljoen) en daar komen nog wel wat kosten bij, de aanvraag tot nationalisatie kost 5000Baht, ik reken niet de kosten mee voor de paperen die nodig hebt en vertaald en gelegaliseerd moeten worden, maar het meeste ben je kwijt aan de “PRP”

 3. erik zegt op

  Je krijgt het paspoort van de nationaliteit die je hebt. Jij bent geen Thai dus krijgt geen Thais paspoort.

  Maar je kunt Thai national worden. Dat begint met ‘resident’ en dat is al een heel werk, duurt een paar jaar voordat je het ook maar kunt aanvragen, en kost iets van 150 k baht. Ergens in het forum van Thaivisa dot com staat de procedure uitgelegd.

  Kijk ook eens in de Rijkswet op het Nederlanderschap. Ik meen dat in artikel 15 nu staat (lid 2 uit mijn geheugen) dat je ook Nederlander blijft MITS op het moment van toekenning Thaise nationaliteit gehuwd met een Thaise. Maar dubbele nationaliteit is in NL een gevoelig liggende zaak en als men die wet wijzigt en jij wordt dan Thai dan ben je geen NL-er meer. Even naar Nederland is er dan niet meer bij.

  Eerlijk gezegd, ik zie er de voordelen niet van in.

 4. chris zegt op

  Hier zijn de voorwaarden:
  http://www.thaivisa.com/acquiring-thai-nationality.html

  Naast het verkrijgen van een Thais paspport (dat betekent naturalisatie) is er nog de mogelijkheid om ‘permanent residence’ te verkrijgen. Dat betekent dat je als buitenlander (met een niet-Thai paspoort) ingezetene van Thailand wordt. In de praktijk betekent het dat je geen visum meer nodig hebt en ook je niet elke 90 dagen hoeft te melden. Je kunt gaan en staan waar je wilt en ook Thailand zo vaak verlaten en terugkomen als je wilt zonder re-entry permits.

 5. Marcus zegt op

  Het eerste wat mij door het hoofd schoot was “je zal wel gek wezen” Eigenlijk alleen maar nadelen. Vertel eens waarom je dat zou willen?

 6. Jan zegt op

  Met Marcus eens.

  Het lijkt (ook al worden onze rechten als Nederlander steeds meer door onze “eigen Overheid” aangetast) in elk redelijk opzicht onverstandig om dit Nederlanderschap op te geven om Thais onderdaan te worden.
  We moeten goed begrijpen dat Thailand geen rechtsstaat is en de gewone burger geen inhoudelijke rechten heeft. Ik houd het even bij deze opmerking 🙂

 7. Hiriotapa zegt op

  Hoe zit het eigenlijk als je monnik wordt in Thailand, kun je dan voorgoed blijven? Is er dan een mogelijkheid tot het verkrijgen van een Thaise nationaliteit?

  Als het goed is blijf je namelijk monnik tot aan je dood, eventueel verlies van de Nederlandse nationaliteit is dan onbelangrijk.

  Iemand ervaring mee?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website