Lezersvraag: Moeten wij malariatabletten slikken voor Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
6 september 2014

Beste lezers,

Op 31 oktober vertrekken we voor 3 weken naar Thailand. We landen in Chiang Mai en reizen dan gedurende 2 weken rond, eerst Chiang Rai en dan met de trein naar Bangkok met tussendoor enkele stops. Onze laatste week brengen we door op Koh Chang.

Nu vraag ik mij af of malariapillen nodig zijn en of we het beste een klamboe kunnen meenemen of ter plaatse kopen indien niet beschikbaar in een hotel.

Met vriendelijke groet,

Christine

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Moeten wij malariatabletten slikken voor Thailand?”

 1. erik zegt op

  In het algemeen gesproken kun je het beste jouw huisarts vragen of je behoort tot de risicogroepen die ernstig gevaar lopen als ze malaria krijgen. Malariapillen voorkomen de ziekte niet maar zwakken de aanval wat af.

  Bedenk echter dat er meer muggen zijn dan malariamuggen. Dengue, hersenvliesontsteking en elefantiasis/filariasis komen ook voor en worden door muggen verspreid. Bescherming nemen door smeermiddelen is een optie en dan komt DEET in aanmerking tenzij je daar allergisch voor bent. Goed opletten op hotelkamers, horren, andere voorzieningen, desnoods even spuiten als je de kamer verlaat voor diner. Ga je avontuurlijk op stap koop dan een klamboe en die zijn in Thailand ruim te koop. Het Engelse woord is mosquito net, het Thaise มุ้ง (moeng)

 2. Tino Kuis zegt op

  Nee, je hoeft geen pillen te slikken ter voorkoming van malaria in Thailand, ook niet in de jungle gebieden grenzend aan Birma, Laos en Cambodje, waar nog malaria voorkomt. In die gebieden zijn anti-muggen maatregelen, als klamboe (gewoon hier kopen) en DEET voldoende. Zie de link:
  http://www.vaccinatiesopreis.nl/malaria-thailand/
  Voor een betere kaart van de malaria gebieden:
  http://www.ajtmh.org/content/72/3/256/F3.expansion
  Kijk alleen naar het donkerrood aan Thailand’s grenzen.
  De sterfte aan malaria in Thailand in 0.5 per 100.000 inwoners, voor verkeersongevallen is dat 35 op 100.000.

 3. Hennie zegt op

  Mijn advies… koop er een in thailand ze zijniet goedkoop maar fijnmaziger de klamboe die je hier kan kopen vliegen ze dwars doorheen bovendien veel groter veel plezier op vakantie

 4. Hennie zegt op

  Mijn advies… koop er een in thailand ze zijn niet duur maar fijnmaziger de klamboe die je hier kan kopen vliegen ze dwars doorheen bovendien veel groter veel plezier op vakantie.

  • loe zegt op

   De muskietennetten in Thailand zijn juist heel goedkoop.
   200-300 baht voor 1 persoons/2 persoons bedden. Verkrijgbaar bij Tesco en Big C.
   Ik woon in Thailand en de muggen zijn gek op mij. Ik slaap dus altijd onder een ”klamboe”.

 5. Jan zegt op

  De malariamug is niet ” aktief “in Thailand dus je hoeft geen medicijnen te nemen, ga je naar gebieden zie kaart Jos, is het aan te bevelen. Je kunt overal in bijna elke winkel anti muggen olie/deet kopen. Ga je in een hotel slapen heb je geen klamboe nodig ga je op het strand slapen is het een ander verhaal.

 6. Robbie Duve zegt op

  Als je alleen naar de toeristen gebieden gaat en je bent niet van plan om de jungle in te gaan dan hoef je in principe geen tabletten te slikken tegen malaria.

  Voordat ik de eerste keer naar Thailand ging had ik ze ook gekocht maar toen ik op het formulier had gelezen wat voor bijwerkingen je zou kunnen krijgen bij het innemen van de tabletten heb ik ze gelijk in de vuilnisbak gegooid.

  Een goede muggenspray met deet is voldoende maar wel in de gaten houden dat je geen symptomen krijgt wat op malaria wijst.

  Nog niet eens zo lang geleden heeft een man in Nederland malaria opgelopen doordat hij gestoken was op Schiphol toen hij mensen op ging halen,de mug was meegereisd in het vliegtuig.

  Rob

 7. Serge zegt op

  Ik las een tijd terug dat resistente Malaria is opgedoken in het Zuid-Oosten aan de grens met Cambodia met name Koh Mak, Koh Kood.
  Kan iemand dat bevestigen/ontkrachten?

  -Serge

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Serge Op 1 augustus stond op Thailandblog het volgende bericht:

   Drugresistente malaria rukt op; ebola uitbraak in Afrika
   1 augustus – Twee potentieel dodelijke ziektes kunnen in Thailand de kop opsteken. Drugresistente malaria heeft de grens tussen Cambodja en Thailand bereikt. En ebola zou Thailand kunnen bereiken via toeristen uit drie Afrikaanse landen.
   De resistentie van malaria tegen belangrijke medicatie wordt gemeld in een artikel in het New England Journal of Medicine. Uit een onderzoek van bloedstalen van meer dan duizend malariapatiënten in tien landen in Azië en Afrika is gebleken dat de resistente parasiet voorkomt in het westen en noorden van Cambodja, Thailand, Vietnam en het oosten van Myanmar. De wetenschappers zijn vooral bezorgd over de grens tussen Cambodja en Thailand, waar in het verleden ook resistentie tegen andere anti-malariamedicatie opkwam.
   ‘Bijna in heel Zuidoost-Azië is er nu resistentie’, citeert de Britse omroep BBC de hoofdauteur van het onderzoek, hoogleraar Nicholas White van de universiteit van Oxford. ‘Het is erger dan we verwachtten. We moeten snel handelen.’ Volgens hem is de de conventionele aanpak tegen malaria niet meer toereikend. ‘Er is radicalere actie nodig. Dit moet globaal een gezondheidsprioriteit worden, zonder vertraging.’ White denkt dat het mogelijk is om een verdere verspreiding van de resistente parasieten tegen te houden.
   Ebola
   Een ander gezondheidsrisico vormt ebola, een ziekte die op soortgelijke wijze wordt overgebracht als HIV/Aids, dus door direct contact via lichaamsvloeistoffen met iemand die geïnfecteerd is. Gevallen waarbij besmetting via de lucht plaatsvond, zijn nog niet gesignaleerd.
   In Guinee, Liberia en Sierra Leone is sprake van een uitbraak. Toeristen uit deze landen die in Thailand arriveren, moeten zich melden bij de gezondheidsdienst en een contactadres achterlaten voor het geval dat ze ervan verdacht worden drager van het ebolavirus te zijn. Maandelijks komen honderd personen uit die landen naar Thailand. Tot nu toe zijn nog geen gevallen van ebola geconstateerd.
   De Thaise autoriteiten houden de uitbraak in Afrika scherp in de gaten. Thais die van plan zijn naar die landen af te reizen, wordt geadviseerd te overwegen om hun reis te annuleren. Wanneer dit niet mogelijk is, dienen ze zich in die landen te melden bij het dichtstbijzijnde consulaat.
   Alhoewel het risico klein is, heeft het ministerie van Volksgezondheid wel al drie maatregelen genomen voor het geval het virus in Thailand de kop opsteekt. De updates van de WHO worden op de voet gevolgd, provinciale gezondheidskantoren en staatsziekenhuizen is gevraagd scherp op infecties te letten en het Department of Medical Science heeft voorbereidingen voor laboratoriumtesten getroffen.
   De bevolking krijgt het advies contact met wilde dieren, die uit die landen worden geïmporteerd, te mijden en geen vlees te eten van apen, vleermuizen of soortgelijke dieren die om onbekende oorzaak zijn overleden. (Bronnen: Knack.be 31 juli 2014; Bangkok Post, 1 augustus 2014)

 8. Jack G. zegt op

  Het is goed om alles even te laten checken. Je ziet bij reisorganisaties altijd een tekst zoals Jos die hierboven heeft getikt. Voor dit soort zaken heb je mensen die daar voor geleerd hebben. Denk ook even aan de zonkracht in Thailand. Ik zie regelmatig roodgebakken toeristen voorbij komen die de kracht van zon hebben onderschat in Thailand. In Nederland moet je met zonkracht 7 al bijna binnen blijven volgens het weeralarm. In Thailand kan de zonkracht een stuk hoger zijn. Ga je snorkelen doe even een shirt aan. Slaapt een stuk beter.

 9. rojamu zegt op

  Waarom zou je . Het nadeel is dat men daarna niet kan zien of je werkelijk malaria hebt . Als je je niet medicijnen gebruikt – in welke vorm dan ook – kan men dat wel zien als het al gebeurd . Verder is het advies te doen als men langer dan een maand verblijft in Noord-West Thailand ; waar de grnes ligt begrijp ik ook niet . En klmboe is meer dan genoeg . Vraagje : wel eens gezien dat Thaien dergelijke middelen gebruik ? Wel eens gehoord dat ze ziek waren van malaria ? Nou dan . Het zal voorkomen , maar zelden . Het inderdaad zo dat er resistentie is en dat porbleem voorkom je niet als je middlen slikt naar mijn bescheiden mening .

 10. janbeute zegt op

  ik woon nu alweer ongeveer meer dan 10 jaar op het platteland 45 km ten zuiden van Chiangmai .
  En ik slik geen enkele pil meer of injecties .
  Ben nog steeds goed gezond , heb overigens wel overgewicht .
  Maar dat heb ik aan mij zelf te danken .
  Vroeger toen ik hier op vakantie kwam . was ik ook een pillen slikker en injecties .
  De naam van die pillen ben ik alweer vergeten , maar de bijwerkingen na enkele maanden waren erger dan de oorzaak of beveiliging tegen Malaria .
  En de plaatselijke huisarts in Nederland en de apotheek spekten hun kas .
  Ok , Malaria en zeker Dengee zijn gevaarlijke ziektes en er moet zeker rekening mee gehouden worden .
  Krijg je er mee te maken , dan heb je zeker een groot probleem .
  Maar je hoeft hier niet door te sterven , behandeling is er .
  Over malaria , wees zeker op je hoede met muggen .
  En vooral als je gaat overnachten tijdens en op jungle tours oid .
  Zorg dan voor een klamboo , is een soort van netten tent .
  Maar de kans dat je malaria krijgt is kleiner op een normale vakantie in Thailand , naar mijn bescheiden mening dan het winnen van de staats loterij .

  Jan Beute .

 11. NicoB zegt op

  Malaria pillen slikken? Beter niet, gezien de bijwerkingen, ben je ergens waar een Fan in de buurt is, dan gebruik je die, is zeer effectief, is die er niet kies dan een middel kiezen met deet er in, muggen lusten mij graag, met een deet middel tot 8 uur lang geen enkele last, ik smeer op de blote lichaamsdelen en sproei op mijn bedekkende kleding, zo wordt ik ook niet door m’n shirt gestoken.
  Wil je iets echt alternatiefs, kijk dan eens op deze site: http://www.jimhumble.org, bekijk de video daar inzake malaria, preventief gebruiken kan ook, maintenance dose, of bij malaria verschijnselen, ieder doet wat ie wil, ik gebruik dit middel al 7 jaar voor meerdere gezondheidsproblemen en mij helpt het; zelfmedicatie is een eigen verantwoordelijkheid uiteraard. Tegen dit middel zijn de mossies kennelijk nog niet resistent.
  NicoB

 12. Renévan zegt op

  Ik denk dat de meeste hotels het niet op prijs stellen als je een of meerdere haken in het plafond draait om een klamboe op te hangen. Als de klamboe niet precies over het bed past heb je er niets aan. Wat de meeste Thaien kopen is een soort koepeltentje van gaas waar ze op een matje in slapen. Wij gebruiken zelf altijd Soffel mosquito liquid spray of lotion, bijna overal verkrijgbaar (7 eleven, family mart, farmacy, etc). Dit stinkt niet zo en werkt prima.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website