Mag ik mijn Thaise vrouw helpen op de markt?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
27 maart 2019

Beste lezers,

Mijn vrouw doet de markten. Ze verkoopt zelfgemaakte handtassen en portemonnees. Niet iets om direct miljonair van te worden. ik heb zelf wat ideeen om er iets bij te doen op de markt. Mag ik als buitenlander mijn vrouw meehelpen op de markt?

Indien van ja, zijn er dan bepaalde papieren van doen of formaliteiten te vervullen? Zij heeft niets van vergunningen nodig of wat dan ook. Enkel een kleinigheid betalen voor de staanplaats.

Groet,

Jean Bernard (BE)

18 reacties op “Mag ik mijn Thaise vrouw helpen op de markt?”

 1. De Inquisiteur zegt op

  Neen dat mag u niet.

  • Nok zegt op

   Inquisiteur, u helpt uw liefje toch ook in de shop?

   • Mark zegt op

    Een aantal van mijn activiteiten, vnl. In huis en tuin, lijken verdacht veel op arbeid. Een kwaadwillige Thaise terzake bevoegde ambtenaar zou zelfs daaromtrent geheel reglementair behoorlijk lastig kunnen doen.
    Als dat ooit zou gebeuren zal ik alles ootmoedig toegeven en schuldig pleiten, maar erop wijzen dat dit alles geschiedde in en permanente onontkoombare onweerstaanbare dwang … genaamd pure liefde 🙂

    Het feit dat ik met die activiteiten enkel geld uitgeef en geen satang verdien en dat ik bijkommend als begunstigde van een levenslange usufruct op huis met tuin, volgens een andere Thaise wet, verplicht ben deze als goede huisvader te beheren en in goede staat te bewaren, ten gunste van mijn vrouw haar Thaise erfgenamen, zal ik in voorkomende situatie mee in overweging geven.

    Kortom het is allemaal uit liefde voor mijn Thaise vrouw en haar kindjes Edelachtbare 🙂

    Bij een gutmensch zoals de Inquisiteur lijkt de liefde mij ook een zeer zwaarwichtige kracht te zijn die de levenswandel stuurt 🙂

  • Leo Th. zegt op

   Beste Inquisiteur, uit meerdere postings op Thailand Blog kan een geregelde lezer weten dat buitenlanders het risico lopen op fikse straffen wanneer zij betrapt worden op arbeid zonder werkvergunning. Het land uitgezet worden en de toegang voor meerdere jaren ontzegd worden kan een consequentie zijn. De reactie ‘Neen dat mag niet’ is dan ook de enige juiste. Maar in uw door mij zeer gewaardeerde verhalen op Thailand Blog vertelt u weleens dat u de werkzaamheden in de door uw lief bestierde winkel soms overneemt, zoals onlangs nog in het grappige artikel over de verkoop van gekoeld fruit met dressing in bekertjes aan de dorpsgenoten. Hoewel het mij in feite uiteraard niet aangaat, rijst bij mij de vraag of u daarmee geen risico loopt op eventuele vervolging. In uw dorp in de Isaan zal waarschijnlijk de politie zelden te zien zijn maar de mogelijkheid dat een jaloerse burger u verklikt bij de politie is toch niet helemaal ondenkbaar.

   • Johnny BG zegt op

    Feitelijk heeft u gelijk maar zal de soep werkelijk zo heet gegeten worden in een dorp waar iedereen iedereen kent?
    Het zgn. landsbelang om overal de regels te volgen wordt vanwege lokale belangen net zo makkelijk niet nageleefd en gelijk hebben ze. Vaak ook wettelijk gezien want dan heet het de afweging van de ambtenaar in functie om wel of niet op te treden.
    Op plaatsen waar het ons kent ons wat minder geldt is het dan weer wel wat beter oppassen geblazen

    • Leo Th. zegt op

     Ben het zonder meer met je eens Johnny, maar het risico op een afgunstige burger of ambtenaar is er natuurlijk wel. Heb op dit Blog in dat verband geloof ik ook weleens wat gelezen over ‘kliklijnen’ in Thailand. En nog niet zo lang geleden was het groot nieuws toen in Pattaya een aantal senioren waren opgepakt op hun wekelijkse bridge middag, wat ook niemand voor mogelijk had gehouden dat de autoriteiten daartoe zouden overgaan. Al met al zal de inquisiteur best weten waar hij mee bezig is maar ontraad ik de vraagsteller Jean ten stelligste om zijn vrouw op markten mee te helpen.

 2. stevenl zegt op

  Nee mag niet behalve als je een werkvergunning hebt voor dat soort werk en dat bedrijf. En dan is verkoop nog niet toegestaan.

  Dus het komt erop neer dat je je vrouw niet mag helpen.

 3. e thai zegt op

  je staat in het zicht op de markt neem geen risco
  voor dat klein beetje geld

 4. Jasper zegt op

  Daar is een heel simpel antwoord op:
  Nee, nee, en nog eens nee.

  Je mag er wel bijzitten en toekijken, maar met de handjes op de rug.

 5. dirk zegt op

  Nee, dat mag u niet. Zelfs vrijwilligerswerk is niet toegestaan. Bij sommige immigratiekantoren, moet je daar daadwerkelijk een handtekening voor zetten. Dat de wet door velen overtreden wordt is aan hen en de risicoś ook. Jammer voor u, ik gun u graag een bezigheid, maar op een openbare plaats zoals een markt zou ik het zeker niet doen…

 6. jan scheys zegt op

  als er iemand een klacht bij de politie tegen je neerlegt dan hang je…

 7. Johnny BG zegt op

  Zoals eerder gezegd is het volgens de wet niet mogelijk maar probeer de intentie van de wet eens in te zien.

  Duidelijker kan de wetgever het niet stellen dat je als buitenlander vooral Thaise mensen voor je moet LATEN werken en aan jou tegen welke voorwaarden bijvoorbeeld zoals 6 dagen in de week tegen minimumloon. Aan jou de keus hoeveel werkkapitaal je de toko verschaft.

  Voor die paar honderd baht per dag per persoon mag je je vrouw wel influisteren hoe zij dat moet managen en dan heb jij ook nog de vrijheid om een beetje rond te hangen.
  Als jullie hetzelfde trucje op meerdere markten doen dan kan het niet anders dat iedereen er gelukkig van wordt.

 8. peter zegt op

  ja , dat mag je wel !! Alleen zal je even een werkvergunning moeten regelen.

  Schijnt bij huwelijk makkelijker te zijn. Je hebt neem ik aan een marriage visa?
  KAn bij een retirement visa weer niet.
  Zolang je geen werkvergunning hebt, zou ik publiekelijk helpen maar vergeten.

  Echter, ook bestaat de kans dat je deze niet gaat krijgen, afhankelijk van meegaandheid van vergunning verlener. Kan best zijn dat dit beroep (hoogst waarschijnlijk) voor jou verboden is.
  Denk even navragen met vrouw bij immigratiedienst (?) wat de mogelijkheden zijn.
  Je weet dat je in Thailand zit en alles is mogelijk, van goed tot kwaad.

  • stevenl zegt op

   Immigratie gaat niet over werkvergunning.
   Verkoop is verboden, ongeacht de werkvergunning.
   Om werkvergunning te krijgen is in dienst zijn van bedrijf vereist, om verlenging te krijgen minimaal 2 of 4 (afhankelijk van labor office) werknemers vereist.

   Dus je opmerking ‘ja , dat mag je wel !! Alleen zal je even een werkvergunning moeten regelen.’ geeft een compleet verkeerde indruk.

   • peter zegt op

    Mi geen verkeerde indruk.
    Zo lang jij een werkvergunning kan regelen voor wat dan ook, ben je gerechtigd om te werken in Thailand voor waar jij de vergunning hebt.
    En ok moet je regelen bij department of deployment.
    En ja er zijn vele beroepen niet uit te voeren door aliens, maar Thailand drijft op vele aliens, die met of zonder werkvergunning aldaar werken, waarbij de Thai dit zelf zou kunnen. Criterium voor een baan.
    Echter zit er een willekeur in, daar Chinezen nu companies starten met eigen personeel uit China.
    Zou dus niet mogelijk moeten zijn. Hieruit blijkt dat eea weer gekocht kan worden.
    Op de aliens, die na het generaal pardon, nog steeds illegaal aldaar werken wordt een klopjacht gehouden en worden gedeporteerd.
    Dus als je GEEN werkvergunning hebt, pas op.

 9. Tony zegt op

  Niet doen
  Als u al achter de toonbank sta en een willekeurige ambtenaar jou ziet en zonodig promotie wil maken dan heb je al een probleem.
  Niet doen is het advies.
  Blijf lekker genieten van het weer en alles wat Thailand zo leuk maakt en laat het zakelijke achterwege.
  TonyM

 10. Sjaak S zegt op

  Ik breng mijn vrouw een keer in de week naar een markt waar zij haar kraam heeft. Ik help wel met het opbouwen ervan (hoewel ik weet dat ook dat niet mag), maar ik zal zeker geen klanten helpen. Integendeel, ik verdwijn zodra er klanten zijn en doe mijn eigen dingen. Tegen de avond, wanneer het voorbij is, help ik haar met de spullen naar de auto.
  Meer kan en mag ik niet doen….

 11. Adje zegt op

  Vaak zie je op de Thaise TV en op Facebook filmpjes langskomen van werkende buitenlanders. Gewoon in voedselstalletjes langs de straat. Ik kan me niet voorstellen dat die allemaal een werkvergunning hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website