Mag ik in Thailand zonder paspoort op zak rondlopen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
16 januari 2019

Beste lezers,

Ik ben mij ervan bewust dat je overal je identiteitspapieren moet meehebben. Dit is zo in België en veronderstel dat het in Thailand niet anders is, met het verschil dat we in België een geplastificeerde i.k hebben die gemakkelijk in de portefeuille past.

Dit is natuurlijk anders met je internationaal paspoort, waar blijf je daarmee want dit steek je zomaar niet in je broekzak. Niet alleen uit schrik het te verliezen maar hoe zou het eruit zien na een maand? Er zullen natuurlijk wel speciale hoesjes voor bestaan en zelf heeft mijn vrouw reeds zelf stoffen hoesjes gemaakt maar dit maakt het allemaal dat het nog meer plaats inneemt.

We komen nu reeds vele jaren in hetzelfde resort en daar maken ze dadelijk een copy van onze paspoorten bij het inchecken. Deze kopiëen gaan onze rugzak in die meegaat naar het strand en naar de markt en wanneer we inkopen doen en ook bij de meeste excursies. Het paspoort gaat de kluis in en komt er nog enkel uit als we een meerdaagse excursie doen, meestal Bangkok omdat we dan moeten inchecken in een ander hotel, maar daar gaat het dan ook de kluis in. Maar wanneer we onze rugzak niet meehebben voor een kleine wandeling en wanneer we op restaurant gaan bvb hebben we helemaal geen papieren mee.

Ik denk niet dat wij alleen zijn die ‘s avonds zonder paspoort rondlopen. Ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee en eventuele problemen.

Groet,

Gigi (BE)

25 reacties op “Mag ik in Thailand zonder paspoort op zak rondlopen?”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Meestal zal wel het goed zijn als je ergens een bewijs van je identiteit hebt en als je kan bewijzen dat je op dat moment legaal in het land bent. Vooral dat laatste is meestal de reden van een controle.

  Dat hoeft dan niet altijd met je officiële paspoort. Normaal zijn de kopieën wel voldoende.
  Eenvoudigste is eigenlijk gewoon een foto nemen van je paspoort en je verblijfsperiode in je Smartphone als je die hebt. Zal dan meestal wel goed zijn.

  Tja, en wil men echt het origineel zien dan zal je er achter moeten, of het later op het politiebureau moeten komen tonen, maar dat zijn dan wel uitzonderlijke gevallen.

  • tooske zegt op

   Ja, als je een smartphone mee kunt nemen dan kun je toch ook wel je paspoort meenemen lijkt mij.
   Zeker gezien de razzia’s op illegale buitenlanders neem ik in Bangkok altijd mijn paspoort mee.
   In mijn woonplaats volstaat rijbewijs of roze ID kaart.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Dat is het voordeel van een Smartphone…. alles gaat erin en al je administratie is binnen handbereik. Probeer het eens zou ik zeggen.
    Je hoeft trouwens ook het telefoonboek niet mee te nemen hoor. Kan ook in de Smartphone …..

    • theoS zegt op

     En dan maar hopen dat je niet je Smartphone, op de een of andere manier kwijtraakt.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Ja, maar dan kan je samen met je Smartphone ook je paspoort verliezen of een of andere manier

      En zo is er altijd wel een reden. Het hotel kan ook afbranden met je paspoort in de kluis, of je kluis wordt opengebroken, of wat ook… gelukkig staan dan je foto’s ergens anders opgeslagen en is het al een pak eenvoudiger om je te identificeren.

 2. fred zegt op

  In vele copy shops in Thailand kunnen ze van je paspoort een klein ID plastic ID maken . Voorkant staat je paspoort 1 ste bladzijde achterkant je eventuele visum. Kost 100 Bht. Maar een copie is ook geen probleem. Als je een Thais rijbewijs hebt is dit eveneens gelijkwaardig aan je paspoort.

  • Yan zegt op

   Wat Fred hier aanhaalt doe ik al jaren, in de shop waar ik ga maken ze een verkleinde papieren copy, bankkaart formaat en plastifiëren die; perfecte oplossing…kan al vanaf 20 Thb.

 3. ruud zegt op

  Er zijn plaatsen, waar je zonder paspoort mag lopen, en andere plaatsen waar het verplicht is je paspoort bij je te hebben.
  Zo’n beetje als met alle dingen in Thailand.
  Hier toegestaan, maar daar verboden.
  Op Phuket is het voor zover mij bekend nu toegestaan, maar als er morgen een ander hoofd van de politie zit kan het zomaar opeens helemaal anders zijn.
  Als u toch zonder paspoort op stap wilt, zou ik minimaal copieen van de fotopagina, het visum en de geldig tot datum meenemen.

 4. Henry zegt op

  Ik heb mijn paspoort en rijbewijs in me telefoon zitten [foto], en ook een copie van het paspoort, het is maar een A 4je !.

 5. Luk zegt op

  Voor al mijn reizen buiten Europa heb ik een copy van mijn paspoort bij de hand. Hoef dus niet steeds, bij bv. het inchecken in een hotelkamer, in mijn buikgordel te gaan zodat anderen zouden kunnen zien waar ik mijn waardevolle papieren bewaar. Indien problemen bij politie, verwijs ik naar mijn hotel. In sommige landen is de politie trouwens zo corrupt dat ze bij tonen van je echt paspoort, dit achter houden en het enkel terug geven mits betaling. Had dit voor in Mozambique!
  Dit copy (of meerderen) maak ik thuis. Kleurencopie van eerste pagina paspoort en aan achterkant eventueel copy van mijn visum. Dit gaat een plastic mapje in. Snij de overtollige plastiek weg en kleef dicht met doorschijnende plakband. Eenvoudig en veilig. Dus doen.

 6. Stefaan zegt op

  Copie op papier of op smartphone zal volstaan als je niet al te ver uit de buurt van je kluisje/hotel bent. Bij twijfel zal politie bellen naar hotel of je daar ingecheckt bent met paspoort. Zijn er alsnog twijfels of willen ze een grondige controle, dan zullen ze je wel begeleiden tot je hotel.

  Ik probeer meestal origineel bij te hebben. Bij strandbezoek of andere activiteiten waar het paspoort risico loopt dan weer niet.

 7. piet d v zegt op

  Foto copie op je telefoon kan.
  Zelf heb aan de binnenkant van mijn broek , een klein zakje laten naaien
  daarin mijn paspoort, en belangrijke telefoon nummer te bellen in geval van nood.
  Nadeel is als kopie je paspoort op je telefoon heb. die meestel vergrendeld is.
  en je krijg een ongeluk ,
  Het dan mogelijk moeilijk is om belangrijke gegevens van je te krijgen.
  een les die geleerd heb uit de praktijk helaas.

 8. HansNL zegt op

  Theoretisch ben je als buitenlandse toerist in Thailand verplicht je paspoort bij je te hebben.
  Altijd.
  Kopietjes e.d. zijn wettelijk gezien geen legitimatiebewijs.
  Neemt een politieman genoegen met een kopie dan heb je geluk.
  Ben je ingeschreven in Thailand hoef je het paspoort niet bij je te hebben, binnen 24 your time is dan voldoende.
  De pink Thai ID is dan tot dat ogenblik voldoende.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik herinner me een artikel van enkel jaren geleden betreffende het al dan niet verplicht bij hebben van een paspoort. Ik heb het nog teruggevonden.
   https://www.bangkokpost.com/business/news/436133/passports-better-safe-than-sorry

   Pol Col Thanasak Vongluekiat, superintendent of the Prachuap Khiri Khan and Phetchaburi Immigration office in Hua Hin.
   “He said that by law, all tourists and expats nationwide are required to carry their original passports with them at all times. There is no exception. Failure to carry your original passport may result in a 2,000-baht fine. A photocopy, stamped or not, or a driver’s licence is not an acceptable substitute.

   Het is dus simpel. Je moet als buitenlander altijd in het bezit zijn van je paspoort. Dat is de wet. Boete is 2000 Baht. Dit geldt voor toeristen, maar ook voor expat, pensionado, etc…. ingeschreven of niet.

   Maar de soep wordt natuurlijk niet zo heet gegeten als de wet voorschrijft….

   “However, late last week, a senior Immigration Bureau official in Bangkok offered a different interpretation. Pol Col Voravat Amornvivat told that he wanted to reassure the expat community.
   Making all foreigners in Thailand carry their original passports with them would be very difficult, he said. “It’s about being reasonable and using common sense.”
   He said tourists would not have to carry their original passports and expats could use a Thai driving licence if they have one, or a photocopy of their passport as a form of identification.
   ……
   De roze ID kaart is er dan ook nog bijgekomen (volgens mij geen Thai ID kaart maar een ID kaart van buitenlander)

   “It’s about being reasonable and using common sense.”
   Hopelijk denkt elke politieagent en immigratieofficier er ook zo over 🙂

   • Cornelis zegt op

    Een nog wat recenter artikel (maart 2018) waarin gesteld wordt dat het bij je hebben van een kopie geaccepteerd zal worden: https://www.thaivisa.com/forum/topic/1033597-pattaya-to-ambassadors-tourists-can-carry-copy-of-passport/

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Die spreekt enkel voor Pattaya natuurlijk ….

 9. janbeute zegt op

  Had verleden jaar bij een verkeers controle het verkeerde Thaise rijbewijs voor motor bij me.
  Ik reed in mijn oude Mitsc pickup op weg naar het globalhouse maar had wel mijn thaise rijbewijs voor auto in mijn mobieltje staan.
  Werdt niet geaccepteerd, maar mocht naar huis rijden om het andere rijbewijs op te halen.
  Mijn ega moest achterblijven.
  This is Thailand, wel zonder rijbewijs naar huis mogen rijden om rijbewijs te halen.
  En dan te bedenken dat al die schooljochies hier dagelijks rondracen op hun opgevoerde brommers naar en van school zonder enige vorm van ID, over een geldig rijbewijs maar te zwijgenl, en dat is dan geen enkel probleem.
  Bij de politie die bij de uitgang van de school staat.
  Wat paspoort aangaat heb ik dit document alleen bij uitzondering bij me als het niet anders kan, is alleen maar lastig in gebruik en bij kwijt raken heb je weer veel gezeur.

  Jan Beute

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Normaal zou je deze week de Driving Licence App al moeten kunnen installeren op je Smartphone.
   Deze app is uitgegeven door het Departement of Landtransport.
   Het is dan een digitaal rijbewijs op je Smartphone en dan hoef je de plastieken kaart niet meer bij je te hebben.
   Volgens ik ergens gelezen heb moeten er nog eerst een wetswijzigingen gepubliceerd worden, want tot dan wil de politie die app niet aanvaarden, maar dat zou kortelings dan toch gaan gebeuren.
   Wanneer precies weet ik niet maar wel zullen er kortelings wel meer over vernemen ermoed ik wanneer het dan wel officieel van start gaat.

   https://www.bangkokpost.com/news/general/1594706/virtual-driving-licence-launched-next-month

 10. Nesten zegt op

  Ik spreek uit mijn ervaring 400baht boete om een kopie bij mij te hebben zoals eerder gezegd in dit forum wettelijk moet je origineel bij hebben maar hangt af van politie tot politie dus ik neem hem alvast mee mijn originele

  • Johnny zegt op

   Heb hetzelfde voorgehad tijdens mijn vorige vakantie … (2016)
   Op weg met gehuurde scooter tegengehouden door een politieagent.
   Ondanks het feit dat ik helm droeg, licht aanhad (was bij valavond), pinkers gebruikte (was juist voor rotonde) en me netjes gedroeg zoals het hoort in het verkeer, werd ik toch aan de kant gezet …

   Geen probleem dacht ik, ik ben met alles in orde en heb netjes kopietjes van mijn papieren mee (visa, rijbewijs, belgische ID …)

   Dat was buiten de waard gerekend ! … De agent nam geen genoegen met de kopietjes en lachte … “Copy .. Copy … you do not take copy of money … right ?”

   Daar kon ik niets op inbrengen … de reden van de kopietjes werd meteen de grond ingedrukt !

   Gevolg : scooter ter plekke laten staan, zorgen dat ik in het hotel mijn originele papieren kon oppikken (met scooter-taxi) terugkeren naar de vriendelijke maar onwrikbare agent met de gedachte dat dan alles opgelost was …

   Weer mis … Als ik de sleutels van mijn gehuurde scooter wou terugvragen … vroeg men mij naar de kwitantie … Hoe wat kwitantie .. ??? … Kwitantie van de PV ! …
   Ik had tot dan nog niet door dat ik werkelijk een proces verbaal gekregen had en die moest eerst op het politiecommisariaat betaald worden … en dan kon ik mijn scooter terugkrijgen !

   Toch nog wel een possitieve noot … na afgifte van mijn paspoort kreeg ik de sleutel van mijn scootertje en mocht ik met de scooter naar het commisariaat rijden om daar 400 Bath neer te leggen in ruil voor de kwitantie …

   Vanaf nu – en zeker met verplaatsingen met scooter – zal ik altijd mijn originele documenten meenemen. Het (de) kopietje(s) zal ik altijd nog wel maken maar dan als reserve voor indien er iets met de originele zou gebeuren …

   Een mens leert elke dag …

 11. Ferdinand zegt op

  Ik heb al mijn reisdocumenten gekopieerd en op het internet gezet via mail (gmail)
  Daar een label aangemaakt en erin geplaatst.
  Met mijn smartphone kan ik overal de documenten inkijken.
  Ik hoef dus geen kopie op de smartphone zelf te hebben.
  Zo te lezen zijn er vele mogelijkheden om enige vorm van ID bij je te hebben.

  • Ger-Korat zegt op

   Ik vind altijd de adviezen om je gegevens en in dit geval de paspoort op je smartphone te zetten niet zo geweldig. Ken de mensen die in paniek zijn geraakt want hun smartphone is verloren geraakt of gestolen of in het water gevallen. Weg toegang tot je gegevens. Of het advies om het ergens in een cloud te hangen of op Gmail; ja dan is het wachten op de volgende securitylek of een wizzkid waardoor gegevens van een paar honderd miljoen mensen in verkeerde handen vallen. Gewoon een eigen iooietje maken voor oom agent en de soep word toch nooit te heet gegetendus dat volstaat.

 12. Jan R zegt op

  mijn paspoort gaat in een hotelkluis zodra ik ben daar ben ingechecked en daar blijft mijn paspoort tot nader orde (de meest veilige plaats voor dat moment).
  Soms is het paspoort nodig als ik geld moet wisselen maar niet elke exchangebox vraagt er naar. Dat wetende zal ik als ik geld wil wisselen mijn paspoort in de hotelsafe laten.
  De laatste jaren neem ik een kaartje van het hotel mee als ik naar buiten ga. Ik ben al meer dan 30 jaar elke winter op vacantie in diverse landen en nooit heb ik mijn paspoort moeten laten zien als ik buiten het hotel ben. Het meenemen van een paspoort brengt altijd risico met zich mee dus dat paspoort in de hotelsafe laten totdat de reis moet worden vervolgd.

 13. PEER zegt op

  Nee, paspoort hoef je niet op je lijf te hebben. Enkel bij in- uitchecken op luchthaven of grensoverschrijding.
  Wel ID-card of TH rijbewijs om je te identificeren.

 14. Loeng Johnny zegt op

  Ga naar een bank en vraag zo’n plastiekje waar ze een bankboekje insteken, Daar past je paspoort perfect in en het blijft altijd netjes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website