Mag ik in Thailand vanuit huis werken voor een Belgische firma?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
31 december 2021

Beste lezers,

Ik ben Belg en werk reeds sinds een jaar van thuis uit. Overtreed ik in Thailand een wet wanneer ik dit werk ginds uitvoer? Ik zou dus weliswaar (thuis)werken in Thailand, maar nog steeds voor een Belgische firma en mijn salaris wordt dus ook betaald door die firma.

Groet,

Frank

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

16 reacties op “Mag ik in Thailand vanuit huis werken voor een Belgische firma?”

 1. Johnny BG zegt op

  Officieel is deze manier niet toegestaan maar wel als er een buitenlandse vertegenwoordiging zonder inkomsten wordt opgezet. Deze valt dan weer wel onder de diverse regelgevingen.
  Officieus is er natuurlijk veel meer ruimte en maar dat wordt een risico afweging. Ik kan geen advies geven maar de angst is vaak groter is mijn ervaring.
  Voor de NL in TH: sindskort is het uitwisselen van belastinggegevens tussen NL en TH officieel toegestaan en dus kunnen er risico’s zijn als men nog NL belastingplichtig is en er in TH bezit is.

  • Erik zegt op

   Johnny BG, je bedoelt denk ik: als men in Nederland BINNENLANDS belastingplichtig is. Dan valt het vermogen in Thailand in beginsel gewoon in box 3. Dan ben je immers niet geëmigreerd uit Nederland.

   Maar na emigratie valt het vermogen in Thailand buiten box 3.

   Na emigratie kun je wel nog met box 3 te maken hebben maar slechts voor een paar vermogensbestanddelen in Nederland en om het kort te houden: onroerende zaken en bedrijfsvermogen.

   • Lung addie zegt op

    Beste Johnny en Erik,
    dit gaat wel over een BELG en die heeft totaal niets te zien met overeenkomsten tussen NL en TH noch met de belastingen in Nederland. Daar heeft vraagsteller gewoon niets aan.
    Betreffende Immigratie, die man kan gemakkelijk bewijzen, om te voldoen aan de inkomsten regelgeving, dat zijn inkomen uit Belgie komt. Daar hij voor een Belgische firma werkt en dus ook wel op een Belgische rekening zijn salaris zal ontvangen. Zijn belastingen betaalt hij dan ook volledig in Belgie, gedomicilieerd in Belgie of niet.

 2. Nazil zegt op

  Frank,
  Ben je nog gedomicilieerd in België, wordt je loon in België op een Belgische rekening gestort en leef je hier met een Non-O visum?
  Dan is het antwoor simpel. Ik ben nog steeds in Vorst Brussel in geschreven en werk als IT consultant in Azië en mijn loon wordt in België gestort en woon in Thailand. Nog nooit enig probleem gehad.

 3. janbeute zegt op

  Mijn simpel antwoord op deze vraag is wie, controleerd dat dan.
  Ja als je als een monteur een motorbike reparatie shop zou beginnen in je dorp, dat ziet men.
  Maar thuis en werkend zittende achter de gordijnen met je computer, wie ziet dat. Wat ik zoal om mij heen zie en zag gebeuren,door de vele jaren heen die ik hier verblijf.
  Eenmaal weer een stempel voor een jaar verkregen bij de lokale immi soms vlot soms niet zo vlot, hangt vaak af van het humeur van de ambtenaar op die dag.
  Ik hou mij trouwens aan de geldende regels, daar ik hier niet werk of andere vormen van inkomsten creeer
  Wie kontroleert nadien, nog nooit eenmaal controle gehad van wat en wie dan ook tijdens mijn verblijf op basis van het retiremens extension. Aangaande deze vraag op dit blog wil ik niet de indruk wekken om de regels voor ander bloggers aan je laars te lappen.

  Jan Beute.

  • Pieter zegt op

   Beste Jan,
   Op de vraag “wie controleert dat dan”
   Komt bij mij de advocaat van de duivel opzetten.
   In mijn ogen is het gelijk als aan het werken op de hotel kamer tijdens quarantaine.

   Men kan bv.( In theorie) het verkeer van je laptop monitoren en op die manier zien dat er vanuit Thailand gewerkt wordt.

   Of dat realistisch is weet ik niet, mijn angst is dat als het gebeurt en als gevolg moet ik het land uit, dan is het erg zuur .

   • khun moo zegt op

    Je zou een VPN verbinding kunnen gebruiken.

    Dat is zo wie zo altijd aan te bevelen.
    Zeker in Hotels en publieke plaatsen.

    Sommige VPN verbindingen zijn ook nog gratis.
    https://protonmail.com/ heeft bijvoorbeeld zo’n gratis VPN en versleutelde Email

    McAfee heeft naast een VPN ook een virusscanner, een firewall, een tracker remover en nog meerdere opties. McAfee is niet gratis.

 4. Luit zegt op

  Hier op Bali zijn ze nu veel coulanter ivm het thuis werken, komt ook door het gebrek aan toeristen. Zoals sommige reacties hier van “wie controleert dat” ??? Nou ik weet niet hoe het in Thailand zit, maar als je hier je verblijfsvegunning moet verlengen, moet je wel zwart op wit hebben hoe je aan inkomsten komt.

 5. R zegt op

  Zoals Jan al zei: wie zal dat kunnen controleren?
  Zolang je inkomsten op een belgische bank gestort bank worden, zal er geen haan naar kraaien.

 6. Ruud zegt op

  Officieel heb je voor elk betaald (of zelfs gratis) werk in Thailand als buitenlander een Workpermit nodig, en dit kan je pas krijgen als je mim. 4 Thai in dienst hebt en firma met kapitaal van 2 miljoen baht…

  Natuurlijk als je dit van thuis achter computer doet voor Belgische firma…;-)

  Zal ook afhangen met welk visa je hier wil verblijven en je leeftijd is ook van belang om hier te kunnen verblijven voor langere periode…

 7. Riny zegt op

  Beste Frank,

  Ik ben geen Belg (Nederlander), maar mijn situatie is wel precies zoals jij in jouw geval schetst. Ik heb een Non-O (marriage) visa en immigratie weet dat ik vanuit thuis (in Thailand dus) werk voor een Nederlandse firma en het salaris in Nederland op mijn bankrekening ontvang. Ze hebben zelfs bij het jaarlijkse bezoek aan mijn woonadres mijn werkplek gezien en hebben hier nog nooit opmerkingen om gegeven. Zolang ik maar enkel werk uitvoer voor mijn Nederlandse werkgever en niet daarnaast nog Thaise opdrachten aanneem.

  Let niet op afkeurende reacties, dit komt meestal van personen welke jaloers zijn op jouw/mijn situatie.

  • Lung addie zegt op

   Citaat:
   “Let niet op afkeurende reacties, dit komt meestal van personen welke jaloers zijn op jouw/m”

   Ik vind dit een heel flauwe opmerking. Je kan dan evengoed stellen i.p.n “jaloers te zijn op…:” MEDELIJDEN hebben met mensen die hier moeten komen werken omdat hun salaris in hun thuisland zodanig laag is dat ze een in een goedkoper leef- of werkland moeten gaan leven om rond te komen.

  • khun moo zegt op

   Riny,

   Ik heb zelf als consultant in Thailand gewerkt en krijg nog steeds aanbiedingen in Thailand.
   Nu met de lockdown in nederland wordt duidelijk dat veel mensen helemaal geen 5 dagen per week thuis willen werken.

   De eerste 7 jaar in thailand is alles nieuw en mooi
   Na een tijd ga je toch dingen uit nederland missen.

   Niet het winter weer, maar het eten. de kennissen, de collega’s. de conversaties die verder gaan dan good morning en how are you.

   Je bent een outsider in Thailand en dat blijf je.
   Welliswaar een outsider met geld.

  • Frank zegt op

   Héél erg bedankt voor deze verduidelijking.
   Ik vermoede all wel zoiets en ik besef ook wel dat dit soort toestanden moeilijk te controleren zijn, maar
   Ik heb het liever allemaal formeel in orde. Niet alleen voor mijn eigen gemoedsrust, maar vind ik eveneens een professionele houding naar mijn werkgever toe.

 8. Reggie zegt op

  Hallo Frank,

  Het is inderdaad geen probleem om thuis te veranderen.
  Ik heb mijn thuis in de afgelopen twee jaar al meerdere keren veranderd. Uiteraard in overeenstemming met de werkgever.
  Doen!

  Mvg
  Reggie

 9. Jack zegt op

  Ik verblijf hier 8 weken waarvan ik 4 weken verlofdagen heb opgenomen, ik ben ongeveer de helft van de tijd aan het thuiswerken wat ik in Nederland ook al meer dan een jaar deed. Merkt niemand wat van en de meeste van mijn collega’s en relaties weten niet eens dat ik hier werk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website