Lezersvraag: Zijn goedkope telefoonladers wel veilig?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
11 mei 2020

Beste lezers,

Ik had een discussie met mijn vrouw en misschien dat een lezer van Thailandblog meer weet. Mijn vrouw had een nieuwe telefoonlader nodig voor haar Samsung phone. Van de oude past het stekkertje niet goed meer. Ik zeg tegen haar: haal een originele dat is veiliger. Zei zegt: onzin die zijn te duur.

Nu heeft ze er eentje gehaald voor 380 baht (zie foto). Het ding ziet er goed uit, maar ik ben bang dat ze onveilig zijn. Ik heb geen zin dat er straks brand uitbreekt omdat die dingen loeiend heet worden.

Mijn vrouw zegt dat iedereen die dingen gebruikt en dat dan half Thailand al afgebrand had moeten zijn. Ja, zit ook wat in.

Wie weet het? Zijn die imitatie opladers gevaarlijk of niet?

Groet,

Jan

11 reacties op “Lezersvraag: Zijn goedkope telefoonladers wel veilig?”

 1. Eddy uit Oostende zegt op

  Alle laders kunnen in brand vliegen. Het veiligste is de tel.opteladen gedurende de dag. Gedurende de nacht is dat onveilig en kunnen ze in brand vliegen.Een auto batterij of fiets opladen is ook onveilig s’nachts omdat er geen toezicht is.

 2. Christina zegt op

  Neem een originele oplader gebeurt er dan iets dan kan je verhaal halen bij de desbetreffende dealer van Samsung is ook voor Apple producten.

 3. rob zegt op

  Ls,

  Men waarschuwt vaker over goedkope Chinese elektrische producten i.v.m. brandgevaar. Alles is een kwestie van keuzes maken.
  Rob

 4. Guy zegt op

  Originele laders zouden minder kans hebben op defecten – echte studies zijn daarover niet beschikbaar.

  Persoonlijk gebruiken we ook zogenaamde niet-originele laders en tot op heden is daarmee nog niets verkeerd gegaan.

  Wel steeds gebruiken met gezond verstand – opladen liefst bij aanwezigheid, niets ’s nachts als je slaapt.
  Laders en telefoon op een brandveilige plek leggen bij het aansluiten/opladen( niet tussen een hoopje papier enzovoort) Liefst zie ik een lader op een brandvrije ondergrond liggen bij gebruik.

  Prijsvergelijkingen zijn wel beschikbaar,eenvoudig zelf uit te voeren studie…..

  Neem de logische maatregelen naar veiligheid toe en gezond verstand bij gebruik, dat helpt jou het meeste.
  De lader op je foto ziet er bovendien solide uit. Persoonlijk denk ik niet dat je vrouw een verkeerde beslissing nam en je vrouw heeft zeker gelijk wat betreft het gebruik van die types in Thailand,zelfs over de bijna gehele wereld. Ernstige ongevallen zijn een uitzondering en de gevolgen zijn navenant te genomen maatregelen bij gebruik.

 5. Arjen zegt op

  Ergens verhaal op halen in Thailand is lastig, maar is in theorie wel mogelijk……

  Al dit soort laders zit erg eenvoudig in elkaar. Ze hebben wat electronica om van 220V AC 5 V DC te maken. Er zitten wat condensatoren in om een scheiding en filtering aan te brengen, als het goed is er een vrij grote afstand de 220V AC zijde en de 5V DC zijde. Er zitten wat weerstandjes om wat stromen te beperken, en om de condensatoren te ontladen, (als dat niet gedaan zou worden heb je een kans op een schok van de pennen die in de WCD gaan.

  Alleen echte grote spanningstrafo’s met een scheidings trafo zijn veilig. Die maakt niemand meer (niet als USB power supply)

  Er is een persoon (ik dacht een Ier) die veel onderzoek aan allerlei normale elektrische apparatuur. bigclivedotcom. Hij heeft ook eens onderzoek gedaan aan allerlei laders. De duurste Apple kwam er als slechtste uit. Een hele goedkope Chinese als beste. Geen enkele USB lader is veilig in een vochtige omgeving (het scheidingstraject is daar gewoon te kort voor)

  Zoals hierboven omschreven, laad je je telefoon ‘snachts, doe het dan op een plek die niet erg brandgevoelig is. Doe het nooit in bed (kan erg vochtig zijn!!)

  Meestal zijn in Thailand de verlengsnoeren gevaarlijker dan de laders zelf. Vooral het nesten van de verlengkabels kan erg gevaarlijk zijn. Maar goed, dat hoef ik niet uit te leggen.

  Arjen.

 6. Rob V. zegt op

  Met gezond verstand kom je een heel eind: ziet de oplader er degelijk uit? Gebruik je hem verstandig (niet afdekken, niet nabij brandbare objecten etc.)? Koop je een oplader voor een euro direct uit China dan is de kans groter dat het rommel is dan dat je een wat duurder product uit een bekende winkel koopt (merkproduct of minder bekende fabrikant). In Nederland hebben we keurmerken, en zelfs daar gaat het soms mis. Thailand doet niet aan die ‘ betuttelingen’ , dus loop je nog wat meer risico dat je troep koopt.

  De oplader op de foto oogt degelijk, maar je weet het niet zeker. Ook met een merk oplader is er geen 100% garantie. Daarom dus: beetje voorzichtig zijn en gezond verstand, dan zal het risico minimaal zijn.

  Stukje uit het AD van 2016:
  “41 USB-opladers schroefde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit geheel uit elkaar, zowel voor Android als Apple. Het betreft een dwarsdoorsnede van de laders voor smartphones en tablets die in de winkel of bij bekende Nederlandse internetshops te koop zijn. (…) De NVWA heeft verkoop van 24 onveilige modellen direct verboden. (…) Welke merken zijn gevaarlijk?
  Zowel USB-laders van onbekende fabrikanten als die van Samsung, Sony of Nokia. De volledige lijst is op de site van de NVWA te vinden.”

  https://www.ad.nl/economie/hoe-on-veilig-is-uw-telefoonlader-echt~a1f78287/?referrer=https://www.google.com/

 7. tak zegt op

  Altijd kopen bij het Samsung service center in bijna iedere stad.
  Vaste prijzen, getest door Samsung en garantie.

  Die kleine shops laten je vaak te veel betalen voor hun kopie shit.
  Gewoon heel dom als je denkt 50 baht te besparen maar uiteindelijk teveel
  betaald of met een waardeloze copie zit.

  TAK

 8. Budbaroud zegt op

  Dag, met veel interesse dat allemaal es doorgelezen.
  Misschien kan ik hierbij even helpen.
  De beste regel is om standaard een lader aan te schaffen geschikt voor het merk en type van je toestel, én van hetzelfde merk.
  Wil je liever goedkoper (volgens mij NIET beterkoper..), koop dan zeker een lader die qua capaciteit meer produceert dan je toestel vereist.
  Er staat op ieder toestel en op elke lader een vermelding van de vereisten en/of de capaciteit, bvb: 5V=2,0A, of 5V=1,0A,…
  Op je toestel vermeld het de minimumcapaciteit dat je lader moet hebben: een toestel met vermelding 5V=1,5A of 5V=2,0A kan(mag) geladen worden met een lader met vermelding 12V=2,0A of hoger.
  Lager krijg je een opwarmende lader en brandgevaar, of een lader die het niet lang uithoudt. En daar sta je dan let je “goedkoop” aangeschafte lader…
  Mijn iPhone vereist een lader van min 5V=1,5A en mijn iPad 5V=2,5A, dus kan ik die van mijn iPad gebruiken voor mijn iPhone maar niet omgekeerd..
  Deze info op je lader staat in héél kleine lettertjes, maar die staan er wel.
  Hoop dat jullie daar iets aan hebben.
  Grtjs, Bb (uit Belgenland, maar al betrekkelijk lange tijd in Thailand bij vriendin.

 9. Mike zegt op

  380 baht is erg prijzig voor een standaard lader. Een goede lader kost niet veel :

  https://www.lazada.co.th/products/qc-30-quick-charge-3-30-pd-type-c-charge-1-005aap-i555988991-s1017858231.html?spm=a2o4m.searchlist.list.18.5df23dddlVGmEg&search=1

  84 Baht. Geen angst , alleen niet die 50 baht laders kopen van de markt.

 10. theoS zegt op

  Wij gebruiken opladers van Baht 20- gekocht in de 20 baht shop, nou en? Doen we al jaren.

 11. Henk janssen zegt op

  Onder de merken hoco, onlite, eloop zit hoogwaardige kwaliteit. Zijn ook wereldwijd merken die zich met kwaliteit bezighouden.
  De goedkoopste adapter van 10 baht is geen merk en waardeloos.
  Op de merken krijg je gewoon garantie. Echter het komt sporadisch voor dat er een defect exemplaar zit.
  Dit geldt ook voor de usb laadkabel voor zowel iPhone, type C en android.
  De verkoopprijzen zijn veel lager dan de “originele”. En doen absoluut niet onder voor de merken.
  Onderscheid tussen 10 baht en 80 is natuurlijk logisch.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website