Beste lezers,

In Nederland heb je de zuinige Zeeuwen, stugge Groningers en gemoedelijke Brabanders/Limburgers. Zijn er dergelijke verschillen ook bij de bevolking in de verschillende delen van Thailand?

Groet,

Jo

 

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Zijn er verschillende vooroordelen over de Thaise bevolking, net zoals in Nederland”

 1. jazekerwel zegt op

  Kun je al lezen in de inmiddels al wat oude boekjes van mr. Sjon=John .
  Zuiderlingen zijn dieven, vooral die uit Nakorn Sri Thammarat
  Isaniérs zijn hardwerkende en wat domme buffels
  De tiepiese BKK-mens is wat trots/hooghartig en heeft een zoete bek (bahk waan), dus om veel stroop te kunnen smeren in de omgang.
  en de noorderling: traag en aardig.
  Vrijwel overeenkomend met de plaatselijke dialecten!
  Er zullen er vast nog veel meer zijn en anderen zullen deze wel weer bestrijden-zo gaat het nou eenmaal met die dingen.

  • Ferry V zegt op

   En wat dacht je van de tipiesche Thaise “mai pen rai” mentaliteit?
   Dan is er ook nog het racisme tov buitenlanders, zie TRT party wat zoveel betekent als: Thai houden alleen van Thai

 2. Tino Kuis zegt op

  Wel, ik ben een stugge in Delfzijl geboren Groninger.

  Vooroordelen als deze zijn er genoeg in Thailand. Ik denk dat de meesten die wel kennen en ik vertel weinig nieuws. Ik heb het nog even doorgenomen met mijn zoon. Hij ziet ze voortdurend voorbijkomen op de sociale media.

  Het gaat vooral om de verschillende vooroordelen tussen ‘Bangkok’ en de rest van het land.

  De mensen uit Bangkok vinden de Isaners vies, achterlijk en gevaarlijk. Ze stinken en plegen veel moorden. Ze vinden dat de Noorderlingen raar praten en raar eten.

  De mensen uit de buitengebieden vinden de Bangkokianen arrogant en egoïstisch. Ze denken alleen aan zichzelf, aan rijkdom, macht en status. Ze vinden “Bangkok’ een apart land dat misschien wel een afscheiding rechtvaardigt.

  Mijn zoon zegt, en dat is ook mijn meer beperkte ervaring, dat de houding van Bangkokianen vaak gemeen en beledigend is terwijl de mensen uit de buitengebieden meer met humor en grappen over Bangkok praten.

 3. Sjaak S zegt op

  Hallo Jo,
  Zeker en die zijn hier nog zelfs sterker dan in Nederland. De Bangkokse bewoners kijken neer op mensen uit het Noordoosten, met name uit Isaan. Heb je een bruine kleur, ben je een boer en dus van mindere klasse.
  Ook wordt er meteen gefluisterd wanneer iemand uit het zuiden komt. Men hoort dat aan het accent. Ze praten in het zuiden – geloof ik – langzamer dan noordelijk.
  Dan heb je natuurlijk ook nog veel bevolkingsgroepen in het noordwesten, westen en nou ja, eigenlijk overal. Je hebt Thais van Chinese afkomst, van Indiase afkomst en weet ik wat.
  Dat is wat ik zo aan de rand heb meegekregen. Het is eigenlijk zoals overal op de wereld. Binnen een bepaald gebied wordt het andere dorp voor belachelijk gehouden of voor arrogant, dan heb je het binnen de provincies en dan ook nog eens tussen buurlanden.
  Net als Nederland, België en Duitsland…
  Ik ben veel over de hele wereld gereisd en er is voor zover ik weet, geen enkel land op de wereld waar dat niet gebeurt. Overal gelden bepaalde bevolkingsgroepen als arrogant of als naïef of als onbetrouwbaar, gul en wat al niet.

 4. John Chiang rai zegt op

  Zou het haast met de tegenvraag willen beantwoorden van,in welk land heb je geen onderlinge vooroordelen?
  Sommige mensen in Bangkok of omgeving zullen een rijstboer uit de Isaan,terwijl ze hem helemaal niet kennen per vooroordeel reeds als dom betitelen.
  Het zelfde zullen sommige Amsterdammers over een Achterhoeker kunnen zeggen,terwijl deze zelfde Achterhoeker meestal ook geen goed woord over heeft voor sommige Amsterdammers.
  Haagse bluf,eigenwijze Friesen, gierige Schotten en niet te vergeten de vele Belgenmoppen die ook bijdragen tot domme vooroordelen.
  Vroeger zagen veel mensen de Joden als mensen waar je beter geen handel mee drijven kon,en als er tegenwoodig ergens een bom hoog gaat,deugen opeens alle moslims niet meer op deze wereld.
  Wordt het niet hoogtijd dat we zelf op bepaalde mensen toegaan om ons zelf een beeld te maken,zodat we geen geloof meer hoeven te schenken aan sommige antwoorden die deze vragen provoceren.

 5. Erwin zegt op

  mijn eigen beleving. Mijn ex vrouw komt uit het noorden daar vond ik de mensen iets minder vriendelijk. Later vriendin uit isaan daar vond ik de mensen vriendelijker. In het zuiden wat minder geïnteresseerd. Uit Bangkok meestal wel vriendelijk maar dus dat is een smeltkroes van diverse komaf. Zeg maar dat je overal vriendelijke en minder vriendelijke mensen hebt. Dus je kan niet een gebied streek boven een ander plaatsen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website